Szerző:

Chopin szellemében

Lengyelország nagykövetétől „Chopin-útlevelet” kapott, a zeneszerző műveinek egyik kiváló és elhivatott közvetítőjeként. Évtizedek óta játssza a komponista-zongoravirtuóz darabjait. Bogányi Gergely koncertsorozatra készül, címe: Felhívás keringőre.

Az életkönyv lapjai

A Műcsarnok után európai utazásra készülő tárlaton hatalmas, forgatható könyvoldalakon elevenednek meg Antal Csaba színpadképei, látványtervei. Nincs kronológia, első és utolsó lap, bárhol kezdhető, folytatható s nem ér véget kilépve a múzeumi térből.

Kilátás - az Emberre

Rosivall László Széchenyi-díjas emeritus professzorral ezúttal nem hivatásáról, az orvostudományról, hanem szenvedélyéről, az épített környezetről, várostervezési, városépítészeti elképzeléseiről és egy budapesti panorámát kínáló kilátóról beszélgettünk.

Forduljunk szembe az árral!

Virágvasárnap egyszerre emlékezünk a dicsőséges jeruzsálemi bevonulásra és a keresztútra. Azt a Jézust feszíttetik meg, akit pár nappal előtte királyként hozsannával üdvözöltek. Kétezer évünk volt, hogy komolyan vegyük Jézus megtérést sürgető felszólítását. Ma sem késő.

Ahol tehetség, ott tisztelet

Gondoljunk egy festményre! A másolat, bármily jó, nem olyan értékes, mint az eredeti, mert az magában hordja történetét. Akár az épületek – teszi szemléletessé érvelését Káldi Gyula építész. Pályájáról, a műemlékvédelem múltjáról, jelenéről beszélgetünk.

Búcsú Ragályi Elemértől

Szépség, riadt tekintetek – a Herkulesfürdői emlékben, groteszk, se együtt, se külön aktorok a Ripacsokban, tragikus burleszk a pályán a Régi idők focijában, az 1945 fekete-fehérjei... a március 30-án, nyolcvanhárom évesen elhunyt Ragályi Elemért idézik.

Egy életmű léthelyzetei

Erős kiállítással indítja a balatonfüredi Vaszary Galéria az idei, kiemelten fontos, kulturális programokban bővelkedő évét. A Veszprém–Balaton 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósult nagyszabású Bak Imre-tárlat izgalmas művészeti kalandot kínál, az év első, talán balatoni utazásokra kevésbé jellemző, téli-tavaszi időszakában.

A tanár meg a rakéta

Idejött be a rakéta, mondja az ember a rommá lőtt lakásában. Az ember ezt teljesen nyugodtan mondja, olyan stílusban, mint az unatkozó háziasszonyok a Széna téri piacon.

Egy forrásligeti mandulafához – Zalán Tibor verse

Már esteledik Forrásligetben,
Holdas bokrok közt pajkos árnyak járnak,
Dalolva mókáznak és szalutálnak;
Köztük fájdalmad álomba rebben. 

A citerázó barát

Szerzetes, helytörténész, mesemondó, citerajátékos, és ki tudja, mi vagy mi lesz még Varga Kamill ferences testvér, aki a bicentenárium kapcsán a Petőfi-kutatásba is belekóstolt. Jászberényből indult, jelenleg Gyöngyösön él, de közben megfordult az ország minden ferences kolostorában.

Hencze struktúra-képeitől az atmoszférákig

Hencze Tamás első önálló kiállítása az acb Plus terében a művész 1970-es években kiteljesedő művészi programját követi végig. A galéria terében különféle művei szerepelnek, amelyek már túllépnek az informel személyességén, a líraiságot mégis őrzik magukban.

Az odafordulás bátorsága

Csöndesen elaludt Kipke Tamás (1952–2023), a könnyed iróniával fűszerezett nehézsúlyú megfogalmazások írója, az Új Ember katolikus hetilap évtizedeken át hűséges főszerkesztő-helyettese, az Országút barátja és szerzője. Kollégája, egykori osztálytársa búcsúzik tőle.