Környezet

Díjak és műemlékek
Róna Katalin
Díjak és műemlékek

A Műemlékek és Történeti Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS 1983-ban javasolta, hogy minden esztendőben legyen egy nap, amely világszerte az épített örökség ünnepe. Azóta április tizennyolcadika a műemlékvédelemben a megemlékezés ideje.

Versenyfutás a kincsekért
Kovács Olivér
Versenyfutás a kincsekért

Csaknem hétezer darab ezüst obulust és dénárt, négy aranyforintot, valamint egy (nyilván a korszakban már fizetőeszközként nem használt) császárkori római érmét rejtett a korsó, amelyre a Pest megyei Újlengyel határában önkéntesek, illetve a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai.

A műemlékvédelem őrzői
Róna Katalin
A műemlékvédelem őrzői

Amikor 2017 januárjában a műemlékvédelem félig-meddig kiürített, máig üresen enyésző épületében a lezárt, de nem víztelenített, így a téli fagyban szétrobbant távfűtéscső eláztatta az építészettörténeti iratokat, dokumentumokat, nehéz volt felmérni a pusztulás nagyságát.

Az ökológiai megtérés kézikönyve
Nemes Csaba
Az ökológiai megtérés kézikönyve

„A természeti környezetet Isten ajándékának tekintjük mindenki számára, amelynek használata közös felelősséget kíván meg az egész emberiség iránt, különösképpen a szegények és a jövő nemzedékek iránt.” (XVI. Benedek pápa üzenetéből a béke világnapja alkalmából, 2010. január 1.)

Hol bujkálnak Hild remekművei?
Zubreczki Dávid
Hol bujkálnak Hild remekművei?

A Hild az egyik legismertebb magyar építésznév, valószínűleg mindenki találkozott már vele. Alighanem azért, mert iskolákat, könyvtárakat, utcákat, tereket, díjakat és cégeket is hívnak így.

Tudomány és ökogazdálkodás
Krómer István
Tudomány és ökogazdálkodás

Az iparszerű mezőgazdaság kialakulásának legfontosabb oka és hajtóereje, hogy a gépesítés és a kemizálás olcsóbb és hatékonyabb, mint az emberi munkaerő alkalmazása.

Az opera új szentélye
Róna Katalin
Az opera új szentélye

Sejtelmes épületóriások, sötéten meredező téglafalak, betört ablakok, rozsdás csövek, kémények, tartályok – a képzelet így láttatja a XIX. századi gyárakat, amelyek az iparosodás kezdetén települések szélén épültek.

Ibolyántúli jövő
Király Farkas
Ibolyántúli jövő

Kérem, gondoljon a környezetére, mielőtt kinyomtatja ezt a levelet! – olvasom naponta egy sor e-mail zárósoraként. Utánajártam az Országút nyomdájánál, vajon mennyire környezetszennyező lapunk előállítása.

A bolygó határai
Krómer István
A bolygó határai

„És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” Ma is megbizonyosodhatunk erről, minden érzékszervünkkel gyönyörködhetünk benne, ha – nem kis fáradsággal – felkutatjuk a teremtett világ érintetlen maradékait.

Miért nem műemlék?
Szigetvári Krisztián
Miért nem műemlék?

Képzeletbeli sétára indulunk, hogy egy pillantást vessünk Pécs belvárosának kevéssé ismert épített örökségére. A Széchenyi tértől gondolatban haladjunk a város főtengelyének számító Király utcán, és miután jelképesen kilépünk az egykori Budai kapun, álljunk meg az 51-es számú ház előtt.

Elveszőben a földi Paradicsom
Krómer István
Elveszőben a földi Paradicsom

A Paradicsomkert a világ ősi, igen jónak teremtett, érintetlen állapotának szimbóluma, ahol az embernek nem kellett arca verítékével keresnie kenyerét, nem kellett harcolnia a természettel, mert az szinte magától megadta azt, amire szüksége volt.

Rákóczi reneszánsz várkastélya
Wekerle Szabolcs
Rákóczi reneszánsz várkastélya

Amikor alig több mint két esztendeje először jártam Borsiban, és megpillantottam  a várkastélyt, kissé meglepődtem. Másra számítottam, impozánsabbra, díszesebbre.

Mi lesz veled, Király utca?
Róna Katalin
Mi lesz veled, Király utca?

Városvédők, az irodalmi és történeti múlt ismerői, a környékbeliek és a város iránt érdeklődők egyaránt felkapták fejüket az elmúlt hetekben a hírre: bontani kezdik Pesten a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmát, Budán pedig a legendás vendéglőt, a Márványmenyasszonyt. Bár az újabb fejlemények szerint talán van esély megmentésükre, ezek az esetek arra figyelmeztetnek, ne feledjük, a régi épületek nem bontandó romok, hanem szerves részei a város múltjának és jelenének.

Templomról templomra
Szerdahelyi-Németh Klára
Templomról templomra

„Kézbe vehető, zsebre tehető túrakalauz megalkotása” volt a célja a Templomséták Budapesten című kötetnek, melynek szövegét Zubreczki Dávid, fotóit pedig Gulyás Attila jegyzi.

Mindennapi teremtésvédelem
Zelnik József
Mindennapi teremtésvédelem

„Amit megtehetsz, azt meg kell tenned.” Hans Jonas  „Megteheted, mert meg kell tenned!” Immanuel Kant