Szerző: Kocsis Katica

Hencze struktúra-képeitől az atmoszférákig

Hencze Tamás első önálló kiállítása az acb Plus terében a művész 1970-es években kiteljesedő művészi programját követi végig. A galéria terében különféle művei szerepelnek, amelyek már túllépnek az informel személyességén, a líraiságot mégis őrzik magukban.

A spanyol fekete macska születése

Bencs Dániel Meow Meow kiállításának főszereplője egy konkrét macska, amelyet az alkotó több képen átívelő ismétlésével ornamenssé lényegít át. Jelentésvesztés történik, azonban a kompozíciók ezáltal tudják hipnotizálni a nézőjüket.

Monet és Mitchell dialógusa a Louis Vuittonban

A párizsi Louis Vuitton Foundation blockbuster, azaz kasszasíkert ígérő Monet–Mitchell, Dialogue kiállítása első ízben állítja párhuzamba a Givernyben készült kései Monet-vásznakat, Joan Mitchell főként Vétheuil-ben készült festményeivel. A tárlat a formai és tematikus hasonlóságokra irányítja a figyelmet.

Max Ernst kaleidoszkopikus világa Milánóban

A legszürrealistább festő és a legfestőibb szürrealista életműve előtt tiszteleg a milánói Palazzo Realéban rendezett Max Ernst-kiállítás, amely bemutatja az œuvre összetettségét és a német származású festő széles körű érdeklődését is.

Kész cirkusz – Batykó legfrissebb kollázsai

Az Every Bite is a Story kiállítása a művész legfrissebb kollázssorozatából válogat. A monumentális festményekhez képest az új művek kísérleti formákat hoznak felszínre, amelyek azonban az alkotó festészeti programját is árnyalják.

Paul Klee és a természet titka

A barcelonai Fundació Joan Miró időszakos kiállítása kronologikusan, négy szekcióra bontva követi végig, Paul Klee hogyan találta meg autonóm művészeti nyelvét a természeti jelenségek megfigyelése és tanulmányozása révén.

Festészeti minőségek ütköztetése

Somody Péter Azt álmodom, amit akarok című kiállításának festményein a színek és a formák egymáshoz való viszonya, s a felületi és anyagi minőségek által keltett különféle érzetek kapnak kiemelt jelentőséget.

Moco a művészet hatalma

A barcelonai Palacio Cervellóban található Moco Múzeum igazi eye-opener, hiszen ráébreszti a látogatót arra, hogy a művészet valóban lehet élményszerű, feltölthet bennünket energiával, miközben tágítja a gondolkodásunkat is, és értelmezési keretet ad mai világunkhoz.

Deim Pál csendjei

Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából nagyszabású Deim Pál életmű-kiállítás nyílt a szentendrei MűvészetMalomban, amely csupán két hétig fogadhatta a látogatókat. A tárlat és a hozzá készült katalógus azonban új szempontokat hozott az életmű értelmezéséhezvre.

 

Ameddig a szem nem lát

Kun Fruzsina fenti címet viselő legújabb sorozata a dolgok mögött megbújó titkos lényegiséget kutatja. Azt, ahová a szem és a tudat már nem ér el. Misztikus, hozzáférhetetlen tájakra invitál, amelyek ismeretlenségük folytán szorongást szülnek a nézőben.

Poros firkák

Erményi Mátyás festészeti nyelvének izgalmát tág referencialitása adja. Képei egyszerre idézik meg a képregények, az animációs filmek, a tudattalan firkák, valamint a gyermekrajzok világát, látszólagos banalitásuk ellenére azonban mégis tudatosan épített festői program részeiként értelmezhetők.

Jótékonysági aukció az Új Művészet javára

Válságba került az Új Művészet, megmentésére jótékonysági aukciót szerveznek december 9-én a Zsdrál Art Pop Up galériában, ahová a műkedvelőket és a gyűjtőket egyaránt várják. Rudolf Anicával, a lap vezető szerkesztőjével beszélgettünk a helyzetről és az aukcióról.