Környezet

Nyüzsgő balatoni nádasok
Krómer István – Zlinszky András
Nyüzsgő balatoni nádasok

Van, aki úszómedencének nézi, mások horgásztóként vagy vitorláspályaként tekintenek rá, a Balaton azonban élő tó, a természet része, amivel az ember nem bánhat kénye-kedve szerint, ha azt akarja, hogy ezt a csodát még utódai is láthassák.

Az élő Zsolnay
Szigetvári Krisztián
Az élő Zsolnay

Ahogy telik az idő, évgyűrűkként fonják körbe életünket a múló esztendők, és patinásodnak az emlékek. Ma már szinte varázslatnak tűnik, ahogyan a Zsolnay-gyár régi ruháját ledobva a Zsolnay Kulturális Negyed fényes öltözékét magára vette.

Felhőkarcoló és világörökség
Róna Katalin
Felhőkarcoló és világörökség

Sétálok az Apáczai Csere János utcán, elhagyom az egykori MAHART palotájának a megújulás jegyében kibelezett, nagyvonalú homlokzatát egyelőre őrző épülete előtt, amikor az Erzsébet híd pesti ívei közül, a távolból kibukkan egy magasra törő tömb. 

Rákóczi három élete Borsiban
Rákóczi három élete Borsiban

Hogy nézett ki Európa a XVII. században, II. Rákóczi Ferenc születésének idején? A kérdésre válaszol az a sakktábla Borsi megújult kastélyában, amely bemutatja, milyenek voltak a birodalmi erőviszonyok, hol mekkora volt a lakosság és a hadsereg.

Palotaszomszédok  a polgárvárosban
Róna Katalin
Palotaszomszédok a polgárvárosban

A budai Várnegyed polgárvárosában, ott, ahol a Kard utca ráfut a Bécsi kapu térre, két saroképület néz szembe egymással. Két ház, két korszak. Az évszázadok nyomait magán viselő biedermeier csíkos falfestésű palota és a XIII. századi alapokon nyugvó kortárs mű.

Húszsávos autópálya a vén Dunából?
Jánossy László
Húszsávos autópálya a vén Dunából?

A Duna hazai, nagyrészt szabad folyású szakasza Európa kiemelkedő természeti értéke, egyben a kontinens egyik legfontosabb közlekedési folyosója. Átgondolt kompromisszumra kell jutni a hajózóút-fejlesztés érdeke és a vele ütköző természeti értékvédelem között.

Ha a klinker mesélni tudna
Brenner János – Rácz Zoltán
Ha a klinker mesélni tudna

Szabályos alakzat, máskor pontos rendjében is játékos homlokzati burkolat: klinker-expresszionizmus. Így nevezik Németországban azt a nálunk sem ismeretlen, ma ritkán emlegetett építészetet, amelynek jellegzetessége a házak klinkertégla borítása.

Ják tovább írt históriája
Kovács Olivér
Ják tovább írt históriája

Legismertebb középkori műemlékünk. A köztudatban így él Ják egykori bencés apátsági temploma. Valóban ismertük? Aligha. Az újabb régészeti és művészettörténeti kutatások nyomán feltárul a templom, sőt az egymásra épült templomok története.

Szójáték és kortárs építészet Velencében
Szójáték és kortárs építészet Velencében

Modernity – magyarul korszerűség, other – más. Az építészetben vonalak, idomok kerülnek egymásra, egymás mellé, ha építészek szavakkal játszanak, új szó születik. Othernity – a XVII. Velencei Építészeti Biennálé magyar kiállításának címe.  

Több mint mozi
Róna Katalin
Több mint mozi

Volt orfeum, varázsszínház és akadémiai Tudományos Színház, bemutattak itt mozgófényképeket, a tánctörténet, akárcsak a századelő színiakadémiája is átmeneti otthonaként jegyzi, osztozott rajta a színház és a feltörekvő mozi. Az Uránia.

Találkozzunk a Komlós Juci közben!
Találkozzunk a Komlós Juci közben!

A II. kerületi Önkormányzat február végén egy felhívást tett közzé, amelyben ötleteket és javaslatokat vártak négy névtelen közterület elnevezéséhez.

Vakáció Csernobilban
Vakáció Csernobilban

A pusztasággal, romokkal, elhagyott épületekkel és sugárfertőzéssel körülvett atomerőmű nem az, amit a legtöbb ember az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítana. De Ukrajna épp erre gondolt Csernobilban.

Ló vonta vonat
Korzenszky Richárd
Ló vonta vonat

Országjárásra és időutazásra indul az Országút. Szerzőnk, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium korábbi igazgatója, tihanyi emeritus perjel,  gyermekkora varázslatos világát, a Kisalföld egyik kedves kisvárosa, Kapuvár 20. század közepi életét mutatja be. 

Új harmóniában a természettel
Krómer István
Új harmóniában a természettel

Az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségeket vizsgáló tudományterületek vezető hazai művelői arra szövetkeztek, hogy az elmúlt évtizedek kutatási eredményeinek összegzésével gazdasági és politikai érdekektől független, tudományosan megalapozott nemzeti értékelő jelentést készítve segítsék az állami döntéshozatalt.

Műemlék és mai építészet egyensúlya
Nagy Gábor
Műemlék és mai építészet egyensúlya

Ferdén rovátkolt, csíkos vakolat, meredek tető, grafitszürke fedés.  A kortárs építészet újabb példája?  Hátrébb egy kastély. A nagy múltú Teleki–Tisza-kastély Nagykovácsiban

Duna-parti kis Zsolnay-negyed
Szigetvári Krisztián
Duna-parti kis Zsolnay-negyed

A műemlékek táguló köreinek kérdése az ipari emlékek sorsa.  Ki gondolta néhány évtizede, hogy használaton kívüli, vagy akár működő bányák aknatornyai, hőerőművek, gyárépületek esztétikai, építészeti, történeti és ipartörténeti rangot hordoznak.

Könyörtelen természeti valóság
Szarka László Csaba
Könyörtelen természeti valóság

A klímaváltozás uralkodó hipotézise nincs összhangban a légköri szén-dioxid-koncentráció, az átlaghőmérséklet, a tengervízszint-emelkedés vagy az antarktiszi jégtömeg változásának valóságban mért értékeivel – állítja Szarka László Csaba geofizikus mérnök, az MTA rendes tagja.

A teremtő alázat művészete
Róna Katalin
A teremtő alázat művészete

Családi házak, óvodák, iskolák, középületek. Kortárs házak, amelyek miközben jellemzően és erőteljesen magukon viselik alkotójuk gondolkodását, élhetőn, szerethetőn válnak környezetük részévé. Turi Attilával pályájáról, mesteréről, az építészet jelenéről beszélgetünk.

Megmenekül a famennyezet
Megmenekül a famennyezet

Évek óta elhagyatottan állt az erdélyi Tacs éppen háromszáz éves, rossz állapotban lévő református temploma. Egy hete az épület tornya leomlott.

Az önmegismerés elmarad
Zelnik József
Az önmegismerés elmarad

A nyugati világ elmúlt kétezer éve hol erősödő, hol gyengülő apokaliptikus látomások jegyében telt el. Az antikvitás derűje, úgy, ahogyan azt az archaikus mosoly tündéri szobrászai felmutatták, elsüllyedt.

Díjak és műemlékek
Róna Katalin
Díjak és műemlékek

A Műemlékek és Történeti Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS 1983-ban javasolta, hogy minden esztendőben legyen egy nap, amely világszerte az épített örökség ünnepe. Azóta április tizennyolcadika a műemlékvédelemben a megemlékezés ideje.

Versenyfutás a kincsekért
Kovács Olivér
Versenyfutás a kincsekért

Csaknem hétezer darab ezüst obulust és dénárt, négy aranyforintot, valamint egy (nyilván a korszakban már fizetőeszközként nem használt) császárkori római érmét rejtett a korsó, amelyre a Pest megyei Újlengyel határában önkéntesek, illetve a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai.

A műemlékvédelem őrzői
Róna Katalin
A műemlékvédelem őrzői

Amikor 2017 januárjában a műemlékvédelem félig-meddig kiürített, máig üresen enyésző épületében a lezárt, de nem víztelenített, így a téli fagyban szétrobbant távfűtéscső eláztatta az építészettörténeti iratokat, dokumentumokat, nehéz volt felmérni a pusztulás nagyságát.