Szerző:

Megjelent az Országút 97. száma

Legújabb számunkban Freund Tamással, az MTA elnökével, Vizin Viktória énekessel és S. Varga Pál irodalomtörténész-akadémikussal beszélgetünk, a Pesti Műhely kínai útjáról, két veszprémi Egry József-kiállításról és a veszprémi Országos Műemléki Konferenciáról olvashatnak.

A hagyományos magyar ködevés

Kárpátalja ismételt elvesztésének hamis kérdésével szembesülve az ősi magyar virtus felizzik, röpködnek a szólamok és a jelzők, a józan ész pedig csak álmélkodik. A sokszor ismételt hazugság azonban nem válik igazsággá.

Látni, felismerni

Játékos megnyitóban volt részük azoknak, akik szeptember 6-án az Újlipótvárosi-Klub Galériában jártak. Kondor Attila, Szurcsik József, Várady Róbert Látencia című tárlatán dr. Virág Ágnes művészettörténész belső utazásra hívta az érdeklődőket.

A Pesti Műhely kínai útja

A Magyar Nemzeti Bank Arts and Culture divíziója és a Fajó Alapítvány együttműködésében szeptembertől hoztak Az út – Fajó János és a Pesti Műhely címmel vándorkiállítás indul útjára Kínában.

Hitetlen forrásból feltörő szakralitás

Várhelyi György nem forgott művészkörökben, mégis annyi a megrendelése, hogy nyolcvan évesen is dolgozik. A budai várbeli Mária Magdolna Toronyban szeptember 25-ig megtekinthető tárlata  a második önálló kiállítása – negyven évvel az első után. E két tárlat mintegy kerete egy szokatlan életútnak.

Huszonnyolc író hét órán át – indul a Prózamaraton

Rövidpróza – hosszú távra. A Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó az MTVA-val partnerségben a kortárs novellairodalom népszerűsítése érdekében új – egész napos – programot szervezett Prózamaraton elnevezéssel a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Utcáról a galériába

Stark Attila a magyar underground fontos szereplője, eléggé széles palettán mozog, már ami az alkotást illeti, és talán épp emiatt birkózik meg vele nehezen a kortárs képzőművészeti szcéna. A Plants from here kiállítása óta azonban, mintha ez is változna…

Megőrült hőmérséklet

A valaha tapasztalt legforróbb nyarat éltük át az idei évben – állapította meg egybehangzóan a NASA Goddard Űrkutatási Intézete és az Európai Unió Copernicus műholdas rendszere. Az ember okozta lassú melegedést megfejelte az El Niño jelenség, s főleg a tengerek melegedtek.

A pénzeden éveket vásárolhatsz, az éveid pedig pénzt érnek

Sokszor láthattuk már, hogy olyan találmányok, amelyek eredetileg arra hivatottak, hogy jobbá tegyék a világot, a nagyvállalatok kezében szimpla termékké válnak, és a velük kapcsolatos egyetlen cél az marad, hogy általuk minél nagyobb bevételre tegyenek szert.

Átadták az MMA 2023-as tagozati díjait

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozatai idén is díjakkal ismerték el a magyar szellemi élet kiemelkedő egyéniségeit, akik a művészet, a művészetelmélet, a művészetszervezés és a művészetigazgatás terén mutattak fel egyedülálló életművet.

A Zeneszürettől az Operacinemáig

Palotakoncertek, Régi Zenei Napok, Orgonák Éjszakája, Zeneszüret Fesztivál. A Filharmónia Magyarország különleges programjai. Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgatóval tízéves születésnapról, világsztár vendégekről és hangszeréről is beszélgettünk.

Fiatal kortársak XIV. – Marosi Panni

Kompozícióin szürreális tájak és enteriőrök jelennek meg, amelyek bár a valóság elemeiből épülnek fel, színeikben és elrendezésükben mégis közelebb állnak a fikcióhoz vagy a képzelethez, mint a realitáshoz. Sűrű kompozícióin különböző mintázatok és festői minőségek ütköznek egymással.