Képzőművészet

Előhívás
Előhívás

Váradi Viktor új fotósorozata valójában egy családtörténet, mégsem csak az, és ez már a kétértelmű címválasztásból is kiderül. Munkáinak középpontjában a személyes fotó és az egy sorozaton belüli műfaji keveredések állnak.

Mindez együtt a műalkotás
Pásztor Péter
Mindez együtt a műalkotás

Erős Istvánnal, az idén százötven éves Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektorával a kortárs intézményépítésről és a Kelet ihlette művészetről beszélgettünk.

Csúcstechnológia buktatja le a Rubens-szakértőt?
Krómer István
Csúcstechnológia buktatja le a Rubens-szakértőt?

A londoni National Gallery fontmilliókért vásárolt Sámson és Delilájának hitelességét kezdettől kétségek övezték. A mesterséges intelligenciát alkalmazó számítógépes vizsgálat most nagy bizonyossággal cáfolja az eredetiségéről kiállított szakvéleményt. A képet aligha festhette Rubens.

Őrülünk, Vincent?
Debreceni Balázs
Őrülünk, Vincent?

Vincent van Gogh 1888-ban költözött az Arles nevezetű csendes, vidéki kisvárosba. A déli fekvésű francia városka már akkor is csupa napfény és ragyogás volt, amelyet pompás szántók és napraforgótáblák öveztek mindenfelől.

Vigyázat, illúzió! Orosz István kiállítása
Mecsi Beatrix
Vigyázat, illúzió! Orosz István kiállítása

Régi utcák, macskakövek a lakótelepek árnyékában… Az óbudai Selyemgombolyító ovális épületébe lépve mintha nem egy zárt kiállítótérbe, hanem egy kis térre érkeznénk: felettünk az ég az átriumos udvaron, és a téren plakátok függenek.

Madarassy István Dante-ciklusa
Prokopp Mária
Madarassy István Dante-ciklusa

A Firenze szívében álló, múzeummá alakított Dante-ház bejáratánál a látogatót Madarassy István Dante-szobra fogadja, mely a harmincöt éves, kétségekkel küzdő költő, a mély érzésű hazafi, az üldözött politikus kitűnő lélekábrázolása.

Megfagyott gesztusok
Sipos Tünde
Megfagyott gesztusok

A posztumusz egyéni tárlat a Bodó Galéria és Aukciósházban a 2018-ban elhunyt festőművész kései művészi periódusának festményeiből nyújt válogatást.

Vitéz János esztergomi Studiolója
Prokopp Mária
Vitéz János esztergomi Studiolója

A királyi palota középkori Fehér-tornya megmaradt első emeletének később Studiolóvá alakított helyiségében található az Erények falkép, amely az új kutatások alapján vélhetően Sandro Botticelli – egyetlen Itálián kívül készült – freskója.

A bujkáló festő  – Ifj. Iván Szilárd
Feledy Balázs
A bujkáló festő – Ifj. Iván Szilárd

Fény–árnyék kontrasztját, ember és természet viszonyát ábrázolta ifjúkori képein a művészcsaládba született festő-grafikus. Később az absztrakció, majd a parafrázis jellegű alkotásmód felé fordulva is megőrizte képi világának bensőséges voltát.

Ablak a világra
Ablak a világra

Szociális helyzetek, természeti környezet, sport egyaránt szerepel a járvány meghatározta évben megörökített, nemritkán drámai felvételeken. A lencsevégre kapott pillanatok a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállításán láthatók.

Legyünk Egy a Természettel
Legyünk Egy a Természettel

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ két klasszikus szállítmányozási konténert alakított át látványos szabadtéri kiállítótérré az Erzsébet téren. A különleges fotográfiák és installációk ember, természet és vadászat többszintű kapcsolódását mutatják be.

Buborékok
Debreceni Balázs
Buborékok

Az egymással évek óta tökéletes szimbiózisban alkotó Horváth Márk–Lovász Ádám szerzőpáros legújabb könyve – A határsértés technológiái – természetesen nem az országot övező határzár kérdésköreit járja körül. 

Párizsi absztraktok – Abstraction-Création
Párizsi absztraktok – Abstraction-Création

2021. október 3-án nyílik a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nemzetközileg egyedülálló kiállítása, melynek középpontjában a világhírű, valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création áll.

Toldi életre kél
Krómer István
Toldi életre kél

Időszerűtlenül időszerű a cancel culture felhabzása idején, amikor ismert történészek éppen Szent István-képünk dekonstrukcióján szorgoskodnak, a nemzeti mitológia romantikus hősét klasszikus népmesei motívumokkal filmvászonra rajzolni. Ha soha nem ülünk is tévé elé, ezt ki ne hagyjuk.

Új irányba terelt motívum
Keserü Katalin
Új irányba terelt motívum

Nyitott és széles ecsetvonásokból születő forma, összetett színvilág, a képbe belopódzó fény teremti Juhász Dóra élő-eleven festői világát.

Világszép Kapcsolódások
Világszép Kapcsolódások

A Világszép Kapcsolódások a vizualitás nyelvén szól az emberi kapcsolatok, az ismeretségek, a megismerkedések, az érzések és az érzelmek középpontba állításáról. A 20 felkért művész művészeti nyelvének sokféleségével az alapítvány által gondozott gyermekek sokféleségét is láttatja.

Képekbe kódolt hitvallás
Kövesdi Mónika
Képekbe kódolt hitvallás

A jól ismert festőművész, Dobroszláv Lajos (1902–1986) Tatán rendezett kiállítása újra megjeleníti a mester művészetének múlhatatlan értékeit és az életmű tanulságait. Képei a méltósággal viselt, küzdelmes sors hű lenyomatai.

Cézanne, tárulj!
Debreceni Balázs
Cézanne, tárulj!

Ha egyszer valahogy eljutnánk az Óperenciás-tengeren is túlra, el ne felejtsük megtekinteni Ali basa habcsók formájú palotáját! Ali basa ugyanis egy valódi haspók, aki már évek óta a kifogyhatatlan bőségszaru feltalálásán fáradozik.

Jelenvaló-ság
Rónai Balázs Zoltán
Jelenvaló-ság

„Akt in Landschaft” – olvashatjuk számos német expresszionista festő képei alatt a címet. Tóth Angelika festményeit nézve gyakran ez a képzettársítás jut eszembe, nem csak a képek expresszív karaktere miatt.

STB, STB, STB…
Balázs Sándor
STB, STB, STB…

Igen: STB – háromszor. Az esztergomi művészcsoport (†Sipeki Gyula, Tamási Péter, Balla András) újra együtt egy karavántárlaton. Az S meg a T meg a B összeadva olyasmi, mint amikor elkészítünk például egy salátát: összerakhatjuk bármiből, a végeredmény mégis valami egészen más lesz, mint az egyes alkotóelemek.

Mind elmegyünk – Csíkszentmihályi Róbertre emlékezünk
Farkas Ádám
Mind elmegyünk – Csíkszentmihályi Róbertre emlékezünk

2021. augusztus 26-án hajnalban, 81 évesen örökre elaludt Csíkszentmihályi Róbert szobrász, Kossuth- és Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A láthatatlanság szeletei
Uszkay Tekla
A láthatatlanság szeletei

A kortárs magyar szobrászművészet egyik kiemelkedő alkotója, Majoros Áron Zsolt ismertségét köztereinken is megtalálható, jellegzetes acélszeletekből építkező, teljes alakos szobrainak köszönheti. Eddigi munkásságát bemutató impozáns könyve Szeifert Judit művészettörténész tanulmányainak köszönhetően bepillantást ad szobrászatának fő motívumaiba. 

Teli-üres tér
Sipos Tünde
Teli-üres tér

Mátrai Erik (1977) bár festőművészként végzett a Képzőművészeti Egyetemen, mégis ritkábban szorítkozik táblaképek megfestésére, mint térinstallációk megalkotására. Leginkább a színek és fények jelenségeivel, s azok tanulmányozásával foglalkozik.