Környezet

Mithras-szentély Óbudán
Mithras-szentély Óbudán

A hajdani római kori katonaváros, utóbb Óbudai Szeszgyár helyszínén, a Folyamőr utcában tervezett lakópark területén az előzetesen kötelező régészeti föltárás során Mithras-szentély jelentős maradványaira bukkantak az ásatást végző régészek. 

Környezetjogi csúcstalálkozó a klíma védelmében
Hargitai Katalin
Környezetjogi csúcstalálkozó a klíma védelmében

Rá lehet-e venni jogi eszközökkel a gazdasági érdekek fogságába esett államokat arra, hogy érdemi lépéseket tegyenek a természet megóvására? Egyetemi kutatók, szakmai és civil szervezetek szakemberei keresték a környezeti válság enyhítésének lehetőségeit, a jövő nemzedékek érdekében.

Az élet kultúráját választjuk
Tahyné Kovács Ágnes
Az élet kultúráját választjuk

A teremtett világ védelme, a teremtésvédelmi szemlélet a legszélesebb értelemben vett életvédelem. Más környezet- és természetvédő megközelítésekkel szemben nem pusztán a természetes és épített környezetre összpontosít, az ember szerepét is kulcsfontosságúnak tartja.

Körítőfalon belüli külön világ
Körmendy Imre
Körítőfalon belüli külön világ

Talán ötven éve, hogy egyetemistaként, építésznek készülve barátaimmal Nagybörzsönyben jártunk, s megnéztük a falun kívül, egy dombon álló középkori Szent István-templomot. Különleges érzés töltött el: megragadott a körítőfalon belüli külön világ.

Épít és rombol
Épít és rombol

…, avagy a modern nagyváros képének alakítói a múlt század hatvanas–hetvenes éveiben – így hangzik a mottója a múlt század modern építészeti örökségéről szóló, február tizenötödikére és tizenhatodikára szervezett miskolci építészkonferenciának.  

Kastély Keresden
Kastély Keresden

A Segesvártól délnyugatra, a Dános-pataknál, dombok közt meghúzódó keresdi Bethlen-kastély műemléki helyreállításának előkészületeiről február 14-ig látható kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetsége Ötpacsirta utcai székházának Kós Károly termében.

Ökoidill vagy falanszter
Brenner János
Ökoidill vagy falanszter

Vajon valaha építkezik-e még szépen Nagy-Britannia? – talán így lehet lefordítani a fiatal író, Fred Skulthorp provokatív írásának címét az „új városok” közelmúltbeli példájáról. A kritika tárgya a 2008-ban „ökoidillként” beharangozott Northstowe városa.

Függő házak városa
Szigetvári Krisztián
Függő házak városa

Gótikus székesegyházak és a córdobai Nagymecset, az Alhambra és Gaudí katedrálisa és házai Barcelonában – Spanyolország ismert, ikonikus épületei. Vegyünk most más irányt. Különleges építészeti titkokat sejtet az ország belsejében Cuenca erődvárosa.

Böjtös környezetvédelem
Hargitai Katalin
Böjtös környezetvédelem

A Magyar Természetvédők Szövetsége pedagógusok visszajelzései, kérései alapján iskolai oktatócsomagot készített, hogy segítséget nyújtson a túlzott húsfogyasztás okozta környezeti és egészségügyi problémák megértéséhez, a fiatalokkal való megismertetéséhez.

Lomha harcsák és mohó baráthalak
Pálffy Lajos
Lomha harcsák és mohó baráthalak

Régen kapitális harcsáiról volt híres a Rába, mostanában azonban már nem nagyon hallani, hogy fognának tíz kilót elérő példányokat. Azokban az időkben, amikor még nem volt internet, de horgászújságok sem nagyon, szájról szájra terjedt a hír egy-egy nagyobb fogásról.

Aranybérlettel a Ráth-villába
Aranybérlettel a Ráth-villába

Különleges programokkal és kedvezményekkel várja idén látogatóit a Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum kiállítóhelye. Az Aranybérlet nevű éves belépővel számos alkalommal is látható A mi szecessziónk című állandó kiállítás hatszáz műtárgya.

Egyetemisták a Zsolnay-gyárért
Egyetemisták a Zsolnay-gyárért

Korszerűsítés és hatékonyságnövelés – ez a célja a pécsi Zsolnay-gyárépület újragondolásának. Az átalakítás koncepciójának megalkotásában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építészhallgatói is tevékenyen részt vesznek.

Búcsú Finta Józseftől
Róna Katalin
Búcsú Finta Józseftől

Vajon van-e még építész, akinek munkássága, megépült házainak sora oly mértékben hatással volt az elmúlt öt évtized budapesti városképének alakulására, mint Finta Józsefé. Az akkor fiatal tervező neve a Duna Intercontinental Szállóval lett egyszeriben ismert.

Parasztház az erdőszélen
Borzák Tibor
Parasztház az erdőszélen

Aki felfedezte magának az ezerarcú alföldi vidéket, szabadságra és nyugalomra is talált. Egyre több a külföldi honfoglaló, hollandok sokasága vásárol tanyát a pusztaságban. Egy véletlen látogatás során egyikük házában nagy meglepetés ért…

Kelet igézete
Kelet igézete

Magyar építészek Ázsia bűvöletében – ez a központi gondolata a Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című közös kiállításának, amely február 11-ig látható a Műcsarnokban.

Vitorláshajóval űrrakétát
Krómer István
Vitorláshajóval űrrakétát

A tengerhajózás szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése műszaki-gazdasági szempontból az egyik legfogósabb kérdés. Az autózásban ma nyerő megoldásnak látszó villamosításnak gátat szab az akkumulátorok súlya és helyigénye, a klímasemleges szintetikus üzemanyag drága...

Soviniszta hortobágyi marhatenyésztők
Krómer István
Soviniszta hortobágyi marhatenyésztők

Néhány évtizede, amikor a magyar puszta királya, a szürkemarha még nem idegenforgalmi védjegynek, s a biológiai sokféleség génbankban őrzött letéteményesének, hanem a tervszámok teljesítését gátló feudális csökevénynek számított, néhány konok ember elrejtett néhányat belőlük a mátai réteken…

A dolgok valahogy mindig összeállnak
Fábián László
A dolgok valahogy mindig összeállnak

Ennek az írásnak a címben jelzett valahogy a témája. Kévés György lenyűgöző szakmai életművének valahogyai, amelyek – úgy tetszik – rendre egy irányba kényszerültek: az életmű megépítésére. Nem szóvicc; egy jelenkori építész életművének. 

Türje örök
Róna Katalin
Türje örök

A négy nagy – így jegyzi az építészettörténet az Árpád-korból csekély számban fennmaradt román templomunkat. Ják, Lébény, Zsámbék, Türje. Az első háromról sok szó esik, megújulásról, méltatlan sorsról, újraépítésről. S eközben a negyedik csöndben életre kelt.

Sajnos a képernyő elvarázsolta az embereket
Tóth Gábor
Sajnos a képernyő elvarázsolta az embereket

A népmesék nemcsak szórakoztattak – összetartották a közösséget. Villányi Péter népmesekutatóval beszélgettünk a mesegyűjtés jelenéről.

Kós Károly és a korszerűség
Nagy Gábor
Kós Károly és a korszerűség

Sztánán kaptam 1912 telén a M. kir. Pénzügyminisztérium levelét, melyben a kispesti Munkás- és Tisztviselőtelepének Építőbizottsága felkér: vegyek részt azon a szűkebb körű pályázatfélén, melynek tárgya: javaslattétel (szóban, írásban, illetve rajzban)...

Merre tovább, Budapest?
Nagy Gergely
Merre tovább, Budapest?

Határozott jövőképpel rendelkezett százötven esztendeje az egyesülése előtti Buda, Pest és Óbuda, majd a megszülető Budapest. Három önálló, de egymás mellett élő település közös jövőképét kellett meghatározni az ország egységes fővárosaként.

Dinamikus tájkép
Veöreös András
Dinamikus tájkép

Egy magaslatról, toronyból vagy hegytetőről izgalmas körülnézni, a látvány megéri a fáradságot. A messzire látás, a tágabb világ befogadása, a világ fölé emelkedés érzésének élményéért szívesen hozunk áldozatot. Képzeletben utazzunk most a veszprémi vidékre!