Szerző: Kocsis Katica

Utcáról a galériába

Stark Attila a magyar underground fontos szereplője, eléggé széles palettán mozog, már ami az alkotást illeti, és talán épp emiatt birkózik meg vele nehezen a kortárs képzőművészeti szcéna. A Plants from here kiállítása óta azonban, mintha ez is változna…

Fiatal kortársak XIV. – Marosi Panni

Kompozícióin szürreális tájak és enteriőrök jelennek meg, amelyek bár a valóság elemeiből épülnek fel, színeikben és elrendezésükben mégis közelebb állnak a fikcióhoz vagy a képzelethez, mint a realitáshoz. Sűrű kompozícióin különböző mintázatok és festői minőségek ütköznek egymással.

Németh Dávid műtermében

Az újpesti vasúti hídon baktatok át a Népszigetre, a Mahart hajójavító üzemének egykori csarnoka felé, amely a SKURC csoport képzőművészeti kollektívája műtermeinek ad otthont. Németh Dáviddal beszélgetünk legújabb munkáiról, valamint azokról a festészeti kérdésekről, amelyek aktuálisan foglalkoztatják.

Fiatal kortársak XIII. – Csekő Andrea

Absztrakt geometrikus kompozícióit egyszerű formákból, négyszögekből konstruálja, amelyeknek repetitív ismétlésével és torzításával születnek meg mozgást idéző képmezői. Izgalmas feszültséget eredményez műveiben nemcsak az alakzatok viszonyrendszere, hanem a színnel való játék is.

Fiatal kortársak XII. – Lakatos Gelléri Barnabás

Impulzív és érzéki kompozíciói, egyszerre szimbolista és expresszív figurális festészeti nyelve rendkívül komplex, hiszen az animációk könnyedségét és a mítoszok súlyosságát egyaránt megjeleníti.

Pintér Gábor különös képi világa

Festményei első pillanatban könnyed szórakozást ígérnek, azonban amint a néző beljebb kerül a kép terébe, rájön, hogy az ábrázolt jelenet nehezen megfejthető vagy verbalizálható, elemei pedig egyszerre banálisak és komplexek, humorosak és súlyosak.

Fiatal kortársak XI. – Kristóf Gábor

Művészeti praxisában lebontja a kijelentő terminológiákat, rákérdez a világ magától értetődőnek hitt konvencióira. Kritikával közelít a művész és a műtárgy fogalmához is, miközben az ipari technológiák érinthetetlen folyamataiban rejlő organikus lehetőségeket kutatja.

Fiatal kortársak X. – Szlávik Barbara

Monokróm képei az észlelés dinamikáját kutatják: művei segítségével azt vizsgálja, hogy az emberek miként nézik a képeket, hogyan zajlik a befogadás, és hogyan lehet ellenőrizni, alakítani ezt a folyamatot.

Fiatal kortársak IX. – Kaszás Konrád

Apró vonásokból, tekergő csíkokból, párhuzamos sávokból, vastag kontúrokból épülnek organikus, absztrakt kompozíciói. A vonal, mint a képek fő szervezőelve, a vászon széléig fut, így a megszülető formák szétfeszítik a kép terét, kitörni készülnek.

Fiatal kortársak VIII. – Széll Ádám

Ízes, sűrű kompozíciói erőteljes maszkulin jelleget hordoznak, miközben reflektálnak arra is, hogy az egyén folyamatosan küzd azzal, hogy a különféle szerepeit képes legyen összehangolni, azokból kihámozni, ki is ő valójában.

Fiatal kortársak VII. – Üveges Mónika

Az anyagisághoz és a manualitáshoz közel álló dolgok iránti érdeklődése korán megmutatkozott. Az egyetemi tanulmányok idején elszakadt a táblakép szigorú négyzetességétől, művei objektekké alakultak, újabban pedig installatív szituációkba rendezi ezeket.

Fiatal kortársak VI. – Németh Laca

Alkotásai könnyen felismerhetők a pszeudofelületről, amely érzékenyen billeg az analóg és a digitális, valamint a festészeti és sokszorosított grafikai minőségek között. Bizonyos távolságból nyomtatott felületként hatnak, azonban, ha közel megyünk, megláthatjuk a festői jellegét.