Környezet

Károly bácsi és a Zsuzsi
Pálffy Lajos
Károly bácsi és a Zsuzsi

Kondás Károlyt és Zsuzsi tehenét nézem Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas rendező Igában című dokumentumfilmjében. Ahogy Károly bácsi halk szavára Zsuzsi minden kényszer nélkül beteszi nyakát a járomba, eszembe jut, gyermekkoromban hányszor megcsináltuk a „befogást” apámmal és anyámmal.

Miért műemlék?
Veöreös András
Miért műemlék?

A műemlékvédelem nincs könnyű helyzetben, amikor az igazán réginek nem mondható, a laikusok szemében csúf, vasbetonból és acélból épült, sokszor lepusztult, XX. századi épített örökség értékeire, megőrzésének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

A kevesebb növényvédőszer is sok!
Barta István
A kevesebb növényvédőszer is sok!

Versenyképesen termelni egészséges élelmiszert a világgazdasággal élénk kereskedelmet folytató nyitott piacgazdaságban, a környezetet kímélve – ezt a felettébb ambiciózus célt tűzte ki az Európai Unió. A mezőgazdasági vállalkozók háborognak, a környezetvédőknek ez is kevés.

Karnyújtásnyira a csodától
Paszternák István
Karnyújtásnyira a csodától

Régi templomaink, egyházi műemlékeink a múlt pótolhatatlan, önmagukban is hiteles, fontos dokumentumai. És nemcsak a híresek, a jól ismertek és kifogástalan állapotban lévők. Lássunk egy izgalmas és tanulságos példát: Borsodban, Mályinkán járunk.

A gyurgyalagok nem szívbajosak
Pálffy Lajos
A gyurgyalagok nem szívbajosak

Végh Attila József Attila-díjas költővel, filozófussal beszélgettünk, aki jó néhány éve díjnyertes természetfilmeket forgat. Legújabb, Titkok erdejében című alkotásának a gödöllői IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon volt a bemutatója.

Rablógazdálkodás helyett rácsodálkozás
Hargitai Katalin
Rablógazdálkodás helyett rácsodálkozás

A bibliai felhívás – „töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá” – nem válhat a természet kifosztásának ideológiájává, hiszen ott áll mellette az is, hogy az ember művelje és őrizze az Édenkertet. Etika és filozófia egyetért abban, hogy felelősek vagyunk minden létezőért.

A klímaper és hátulütői
Brenner János
A klímaper és hátulütői

A demokrácia alapkérdéseit: a népszuverenitást, a hatalmi ágak szétválasztását, a törvény előtti egyenlőséget, magán- és közérdek konfliktusát érintik az utóbbi időben megszaporodott klímaperek. Kezdeményezőik a parlamentek szerepét szeretnék átvenni…

Interkontinentális madárvédelem
Krómer István
Interkontinentális madárvédelem

Magyar ornitológusok műholdas nyomkövetővel felszerelt kékvércsék útját figyelve Angolában a világ legnépesebb ragadozómadár-éjszakázóhelyét fedezték fel. A cél egy országokon túlmutató védelmi program indítása a madarak vándorlási útvonala mentén.

Zöldhidrogén, a jövő energiája
Krómer István
Zöldhidrogén, a jövő energiája

Hazánk is beszáll az egyik legígéretesebb iparág fejlesztésébe. A hidrogén a közlekedés, az ipar és az energiaszektor legfogósabb kérdéseire kínálhat megoldást, lehetővé téve a szénen alapuló hagyományos technológiáknak a klímaváltozás megfékezése miatt egyre sürgetőbb kiváltását.

 

Tudomány és emberi kapcsolataink a túlélésért
Hargitai Katalin
Tudomány és emberi kapcsolataink a túlélésért

Zlinszky Jánost köszöntötték barátai, tanítványai, kollégái nyugdíjba vonulása alkalmából egy, a fenntarthatósági politika tudományos alapjairól szóló konferencián. A résztvevők reménye szerint a közelebbi s távolabbi jövőben is ez marad az ünnepelt munkásságának középpontjában.

Az eltűnt kocsma nyomában
Nagy Gábor
Az eltűnt kocsma nyomában

Kicsit ábrándozva az időről, a háttérben Proust, már csak az irodalom miatt, aki elég sokat és hosszan bíbelődött ezzel a dologgal. Tisztelettudó távolságból egy kis történet. A Rákóczi út és a Gyulai Pál utca sarkán állt egykoron a Bástya Étterem és Söröző.

Filmek és fesztiválok
Filmek és fesztiválok

A késő tavasz a filmfesztiválok ideje: május 19. és 21. között rendezik meg Gödöllőn a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált, majd Veszprémben, Balatonfüreden, Almádiban június 7. és 10. között a Magyar Mozgókép Fesztivált.

Klímaváltozás és barackpálinka
Krómer István
Klímaváltozás és barackpálinka

Lehet-e gyümölcsöt termelni a mérsékelt égövön? Lassan ezzel a kínzó kérdéssel kell szembenézniük a magyar gyümölcskertészeknek, miután az elmúlt évtizedben átlagosan minden második évben súlyos fagykárok sújtották őket.

Oltárkép takarja a középkor legszebb asszonyát?
Brenner János
Oltárkép takarja a középkor legszebb asszonyát?

A naumburgi dóm világörökség, tornyai uralják a városképet, nyugati szentélye pedig a német művelt polgárság köreiben a XIX. század óta szinte kultikus státust élvez. Alapítóinak életnagyságú szobrai a német gótika legszebb alkotásai közé tartoznak.

Pusztulás helyett mennybemenetel
Szigetvári Krisztián
Pusztulás helyett mennybemenetel

Néhány esztendeje aligha sejthette bárki is, hogy a kívül-belül egyaránt rendkívül leromlott állapotú szentegáti Mária-kápolna teljes felújítása és restaurálása nem csak szép álom marad. Az épület újjászületéséről mesél közelmúltbéli története.

Szívhez szóló levél,  pápai feladóval
Pálffy Lajos
Szívhez szóló levél, pápai feladóval

Fél évvel a római bemutató után hozzánk is eljutott a Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája nyomán forgatott filmalkotás, A levél című dokumentumfilm. A jezsuiták kulturális központjában, a Párbeszéd Házában tartott bemutatót kerekasztal-beszélgetés követte.

A Rába illata
Pálffy Lajos
A Rába illata

A mi gyönyörű folyónk jellegzetes, semmivel össze nem keverhető illata szinte megcsap, ahogy a víz közelébe érünk, amely a hegyek szomszédságában, Gasztonynál, ahol felnőttem, mindig hűvös marad.

Megkerülhetetlen  szükségmegoldás: a klímaper
Barta István
Megkerülhetetlen szükségmegoldás: a klímaper

Magyarországon még viszonylag ritkán hallunk klímaperekről, pedig a világon egyre gyakrabban fordulnak – jellemzően magánszemélyek – bírósághoz, hogy a klímaváltozással kapcsolatos negatív hatások kapcsán pereljenek kormányokat, nagyvállalatokat és vezetőiket.

A műemlékek ünnepnapján
Róna Katalin
A műemlékek ünnepnapján

A műemlékek megújulásunk energiahordozói gondolata köré csoportosulnak idén a Műemléki Világnapot kísérő konferencia előadásai. A ma délutáni tudományos programot megelőzte az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága díjainak, elismeréseinek ünnepélyes átadása.

Térdig Vásárhelyt
Gulay István
Térdig Vásárhelyt

Évtizedekig hétalvó voltam, későn kelő, későn fekvő. Ma már csak öt óra hosszát alszom naponta, de hetet-nyolcat fekszem. Tízet-tizenegyet szeretnék, mert legkellemesebb szórakozásom behunyt szemmel feküdni. Olyan, mintha álmodnék. Lecsukom a szemem.

Barátom, Prága
Nagy Gábor
Barátom, Prága

A szokásos helyen találkoztunk, a Nemzeti Múzeumnál, a Vencel tér felső végénél. Megyek föl a metróból, a Barátom gyönyörű verőfénnyel várt. Mintha csak a helyzetet magyarázná, hogy amit mondanak, az nem egészen úgy van, hogy túlságosan szépítgette magát.

Zöld doktorkisasszony
Krómer István
Zöld doktorkisasszony

Kell-e tudományos teljesítmény egy díszdoktori címhez? Triviálisnak gondolhatnánk a választ, ám Greta Thunberg küszöbön álló teológiai doctor honoris causa kitüntetésének fényében ezt a hiedelmünket is újraértékelhetjük. Az akadémiai aktivizmus kultúrája a hittudományt is elérte.

Velünk élő kézművesség Palócföldön
Juhász Kristóf
Velünk élő kézművesség Palócföldön

Mikor az egyszeri ember a saját kultúrájához, gyökereihez akar eljutni a globális egyenkényelem butító áradásában, inspiratív útjelzők lehetnek számára az olyan eseménysorozatok, mint a Népi Kézműves Alkotóházak és Galériák X. Országos Hete.