Képzőművészet

Ötvösművész magasztos küldetésben
Borzák Tibor
Ötvösművész magasztos küldetésben

Sokoldalú alkotóként csodálatos ötvöstárgyakat készít, hihetetlen precízséggel restaurálja a megroncsolódott, ódon remekműveket és akár arasznyi régészeti lelet alapján rekonstruálja azok eredeti formáját. A kecskeméti Ötvös Nagy Ferenc mindemellett műhelyt vezet, kurzusokat tart és szakkönyveket ír.

Töprengés a Szépről
Képiró Ágnes
Töprengés a Szépről

Nemcsak az egyre gyarapodó művészközösség alkotásainak találkozási lehetőségét adják a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléi, hanem olyan csoportos nagykiállítások létrejöttét is jelentik, melyek évente más-más hívószavak jegyében szerveződnek.

Amit még nem láttunk
Takáts Fábián
Amit még nem láttunk

Látjuk, tapasztaljuk, hogy milyen erősen van jelen az absztrakt művészet. Van, aki ódzkodik tőle, mások órákon át elnézik a formák keszekuszaságát, nagy gesztusokkal festett halmazok ritmikus játékát. Az Einspach Fine Art & Photography tereiben kiállító Dóra Ádám és Soós Tamás alkotásai bizonyosan nyomot hagynak a nézőkben.

Miért nincs a kígyónak lába?
Borzák Tibor
Miért nincs a kígyónak lába?

Harmincéves pályafutása során alig festett roma témát, most azonban bepótolja, tízrészes monumentális sorozatot készít a roma eredetmondákból. Nagy példaképe és mestere Szentandrássy István, akiről a főváros szívében roma galériát neveztek el, melynek a kiskőrösi Kunhegyesi Ferenc a művészeti vezetője.

Földalatti lélekutak
Fazakas Réka
Földalatti lélekutak

Izgalmas utazásra hív Hardi Ágnes kiállítása, amely egyszerre többféle irányba nyit kapukat. Az Underground című tárlat szobraiban, installációiban és reliefjeiben kiüresedett terekkel, különféle tükröződő felületekkel, átjárókkal találkozhatunk, melyek mindig újszerű kalandot, sőt elmélyülést kínálnak a befogadó számára.

Művészek külföldön I. Sági Gyula
Szekáry Zsuzsanna
Művészek külföldön I. Sági Gyula

Miért lép valaki a képzőművészet sokszor rögös útjára? Hogyan boldogul Hollandiában, majd Németországban? Milyen művészeti kérdések foglalkoztatják? A külföldön élő magyar képzőművészek rovatunkban ezúttal a Berlinben élő, harminchat éves festőművész, Sági Gyula mutatkozik be.

Egy vagabund képíró történetei
Hudra Klára
Egy vagabund képíró történetei

Miért éppen Budapest? Az évfordulók megünneplése tagadhatatlanul a modern civilizáció kulturális vívmánya, így mi sem állhatna közelebb egy város, történetesen a magyar főváros kulturális életéhez, mint hogy ünnepelje mindazt, ami történelmi, és mindazt, ami pillanatnyi, különösen, ha százötven éves dimenziókban teheti.

Vonalas lázadók
Kovács Gergely
Vonalas lázadók

Négy kortárs képzőművész – Fábián Zoltán, Jancsik Károly, Kiss Zoltán és Szlabey Zoltán – új munkáinak egy részét mutatja be a Próféta Galéria aktuális időszaki kiállítása.

A fotográfus Budapestje
Kocsis Katica
A fotográfus Budapestje

Tombor Zoltán művei díszítik a novemberben megnyíló Dorottya Hotel belső tereit és szobáit. Ezek a fotók nemcsak a város történetét és kultúráját mesélik el az idelátogatóknak, hanem bepillantást engednek a művész Budapest-képébe is.

Generációk
Generációk

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által rendezett csoportos kiállításon tizenhét ösztöndíjas fotóművész mutatkozik be az MMA-támogatás időszakában született alkotásaikkal.

Titkos kertek festményei
Bagyó Anna
Titkos kertek festményei

A Frieze London kortárs művészeti vásár idén ünnepelte huszadik évfordulóját. A műkereskedelmi fórum, melyet a Frieze Magazine alapítói, Amanda Sharp és Matthew Slotover kezdeményeztek, az elmúlt két évtizedben jelentős változáson ment keresztül.

Belsőszusz
Szekáry Zsuzsanna
Belsőszusz

A Munkácsy Mihály-díjas Koronczi Endre képzőművész 2024 február végén nyíló nagyszabású kiállítását földrajzi névadó performansszal harangozta be.

A szobrászat rendteremtés káoszban
Fazakas Réka
A szobrászat rendteremtés káoszban

Gilly Tamás szobrászművész munkáiban legfontosabb a rendteremtés és annak a harmóniának a kialakítása, amelyet absztrakt szobraiban a forma, az anyag és a tartalom hármassága egyesít.  Abszolút szobrászatában a tér élményének kiteljesedése elsősorban intuitív módon közelíthető meg.

Osztott tér
Osztott tér

Minyó Szert Károly és Sógor András kiállítása az ArtPhoto Galériában november 30-ig tekinthető meg a kiállítók személyes közreműködésével!

A benső emigráció lehetséges útjai
A benső emigráció lehetséges útjai

Festmények, szobrok, installációk és egy különleges videómunka fogad a MAMŰ kiállítóterében. Az alkotásokból olyan csoportos, tematikus kiállítás irányvonalai bontakoznak ki, amelyek izgalmas, belső világba vezetnek.

Archaikus rétegzettség
Képiró Ágnes
Archaikus rétegzettség

Immár hagyomány, hogy a Szolnoki Művésztelep és a Szolnoki Képzőművészeti Társaság a Magyar Festészet Napja programsorozathoz csatlakozva egész napos ünnepség keretében rendezi meg a Képzőművészet Ünnepét Szolnokon.

Nyílt nap a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Róna Judit Ágnes
Nyílt nap a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) 2023. december 6-án, szerdán 10-től 14 óráig ismét megrendezi hagyományos nyílt napját, amikor az Egyetem kitárja kapuit a képzőművészeti szakok iránt érdeklődő fiatalok, elsősorban a középiskolás diákok előtt.

Műgyűjtés mint megszállottság?
Szekáry Zsuzsanna
Műgyűjtés mint megszállottság?

Évtizedek óta építi elsősorban kortárs magyar alkotásokból álló gyűjteményét Szluka Balázs műgyűjtő. Arról kérdeztem, hogyan válik valakiből műgyűjtő, milyen a lelki háttere ennek a szenvedélynek, milyen manapság Pécs művészeti élete és milyen tervei vannak a Hybridart Space Galéria művészeti vezetőjeként.

Nagy Sándor jelentősége képekben
Debreceni Balázs
Nagy Sándor jelentősége képekben

Nagy Sándor (III. Alexandrosz) volt az ókori világ legjelentősebb hadvezére, aki hódításai során számtalan várost alapított, sohasem vesztett csatát, s akiről kiváló képzőművészeti alkotások születtek az ókorban és az újkorban is.

A dolgok végső esszenciája
Jankó Judit
A dolgok végső esszenciája

Eredetileg villamosmérnök végzettségű, majd mérnökként a távközlésben dolgozó Csízy László gyermekkorától foglalkozik képzőművészettel is. Lantos Ferenc tanítványaként és néhány esetben alkotótársaként vallja, hogy a tudomány és a művészet alkotási folyamatában sok a közös.

Meddig bírjuk energiával?
Takáts Fábián
Meddig bírjuk energiával?

Akár akarunk, akár nem, szükséges, hogy beszéljünk az energiáról. Hiszen mindannyiunkat érinti. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható ENERGIA: újraelosztás és mértéktartás című kiállítás is mindennapi erőforrásaink fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Tárgyak a senkiföldjén
Schneller János
Tárgyak a senkiföldjén

Kovács Lehel tűéles, már-már hiperrealisztikus módon ábrázolt figurái éppoly társtalanok, éppoly magányosak, mint gyerekkorom régi koponyája a szekrény tetején – sem a kép, sem a befogadó világához nem tartoznak. Bár a festmény részei, mégis mintha az árnyék nélküli formák a festmény síkja és a befogadó közti senkiföldjén lebegnének.

Átrendeződő történetek
Kondor-Szilágyi Mária
Átrendeződő történetek

Minden képnek van története. Ha nem a rajta megjelenő narratívából olvassuk ki, akkor a művész képalkotó gesztusa lesz az elbeszélő. Zoltai Bea utóbbi hat évben festett tus-kollázs-munkáin mindig van egy absztrakt gesztusalap és egy kollázs típusú narratíva, amely történetet tár fel, vagy elindít egy úton, hogy magunk számára találjuk meg azt.