Környezet

Repülőakkumulátor
Krómer István
Repülőakkumulátor

Komoly technikai nehézségekkel jár a repülés szén-dioxid-lábnyomának mérséklése. Az elektromos meghajtást az akkumulátorok nagy súlya teszi problémássá. A piacvezető gyártó azonban biztató kísérletekről számolt be.

Büntetőjoggal az ökocídium ellen
Tahyné Kovács Ágnes
Büntetőjoggal az ökocídium ellen

A súlyosbodó hármas környezeti krízis idején az emberiség folyamatos útkeresésben van, miként tudná megfékezni a természet pusztítását. A szándékos környezetkárosítás ellen a büntetőjog eszközei is alkalmazhatók, s nemcsak természetes személyekkel, hanem vállalatokkal szemben is.

Vadkovászos kenyér és almasajt
Török-Tóth Anna
Vadkovászos kenyér és almasajt

Amint a magyarországi bevásárló- vagy kosárközösségek ügyét előmozdítani hivatott egyik csapat honlapján olvasható: e kezdeményezések lényege, „hogy a termelők, a vásárlók és egy önkéntes csapat együtt, közösségben szervezi meg az élelmiszerek eljuttatását a termelőtől a vásárlóig”.

A város szava
Róna Katalin
A város szava

Több mint egy évtizede, hogy nagyobb társasággal a Dunán hajóztunk. Kedves barátnőm Sepsiszentgyörgyön élő testvére, bár nem először látta, érdeklődéssel nézte a Duna-parton a házsorokat, kérdezgetett az épületekről, építészetükről, múltjukról, jelenükről.

Füvet a bölényeknek!
Krómer István
Füvet a bölényeknek!

Csillagászati összegekbe kerül a szén-dioxid klímavédelmi célú leválasztása és földfelszín alatti tárolása. A természetes megoldások nemcsak megóvják az élővilágot, hanem olcsóbbak és hatékonyabbak is.

Kincskeresés Baranyában
Szigetvári Krisztián
Kincskeresés Baranyában

Az Országgyűlés 2023 decemberében fogadta el a 2024 októberétől hatályos Magyar Építészetről szóló törvényt, mely egyik előremutató kezdeményezésének tűnik, hogy a helyi védelem alatt álló értékek ezentúl általános műemléki védettséget élvezzenek.

Céldátumok vannak, forrás nincs
Krómer István
Céldátumok vannak, forrás nincs

Megduplázódhatnak a szállítási költségek az Egyesült Államokban az elektromos kamionok kötelezővé tételével. A szövetségi kormány környezet-egészségügyi okokból szorgalmazza az átállást a zéró kibocsátású áruszállításra, a fuvarozók ellenben sokallják a várható költségeket, s nemcsak Amerikában.

A Balatontól a Holdig
Krómer István
A Balatontól a Holdig

Közös otthonunk számos környezeti, társadalmi problémájával – egyebek mellett a klímakrízis várható következményeivel, a természet büntetőjogi védelmének esélyeivel és a Balaton mellett lakók életlehetőségeivel – is foglalkoznak az Országút 116. számának cikkei.

Zöld atomsvindli
Krómer István
Zöld atomsvindli

Habeck-akták néven vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a német ellenzéki CDU/CSU az atomerőművek leállításával kapcsolatban, azt állítva, hogy vezető német zöldpolitikusok az erőművek további működése melletti szakmai érveket szándékosan figyelmen kívül hagyták.

Mit ér a díj, ha Citrom?
Róna Katalin
Mit ér a díj, ha Citrom?

Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk…  a műemlékvédelem Citrom-díja óhatatlanul fölidézi A tanú szállóigévé vált mondatát. Ha nem is sárgább, de kétségtelenül savanyú. Bizony az. És bizony a miénk, hogy a méltatlan műemlékgondozásra figyelmeztessen.

Zsolnay-víziók
Szigetvári Krisztián
Zsolnay-víziók

Ideiglenes kiállításon válogatás látható a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építészhallgatóinak féléves tervezési munkáiból a Zsolnay Gyár egyik gyárcsarnokában. Aktualitása, hogy megkezdődött néhány utcafronti épület korszerűsítése.  

Uniós autódilemmák
Krómer István
Uniós autódilemmák

Minden ellenérv és fenntartás dacára, éghajlatvédelmi okokból (legalábbis arra hivatkozva) elszántnak tűnik az Európai Bizottság a belsőégésű motorral hajtott járművek kiszorítására, az elektromos gépjárművek egyeduralkodóvá tételére. Most azonban komoly figyelmeztetés érkezett…

A hódok hasznáról és káráról
Pálffy Lajos
A hódok hasznáról és káráról

A WWF Magyarország természetvédelmi sikernek tartja, hogy az őshonos eurázsiai hód ismét jelen van hazánkban, mérsékelve a vizes élőhelyek eltűnésének aggasztó ütemét. Az elszaporodó nagy testű rágcsálók azonban tetemes károkat okoznak, főként az erdőgazdálkodóknak, amit nem térít meg senki.

Nyolc évszázad ünnepe
Nyolc évszázad ünnepe

Pannónia Szent Hegyén Géza fejedelem 996-ban csehországi szerzeteseket telepített le. A Szent Márton tiszteletére emelt monostor falai közt megfordult Szent István király. Pannonhalma ma is működő szerzetestemplomát idén nyolcszáz éve állították helyre.

 

Vendégségben egy tervezőházaspárnál
Magyaróvári Fanni Izabella
Vendégségben egy tervezőházaspárnál

Szívesen pillantunk be mások otthonába. Érdekes olyan házaspár egykori lakásait szemügyre venni, amelynek mindkét tagja tervezéssel és az otthon művészetével foglalkozott. A Walter Rózsi-villa új kiállítása a XX. század közepére repít vissza.

Bekapjuk a legyet? Rovarevés és irodalom 2.
Bekapjuk a legyet? Rovarevés és irodalom 2.

Elérkezett némileg dekadens világunkba a poszthumanizmus eszméje, válaszul a klímaválságra, túlnépesedésre, globalizációs ártalmakra meg a többi legújabb kori civilizációs nyavalyánkra. Zsille Gábor és Székelyhidi Zsolt költőkkel beszélgettünk arról, hogyan is látják mindezt irodalmárszemmel.

Medvék a szomszédban
Gebe Z. Zoltán
Medvék a szomszédban

Évről évre egyre kritikusabb az emberek és medvék együttélése a Kárpát-medencében. Az elmúlt években Romániában különösen vitatott témává vált a nagyragadozók védettsége. Miként vélekedik erről a vadász, a környezetvédő és a vadőr?

Karajan katedrálisa
Brenner János
Karajan katedrálisa

Huszonnégy éve lakom Berlinben, de a város még mindig tartogat meglepetéseket. Nagypénteki fölfedezésem: az evangélikus Jesus-Christus-Kirche a Dahlem-negyedben. A német főváros délnyugati végén csaknem vidéki idillben találja magát a látogató.

A skicctől az épületfotóig
Szilléry Éva
A skicctől az épületfotóig

Harmadszor ad otthont a Műcsarnok a Nemzeti Szalon építészeti kiállításának. „Arra törekedtünk, hogy megfogalmazzuk a jelenkor építészeti kérdéseit, a rájuk adott legfrissebb válaszokat” – mondja Dénes Eszter építész, a III. Építészeti Szalon kurátora.

Zöldülés körforgással
Bartl Bálint
Zöldülés körforgással

A természet nem ismer hulladékot, az élet nagy körforgásában mindennek megvan a maga szerepe. Az ipari civilizáció nyersanyagigénye azonban felsebzi a tájat, s az örökösen bővülő fogyasztás igézetében mérgező hulladékokkal árasztja el környezetünket. A túlélés útja a természeti ciklusok utánzása.

Ady mégiscsak átnézhetett volna
Róna Katalin
Ady mégiscsak átnézhetett volna

Andrássy Gyula gróf álma, a pesti Sugár út a Belvárost volt hivatott összekötni a Városligettel. Az 1870-ben született határozat próbája lett a Podmaniczy Frigyes báró (Krúdy Gyula „Budapest vőlegényé”-nek nevezte) elnökölte Közmunkák Tanácsa működésének.

Csak őshonossal
Krómer István
Csak őshonossal

Apró győzelmet aratott a nyers gazdasági érdek és politikai haszonelvűség fölött a természet és a jogállam. Kiderült, hogy sem erdeinket, sem a háború miatt kihirdetett veszélyhelyzeti jogrendet nem lehet a gazdálkodók, s a kormányzat kénye-kedve szerint használni.

Törzsfők a cetjogokért
Pásztor Péter
Törzsfők a cetjogokért

A Cook-szigetek legnépesebb szigetén, Rarotongában összeggyűltek a csendes-óceáni törzsfők, hogy megvédjék a bálnákat a pusztulástól. Archaikus-mitologikus elemekkel elegy érvelésük nem érdektelen, de hogy hatásos-e, még elválik.