Képzőművészet

Lelki bolyongás a szobrok között
Fazakas Réka
Lelki bolyongás a szobrok között
Monumentális, mozaikokkal kirakott, főleg testrészekre hasonlító szobrok fogadnak bennünket a Ludwig Múzeum terében. A kiállítás, a Velencei Biennálén való nagy sikerű debütálása után, most azokat is önismereti utazásra invitálja, akik nem jutottak el az olaszországi képzőművészeti szemlére.
Paul Klee és a természet titka
Kocsis Katica
Paul Klee és a természet titka
A barcelonai Fundació Joan Miró időszakos kiállítása kronologikusan, négy szekcióra bontva követi végig, Paul Klee hogyan találta meg autonóm művészeti nyelvét a természeti jelenségek megfigyelése és tanulmányozása révén.
Festészet és költészet  romantikus rokonsága
Fábián László
Festészet és költészet romantikus rokonsága
Ritkán beszélünk róla, bár a művészettörténet – főleg Keserü Katalin és mások jóvoltából – elvégezte a tárgyat illető kötelező föladatát, lényegében számba vette a magyar festőművészet megalapozásában lenyűgöző szerepet játszó Orlai Petrics Soma (emlékezzünk rá nevének legegyszerűbb formájával!) színes életművét, fölmérte jelentőségét, megbecsülte értékét.
Van Gogh  vs. Gauguin II.
Debreceni Balázs
Van Gogh vs. Gauguin II.

Decemberi cikkem folytatásaként ezúttal is két géniusz vallási tárgyú képei közül válogattam. Erre mondhatják: „Kinek a pap, kinek a papné.”

Fegyelmezetlen formaság
Takáts Fábián
Fegyelmezetlen formaság

Mondhatnánk: rend a lelke mindennek, ám Maurer Dóra új, Stages című tárlatán mindez nem így van. Rendetlen rend mesterséges előállítása – áll a magyar új avantgárd legjelesebb alkotójának vázlatkönyvében egyik, Stage 5 (2021) című művének koncepciója mellett. 

Festészeti minőségek ütköztetése
Kocsis Katica
Festészeti minőségek ütköztetése

Somody Péter Azt álmodom, amit akarok című kiállításának festményein a színek és a formák egymáshoz való viszonya, s a felületi és anyagi minőségek által keltett különféle érzetek kapnak kiemelt jelentőséget.

Moco a művészet hatalma
Kocsis Katica
Moco a művészet hatalma

A barcelonai Palacio Cervellóban található Moco Múzeum igazi eye-opener, hiszen ráébreszti a látogatót arra, hogy a művészet valóban lehet élményszerű, feltölthet bennünket energiával, miközben tágítja a gondolkodásunkat is, és értelmezési keretet ad mai világunkhoz.

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa
Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

A kulturális eseménysorozat – melynek hivatalos megnyitóját 2023. január 21-én tartják – számos képzőművészeti programját a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával a Művészetek Háza Veszprém valósítja meg, s közülük több már a megnyitó hetétől látogatható.

Expozíció
Képiró Ágnes
Expozíció

Expozíció – bevezetés, előkészítés. Az eposzban és a drámában a cselekmény kezdetét megelőző helyzet, zeneművekben a főtéma kezdeti kifejtése, a fényképészetben a fényérzékeny anyag megvilágítása…

A szárnyaló madár becses allegóriája
Fábián László
A szárnyaló madár becses allegóriája

Szemadám György festőművész emblematikus festménye saját házának halljában hosszú oszlopon függ, mintegy annak méretével vetekszik. A kékeszöld levegőégen talán berepülő fácán lebeg – elhagyóban a képteret. Mögötte, alatta lombok, csaknem abban a kék-zöld színtónusban, mint a repülés közege.

A barokk révület piktora
Takáts Fábián
A barokk révület piktora

Lassan tradícióvá válik a budapesti Szépművészeti Múzeum életében, hogy jelentős alkotók életművét mutassák be a nagyközönségnek. Az idei esztendő különösképpen erős, tavasszal Matisse, nyáron Bosch, most ősszel pedig El Greco remekműveit láthatjuk.

Az Utolsó Ítélet Napja
Debreceni Balázs
Az Utolsó Ítélet Napja

A Sixtus-kápolna opálszínekkel megfestett mennyezetén a Genezis legfontosabb jeleneteit látjuk, míg a hatalmas főoltáron Krisztus második eljövetelét az Utolsó Ítéletkor. 

Deim Pál csendjei
Kocsis Katica
Deim Pál csendjei

Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából nagyszabású Deim Pál életmű-kiállítás nyílt a szentendrei MűvészetMalomban, amely csupán két hétig fogadhatta a látogatókat. A tárlat és a hozzá készült katalógus azonban új szempontokat hozott az életmű értelmezéséhezvre.

 

Külsővé váló belső szakralitás
Fazakas Réka
Külsővé váló belső szakralitás

Különleges nyomatok, térbeli, méhsejt formájú interaktív installációk fogadnak a KAS Galéria terébe lépve, ahol egyszerre tapasztalhatjuk meg a külső és belső szentéllyé váló helyek formavilágát, erős gondolatiságát és azok lelkünket megérintő folyamatait.

A képalkotás böjtje jövel
Zelnik József
A képalkotás böjtje jövel

Az emberiség története örök képfelmutatás és képrombolás. Örök világháború folyik a szimbolikus formák uralásáért. Ez a harc a kulturális emlékezet burjánzásai és a „külső” hatalmi beavatkozások szerint hol szelídebb, hol könyörtelenebb.

Barbárok a szobrok előtt
Gulyás Balázs
Barbárok a szobrok előtt

Van a fővárosi Kálvin tér aluljárójában egy nem különösebben jelentős köztéri alkotás. A közterek művészi alkotásait listázó internetes adatbázis szerint 1983-ban emelték az Illés Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész által készített absztrakt vörösmárvány domborművet, mely az adatbankban is csak így szerepel: Vörösmárvány dombormű.

Vegyünk egy mély levegőt…
Takáts Fábián
Vegyünk egy mély levegőt…

Nejlonra készített hímzések és könyvtárgyak, tradicionális papírfajtákra rajzolt girbegurba fekete vonalak és monotípiák mentén járunk Mireille Vautier francia képzőművész kiállításán. A „csendet” halk beszédfoszlányok, sugdolózás töri meg; fülelünk, veszünk egy mély levegőt és elmerülünk a művész különös világában.

Magyarországról északra, északról keletre
Takáts Fábián
Magyarországról északra, északról keletre

Éppen száz esztendeje Nagyváradon született Wagner Nándor szobrászművész. A centenáriumról A bölcselet szobrásza címmel emlékezik meg a Műcsarnok az alkotó tiszteletére rendezett nagyszabású tárlattal. Az emlékkiállítás anyaga a művész sok szempontból rendhagyó, három korszakot felölelő pályáját mutatja be.

A szabadság útjai – Pollocktól Lassnigig
Jankó Judit
A szabadság útjai – Pollocktól Lassnigig

Az Albertina Modern őszi kiállítása a New York-i iskola absztrakt expresszionizmusa előtt tiszteleg, amely 1945 után fényes diadalt aratott Európában. A második világháborút követően a festészet teljesen új irányt vett, a művészet felszabadult mindattól, amit addig ismert, és az absztrakció igazi világnyelvvé vált.

Menekülő útvonal a valóságból
Menekülő útvonal a valóságból

A Budapesten és Rotterdamban élő és alkotó Rédling Hanna Moon Motel című első önálló kiállítása korunk létbizonytalanságát tematizálja. A művész négy fotósorozatán, s egy nagyméretű videóinstallációján a nosztalgia működési mechanizmusát boncolgatja.

Boldog magyar karácsonyt!
Balázs D. Attila
Boldog magyar karácsonyt!

A nagy múltra visszatekintő hazai képeslapkiadás jelentős kulturális érték. A századfordulón megjelenő míves karácsonyi és újévi üdvözlőlapok széles választéka valódi időutazást nyújt abba a korba, amikor a képeslap az egyik elsődleges kommunikációs eszköznek számított.

Gauguin vs. Van Gogh I.
Debreceni Balázs
Gauguin vs. Van Gogh I.

Amilyen kevesen méltányolták Van Gogh művészetét életében, olyan sokan szerették meg halála után, hiszen mindenki másnál kifejezőbben ábrázolta az emberi érzelmeket. Hozzá képest Gauguin népszerű figura volt, kezdetben mint vagány matróz, később mint sikeres tőzsdeügynök.

A Van és a Nincs
Rónai Balázs Zoltán
A Van és a Nincs

Hiány és kitöltött tér, a van és a nincs, a masszív és a légies fogalmainak szembenállása vagy éppen konstellációja jellemzik Majoros Áron elegáns, a transzcendensben gyökerező szobrait.