Környezet

Iványi László emlékére
Róna Katalin
Iványi László emlékére

Az építésztársadalom megint szegényebb lett. Elment egy építész. Csendesen, ahogy élt, ahogy alkotott. Az Ybl-díjas Iványi Lászlóra, aki egy híján kilencvenesztendős volt, január 22-én délután a Fugában emlékeztek családtagjai, barátai, pályatársai.

Hogy kerül a katonai csizma a teremtett világ asztalára?
Barta István
Hogy kerül a katonai csizma a teremtett világ asztalára?

A Részigazság Klub kerekasztal beszélgetésében két, napjainkban egyre nyomasztóbb téma került egymás mellé: a biztonságpolitika és a fenntarthatóság. E két terület jeles szakembere egyetértett a diagnózisban, s a lehetséges megoldások esélyét is hasonlóan látják.

Romon virág
Elmer István
Romon virág

Vannak népek, amelyek múltjuk emlékeit – szellemi és építészeti örökségüket – élő hagyományként ápolják, önazonosságuk táptalajának tekintik. Mi, magyarok aszályos tudattal gondolkodunk erről. Mintha a nemzeti kishitűség, a lekezelés is tetten érhető volna.

Modernista kiüresítés?
Róna Katalin
Modernista kiüresítés?

Nem csitulnak az ellenzői hangok, a komoly tiltakozások Veszprémi Érsekség basilica minor rangú Főszékesegyházának felújításával kapcsolatban.  A vár teljes területére kiterjedő munkálatok a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajlik.

Egyszerűségében fenséges
Róna Katalin
Egyszerűségében fenséges

Micsoda varázslatos élmény lehetett valaha, ahogy a fasorral szegélyezett, tizenkét kilométeres, nyílegyenes postaúton végiggördülő fogat utasai előtt kitárulkozott a díszudvart büszkén uraló, U alakú, kocsifelhajtós, portikuszos kastély impozáns tömbje!

Egy rom élete
Nagy Gábor
Egy rom élete

Veszprém megyében a Balaton-felvidéken, a varázslatos Káli-medencében, Szentbékkállától nem messze áll a valamikori település, Töttöskál templomának romja. Az írásos emlékek 1296-ban említik először a falut, melyet akkortájt királyi udvarnokok laktak. 

Harmadszor is megújult
Veöreös András
Harmadszor is megújult

Sopron városképének emblematikus épülete a középkori Szent Mihály-plébániatemplom. A Belváros fölé emelkedő dombon magasodó monumentális épület históriája a XIII. században kezdődött. Első írásos említése 1278-ból való, Sopron akkor lett szabad királyi város.

Újra lisztet jár a vízimalom
Veöreös András
Újra lisztet jár a vízimalom

A városkép megújításában játszott fontos szerepéért és a település történeti-kulturális értékeinek megőrzéséért Winkler Oszkár-díjjal tüntette ki a Soproni Városszépítő Egyesület a sopronbánfalvi Erdei Malom közben álló Kárpáti-malom épületét.

Védett lehet a Föld felületének közel harmada
Krómer István
Védett lehet a Föld felületének közel harmada

Az utolsó pillanatig kétséges volt, születik-e megállapodás az ENSZ montreali biodiverzitás-konferenciáján. A tanácskozás kínai elnöke végül az afrikai országok kifogásai ellenére elérte, hogy csaknem kétszáz ország (az Egyesült Államok és Vietnám kivételével) aláírja az egyezményt.

Szobrok és festmények a kolostorban
Brenner János
Szobrok és festmények a kolostorban

A história szerint az Elba menti Magdeburgot, a „német Veszprémet” I. Ottó német-római császár feleségének, Edithának ajándékozta. A császári pár kedvelt rezidenciája 968-ban érsekség lett. Ma a város új látványossága egy hajdani kolostorból lett múzeum.

 A nyugdíjpalotától a fel nem épült teátrumig
Rényi Csillag
A nyugdíjpalotától a fel nem épült teátrumig

A dualizmus kori magyar vidék jelentős műemlékei, marosvásárhelyi, pécsi, debreceni, nagykárolyi, nagyváradi épületek, s olyan alkotók, mint Lang Adolf és a Vágó fivérek, Otto Wagner, Josef Hoffmann kerültek szóba A város színeváltozása konferencián.

Miért kellene megőrizni  a várromokat?
Szigetvári Krisztián
Miért kellene megőrizni a várromokat?

El a kezekkel várromjainktól! – radikális a megfogalmazás, mégis szívesen írnám így. S hogy miért tartom határozottan jobb megoldásnak középkori romok kisebb kiegészítéseit a manapság divatos teljes műemléki rekonstrukcióknál, arról szólok az alábbiakban. 

Debrecenbe megy a Tisza
Krómer István
Debrecenbe megy a Tisza

A nyírségi vizes élőhelyek lecsapolása, a meggondolatlan belvízelvezetés és a csapadékhiány kiszárította a Debrecen környéki patakokat és tavakat. Egy nagyvonalú vízpótlási program, a Civaqua napenergia hajtotta szivattyúkkal a Tisza vizét átemelve keltené új életre az erdős pusztát.

Lehet-e Vecsés magyar Texas?
Lehet-e Vecsés magyar Texas?

Új olajlelőhelyet tárt fel a Mol Zrt. a Pest megyei kisváros határában – éppen a legjobbkor, akkor, amikor a háborús szankciók miatt hazánk energiahordozó-importja is bizonytalanná válhat.

A Keleti Károly utca kisvilága
Körmendy Imre
A Keleti Károly utca kisvilága

Egy városi utca olyan, mint a vízcsepp a tengerben: magában hordozza a település sok-sok jellegzetességét. Budán, a Rózsadomb lábánál húzódó Keleti Károly utca két világot köt össze: a Margit körút sűrű és a domboldal lazább környezetét.

„A tünetek egy részét kezeltük”
Krómer István
„A tünetek egy részét kezeltük”

Az Európai Bizottság elnöke minősítette így az ENSZ Sarm es-Sejkben megrendezett éghajlatváltozási konferenciáját, amelynek egyetlen kézzelfogható eredménye az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő országoknak támogatást nyújtó kompenzációs alap létrehozásáról szóló megállapodás.

A magyar Toy Story
Tóth Gábor
A magyar Toy Story

1956 szelleme megváltoztatta a szocialista játékipart. Néphadsereg helyett indiánok lepték el a magyar gyermekszobákat. Ha nem hiszi, járjon utána!

Két évtized  a világörökség jegyében
Róna Katalin
Két évtized a világörökség jegyében

Húsz éve annak, hogy a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájként a világörökség része lett. Ünnepi pillanat volt a Világörökség Bizottság buda-pesti ülésén a nyolcadik magyar helyszín kihirdetése. Nemcsak rangot, hanem felelősséget is jelentett.

Sterilen vagy természetesen?
Lányi Béla
Sterilen vagy természetesen?

Az őstermelői piacokat Budapesten, s a föld másik oldalán, a Fülöp-szigeteki Cebuban is a „modernizáció” fenyegeti: az ingatlanfejlesztők szürke bevásárlóközpontokká alakítanák őket, azt szüntetve meg, ami a legnagyobb vonzerejük: a közvetlenséget, személyességet, s persze az olcsó árakat.

Pannon értékek, zsidó értékek
Fábián László
Pannon értékek, zsidó értékek

Valamikor a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek fordulóján történt. Egyik megyei székhelyen járva szembe találtam magam a zsinagóga épületével. Kérdeztem kalauzomtól, a tanácselnöktől, mi a jelenlegi funkciója. Göngyölegraktár – volt a válasz.

Ahol a múlt a jelennel találkozik
Róna Katalin
Ahol a múlt a jelennel találkozik

A két elhagyatott, látszólag pusztulásra ítélt földszintes házat díszes, vasrácsos kerítés kötötte össze, mögötte az elvadult kert hátsó részéből egy vakolatát vesztett, kupolás épület pártázatos vártornyai igyekeztek magukra vonni a tekintetet.

Városképzetek és élhető városok
Körmendy Imre
Városképzetek és élhető városok

Az emberben különféle képek, képzetek élnek a városról. Már a gyermekben formálódik, elsősorban a szülővárossal, a gyermekkori lakóhellyel, aztán az ifjúkori és felnőtt élettérrel, az utazásokkal. Alakítják az olvasmányok, a filmek és mások beszámolói is.

Sietni nem érdemes
Király Farkas
Sietni nem érdemes

Vadgesztenye pattan a kövön, odébb ugrik. A hangból ítélve megrepedt a héja. Barna mókus mozdul egy ágon. Szélsebesen száguld a fa törzsén, a földön a barna golyóbishoz szökell, szájába kapja, és már itt sincs e serény élő lakója a holtak kertjének.