Közélet

Megjelent az Országút tematikus száma
Megjelent az Országút tematikus száma

A Dante halálának hétévszázados évfordulójára készült tematikus szám elsősorban a „magyar Dante” jegyében született: az irodalom, a képzőművészet, a zene, a teológia témaköréből válogat.

Az Alkotó nem pihen
Sajgó Szabolcs
Az Alkotó nem pihen

Divatos ma az egyházat vádolni a világ sok bajáért, és semmit nem írni a javára. Sok embernek fogalma sincs arról, mennyi mindent köszönhet a kereszténységnek. Pedig a modern társadalom tartóoszlopai nem léteznének Jézus és az egyház nélkül.

Százéves az SDG
Pásztor Péter
Százéves az SDG

A híres Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom 1921-ben jött létre. Sokféle, hitéleti és politikai tevékenységéről és fő szereplőiről tudományos konferenciát rendeznek 2021. szeptember 15-én 9 órai kezdettel a KRE Hittudományi Karán (1022 Budapest, Csopaki utca 6.)

A diktatúra mint végső állomás
Balázs Zoltán
A diktatúra mint végső állomás

A kétezres évek mámorítóan „forradalmi konzervatizmusa”, legalábbis nevében, részben Hugo von Hofmannsthalra megy vissza. Az osztrák író azonban, féltve a kultúrát, A torony című drámájával egyenesen elutasítja a fogalom elterjedéséért nagyban felelős Carl Schmitt politikai elképzeléseit.

Féket a mesterséges  intelligenciának
Eszteri Dániel
Féket a mesterséges intelligenciának

Az Európai Unió rendeletileg tervezi szabályozni a mesterséges intelligencia alkalmazását. Az Adatvédelmi Hatóság osztályvezetője mutatja be a tervezetet.

Megjelent az Országút 44. száma
Megjelent az Országút 44. száma

Legújabb számunkban a kereszténység évezredes európai kultúraformáló hatásáról, uniós tagságunk nemzetstratégiai fontosságáról, Wyszyński bíboros életútjáról, a Nádasdyak kastélyának újjászületéséről, Varga Melinda költői és Tóth Angelika festői nyelvéről olvashatnak.

Jogállamot a jogállam ellenében?
Schiffer András
Jogállamot a jogállam ellenében?

Morális legitimáció hiányában a kormánytöbbség változásakor a politikai közösség addig ignorált egyik fele érvénytelennek tekintheti a teljes jogrendszer alapjait. Tárgyi és formális értelemben azonban a parlamenti „nagy kétharmad” az alkotmányozás egyetlen, ám mellőzhetetlen feltétele.

Miért nem szabad Magyarországnak kilépnie az EU-ból
Király Miklós
Miért nem szabad Magyarországnak kilépnie az EU-ból

Az elmúlt hetekben – rosszat sejtető – vita bontakozott ki Magyarország esetleges kilépéséről az Európai Unióból. Indokolt tehát számba vennünk a kilépés elleni érveket, mielőtt még nagyobb népszerűségre tesz szert a nemzeti önsorsrontás választása. A jogászprofesszor tíz pontja.

Megjelent az Országút 43. száma
Megjelent az Országút 43. száma

Legújabb számunkban az Eucharisztikus kongresszusra való készület jegyében katolikus és evangélikus püspökökkel beszélgetünk, II. János Pál magyarországi látogatására emlékezünk, bemutatkozik egy brazil egyházi közösség, barokk freskók és baranyai kis templomok festett kazettáinak üzenetét elemezzük.

Afganisztán: a kivonulás vétke
Tom Tugendhat
Afganisztán: a kivonulás vétke

A westminsteri Külügyi Bizottság elnöke, korábbi katonatiszt tanulságos beszédet mondott az alsóházban augusztus 24-én. A NATO- kivonulást történelmi mulasztásnak tartja, és cserébe a NATO átrendezését helyezi kilátásba. Feladja a leckét mindenkinek.

Aki a kötéltáncokat értette
Pásztor Péter
Aki a kötéltáncokat értette

Ismét elvesztettük egy jeles alakját a rendszerváltozást előkészítő erjedésnek és annak a fajta körültekintő nemzet- és társadalomépítésnek, amely nem tart a vitáktól, de a kultúrharcos gyújtogatást elutasítja.

Vizsgálják az ombudsmani hivatalt
Krómer István
Vizsgálják az ombudsmani hivatalt

A magyar ombudsmani intézmény zajos hazai közéletünkben a béke szigetének számít, itthoni, szinte egységesen pozitív megítélése azonban újabban nem tükröződik nemzetközi értékelésében. A kritikák nem a függetlenség hivatalosan elvárt garanciális elemeivel kapcsolatosak, inkább divatos politikai elvárásokat jelenítenek meg.

Sereghajtóból éllovas
Báger Gusztáv
Sereghajtóból éllovas

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke új kötetében a gazdasági felzárkózás összefüggésein keresztül oly módon láttatja a magyar gazdaság 2010–2019 között elért kiemelkedő teljesítményét, hogy közben visszatekint az elmúlt száz év fejlődési ívére is.

A lengyel kormány mozgalmas hete
Mészáros Andor
A lengyel kormány mozgalmas hete

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán kezdeményezte Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszer felmentését, ami formálisan a kormány alsóházi többségének elvesztéséhez vezetett.

Magyar kártya a nagyotmondási versenyben
Krómer István
Magyar kártya a nagyotmondási versenyben

A száz éve lankadatlan románosítási törekvések óvatlan kifecsegése, avagy cinikus kampányfogás, vagy mindkettő – a vezető román kormánypárt elnöke betelepítési célú munkahelyteremtéssel kecsegteti a székelyföldi románokat, s riogatja a magyarokat.

Orcád világossága
Pásztor Péter
Orcád világossága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a Vigadóban rendezett, szeptember 20-ig látható kiállításról Szabó Irén muzeológussal, a tárlat egyik kurátorával beszélgettünk.

Megjelent az Országút 42. száma
Megjelent az Országút 42. száma

Legújabb számunkban többek között Szent Istvánra, a csehszlovák sovinizmusnak áldozatul esett pozsonyi magyar és német polgárokra, az egyházuk mellett kitartó kárpátaljai görögkatolikus papokra, valamint az életformájukat és kultúrájukat védelmező somogyi parasztokra emlékezünk.

Az ukrán őslakostörvény
Fedinec Csilla
Az ukrán őslakostörvény

Az idén Kijevben elfogadott jogszabály védelmébe veszi azokat a kisebbségeket – krími tatárokat, karaimokat és krimcsakokat –, amelyek a jelenleg annektált területeken élnek, és amelyek ilyen védelemben korábban nem részesültek. A kisebbségkutató elemez.

A Nemzet méltósága
Georg Paul Hefty
A Nemzet méltósága

A Magyar Nemzet méltósága több, mint emberi tagjai közös méltósága, és ezért nem is tartozik bírói hatáskörbe. A Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztőjének hozzászólása Pásztor Péter Amikor semmi se szent című írásához.

Szükségünk van-e többféle gimnáziumra?
Koncz Levente - Berényi Eszter
Szükségünk van-e többféle gimnáziumra?

Évtizede vissza-visszatérő kérdés, vajon a hat- és nyolcosztályos gimnáziumi képzésnek van-e létjogosultsága. Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese és Berényi Eszter, az ELTE Szociológia Intézetének adjunktusa fejti ki az ilyen iskolák mellett és ellenében fölhozható érveket.

 Amikor semmi se szent
Pásztor Péter
 Amikor semmi se szent

A szent semmibevétele se ma kezdődött. „Az ég ellen is feltátják szájukat – panaszolta a Zsoltáros –, nyelvükkel megszólják a földet. Ezért fordul feléjük a nép, és mohón isszák szavaikat, mint a vizet” (73,9–10). Nem is kötődik eleve az „istentelen” tanokhoz vagy a vallásüldözéshez.

Megjelent az Országút 41. száma
Megjelent az Országút 41. száma

Legújabb számunkban többek között az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat teremtette nemzeti kohézióról, az ukrajnai őslakos népek jogfosztásáról, tihanyi és tatai épített örökségünkről olvashatnak, s elbúcsúzunk ezen örökség két legendás őrzőjétől, Ráday Mihálytól és Marosi Ernőtől.

Ami a Közel-Keleten állandó: Irán és Izrael
N. Rózsa Erzsébet
Ami a Közel-Keleten állandó: Irán és Izrael

Az afgán és az iraki háború, illetve az arab tavasz mind az iszlám köztársaság, mind a cionista állam számára jelentős változásokat hozott a Közel-Keleten, melyek nemcsak környezetüket, hanem egymáshoz való viszonyukat is befolyásolta. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárának írása a két ország kapcsolatát vizsgálja.