Szépirodalom

Balatoni hekk
Gáspár Ferenc
Balatoni hekk

A balatoni hekkek a Sióban ívnak, minden tavasszal leúsznak a csatornán a Dunáig, ott párosodnak, aztán visszaúsznak. A Vízöntő meg megeszi az Ikreket reggelire.

Tartós lelki béke
Nagy Koppány Zsolt
Tartós lelki béke

A lelki békét többféleképpen is el lehet érni. Magam éveken keresztül igen ideges típusú ember voltam: szorongtam, dühöngtem mindenen, tényleg, olykor még a magam számára is kínos voltam.

Felszólító tekintély – Vasbányai… 
Sándor Miklós
Felszólító tekintély – Vasbányai… 

Nem csak ex-József Attilás gimnazistáknak: tanítványok levelei Vasbányai Ferenchez. Nem ünnepélyes, reprezentatív kiadvány, noha azt várnánk, hogy a tanítványok udvarias, szép írásait olvashatjuk, ehelyett a magánélet titkai, a társadalmi élet és a politikai viszonyok változásai tárulnak fel bennük.

Meghallani legalább a visszhangot
Berka Attila
Meghallani legalább a visszhangot

Mindig a pillanatokkal van baj. Pedig csak egy pillanatig tartanak, ám a világ mégse olyan már, mint előttük volt. Ráadásul egyik követi a másikat, és mire feleszmélünk, oly távol kerültünk attól a bizonyos pillanattól, hogy már múltnak hívjuk.

Lábunkra lép a történelem
Oláh András
Lábunkra lép a történelem

„horgonyt vetett a félelem 
nekibúsult patkányok egymás közt 
keresnek új áldozatot”

Nemcsak emlékezni – erőt gyűjteni
Gáspár Ferenc
Nemcsak emlékezni – erőt gyűjteni

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megjelent impozáns kötetben az MMA tagjainak írásai szerepelnek. Költők, írók, irodalomtörténészek éneklik benne a csonka haza fájdalmát ábécérendben Ágh Istvántól Vári Fábián Lászlóig.

Klikkeken kívül
Boldogh Dezső
Klikkeken kívül

Első drámáját véletlenül írta, verseit már korántsem. Mintaiskolában tanít, az irodalmi szekértáborokat pedig nem szereti Oláh András költő.

Tizenegy tányér
Karácsonyi Zsolt
Tizenegy tányér

Ha valaki letért volna a Futoki útról, majd elhalad a Bohn család által építtetett, dísztéglával burkolt templomocska mellett, s a jó harminc fokban marad még a lendületéből néhány száz méternyi gyaloglásra, eljutott volna Géza, az éppen házasodni készülő Géza házához.

Művészbarátok Tihanyban
Szekáry Zsuzsanna
Művészbarátok Tihanyban

A napokban nyílik meg a látogatók előtt a Tihanyi Alkotók Háza. A többfunkciós intézmény átadására készül el a félszigeten alkotó XX. századi művészeket bemutató kiállítás. A házról és a tárlat különlegességeiről beszélgettünk Kodolányi Judit kurátorral.

Este az örök folyó felett
Benke László
Este az örök folyó felett

Hagyjuk aszályos fájdalmunkat.
Babráljon a széttört magyar család
cserepeivel ki-ki magában, amerre jár.
Az összetartó gyermeki lélek is odavan.

Korhatáros rejtélyek
Diósi Mária
Korhatáros rejtélyek

Hadik Etelka (1908 – 1972) főnemesi származású, Magyarországon egyelőre kevéssé ismert, ám nagy tehetségű alkotó. Verseskönyve életének két nagy korszakát jeleníti meg.

A Balaton mindenese
Rónai Balázs Zoltán
A Balaton mindenese

A Salvatore Quasimodo-költőversenytől a Szent Efrém-koncertekig – és tovább: országos jelentőségűből a nemzetközi felé. Cserép László, Balatonfüred kulturális életének motorja beszél a nyár irodalmi fővárosában megálmodott és megvalósult törekvéseiről.

Az igazi főhős
Gáspár Ferenc
Az igazi főhős

Két regényt is írt Gál Vilmos Báthory Istvánról, Erdélyország fejedelméről, a lengyelek és a litvánok nagy királyáról. Az első rész még tavalyelőtt, a folytatás pedig a múlt ősszel jelent meg.

Nincs elvont emberiség
Szikora József
Nincs elvont emberiség

Ki ne ült volna életében legalább egyszer az apja mögött a motoron? Ki ne evezett volna kílbóttal a szigetcsúcsig, s van-e, akinek nem dolgozott valamely felmenője a Ganz–MÁVAG-ban?

Hajnali robbanás
Novák Valentin
Hajnali robbanás

Egy jó buliban minden megtörténhet. Vagy az alexandriai könyvtár robban fel, vagy a résztvevők. És talán rádöbbenünk az igazságra. Négy dimenzió a túlélés záloga… Valami így mindig megmarad belőlünk…

Vakond
Zelnik József
Vakond

Egyszer nagyon régen még volt vakond a hegyen. Valamikor még az ántivilágban, amikor még olyan paranormális dolgok is megestek, hogy a Jurta Színházban Páskándi Géza Átkozottak című darabjában az Egy leány szerepét Kiszel Tünde játszotta.

A nyilas nő és a gender
Pelle János
A nyilas nő és a gender

A társadalmi nem elmélete kétségtelenül rávilágít a magyar nácizmus történetének némely vonatkozására, de vajon hozzáad-e a legalantasabb indulatok és politikai szándékok feltárásához, kérdez rá a holokausztkutató.

Téglából mennyország
Murányi Zita
Téglából mennyország

Amikor apa meghalt, annyi idős voltam, mint Jézus a keresztre feszítésekor. A 33. születésnapom után történt, eszembe sem jutott, hogy krisztusi kor, összeroskadtam az ajtó előtt, a padlóra hajtottam a fejem és sírtam, befelé jobban, mint kifelé.

Vízió az élet értelméről
Boldogh Dezső
Vízió az élet értelméről

Kodolányi János legfontosabb mítoszregényeinek értelmezését kínálja Sulyok Bernadett könyve.

Kiköt az év, Tihanyban
Illyés Gyula
Kiköt az év, Tihanyban

„Őrzi tükre békéjét e fényben
– nagyságával oly megnyugtató –
s hegyet, hajót, horgászt, – hálaképen
mindent megkettőz a néma tó.”

Magyar tenger
Zelnik József
Magyar tenger

Innen, a hegyről régen még a magyar tengerig is el lehetett látni.
Az igaziig is, ami a magyar Adria.

Gyönyörű búvóhelyem
Koncz Veronika
Gyönyörű búvóhelyem

Nem tudok az egészről írni, mert az egészet nem ismerem. Az egész egyszerre közkincs és közpréda. Szinte mindenkit fűz valamilyen emlék hozzá. Ezért az ember óvatosan bánik az ecsettel, ha saját akvarelljét kívánja megfesteni róla.

Forradalom – Őz Zsolt emlékére
Nemes Attila
Forradalom – Őz Zsolt emlékére

Állni a halál előtt, mikrofonba kapaszkodva, ritmusra fájni, mert kikapott a Barcelona, vagy azért, mert már nincs másik dal, ami belefér, és ami igazán szerethető, mert mindig ráfeszül ez a frigiddé szűkült idő.