Szerző:

Antifa-békesség

Brüsszelből szúrós tekintettel méregetett hazai demokráciánkban a szabad véleménynyilvánítást és gyülekezést az alkotmány – alkotmánybírósági határozattal nyomatékosítva – annak igazság- és értéktartalmára tekintet nélkül védi.

A jazz életre szóló szenvedély

Snétberger Ferenc, Mario Biondi, Lukács Miklós, Bill Evans, Oláh Krisztián, Roberto Fonseca, Balogh Kálmán vagy Victor Wooten – csak néhány név a kétszázból a JazzFest Budapest (április 27.–május 15.) kilencven koncertjének fellépői közül.

Hogy lásd, mit is gyűjtenek

A 2018-as alapítású Tér-Kép Galéria a budai kulturális élet egyik meghatározó színhelye. Hatalmas üvegablakain át kiválóan belátni modern, letisztult terébe, ahol már festőknek és szobrászoknak, ipar- és fotóművészeknek egyaránt biztosítottak kiállítási lehetőséget.

Ti adjatok nekik enni!

Követőinek kisded nyáját Jézus örömhírével az egész világra küldi. Szinte lehetetlen feladat; hány embert gyötör a fizikai, lelki vagy érzelmi éhség, sokan értelmetlennek érzik az életüket. Ha hivatásában nem találná örömét a pásztor, már régen másutt járna.

Szicília, a pilótaepizód

Legyinthetnénk: az elsivatagosodás eszerint több évezredes jelenség, miért pont most, pont nekünk kellene megállítanunk, hiszen minket itt, Európa közepén nem fenyeget.

Nem akarok fehér holló lenni

Operai korszakát éli. Nemrég fejezte be első, teljes estés operáját, de már dolgozik a következőn, s a harmadik téma is megtalálta. Dobszay-Meskó Ilonával komponálásról, vezénylésről, a gyerekek és a kortárs zene viszonyáról is beszélgettünk.

A művészkolóniától az art marketig

Negyven éve vezetik New Yorkban a Postmasters Galériát, de néhány éve már Rómában is jelen vannak. Működésük során sokféle médiumban dolgozó fiatalt vagy beérkezett művészt képviseltek, s mindig az volt a legfontosabb számukra, hogy a művészet mai világunkra reflektáljon. Banovich Tamással felesége, Magda Sawon társaságában beszélgettünk.

Megjelent az Országút 112. száma

Legújabb számunkban a Karmó Zoltán szobrászművészt köszöntő meglepetéskiállításról, Csáji Attila (fény)festőművészről, F. Balogh Erzsébet belsőtáj-ábrázolásairól, az Andrássy úti Drechsler-palota megújulásáról olvashatnak, Ughy Szabina költővel és Karosi Júlia jazzénekesnővel beszélgetünk.

Műemlékvédelem és hitelesség

Hatvanesztendős a hol alapműként emlegetett, hol vitatott, imádott és átkozott Velencei Karta, s harmincéves a sorfordító Narai Dokumentum. A Műemléki Világnap tudományos tanácskozásán a karták mai értelmezéséről, újragondolásáról lesz szó.

A Bodriszak faluja

Eleddig nem is sejtett magyar eredetű helynevek Moldvában? Igen, vannak szép számmal. Ezekről beszél, és az elsőre korántsem magyarosan hangzó Burdusaci nevének eredetét leplezi le a szerző.

Egyszeri és megismételhetetlen pillanat

Valami újba való megérkezést jelöl a belépés mint pillanatnyi folyamat, átmenet, amely lehet bizonytalan, reményteli, de mindenképpen olyan szubjektív élmény, melyet érdemes több szemszögből is megvizsgálni.