Szépirodalom

Boncolás
Döme Barbara
Boncolás

Azon a napon, amikor közölték velem, hogy meghaltam, hatalmas hó esett. Az uram egész úton káromkodott, és azt hajtogatta, minek kell a városba jönni egy oltásért, amikor azt a körzeti is beadhatja pár hét múlva. Hazafelé már csak azt kérdezgette: miért nem szóltam legalább neki arról, hogy meghaltam?

Kodolányi Gyula versei
Kodolányi Gyula
Kodolányi Gyula versei

Ma 80 éves Kodolányi Gyula Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökségi államtitkára. Mi köszöntjük őt – mégis ő ajándékoz meg bennünket: eddigi életművéből maga válogatta verseivel.

A mesterség művelt művelője
Kipke Tamás
A mesterség művelt művelője

Kilencvenéves Rosdy Pál, szerzőtársunk, a múlt és a jelen, a hazai és a világegyház, a történelem, a politika és a teológia kérdéseiben egyaránt tájékozott, levéltárosi erényeit máig megőrző vérbeli újságíró, akit az Új Ember műhelyében volt munkatársa-barátja köszönt.

33 év Weöres nélkül, Weöressel
Rónai Balázs Zoltán
33 év Weöres nélkül, Weöressel

Idén 33 éve, hogy nincs közöttünk egyik legnagyobb költőnk, Weöres Sándor, épp egy január 22-én távozott. És mégis itt van. A magyar kultúra napján rá emlékezik ez az írás.

Füst a Szemében
Szerdahelyi Csongor
Füst a Szemében

Kétszáz esztendeje lesz 2023-ban, hogy ezen a napon, január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. És e napon született 1943-ban Cseh Tamás. Jövőre lenne nyolcvanéves.

100 éves lenne Nemes Nagy Ágnes
Diósi Mária
100 éves lenne Nemes Nagy Ágnes

Hát már ezentúl nem ragyognak? / Vagy ragyognak, de nem nekünk? / A bölcsek vették át a posztot, / s mi költők skartba tétetünk? / De hisz marad a hold, a csillag, / ez a berendezés marad, / s miénk marad az ősi szakma, / a mindig új: az ámulat.

Te meg minek mész a templomba – Lackfi János verse
Lackfi János
Te meg minek mész a templomba – Lackfi János verse

Az 2021. Országút évi irodalmi díját vers kategóriában Lackfi János költeménye nyerte el – a tavalyi évben ez volt portálunk legolvasottabb verse.

Vírusrezervátum
Döme Barbara
Vírusrezervátum

Az 2021. Országút évi irodalmi díját próza kategóriában Döme Barbara írása nyerte el – a tavalyi évben ez volt portálunk legolvasottabb prózája.

Átadtuk 2021-es irodalmi díjainkat
Átadtuk 2021-es irodalmi díjainkat

Kiadónk és szerkesztőségünk újabb mérföldkőhöz érkezett: hétfőn, január 17-én átadtuk az Országút 2021-es irodalmi díjait Budapesten, a lap székházában.

Karácsonyév
Székelyhidi Zsolt
Karácsonyév

Kigombolt kabát, séta a mindig zöld pálmafák alatt, ahol színes papagájok csivitelnek. Tél van. Képről – képre: a sorozatban a szerzők saját fotójuk által ihletett, rövid kis írásokat közölnek.

Könyvpiac – könyvtárosszemmel
Horváth Sándor Domonkos
Könyvpiac – könyvtárosszemmel

A könyvpiaci folyamatokat az előttem szólók több szempontból megvizsgálták, az általuk vázolt képet reálisnak érzem, ugyanakkor paradox módon optimistának. Ugyanis, ha önmagában a könyvterjesztés jelentené a fő nehézséget, akkor egy rendszerszintű probléma gyökerét azonosítanánk be.

Kner-emlékév Gyomaendrődön
Krómer István
Kner-emlékév Gyomaendrődön

Történelmi kataklizmák közepette és ellenére 140 éves sikertörténet a Kner nyomda története, amely ma is Gyomaendrőd egyik legnagyobb munkaadója. A városi önkormányzat emlékév meghirdetésével tiszteleg a hazai ipar- és kultúrtörténet egyik legvonzóbb egyénisége, Kner Izidor előtt.

Herczeg Ferenc neve nem merül feledésbe
Rónai Balázs Zoltán
Herczeg Ferenc neve nem merül feledésbe

Napjainkban sem ismeretlen könyvcímek a Pogányok vagy akár Az élet kapuja, melyet háromszor is Nobel-díjra jelöltek, ám a máig olvasott, saját korában sztárírónak számító Herczeg Ferencnek volt olyan oldala is, amit kevesen ismernek.

Az időről, egy flekkben
Dálnoki Zoltán
Az időről, egy flekkben

Az idő akkor is van, amikor mi már nem vagyunk. Csak akkor az már nem a mi időnk. Valóban egy flekknyi filozófia arról, amivel mérjük a világ és saját változásunk. Képről – képre: a sorozatban a szerzők saját fotójuk által ihletett, rövid kis írásokat közölnek.

Rosszkedvem enyhe tele
Nagy Koppány Zsolt
Rosszkedvem enyhe tele

Ezt a szöveget január harmadikán írom, első munkanap, még csak épp elkezdődött az év. Rendkívül rossz a kedvem. Nem jól aludtam, rémálmaim voltak, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy az esetemben potenciálisan bekövetkező rákos megbetegedések kezelése micsoda embertelen kínokkal jár majd.

Híd a kultúrák között
N. Zs.
Híd a kultúrák között

Mi jut eszünkbe először az arab világról? Olaj, patriarchális társadalom, sivatag, hatalmas társadalmi különbségek, belső viszály – csak hogy a legközkeletűbbeket említsem. És szerencsére, Az Ezeregyéjszaka meséi.

Minden, ami Tandori
Minden, ami Tandori

Megfelelő helyre került a teljes Tandori-örökség. A Petőfi Irodalmi Múzeum megvásárolta a 2019-ben elhunyt Tandori Dezsőnek és egy esztendővel később meghalt feleségének, Tandori Ágnesnek hagyatékát, több ezer kötetet számláló könyvtáruk pedig az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának jutott.

A vörösvári kiskutya
Gáspár Ferenc
A vörösvári kiskutya

Kiskapuk kisembereknek, kishazánkban. Akadnak-e még, és ilyen a természetük? Megláthatjuk egy kiskutya kapcsán. Képről – képre: a sorozatban a szerzők saját fotójuk által ihletett, rövid kis írásokat közölnek.

Az otthontalanság kiűzetése
Sturm László
Az otthontalanság kiűzetése

Közismert, hogy Kosztolányi kritikája óta ragadt Gelléri Andor Endrén a „tündéri realizmus” fogalma. Az ösztöneikkel, munkaeszközeikkel elszakíthatatlan közösségben felbukkanó külvárosi figurák jól beleillenek a vaskos realitásról alkotott képzeteinkbe.

Aki szereti, ha egy férfi nem tökéletes
Temesi Ferenc
Aki szereti, ha egy férfi nem tökéletes

Aki ilyen mondatokat ír le, az olvasóvá tesz engem. S aki belőlem, hétpróbás tollforgatóból olvasót farag, az író – ezt írja Temesi Ferenc Mirtse Zsuzsáról, legújabb könyve kapcsán. Hogy miért, kiderül a recenzióból.

Halmosi Sándor hat verse
Halmosi Sándor
Halmosi Sándor hat verse

„Biológiai fegyverek vagyunk. Sújtás.
Aranykalászos gazdák a magyar ugaron.”

Ki hallja az itt rekedteket?
Boldogh Dezső
Ki hallja az itt rekedteket?

A 2020-ban József Attila-díjjal jutalmazott Babics Imre új művét ajánljuk, mely ikerkötet, de úgy iker, mint a jin-jang érme.

Víztörténetek – Folyó
Csanda Mária
Víztörténetek – Folyó

A szerző személyes élményekből táplálkozó, elgondolkodtató történetének alapja a víz: kavicsokról a folyóban, vagyis hogy inkább rólunk, emberekről.