Szépirodalom

Országút a Quasimodón
Rónai Balázs Zoltán
Országút a Quasimodón

Átadták a XXXII. Salvatore Quasimodo Költőverseny díjait szeptember 6-án Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében. Idén azonban egy elismeréssel többet kaphattak a pályázók: lapunk különdíjat alapított.

A „fekete bojtár” üzenetei
Toldi Éva Mária
A „fekete bojtár” üzenetei

„Milyen jó volna szállani az időtlen térben, nem az árva égben, hanem Istennek s az őskezdetnek melegében belül, ott, ahol már a fény is elhajlik, nincs reá szükség: világít magától…” – írta a sötét jelenből kiutat kereső, a XX. századi magyar történelem politikai és társadalmi földrengéseit átélő, sokáig méltatlanul mellőzött lírikusunk, Sinka István az 1950-es évek elején.

A francba, nyaralunk!
Novák Zsüliet
A francba, nyaralunk!

Illik manapság olyat mondani, hogy utálok nyaralni? Azt hiszem, nem. Aki nyaral, az örüljön, hogy megteheti, ha valaki meg nem akar, az ne menjen. És egyébként is, ki az a szerencsétlen, akinek ez probléma? Jelentem, nekem.

Amit a farönkben látsz
Rónai Balázs Zoltán
Amit a farönkben látsz

Aki nem képzőművész vagy művészettörténész – legtöbben pedig nem vagyunk azok –, nemigen teszi be a lábát művésztelepre. Így az valami homályos, titokzatos helyszínnek vagy gyülekezetnek tűnik az elménkben, ahol biztos olyasmi történik, amit mi, egyszerű halandók nem értünk.

Írótáboron innen és túl
Petrusák János
Írótáboron innen és túl

Manapság mindent ár-érték szerint minősítenek, néhányan már a szeretetet/szerelmet is, vagy éppen a hazaszeretetet, aszerint, mekkora értéket kaphatnak vagy éppen kérhetnek. Ha már minden ily módon értékelhető, nézzük meg, mennyit ért az 52. Tokaji Írótábor!

Zalán Tibor születésnapjára – Acsai Roland verse
Acsai Roland
Zalán Tibor születésnapjára – Acsai Roland verse

A 70. születésnapját ünneplő Zalán Tibort köszönti a költő személyes hangvételű szonettjével.

Tanyavilág
Gy. Szabó András
Tanyavilág

Már jó ideje úton voltak. Egyazon ütemes tempóban, szaporán lépdeltek egymás nyomában. Feszes, felcsapó karmozdulatokkal, pihenés nélkül haladtak előre. Később, hogy az idő megváltozott körülöttük, és a napos dombhátak mindinkább elveszítették fényüket, meggyorsították lépteiket.

Mackó Kapitány 110 éve
Németh Miklós Attila
Mackó Kapitány 110 éve

Másfél évtizede, kilencvenöt éves korában hunyt el a nagy háború első esztendejében, 1914-ben született Illés Sándor költő, író, újságíró, a kisebbségi sorban élők megpróbáltatásainak huszadik századi krónikása, szószólója.

Debussy – Boldogh Dezső verse
Boldogh Dezső
Debussy – Boldogh Dezső verse

"hívásra várni véletlen szerepben / két halál közt sovány előleg" – Debussy, a világhírű tizenkilencedik és huszadik század fordulóján élt zeneszerző ihlette a költő versét, melyben az egzisztencia esetlegessége, a lét külső-belső erők általi befolyásoltsága egyszerre tükröz bizonytalanságot és harmóniát.

A „templomépítő” emlékére
Toldi Éva Mária
A „templomépítő” emlékére

Hetvenöt éve született és tizenhét esztendeje immár, hogy a „sárból-agyagból” teremtetett s „apai-anyai álmokból” szőtt földi valóságból az égi mezőkre költözött Nagy Gáspár költő.

A természet rendje
Rónai Balázs Zoltán
A természet rendje

Én, K. László, döglégy, a számomra még hátramaradt, kevéske időmben szeretném elmondani, hogy gondolkodásom jelentősen megváltozott, különösen az „Ez a természet rendje, tehát...” kezdetű tézisekkel kapcsolatban.

Még egy Márquez – és ennyi
Navarrai Mészáros Márton
Még egy Márquez – és ennyi

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író posztumusz kötete, a Találkozunk augusztusban Ana Magdalena Bach kidolgozatlan, melankolikus történetéről szól, miközben nem sokat hoz fel a mágikus realizmus sokat érő arzenáljából.

Élet-jelen-lét
Zelnik József
Élet-jelen-lét

A létezéshez kell figyelem és kell, hanem cselekvő jelenlét is, mint írja a szerző. A szőlőhegyről ez jól látszik. Mint az is, hogy nem szabad a tekintetünket elfordítani egymásról.

Helyek – Szeder H. Réka verse
Szeder H. Réka
Helyek – Szeder H. Réka verse
A hely, ahol minden ima tárgya materiális, és ahol az emberek eltűnnek és senki sem emlékszik rájuk. Íme a vers tartalma és lokációja egyben, amely, ha úgy vesszük, intelem is.
Mesékkel változtatni meg a világot
Szekáry Zsuzsanna
Mesékkel változtatni meg a világot

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad programsorozatához kapcsolódva magyar–török kétnyelvű, illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK – Ortak Miras – sonsuz takas, azaz Örökül kaptuk, örökül hagyjuk címmel. Juhász Kristóffal a Mese a békehozó rózsamagról című meséjéről, Gül Babáról, a mesék fontosságáról és mesemondói tapasztalatairól beszélgettünk.

A csetreszárus kakasa
Szélesi Sándor
A csetreszárus kakasa
Egy utcai ószeres, a holmijai, vickek-vackok, porfogók, hirtelen kincsnek tűnő izék, és az alkalmilag összverődött közönség, a szemerkélő esőben. Kis, különleges, időleges, múló mikrokozmoszba enged be minket a novella.
Ma vagyunk, holnap voltunk
Losonczy Attila
Ma vagyunk, holnap voltunk

Szenvedélyes irodalomtörténész és kritikus, igazságkereső indulat fűti, elkötelezett írástudó. Semmiféle kirekesztés nincs ínyére: a nyugatosok mellett látóterében ott van Pilinszky, akárcsak a népiek. Mind, akiknek „világító lámpásuk az ethosz volt”. Szakolczay Lajos irodalomtörténésszel beszélgettünk.

Szóma széma – Turczi István verse
Szóma széma – Turczi István verse
Művészetek találkozásának lehetünk tanúi. A költő Verebes György festményeinek hatása alatt írt verseiben a festett képek költői képekké transzformálódnak.
Aszfaltstrand a Nagykörúton
Novák Valentin
Aszfaltstrand a Nagykörúton
48 Celsius-fokban, Budapesten logikusnak tűnő őrült ötletek születnek. Abszurd történet egy frissen (ha kánikulával kapcsolatban lehet egyáltalán ezt a kifejezést használni) kelt pesti fürdőhely felemelkedéséről és bukásáról.
Növénylelkem
Zelnik József
Növénylelkem
Vajon mindenkiben rejtőzik egy növényi lélek is? Zelnik József Szőlőhegyi beszédének olvasása után azt kívánja az ember, hogy a válasz bárcsak igen lenne.
Menü – Zsille Gábor versei
Zsille Gábor
Menü – Zsille Gábor versei
Nagy elődöket idéz meg a költő két verse, de kétféleképpen. Kazinczy hársfáját érintve íveli át az időt a tó partján, ahol annyit merengett, majd Petőfit és Jókait vetíti elénk plasztikusan, vacsora közben, míg előbbi egyik kevesek által ismert, kedvenc ételét fogyasztja.
Új kövek – Székelyhidi Zsolt versei
Székelyhidi Zsolt
Új kövek – Székelyhidi Zsolt versei
A költő készülő kötete, amelynek három versét olvashatják most, egyfajta eltávolodás jegyében születik az előző könyve, a Jelenések költeményeinek „sűrű” Istenkeresésétől: nyitás, mégpedig az ember felé.
Magánmenny
Payer Imre
Magánmenny

Székelyhidi Zsolt könyvének előzetes szövege magából a Szentírásból való, Szent János evangelistától a Jelenések Könyve, az Újszövetség textusa. Miért és hogyan történik az átírás?