Képzőművészet

Sanzonok fekete-fehérben
Kocsis Katica
Sanzonok fekete-fehérben

Ujj Zsuzsi első, acb Galériában rendezett önálló kiállítása sokrétű és széles körű válogatást mutat be a művész fotográfiai alkotásaiból, feltárva és bemutatva az életművet alkotó sorozatok összefüggéseit, kapcsolódásait.

 

Jelképes képek
Lóska Lajos
Jelképes képek

Olajos György a MissionArt Galériában rendezett kiállításával ünnepelte hetvenedik születésnapját. A képzőművészek többsége ilyenkor számvetést készít, Olajos nem így tett, nem akart összegezni, nem révedt a múltba, hanem előre tekintett, amikor a legfrissebb, az elmúlt három esztendőben készült munkáit tárta a nagyközönség elé, és csak néhány régebbivel utalt életművének korábbi szakaszaira.

Fine Art Hungary – a képzőművészet világítótornya
Szerényi Gábor
Fine Art Hungary – a képzőművészet világítótornya

A hazai kortárs képzőművészetet meghatározni bajos lenne néhány – bármilyen frappáns – mondattal. Több ezer művész dolgozik számtalan irányzatban, stílusban. Van közöttük figurálisan ábrázoló, geometrikus alapvetésekben gondolkodó, hagyományos zsánerképet festő, tomboló szürrealizmust megjelenítő, groteszk és meghitt idillt kínáló, de akár posztmodern sejtelmekkel ható avantgárd munka is. 

 

Folyékony időszeletek
Jankó Judit
Folyékony időszeletek

A veszprémi Dubniczay-palotában június közepéig látható kiállítás a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott gyűjteményből mutat be válogatást, a női alkotók munkáit középpontba állítva. A tárlat kurátorával, az MNB Arts and Culture divízió vezetőjével, Hamvai Kingával beszélgettünk.

Az aggódó anya perspektíva
Bordács Andrea
Az aggódó anya perspektíva

A portérábrázolás történetében számos gyermekportréval is találkozhatunk. Ezek a képek elsősorban családi státusszimbólumként fordulnak elő. Jakatics Szabó Veronika ábrázolásain a gyermektevékenységek tipikusan gyerekhelyszíneken, például játszótereken jelennek meg, ahol a városi táji háttérben tűnnek fel a gyerekek, mintegy elképzelve számukra a jövő városát.

Juhász Ferenc és Hantai Simon
Debreceni Balázs
Juhász Ferenc és Hantai Simon

A Mindent Látó Szem eredetileg egy ősi egyiptomi hieroglifa, amely ismerős lehet Az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült A bagdadi tolvaj című filmből és „Nagy Testvérként” az amerikai egydollárosról is.

Műkincsek restaurálásának rejtelmei
Szekáry Zsuzsanna
Műkincsek restaurálásának rejtelmei

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) őrzik, kutatják és restaurálják a Szépművészeti Múzeumnak és tagintézményeinek majd százharmincezer műtárgyát. Kónya Bélával, az európai szinten is kimagasló intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Vásárhelyi Antal mindenségmodelljei
Fazakas Réka
Vásárhelyi Antal mindenségmodelljei

„Most minden egy. Együtt van. Egybeolvad. A mindenség modellje, áll a templom.” (Pilinszky János: Gótika)

Saját énképünket nem mi teremtjük
Kocsis Katica
Saját énképünket nem mi teremtjük

Az Einspach Fine Art and Photography galéria Drozdik Orshi-kiállítása a művész 1981 és 1984 között készült műveiből válogat, amelyek arra mutatnak rá, hogy az Én a tudományos diskurzusok által megkonstruált.

Minden egy összegyűrt szerelmes levéllel kezdődött
Kocsis Katica
Minden egy összegyűrt szerelmes levéllel kezdődött

Kusovszky Bea fenti című kiállításának egyik fő motívuma a hajtogatott vagy összegyűrt papírlap látványából kiinduló mintázat, amelyet neonos sávokkal, lágy ívű felületekkel, raszteres keretekkel tagol.

Redukált valóságok
Képiró Ágnes
Redukált valóságok

Az április 21-én nyílt Köztes csend című tárlat a Csongrád Galéria Fények és formák című, helyi és helyi kapcsolódású építészeket és képzőművészeket bemutató kiállítássorozatának negyedik, egyben záróakkordja.

Önfényű képek
Kondor-Szilágyi Mária
Önfényű képek

Tendenciák címmel rendezte meg a Magyar Festők Társasága fennállása óta legnagyobb csoportos tárlatát a szegedi REÖK-palota termeiben. A kiállítás rendezői nem kis feladatot vállaltak, amikor a művészeti egyesület csoportos tárlatát megkísérelték a kortárs művészet erősen teóriacentrikus, kurátori koncepciókon alapuló kiállítási gyakorlatával összhangba hozható módon bemutatni.

Gyönyörre épített festészet
Pusztai Ilona
Gyönyörre épített festészet

A Q Contemporary Kortárs Művészeti Központ az idén kilencvenesztendős Keserü Ilona kivételes alkotótevékenysége előtt Mind címmel életmű-kiállítással tiszteleg. A motivikus és tematikus nézőpontú tárlat a meghatározó formák, technikák és kutatások műtárgyakban manifesztálódó együttállásain keresztül mutatják be a művész munkásságát.

„Négy apostol” Rómában, Reigl Judit és barátai
Makláry Kálmán
„Négy apostol” Rómában, Reigl Judit és barátai

Reigl Judit századik születésnapján, május 1-jén rendhagyó kiállítás nyílik a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A tárlat a Reigl-centenárium egyik állomása, amelyen a római ösztöndíjas évek alatt festett alkotások szerepelnek, melyeket eddig a magyar közönség nem láthatott.

A körvonalak felsejlő harmóniája
Fazakas Réka
A körvonalak felsejlő harmóniája

A Resident Art Galéria emeleti tereiben négy művész, Kaszás Konrád, David Stuart Sutherland, Szőke Gáspár és Tóth Anna Eszter közös tárlata az absztrakció különleges világába vezet.

Zé a köbön
Jancsik Károly
Zé a köbön

Egy kiállításokra alkalmilag összeszövetkező csoport újabb megnyilvánulásának lehetünk tanúi a Bartók 1 Galériában.  A kiállító művészek: Fábián Zoltán, Kiss Zoltán, Szlabey Zoltán – ők a három Z.

Joan Miró, az avantgárd és a misztikum
Kocsis Katica
Joan Miró, az avantgárd és a misztikum

A barcelonai Museu Diocesà Miró-kiállítása érdekes szempontból közelít az életműhöz, amikor ötvenöt művön keresztül azt vizsgálja, hogyan jelent meg a katalán alkotó praxisában a szentség és a misztikum.

Michelangelo és James Cameron
Debreceni Balázs
Michelangelo és James Cameron

Itáliában Az Utolsó Ítélet után már nem születtek hasonló jelentőségű apokaliptikus alkotások, Németalföldön viszont virágzott Bosch és Brueghel pszichedelikus művészete. Most mégsem őket, vagy a későbbi Blake-et és a szürrealistákat emelem ki, hanem a Terminátor című kortárs film első és második részét, melyekben James Cameron vászonra vitte az Utolsó Ítéletet, a reneszánsz nagymesterekhez méltó módon.

Törőcsik Mari festményét árverezik
Törőcsik Mari festményét árverezik

Törőcsik Mari hagyatékából kerül kalapács alá Mednyánszky László Alkonyati táj című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján. Az őszi tájkép – amely egykor Törőcsik Mari és Maár Gyula nappaliját díszítette –, 12 millió forintos kikiáltási árról indul. Az árverés egy másik, filmvilághoz kötődő szenzációja Tihanyi Lajos Hegyes táj című alkotása, amely a legendás Korda testvérek gyűjteményét gazdagította.

Egy szabad művész valóra vált álmai
Sipos Tünde
Egy szabad művész valóra vált álmai

Számos nagyszabású művészeti album kiadása után a Kálmán Makláry Fine Arts galéria közvetlen hangvételű, játékos, edukatív családi könyvet jelentett meg. Ebben az évben a galéria vezető művésze, Reigl Judit születésének 100. évfordulóját számos kiállítás és művészeti esemény ünnepli. Róla szóló legújabb kiadványukat a gyermekeknek ajánlják.

A térillúzióikat felfedő ládák
Fazakas Réka
A térillúzióikat felfedő ládák

Dóró Sándor különleges térélményt nyújtó festményei kiállításához való jogát a 2021-es Festészet-napi Agora-díj elnyerésével szerezte meg. A Ládaköztársaság képei egy ősi, szimbólumokkal teli, mégis mai világba repítenek.

Repülünk a Paradicsomból
Jankó Judit
Repülünk a Paradicsomból

Csurka Eszter „összművész”, fest, fotókat és videókat készít, sokféle médiumban és műfajban alkot, mégis mindig ugyanaz mozgatja: a változást szeretné tetten érni. Ő is benne van az Országútnak abban a csapatában, amelyik Madách nagy drámájához, Az ember tragédiájához készít illusztrációkat – ennek kapcsán kérdeztük.

Légből kapott Felhőmúzeum
Kocsis Katica
Légből kapott Felhőmúzeum

Évtizedek óta tudományos és spirituális tekintettel fürkészi az eget, miközben az alapvető összefüggéseket kutatja a makrokozmosz jelenségei és mikrovilágunk között. Lengyel András gazdag munkásságának különféle témaköreit járja végig életmű-áttekintő kiállítása, a Ludwig Múzeumban.