Szerző: Szigetvári Krisztián

Újragondolt váraink

A műemléki helyreállítások korát éljük. Ez nemcsak Magyarországra, hanem kis túlzással az egész világra igaz. Ám a megújult épületek látogatói legtöbbször csak az aktuális állapottal, a restaurált vagy rekonstruált végeredménnyel találkoznak.

Rejtett kincsek nyomában Baranyában

Baranya gazdag műemlékekben. A titok nyitja történelmében, vallási-felekezeti gazdagságában és településföldrajzi adottságaiban is rejlik. Utunk most a megye legdélebben fekvő sávjába, az Ormánságba, majd a nyugati szélére, a Szigetvidékre vezet.

Az élő Zsolnay

Ahogy telik az idő, évgyűrűkként fonják körbe életünket a múló esztendők, és patinásodnak az emlékek. Ma már szinte varázslatnak tűnik, ahogyan a Zsolnay-gyár régi ruháját ledobva a Zsolnay Kulturális Negyed fényes öltözékét magára vette.

Duna-parti kis Zsolnay-negyed

A műemlékek táguló köreinek kérdése az ipari emlékek sorsa.  Ki gondolta néhány évtizede, hogy használaton kívüli, vagy akár működő bányák aknatornyai, hőerőművek, gyárépületek esztétikai, építészeti, történeti és ipartörténeti rangot hordoznak.

Miért nem műemlék?

Képzeletbeli sétára indulunk, hogy egy pillantást vessünk Pécs belvárosának kevéssé ismert épített örökségére. A Széchenyi tértől gondolatban haladjunk a város főtengelyének számító Király utcán, és miután jelképesen kilépünk az egykori Budai kapun, álljunk meg az 51-es számú ház előtt.