Környezet

A Walter-villa világa
Róna Katalin
A Walter-villa világa

Az ünnepelt szoprán nem titkolta az építész előtt, határozott ízlésétől, elképzelésétől minden idegen, ami modern. S leendő villájukhoz férje már meg is vásárolta bontásból a tetőcserepet, az ellipszis vonalú csigalépcsőt, az intarziás parkettát…

Makói vizit
Nagy Gábor
Makói vizit

Talán utoljára. Ez villant belém, mikor autóval Pestről jövet, a Maros hídját elhagyva megpillantottam a Makó táblát. A töltés végén az ismert kép, a katolikus templom sötét, jobbra a reformátusok masszív fehér tornya, köztük, körülöttük a város.

Ha a klinker mesélni tudna
Brenner János – Rácz Zoltán
Ha a klinker mesélni tudna

Szabályos alakzat, máskor pontos rendjében is játékos homlokzati burkolat: klinker-expresszionizmus. Így nevezik Németországban azt a nálunk sem ismeretlen, ma ritkán emlegetett építészetet, amelynek jellegzetessége a házak klinkertégla borítása.

Velünk élő múlt
Körmendy Imre
Velünk élő múlt

Sose bonts le egy kerítést addig, amíg nem tudod, hogy miért állították fel – fogalmazta át szabadon naplójában J. F. Kennedy elnök az író, filozófus G. K. Chesterton szavait. Egy település élő organizmus: nem szabad akárhogyan hozzányúlni, beleavatkozni az életébe.

Az egyszerűség építésze
Brenner János
Az egyszerűség építésze

Berlinben az Unter den Lindenen járva a magyar kultúrturisták is rácsodálkoznak a Neue Wache – a volt palotaőrség – eredetileg Karl Friedrich Schinkel tervezte épületének belső terére, s bizonyára nem tudják, hogy Heinrich Tessenow alkotását látják.

Koalíciós tili-toli egy haldokló folyó fölött
Krómer István
Koalíciós tili-toli egy haldokló folyó fölött

Az alsó Sajó-völgy halainak és rákjainak szerencséje, hogy nem arany-, hanem vasbánya szennyezi a forrásvidék vizeit. Cián helyett „csak” arzént sodor a víz, miközben a szlovák hatóságok úgy tesznek, mintha ipari katasztrófa esetén is járna a száznapos türelmi idő.

Kisasszonyfai magtárgondok
Szigetvári Krisztián
Kisasszonyfai magtárgondok

Különös sorsuk van a műemlékeknek. Koruk, anyaghasználatuk, eredeti funkciójuk szerint talán mind veszélyeztetettek, hisz létezésük a modern városszövetben, településszerkezetben idejétmúlt. Mégis ez adja pótolhatatlan értéküket: a múlt üzenethordozói.

Tata építőmestere
Kövesdi Mónika
Tata építőmestere

„A XVIII. századi Magyarország legnagyobb építőművésze és mérnöke volt. Barokk szellemű alkotásainak egyéni stílusa harmonikusan forrt egybe a magyar tájjal és lélekkel” – emlékezik Fellner Jakabra a tatai nagytemplom falán 1940-ben elhelyezett kőtábla.

Kérdőjel és felkiáltójel a Városligetben
Róna Katalin
Kérdőjel és felkiáltójel a Városligetben

Mi a helyzet?! – ezzel a címmel rendezte meg első, egyben nyitó nemzetközi etnográfiai konferenciáját a Néprajzi Múzeum. Európa néprajzi múzeumainak igazgatóit invitálta találkozóra bemutatva az új házat a Városligetben és az első kiállítást is.

Granasztói, a patrióta
Brenner János
Granasztói, a patrióta

Irodalom és építészet – Granasztói Pál életművének egymással összefüggő, egymást kiegészítő alkotóelemei. Írásaiban gyakran reflektált urbanisztikai kérdésekre. Erről is szól a hagyatékából kiadott kötet, az Egy patrióta élete – Magyarországon, a XX. században.

Mesélő villa a Bajza utcában
Róna Katalin
Mesélő villa a Bajza utcában

A Bauhausban felnőtt Breuer Marcell formatervező és építész május 21-én lenne százhúsz éves. Két csővázas karosszéke és kisasztala látható az újjászületett Walter Rózsi-villában, a Magyar Építészeti Múzeum ma nyíló első saját hajlékában.

Műemlékvédelem egykor és ma
Róna Katalin
Műemlékvédelem egykor és ma

Éppen százötven éve jelentette be Pauler Tivadar vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy létrejött a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága, megvetve az intézményes magyar műemlékvédelem alapját. Ünnepi pillanat. Vajon ma is van mit ünnepelni?

Gercsei idill
Nagy Gábor
Gercsei idill

Gyönyörűen sütött a nap, a színtiszta kék égboltra még a játékos bárányfelhők sem merészkedtek. Ilyenkor történnek különös dolgok. Előtör az előzmény nélküli mélyből egy gondolat, amely azután kimondható testet ölt: Meg kellene nézni a gercsei templomot!

Polgárvárosi hosszú hétvége
Róna Katalin
Polgárvárosi hosszú hétvége

Ha a házak és a falak mesélni tudnának, mennyi izgalmas, magával ragadó vagy drámai történetet mondanának el tervezőikről, építőikről, lakóikról, a megélt időkről. Mit tudnak mai lakóik az épület múltjáról, jelenéről – erről is szól a Budapest100.

A hallgatás hajléka
Róna Katalin
A hallgatás hajléka

A Vértes vonulatának ölelésében, erdőktől körülvéve bújik meg Majkpuszta, a magyarországi kamalduli rend egykori otthona. A konventépület, a tizenhét cellaház és a templomtorony nemcsak a falak mögé húzódó, néma szerzetesek históriájáról mesél.

Csepel-sziget Felnémeten
Polgár Marcell
Csepel-sziget Felnémeten

Egy nyolcvan-kilencven éves minőségi kerékpárral ma is bátran útra kelhetsz. A jártában-keltében szenvedélyes gyűjtővé vált szobafestő az eredeti alkatrészekkel felújított gépekkel a történelem egy darabját menti meg, hogy ne pusztán egy eldobható műanyag világban éljünk.

Egy háborúval később
Brenner János
Egy háborúval később

Négy éve a Nemzeti Múzeum könyvesboltjában szokásom szerint érdekességekre „vadászva”, találtam egy kötetet, amelyre azonnal lecsaptam: Fodor István, Magyar régészek a háborús Kijevben – Fettich Nándor kijevi naplója és László Gyula naplótöredéke.

Megújuló energia bárhol, bármikor?
Krómer István
Megújuló energia bárhol, bármikor?

A nap- és szélerőművek Achilles-sarka a kiszámíthatatlan működés, az ingadozó termelés kiegyenlítése viszont drága, különösen mióta a földgázárak az egekbe szöktek. Az Ocean Grazer nevű dán startup egyszerű, de ötletes módszert dolgozott ki a tengeri szélerőművek áramának tárolására.

A kastély árnyékában
Fábián László
A kastély árnyékában

Szülőházam szobájának falán színes ceruzarajz: a Sorok-patak és partrészlete. Nem lenne különösebb műkereskedelmi értéke, ráadásul nem a gusztusom szerinti képzőművészet jegyeit viseli, sokkal lényegesebbet, emléket, szellemi hagyatékot, érzelmi kötődést és mindezek különös elegyét.

Esztergom mégsem lett falu
Rosdy Pál
Esztergom mégsem lett falu

Kétszáz éve tették le az esztergomi bazilika alapkövét. Négy hercegprímás alatt, jó emberöltőnyi ideig tartott a magyar katolikus főtemplom építése, felszentelésére Liszt Ferenc írt ünnepi misét. Ikonikus épülete menthette meg a várost Rákosi Mátyás elsorvasztó törekvéseitől.

Citrom-díjra is megérett a helyzet
Róna Katalin
Citrom-díjra is megérett a helyzet

A régmúlt idők históriájáról és társadalmáról hitelesen mesélő épített örökség és a történeti tájak hagyományos világnapja nálunk ebben az esztendőben különleges ünnepel párosul: idén másfél évszázados az intézményes magyar műemlékvédelem.

Isten hozta az antropocénban?
Simon Adri
Isten hozta az antropocénban?

A kritikai poszthumanizmus a XXI. század elején az ökológiai válság, az antropocén katasztrófája közepette szembesül az emberközpontúság, a humanizmus fenntarthatatlanságával.

Szellemünket gyarapító utazás
Krómer István
Szellemünket gyarapító utazás

Annak, aki utazni kíván, lámpással sem lehetne hasznosabb könyveket találnia, mint a Hazai úti célok könyvsorozatának darabjai. Most megjelent a hatodik.