Szépirodalom

Ki nyer ma?
Gáspár Ferenc
Ki nyer ma?

Idén a szokásostól eltérően nem Budapesten, hanem Balatonfüreden rendezték meg a magyar széppróza napját, február 18-án, vasárnap. Az írói versengéssel egybekötött ünnepség, akárcsak a helyszín, az Anna Grand Hotel: szép volt és elegáns.

Kerengő a verslugasban
Losonczy Attila
Kerengő a verslugasban

Géczi János legutóbbi, 2023-ban megjelent verseskötetének címe a búcsúzás, az elmúlás élményét sugallja. Az utolsó rózsához egyfajta létösszegzés, számadás jellegű válogatás.

Ellebeg ‒ Acsai Roland versei
Ellebeg ‒ Acsai Roland versei
Bensőséges hangulatú alanyi költészet a költőnek ez a versciklusa, szereplői a családjának tagjai: gyerek, feleség, házi kedvenc kismadarak. 
Kávé Csoóri Sándorral
Demeter Szilárd
Kávé Csoóri Sándorral

Demeter Szilárd beszéde, amelyet a Hagyományok Házában, február  9-én rendezett Csoóri Sándor emlékesten mondott el – egy képzeletbeli kávézás a Mesterrel, melynek során kiderül az is: magyarnak lenni nem természetes állapot, magyarnak lenni választás. 

Burgess mortuus, de vége nincs
Farkas Ákos
Burgess mortuus, de vége nincs

Magától Anthony Burgesstől, a Gépnarancs című disztópia és további harmincegy-két regény, kéttucatnyi nonfiction-kötet, verseskönyv és visszaemlékezés írójától kölcsönöztem dolgozatom címét.

Caravaggio – Farkas Gábor versei
Farkas Gábor
Caravaggio – Farkas Gábor versei
A miskolci születésű költő verseinek talán mottója is lehetne, mintegy költészetének indoklása ez az idézet: "hogy ne váljon lételemmé a közöny". 
Peer Gynt hazatér
Zelnik József
Peer Gynt hazatér
Az európai kultúra örök vándorai, Dante, Faust, Ádám, Peer Gynt lépésről lépésre botladoznak, amíg meg nem látják a célt, s maga a botladozás a beavatás, ami életük lényegéhez közelíti őket, és még valamihez: az örök női megváltó vonzásához.
Módosított ember?
Pataki Viktor
Módosított ember?

Egyszerre szórakoztató és tanulságos Zalaváry István könyve. Ennyi is elég volna ahhoz, hogy az olvasó kedvet kapjon és kézbe vegye az Ember embernek jószága című kötetet, jóllehet az műfaját tekintve nem a szórakoztató irodalom, hanem sokkal inkább a tudományos ismeretterjesztés körébe tartozik.

a rím vonulása ‒ exodikon ‒ Sütő Csaba András verse
Sütő Csaba András
a rím vonulása ‒ exodikon ‒ Sütő Csaba András verse
Kicsinytől az óriásiig emelkedik és zuhan, olykor minden átmenet nélkül a világ, kockás viaszkosvászonra folyt tócsa és a Pangea szétszakadása állnak párba és oppozícióba a győri születésű költő versében.
Papírdobozok a Suvickos közben
Losonczy Attila
Papírdobozok a Suvickos közben

Megcsörren a telefon.
– Turul az – mondja Simon Zoltán a készülék kijelzőjére pillantva. – Már biztos ideges. Kihangosítom.
– Talán közelebbi helyet is kereshetett volna a találkozóhoz, főleg, ha már csak tizenöt évente vagyunk egymásra kíváncsiak – zsörtölődik Bartha Zsombor.

A költőnek szeretettel, öleléssel…
Hafner Zoltán
A költőnek szeretettel, öleléssel…

Régi adósság Pilinszky fennmaradt könyvtárának számbavétele, amelynek majdani publikálása segédkönyvként szolgálhat a jövőbeli kutatások és értelmezői munkák számára. A jogutód Kovács Péter által megőrzött gyűjteménynek a költő számára dedikált kötetei megbízhatóan tükrözik a költő kapcsolati hálóját és műveinek egyre szélesedő hatását.

Egészen más – Fenyvesi Ottó versei
Egészen más – Fenyvesi Ottó versei
A szerbiai Gunarason született költő, aki jelenleg a Balaton mellett, Lovason él, verseiben a tájé, a személyes környezeté a főszerep, melyben az emberi lét kisebb-nagyobb tapasztalásai lesznek transzcendensbe hajló élményekké.
Hangok a múltból
Sándor Zoltán
Hangok a múltból
Az ötvenedik születésnapom alkalmából szervezett irodalmi műsorban felolvasandó művemen dolgoztam éppen, amikor az üzenőfalamon feltűnt egy régi alkotásom. A közösségi oldalon szembejövő poszt teljesen kizökkentett a munkából.
Chiaroscuro
Hekl Krisztina
Chiaroscuro
Ternyei bácsi nem volt perverz, csak egy kicsit más. Másságáért többnyire a szakmáját okolta, biztosan a foglalkozás tehet róla, ő az érzéseivel szemben tehetetlen.
A világgá terebélyesedő fa
Petrusák János
A világgá terebélyesedő fa
Sándor Zoltán Apátlanok című kötetének borítója egyszerű, sőt, túlontúl egyszerű. Azonban, ha mégis felvesszük, hogy belelapozzunk, akkor… Már az első novella meglepett.
Szigligeti panoráma
Mezey Katalin
Szigligeti panoráma
Tárca a megújuló, még szebbé vált Szigligetről – amely korántsem csak tavasszal vagy nyáron lenyűgöző, a szerző saját saját benyomásai alapján.
A kivégzőmester
Gáspár Ferenc
A kivégzőmester

A kivégzőhelyiségben zuhanyoztam. Lassan, komótosan mostam le magamról a mocskot, és kifelé menet igyekeztem nem belelépni a vértől szennyes tócsákba. A levegő itt fullasztó volt a páráktól, örültem, mikor kiléphettem a friss levegőre.

Három testőr
Szarvas Ferenc
Három testőr
Manó markoló darusat játszik. A jobb karja a daru gémje, a kanál a markoló, a leves a sóder. A daru leengedi a markoló kanalát a tányérba, lassan megtölti húslevessel, egyesével engedi bele a csigatésztát, nyolc, kilenc, tíz, a tizenegyediket kipöcköli, aztán függőlegesen emeli a szájához, vigyázva, nehogy kilötyögjön a kanál tartalma.
Kodolányi Gyula 82.
Gazsó L. Ferenc
Kodolányi Gyula 82.

A Kádár-korszak a nemzeti konzervatív gondolkodó szemével.

Vilma asszony üzenete – videó
Szerdahelyi Csongor
Vilma asszony üzenete – videó

Két gyönyörű nemzeti imádságunk a Himnusz és a Szózat. A magyar kultúra napja az előbbi születéséhez kötődik, de a két vers együtt alkotja a magyarsághoz tartozás egyetemes érvényű katekizmusát. 

Irodalmi pályázat középiskolásoknak
Irodalmi pályázat középiskolásoknak

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium
és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a
47. Kárpát-medencei
Középiskolás Irodalmi Pályázatot,

és 2024. április 2. és 5. között Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát.

A Pogánytorony
Lukáts János
A Pogánytorony

Van Budán egy kevesek által ismert, omladozó torony, a hajdani turanizmus emléke. Megközelíteni nem könnyű, mégis látogatják a mai napig.

Szerethető csirkefogók
Losonczy Attila
Szerethető csirkefogók

Döme Barbara Sanyi, az ismeretlen celeb című regénye kiváló korrajz, plasztikusan ábrázolt, életszagú figurákkal. Az írónő Örkényt idéző abszurd humorral, groteszk helyzetekkel építi fel a cselekményt, könnyed stílusban.