Szerző:

Anyának lenni jó, anyának lenni nehéz

A Deák Erika Galéria Jelenlétem evidens című kiállítása az anyaság megéléséhez kapcsolódó irreális elvárásoknak fittyet hányva egy olyan intim, nők közötti diskurzust kezdeményez, amelynek fókuszában az önzetlenség, önfeladás felülvizsgálata, az identitásvesztés kérdése és a témában gyakran tabunak tekintett rossz vagy fájó tapasztalatok állnak.

A Vajda ősszel újranyit

Kétszáz Szentendréhez kötődő polgár nyílt levélben tiltakozott a város kis múzeumainak bezárása ellen. Válaszok és megbeszélések után megnyugtató nyilatkozat született, de a további viták alighanem megkerülhetetlenek. Interjú a múzeumigazgatóval és közös beszélgetés a nyílt levél kezdeményezőjével és a polgármesterrel.

 

Ima a katonákért

Két év kihagyás után hatvankettedik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot Lourdes-ban, melynek záró szentmiséjét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek francia nyelven mutatta be. Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök vezetésével száztíz katona képviselte a Magyar Honvédséget.

 

Negyven év diákmeló

Az otthoni takarítástól az oxfordi Young Enterprise-ig. A szerző kamaszkorától folyamatosan kapcsolatban volt a diákmunkával, annak mindenféle formájával próbálkozott. Ebből él a mai napig, pedig már huszonévesen is úgy érezte, hogy kiöregedett belőle.

A csokornyakkendős átköltözött

Elhunyt Szeghalmi Elemér József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, újságíró, kritikus, szerkesztő. Elmer István búcsúztatója.

Jön a Mars!

– Elnézést! Leülhetek ide, ön mellé?

– Parancsoljon.

– Aggódtam, hogy elkések, de úgy látom, még nem kezdték el.

– Ugyan, ezeket a sajtótájékoztatókat mindig késve kezdik.

A hieroglifák faggatása

Az egyiptomi hieroglifák olyan szakrális szövegszimbólumok – imák, ráolvasások, varázsigék –, amelyek eredetileg a piramisok belső falait díszítették, és a fáraó túlvilági boldogulásához nyújtottak segítséget. A legelső piramisok – így a gízai piramisok is – még sírfelirat nélküli, puritán sírhelyek voltak. A nagy fordulatot a VII. dinasztiának emelt szakkarai nekropoliszok jelentették, különösen Pepi fáraó zöld hieroglifákkal gazdagon díszített piramisa.

A drámaírás technikái 

In cerevisia veritas - mondhatták volna a régi latinok, ha nem tekintették volna a sört barbarus dolognak. A modern drámaköltő azonban tudja, hol az igazság.

Anya

CSAK ONLINE Elaludtam, és soha többé nem ébredtem fel.
Gőzöm sincs, meddig fog tartani ez a negyven nap, de remélem, örökké. Ennyit kell még itt töltenem, ebben a különleges állapotban. Még sosem voltam ilyen szabad.

Nem állunk meg!

Cserép Lászlóval, a balatonfüredi irodalmi szalon vezetőjével, a Salvatore Quasimodo Költőverseny alapítójával beszélgettünk a város Szőcs Gézához fűződő kapcsolatáról, programokról, terveikről.

Az elsőrendű másodosztályú zeneszerző

Richard Strauss művészete megosztja a zeneértő, zenerajongó közönséget, de még a szakmát is. Apja, a ragyogó kürtművész nemes egyszerűséggel (na, és nem túl pontosan) úgy fogalmazott, olyan, mintha cserebogarak futkároznának az ő nadrágjában,

Völgykomolyzene az Ewalddal

Rézfúvós kvintettként először szerepel a Művészetek Völgye fesztiválon az Ewald együttes. A Bakó Levente trombitaművész-karmester vezette zenekar különleges örömzenei programmal lép föl a nyitónap estéjén, a kapolcsi római katolikus templomban.