A kínai-orosz stratégiai együttműködés mélysége
Eszterhai Viktor
A kínai-orosz stratégiai együttműködés mélysége

Május 16–17-én az orosz elnök kétnapos állami látogatáson vett részt Kínában. A vizit hivatalos apropóját a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hetvenöt éves fennállása adta, ám a felek számos fontos kérdést is megvitattak.

Ismét átadják a Libri Irodalmi Díjakat!
Ismét átadják a Libri Irodalmi Díjakat!

Sokan féltették hazánk egyik legjelentősebb irodalmi elismerését a végleges megszűnéstől, de mára kiderült: ismét lesz (immár nagybetűs) Libri Irodalmi Díj! Az elismerést idén 2023 legnépszerűbb könyvei kapják, és a korábbinál jóval több, összesen 11 kategóriában hirdetnek győzteseket.

A jelen múltba tekintő szeme
Pusztai Ilona
A jelen múltba tekintő szeme

A Q Contempoary Kortárs Művészeti Központ 2021-es megnyitása óta másodszor rendez kiállítást a tulajdonos, Queenie Rosita Law magángyűjteményéből.

A tengermély-hegymagas barátság
Háda Béla
A tengermély-hegymagas barátság

Kína és Pakisztán közeledését sok tényező hajtja, de sok szét is feszítené, mégis marad.

Nyolc évszázad ünnepe
Nyolc évszázad ünnepe

Pannónia Szent Hegyén Géza fejedelem 996-ban csehországi szerzeteseket telepített le. A Szent Márton tiszteletére emelt monostor falai közt megfordult Szent István király. Pannonhalma ma is működő szerzetestemplomát idén nyolcszáz éve állították helyre.

 

KÉPZŐMŰVÉSZET

Csűrök ősalakjai
Fazakas Réka
Csűrök ősalakjai

A gárdonyi Velencei-tavi Galéria egykori magtárból kialakított kiállítóterébe Horváth Levente csűrökről festett képeivel igazi erdélyi hangulatot varázsolt. A Kolozsvárhoz közeli, kalotaszegi Zsobokon élő képzőművész határozott, élénk, vibráló színekkel festett olajképei betöltik a teret és olyan tájakra repítenek, amelyek a régmúlt vidéki életet idézik fel.

Posztimpresszionista sorozatgyilkos?
Magyar Miklós
Posztimpresszionista sorozatgyilkos?

Máig meg nem oldott rejtély – a sorozatgyilkos Hasfelmetsző Jackről a krimiíró Patricia Cornwell nem kevesebbet állít, mint hogy valójában az angol posztimpresszionista festő, Walter Sickert volt

Budapestre érkezik a világhírű Banksy-kiállítás!
Budapestre érkezik a világhírű Banksy-kiállítás!

A világ leghíresebb láthatatlan graffiti művésze, a festőzseni Banksy ikonikus utcai képei új színt hoztak a kortárs művészetbe, alkotásai rekordösszegekért kelnek el. Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaj után a kiállítás most Budapestre érkezik! 

A kettősség mezsgyéjén
Fazakas Réka
A kettősség mezsgyéjén

A B32 Galéria izgalmas terében helyspecifikus kiállítást rendezett Gálhidy Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész. Mezsgye című tárlatának középpontjában hosszú, több mint tizenöt méteres installáció állt, hogy érzékeltesse az ember és környezetének harmonikus viszonyát, békés egymásmellettiségét, ugyanakkor sejtesse a romboló beavatkozás veszélyeit is.

Japánban megöltek egy Európait
Pusztai Ilona
Japánban megöltek egy Európait

Az év legjelentősebb képzőművészeti eseményeként nyílt meg április 6-án a szentendrei Művészetmalomban az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945–1948) című nagyszabású, több mint kétszázötven művet felvonultató tárlat.

Előadó-művészet

Zene más fényben
Réfi Zsuzsanna
Zene más fényben

Népszerű zenészek, köztük a félévszázados jubileumát ünneplő Vujicsics Együttes, koncertek, táncházak, egyedi fényművészet – mindez együtt lesz május 30. és június 1. között a szentendrei Skanzenben. A program a KANDELA – Skanzen más fényben nevet kapta. 

Indulhat az esélylatolgatás
Indulhat az esélylatolgatás

A Magyar Mozgókép Fesztiválon, amely ettől az évtől a MOZ.GO nevet viseli, nyolc filmes kategóriában és tizenhárom alkotói műfajban talál gazdára a Magyar Mozgókép Díj, amelyet június 15-én az ünnepélyes gálaesten vehetnek át az elismert művészek.

Új név, új helyszínek, új filmek
Új név, új helyszínek, új filmek

Veszprémben a História Kertben a Ma este gyilkolunk című, Agatha Christie stílusát idéző krimi-vígjáték premier előtti vetítésével kezdődik június 12-én a hazai filmek négynapos seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál, ahogy új neve jegyzi, a MOZ.GO.

Ha meghalok, megehetsz
Tóth Csaba
Ha meghalok, megehetsz

Minden idők egyik leghírhedtebb tragédiája 1972 októberében esett meg. Több mint ötven év után az akkor történtek még mindig lázban tartják a nagyérdeműt: bár a történetből készült egy jól ismert filmváltozat, újabb feldolgozása, A hó társadalma iránt ismét óriási az érdeklődés.

Most vagy most se!
Fábián László
Most vagy most se!

A történelem a múltbeli események összessége – tartja az értelmezés, nagyjából egyetérthetünk vele. Múltként érzékeljük, mivel egymásra rakódó események sora – a befejezettség érzetét sugallva. Kényesebb a folytatás: az emberiség múltjának tudományos ismerete.

Hitélet

Boldoggá avatják Bódi Magdolnát
Krómer István
Boldoggá avatják Bódi Magdolnát

Egyszerű vidéki magyar munkásleányt emel oltárra a katolikus egyház, miután Ferenc pápa engedélyezte a dekrétum kihirdetését Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna világi hívő vértanúságáról, akit a hit iránti gyűlöletből öltek meg.

Keresztények, hol vagytok?
Elmer István
Keresztények, hol vagytok?

A legutóbbi, 2022-es népszámlálási adatok alapján Tóth Géza statisztikai tanácsadó, egyetemi tanár Magyarország vallási térképéről nyújt átfogó képet A népszámlálások vallási adatainak eredményei térképeken című, közeljövőben megjelenő könyvében. A római katolikus vonatkozásokból emeltünk ki néhány megállapítást.

A bölcs lángesze föl nem éri
Korzenszky Richárd
A bölcs lángesze föl nem éri

Ránk is kiáradt a Lélek, hirdetnünk kell az Úr nagy tetteit abban a világban, amely tudni sem akar Istenről. Elmondani, hogy Ő nem a messzi távolban él, hanem személyesen, létezésemben szólít meg. Ő maga a Szeretet, s nincs üdvösség senki másban, csak Fiában, a Názáreti Jézusban.

A hét ajándékért
Barna Gábor
A hét ajándékért

A húsvéti ünnepkör másik kiemelkedő ünnepe az ötvenednapon megült pünkösd, a hét ajándékú Szentlélek kiáradásának emléknapja. Világi szempontból termékenység- és tavaszünnep, amely a vallási hagyomány szerint a búcsújárások idejét is megnyitja.

Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje
Korzenszky Richárd
Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje

A civilizáltnak mondott emberiség mintha saját pusztulását készítené elő. A mértéktelen fegyverkezéshez hasonló gátlástalansággal ölik ki az emberekből a józan önismeretet. Új teremtésre volna szükség, amihez kevés az emberi erő. Az Igazság Lelke tehet szabaddá, megújítva a föld színét.

Közélet

Kilépni a negatív spirálból
Prőhle Gergely
Kilépni a negatív spirálból

Uniós csatlakozásunkkal sok évszázados magyar törekvés vált valóra: intézményesen is részt veszünk Európa sorsának alakításában. Ráadásul Marshall-segélynyi támogatás áramlik az országba. Az Unióval való kapcsolatunkban mégis negatív spirálba kerültünk.

Legenda és valóság
Deák András Miklós
Legenda és valóság

Mindszenty József bíboros a szabadságharcot eltipró szovjet invázió napjaiban rövid távú menedékre gondolt, végül tizenöt éves belső száműzetés lett belőle. De hogyan kaphatott az amerikai követségre belépve szinte perceken belül menedéket? Lehet, hogy nem is így történt?

Szabadság a jelszavunk!
ifj. Arató György
Szabadság a jelszavunk!

Ötven éve, 1974. május 21-én avatták fel az 1848–1849. évi szabadságharc egyik legkülönösebb emlékművét Budapesten: a Bécsi Légió budavári emléktábláját.

Herce-hurca a nyelvvizsgák körül
Krómer István
Herce-hurca a nyelvvizsgák körül

Kilenc év alatt felére csökkent a magyarországi nyelvvizsgázók száma. Míg 2014-ben 122 885-en próbálkoztak valamilyen szinten és nyelvből vizsgát tenni, s még 2022-ben is több mint nyolcvanezren, 2023-ban már csak 66 014-en, és közülük is csupán 50 886-an teljesítették a követelményeket.

A Martonyi-korszak
Németh Zsolt
A Martonyi-korszak

Martonyi János nyolcvanadik születésnapjára „A történelem folytonossága – La Continuité de l’Histoire” címmel április 4-én rendeztek ünnepi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Tisztelgésképpen közöljük az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének ott elhangzott több tekintetben is fontos beszédét.

Tudomány

A sóvidéki munkakultúra átalakulása
Fülöp-Székely Anita
A sóvidéki munkakultúra átalakulása

Orbán Balázs művében, A Székelyföld leírásában már szó szerint olvashatjuk a térség megnevezését. A szerző isteni adományként tesz említést a sóvidéki sóról. A mikrorégió települései a romániai Maros és Hargita megye határán helyezkednek el.

Rosszalkodó szavak
Balázs Géza
Rosszalkodó szavak
Mindig rossznak számított, ha valaki hírhedetté vált? Megsértődött-e egykor az a nő, akit némbernek tituláltak? Na és tényleg alantas ember volt, akit alantasnak neveztek? Hogy egykor a bűz sem jelentett okvetlenül rossz szagot? Ezekről a negatív jelentésváltozásokról elmélkedik szerzőnk, korántsem együgyűen – amely kifejezés jelentésváltozásáról szintén szót ejt.
Biztos kikötőben
Jeszenszky Géza
Biztos kikötőben

A rendszerváltozás utáni magyar külpolitika legfontosabb eredményeként huszonöt évvel ezelőtt csatlakoztunk a NATO-hoz. Az EU-tagságunknál is fontosabb ez, mert a történelem legsikeresebb katonai-politikai szövetsége biztosítja a gazdasági kibontakozásunkhoz nélkülözhetetlen békét.

Szóbeli történelem és eleven személyes emlékezet
Borsi-Kálmán Béla
Szóbeli történelem és eleven személyes emlékezet

Szekernyés János Temesvár legjelentősebb mai helytörténésze. 2023-ban a Bánság fővárosának Erzsébetváros nevű városrészéről monumentális munkája jelent meg, mely számos tanulságul szolgál a román-magyar együttélés történetét tanulmányozó érdeklődő, sőt a magyar kisebbségpolitika részére is.

A történelmi emlékezet tárháza
Keresztes Csaba
A történelmi emlékezet tárháza

Ha van háromszáz éve fennálló intézmény és az azzal már száz éve összekapcsolható épület, akkor az Archivum Regni (Országos Levéltár) és a Bécsi kapu téren magasodó historizáló jellegű palotája annak számít.

KÖRNYEZET

Vendégségben egy tervezőházaspárnál
Magyaróvári Fanni Izabella
Vendégségben egy tervezőházaspárnál

Szívesen pillantunk be mások otthonába. Érdekes olyan házaspár egykori lakásait szemügyre venni, amelynek mindkét tagja tervezéssel és az otthon művészetével foglalkozott. A Walter Rózsi-villa új kiállítása a XX. század közepére repít vissza.

Medvék a szomszédban
Gebe Z. Zoltán
Medvék a szomszédban

Évről évre egyre kritikusabb az emberek és medvék együttélése a Kárpát-medencében. Az elmúlt években Romániában különösen vitatott témává vált a nagyragadozók védettsége. Miként vélekedik erről a vadász, a környezetvédő és a vadőr?

Karajan katedrálisa
Brenner János
Karajan katedrálisa

Huszonnégy éve lakom Berlinben, de a város még mindig tartogat meglepetéseket. Nagypénteki fölfedezésem: az evangélikus Jesus-Christus-Kirche a Dahlem-negyedben. A német főváros délnyugati végén csaknem vidéki idillben találja magát a látogató.

A skicctől az épületfotóig
Szilléry Éva
A skicctől az épületfotóig

Harmadszor ad otthont a Műcsarnok a Nemzeti Szalon építészeti kiállításának. „Arra törekedtünk, hogy megfogalmazzuk a jelenkor építészeti kérdéseit, a rájuk adott legfrissebb válaszokat” – mondja Dénes Eszter építész, a III. Építészeti Szalon kurátora.

Zöldülés körforgással
Bartl Bálint
Zöldülés körforgással

A természet nem ismer hulladékot, az élet nagy körforgásában mindennek megvan a maga szerepe. Az ipari civilizáció nyersanyagigénye azonban felsebzi a tájat, s az örökösen bővülő fogyasztás igézetében mérgező hulladékokkal árasztja el környezetünket. A túlélés útja a természeti ciklusok utánzása.

KITEKINTŐ

Ablakká lett Szent László
Pálffy Lajos
Ablakká lett Szent László

Homoródkarácsonyfalva Szent László-freskóját egyszer látnia kell minden magyar utazónak. A kerlési csatát (1068) elmesélő, templomfalra festett „képregény” itt egy máshol nem látható jelenettel indul, és úgy is végződik. S a templom tornyában még rovásírásos emlék is megbújik.

Elefántcsordák a Hyde Parkban?
Krómer István
Elefántcsordák a Hyde Parkban?

Komoly riadalmat aligha okozott Németországban Mokgweetsi Masisi botswanai elnök fenyegetőzése, hogy húszezer elefánttal árasztja el őket, ha a Bundestag korlátozza a vadásztrófea-importot. Amiként Londont sem rendítette meg a Hyde Parkba küldendő tízezer állat ígérete.

Jeruzsálemi cenzúra
Krómer István
Jeruzsálemi cenzúra

Felfüggesztette az izraeli kormány az al-Dzsazíra hírcsatorna működését, és elkobozta eszközeit, arra hivatkozva, hogy a Hamászt támogatva veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Újságíró-szervezetek és izraeli ellenzéki körök a sajtószabadság sérelmét látják a döntésben.

A megbékélés próbaköve
Sebő József
A megbékélés próbaköve

Újfent fontos könyv jelent meg Esterházy Jánosról, amely a Mária Rádióban az Esterházy János-emléknapon, 2022. március 12-én elhangzott tíz interjút, valamint eddig még nem publikált, a mártír sorsú politikust méltató írásokat tartalmaz, több mint harminc szerző tollából.

Újrafelfedezett palóc gasztrozseni
Nagy László
Újrafelfedezett palóc gasztrozseni

Száz éve született Kövi Pál, az amerikai politikai, gazdasági és kulturális elit egyik kedvenc éttermének, a New York-i The Four Seasonsnek felvirágoztatója és résztulajdonosa, akinek az utókor az erdélyi konyha jeles receptjeit is köszönheti.

Találja meg az Önhöz legközelebb lévő elárusítóhelyet!

Válassza ki a kerületet vagy a vármegyét és a települést.

Ha nem talál a lakóhelyéhez közeli boltot, javasoljuk, hogy fizessen elő vagy vásárolja meg az Országút legfrissebb vagy archív lapszámait webáruházunkban. 

Webáruház: www.magyarszemle.unas.hu
Előfizetés: www.magyarszemle.hu/elofizetes

Budapest

Vidék