Az odafordulás bátorsága
Elmer István
Az odafordulás bátorsága

Csöndesen elaludt Kipke Tamás (1952–2023), a könnyed iróniával fűszerezett nehézsúlyú megfogalmazások írója, az Új Ember katolikus hetilap évtizedeken át hűséges főszerkesztő-helyettese, az Országút barátja és szerzője. Kollégája, egykori osztálytársa búcsúzik tőle.

Petőfi az aszódi édenkertben
Elmer István
Petőfi az aszódi édenkertben
Kamaszkora fogékony éveiben három éven át volt diák nagyapja városában. Ilyen hosszú ideig sehol másutt nem tudott megmaradni. Verselés, szerelem, színészet itt talált rá. Horatiust olvas, csillagászatot, s nyelveket tanul, míg apja elszegényedése miatt távoznia nem kell.
A jólét
Nagy Koppány Zsolt
A jólét

Múlt hónapban írtam ide egy szösszenetet, amelyben elmeséltem, hogy szégyenített meg – megjegyzem: teljesen jogosan – egyik szomszédom amiatt, hogy járó motor mellett ülök a kocsimban a garázsbejáró előtt néhány percig. Megosztottam a szöveget az írói oldalamon, és olyan emberek is lájkolták, akik addig semmi mást tőlem.

A zene jegyében: Bartók Tavasz
A zene jegyében: Bartók Tavasz

Hazai és külföldi művészek klasszikus koncertek és jazz, világzene és népi muzsika, táncbemutatók, tárlatok, filmvetítések sorjáznak a Bartók Tavasz idei programjában, amelyet Káel Csaba szerint a Bartók Béla által örökül hagyott gondolatiság vezérel.

A cenzúra téboly
Pásztor Péter
A cenzúra téboly

Roald Dahl könyveit meg akarták cenzúrázni, még az angol királyné is megvédte

SZÉPIRODALOM

Gasztrofilológiai kalandozások
Fáy Zoltán
Gasztrofilológiai kalandozások

Érdekes dolog a kincsvadászat, mert bár sokan a puszta szerencsét tartják a siker szempontjából fontosnak, legfőként élénk figyelem és kitartás kell hozzá. A kultúrtörténet olyan gazdag aranybánya, hogy igen csekély szerencsével is találhatunk benne valóságos kincseket.

Magány – Petőfi Sándor verse
Petőfi Sándor
Magány – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Ebből a verséből kiderül, hogy már az ő korában is gondot jelentett a hitel...

Hamvas Napok Balatonfüreden
Hamvas Napok Balatonfüreden

Hamvas Béláról, a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeznek meg Balatonfüreden. A március 31. és április 1. között rendezendő Hamvas Napokon bemutatják a Hamvas-esszépályázat írásaiból készült kötetet, lesz Koloska-völgyi zarándoklat, borkóstolás, és nem marad el a ráolvasás sem.

Százszor száz
Bakonyi István
Százszor száz

Petőcz András írja Fehér Kinga induló kötetének hátlapján: „…A szövegeiben megjelenő finom érzelmi töltés, az ezt olykor kiegészítő játékosság és humor, valamint az alkotó önreflexív képessége azt sejteti, sokszor találkozunk majd a nevével folyóiratokban vagy önálló kötetek szerzőjeként.”

Téli szonatina – Lajtos Nóra verse
Téli szonatina – Lajtos Nóra verse

Bereteszelte az Isten a kerti kiskaput.
A kinti csap elzárva, várja a fagyot.
Ködöl a táj, homályban még a hajnal

(A költőnőt 2023-ban Bella István-díjjal jutalmazták.)

KÉPZŐMŰVÉSZET

Nagy múzeumi nyitány Szentendrén
Nagy múzeumi nyitány Szentendrén

Március végétől sorra kinyitnak a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei a téli időszak után. Szobrászat, festészet, fotóművészet, régészet a palettán, klasszikus és kortárs alkotók művei a tárlatokon. Készüljünk a különleges művészeti utazásokra!

Az avantgárdéhség csillapítása
Kurdy Fehér János
Az avantgárdéhség csillapítása

A művészet veszélyes üzem, mert amit a művész a képzelete útján mindenki előtt és mindenkinél korábban megérez, megjelenít, előállít, arról később kiderül, hogy maga a legjelenvalóbb valóság.

 

Ugye hasonlítok Byronhoz?
Orosz István
Ugye hasonlítok Byronhoz?

Éppen kétszáz. Na jó, egy kicsit fölkerekítve. Mondom még egyszer, hogy el tudjuk képzelni: kétszáz. Ennyi például kukoricagölödinből rémesen sok, legalábbis Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi ízléséhez mérten rengeteg, lépésből viszont elenyészőn kevés, szinte potomság, mondhatnánk tragikus sorsú költőnk legutolsó lejegyzett szavával, hogy a profán felütést némi mélabúval elegyítsük.

Dinamikus egyensúly – Pető István grafikái
Szabó Noémi
Dinamikus egyensúly – Pető István grafikái

Párizs északi elővárosa, Saint-Denis nemcsak a francia királyok temetkezési helyéül szolgáló kora gótikus székesegyházáról nevezetes, hanem hírhedten rossz közbiztonságáról is. Hatalmas panelházaktól övezett, állandó csetepatéktól hangos utcák egyik eldugott szegletében él közel harminc éve egy művész: István Pető.

Nagyszabású grafikatörténeti kiállítás Bécsben
Jankó Judit
Nagyszabású grafikatörténeti kiállítás Bécsben

A bécsi ALBERTINA Múzeum idén két helyszínen és három tárlaton mutatja be a grafika történetét a késő középkortól a kortárs nyomatokig. Hatszáz évet ölel át ez a nagyszabású vállalás, amelynek első kiállítása Dürer. Munch. Miró. A grafika nagy mesterei címmel nyílt meg január legvégén.

Előadó-művészet

Kilenc hónap és hat hét
Incze Kata
Kilenc hónap és hat hét

A többszörös díjnyertes film a tinédzser Zsófi szemszögéből mutatja be azt a hat hetet, amelynek során a gyermekét örökbeadó anya és az örökbefogadó szülő még meggondolhatja magát.  Szakonyi Noémi Veronikával, a Hat hét rendezőjével beszélgettünk.

Színek, harmóniák és egyéni hangok
Réfi Zsuzsanna
Színek, harmóniák és egyéni hangok

Hetvenöt, zenével töltött év után is örömmel kutatja a harmóniák, hangszínek titkait, s születnek és szólalnak meg koncerteken az újabb művek. Dubrovay László a hazai hagyományokat a legmodernebb eszközökkel ötvözve teremtette meg saját zeneszerzői hangját.

Kojot négy lelke: mozivásznon a teremtés
Tóth Gábor
Kojot négy lelke: mozivásznon a teremtés

Lehet, hogy a teremtésbe hiba csúszott? Lehet, hogy az ember nem az, akinek gondolja magát? Van-e kiút az emberiség által teremtett zsákutcából? A Kojot négy lelke című magyar animációs film az emberi lét nagy kérdéseire keresi választ, nem is akárhogyan: indián köntösben.

Magasságok és mélységek
Navarrai Mészáros Márton
Magasságok és mélységek

Tizenhárom évet kellett várni James Cameron Avatar című, a világ legtöbb bevételét produkáló filmjének folytatására. A legjobb vizuális effektus kategóriában Oscar-díjat nyert Avatar: A víz útja kisebb vizuális csodát teremt az újra végveszélyben lévő Pandorán.

Őszinteség, alázat, hála
Marton Árpád
Őszinteség, alázat, hála

Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza a moldvai csángó népzene legelső anyaországi apostolai közé tartoznak. Csángóbál, táncház nem képzelhető el nélkülük. S ha valahol megjelennek, előbb-utóbb ének zendül, dob döng, előkerül koboz és tilinkó.

Hitélet

Életre hívó szó
Korzenszky Richárd
Életre hívó szó

Létünk parányi porszem a világban, életünk halálba torkollik. Az élők ura azonban közénk jött, ki akar vezetni a sötétségből a fényre, a halálból az életre minden embert. Személyesen hív, nevünkön szólít, mint Lázárt: jöjj ki sötétségedből, jöjj ki bűneid fogságából!

Ránk bízta a fényt
Korzenszky Richárd
Ránk bízta a fényt

Akik nem mernek a lelkiismeretük szavát követve cselekedni, a farizeusokhoz, e vak vezetőkhöz hasonlóan inkább előírások bástyái mögé bújnának az élet szolgálata helyett. A gyógyító Jézus megnyitja szemünket a teljesség, az élet felé, s a sötétségen úrrá lesz a világosság.

A klub, ahová senki sem akar belépni
Boros Attila Botond
A klub, ahová senki sem akar belépni

Nick Cave rockzenész Rowan Williams korábbi canterburyi érsekkel beszélgetett a gyászról, a hitről és az alkotásról a londoni Times hasábjain.

Honvédhalmi Boldogasszony
Polgár Marcell
Honvédhalmi Boldogasszony

Népszerű zarándokhely volt a Tófalu határán lévő Honvédhalma, a kápolnai csatában elesett honvédek nyughelye, míg virágzásának a kommunista időszak véget nem vetett. Történetének Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum néprajzkutató főmuzeológusa járt utána.

Sem konzervatív, sem liberális
Várszegi Asztrik
Sem konzervatív, sem liberális
Ferenc pápa arra buzdít, hogy lépjünk túl a szavakon, és úgy szeressük egymást, ahogyan Jézus szeretett minket. Ő pontosan tudta, hogy jövendő népe nem az öntelt tehetősekből rekrutálódik, hanem azokból, akik emberségük romjain még képesek befogadni az atyai szeretetet.

Közélet

A Nyugat alkonya még mindig nem időszerű
Pásztor Péter
A Nyugat alkonya még mindig nem időszerű

Párhuzamos interjú Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszterrel és Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével geopolitikai helyzetünkről az Ukrajna elleni orosz háború összefüggésében.

Megjelent az Országút 84. száma
Krómer István
Megjelent az Országút 84. száma

Legújabb számunkban korunk demográfiai és geopolitikai dilemmáiról, a klímaváltozás aggasztó üteméről, a modernista épületek eltűnéséről, Barabás Márton művészetéről olvashatnak. Batta András a Zene Háza programjairól, Tompa Gábor ókori görög drámák aktualizálásáról nyilatkozik.

A szaúdi–iráni megállapodás: paradigmaváltás?
N. Rózsa Erzsébet
A szaúdi–iráni megállapodás: paradigmaváltás?

Kína újabban felhagyni látszik a sokat bírált „harci farkasok diplomáciájával": békéltetőként lép fel a Közel-Kelet konfliktusrengetegében is. Az idő megmondja, valós tartalommal-e.

Több mint ösztöndíj
Király Farkas
Több mint ösztöndíj
Hároméves anyagi támogatás, közösségépítés, összművészeti fesztiválon, ötéves szakmai utókövetés – Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója beszélt a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjáról.
Megjelent az Országút 83. száma
Megjelent az Országút 83. száma

Legújabb számunkban Ferenc pápa lelkipásztori törekvéseiről, John Lukács hazaszeretetéről, Iancu Laura és Zalán Tibor költészetéről, Katona Szabó Erzsébet falikárpitjairól, Bányai István képi világáról, Dubrovay László kompozícióiról, a Szerémség és az erdélyi örmények történetéről olvashatnak.

Tudomány

Kinyilatkoztatás és a tudományok, avagy az és szócskáról
Varga-Jani Anna
Kinyilatkoztatás és a tudományok, avagy az és szócskáról

A Magyar Vallásfilozófiai Társaság tavaly szeptemberben  rangos nemzetközi konferenciát tartott jeles filozófusok, köztük Paul Richard Blum és az emblematikus Josef M. Seifert részvételével.

Kié legyen a mező?
Pap Milán
Kié legyen a mező?

Régóta folyik Magyarországon a kultúrharc, és e csetepatékba a politika, leginkább a mindenkori kormányzat, szívesen és nagy erőkkel avatkozik bele.

A melankólia végtelensége
David Lloyd Dusenbury
A melankólia végtelensége

Az emberi nyomorúság története hosszú, s a róla való elmélkedésnek régi hagyománya van. 

Petőfi Sándor neve napja március 18-án
Szentmártoni Szabó Géza
Petőfi Sándor neve napja március 18-án

Sándor-napi dolgozat a névről, a naptárról és a kétszáz esztendeje született Petőfi Sándor névnapi köszöntéséről.

Alt-48
Hermann Róbert
Alt-48

Az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc eseményei elég távol vannak ma már ahhoz, hogy ne keltsenek különösebb indulatot – ellentétben például a XX. század eseményeivel. Mégis szembesülnünk kell olykor történetietlen okoskodásokkal.

KÖRNYEZET

Szigorú és igazságos
Krómer István
Szigorú és igazságos

Vaskövetkezetességgel járt el a Fővárosi Ítélőtábla notórius zajszennyezőkkel, békés polgárok nyugalmát évtizedek óta háborgató felelőtlen elemekkel szemben.

Nem minden ócskaság, ami rozsdás
Róna Katalin
Nem minden ócskaság, ami rozsdás

A műemlékes világ sok évtizedes kérdése, mi történik a kiszolgált, bezárt gyárakkal, az elhagyott, pusztulásra ítélt gyártelepekkel, az üresen tátongó hatalmas üzemcsarnokokkal. S mi lesz elhanyagolt környezetükkel, végleg kiíródnak a városok históriájából?

Természetvédelem és háborús logika
Krómer István
Természetvédelem és háborús logika

Vezető romániai politikusok a világörökség részének nyilvánított bioszféra-rezervátum tönkretételével vádolják Ukrajnát, amely kotrással mélyíti a Duna-delta hozzá tartozó részén lévő Bisztroje-csatornát és a Romániával közös Chilia-ágat, hogy azok nagyobb hajókkal is járhatóvá váljanak.

Hogyan lehet egész,  ami félig romos?
Szigetvári Krisztián
Hogyan lehet egész, ami félig romos?

A zsámbéki premontrei romtemplom emblematikus műemlékünk. Történetében a helyreállítások is kiérdemelték a műemléki védelmet. A műemléki paradoxon szerint a rom szembeszökő hiányai ellenére egységes egész, így hordozza nyolcszáz év üzenetét.   

Mi lesz veled,  modernista építészet?
Róna Katalin
Mi lesz veled, modernista építészet?

Miközben gőzerővel épülnek országszerte a középkori várak hamis illúziói, Budán a XIX. század végi és XX. eleji paloták a maguk idejében is vitatott méretű és építészeti értékű betonmásai, egyre-másra tűnnek el a múlt század utolsó harmadának stílusteremtő házai.

KITEKINTŐ

Kárpátok gyűrűjéből…
Polgár Marcell
Kárpátok gyűrűjéből…

A Nagykörűn élő Horváth Ferencet minden érdekli, ami Nagy-Magyarországgal kapcsolatos. Kutatja a magyarság eredetét, történelmét, feleségével immár ötven éve járja a Kárpát haza tájait. De csak, mint mondja, hobbi szinten. Élményeit a világhálón osztja meg az érdeklődőkkel.

Nagykönyv a Szerémségről
Balázs D. Attila
Nagykönyv a Szerémségről

Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke átfogó képet fest az Elesett bástyában a Szerémségről. Arról a már-már elfeledett tájról, amely kezdettől a Magyar Királyság része volt, s amely a nemzeti helytállás egyik jeles színhelyének számít.

Oroszok az olimpián
Krómer István
Oroszok az olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság lehetővé teszi, hogy a nemzetközi sportversenyekről az ukrajnai orosz agresszió miatt kitiltott orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben részt vehessenek a párizsi olimpián. Ukrajna bojkottal fenyegetőzik.

Enyészet vagy új szerep?
Krómer István
Enyészet vagy új szerep?

Sokan a közös identitás részeként féltik őket, mások ellenben örömmel szabadulnának meg a XIX. századi katolikus újjászületés épített emlékeitől. Ami biztos: a tulajdonos francia állam nem hajlandó költeni a felújításukra.

Gyermekvédelem a Fülöp-szigeteken
Lányi Béla
Gyermekvédelem a Fülöp-szigeteken

Ázsia legkatolikusabb államában a korai házasság megszokottnak számított, és a világon a legalacsonyabb, tizenkét év volt a beleegyezési korhatár. A sajátos kulturális szokások sajnálatos mellékhatásaként az ország a pedofilok paradicsomává vált, míg az előző államfő közbe nem lépett.

Találja meg az Önhöz legközelebb lévő elárusítóhelyet!

Válassza ki a kerületet vagy a vármegyét és a települést.

Ha nem talál a lakóhelyéhez közeli boltot, javasoljuk, hogy fizessen elő vagy vásárolja meg az Országút legfrissebb vagy archív lapszámait webáruházunkban. 

Webáruház: www.magyarszemle.unas
Előfizetés: www.magyarszemle.hu/elofizetes

Budapest

Vidék