Szerző:

Mi heten

2017 óta rendez kiállítást Munkácsy-díjas alkotóknak a Hegyvidék Galéria. A hagyomány az idén sem tört meg, az idei díjazottak: Babusa János szobrászművész, Bánki Ákos festőművész, Nagy Barbara képzőművész, Nagy Gabriella festőművész, Pelles Róbert festőművész, Szerényi Gábor grafikusművész és Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a tárlaton.

 

Országúti beszélgetések - Kínai kilátások 1. rész

Matura Tamással, a  Corvinus Egyetem adjunktusával és Salát Gergellyel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjével, két jeles Kína-kutatónkkal beszélget Szerdahelyi Csongor, az Országút főszerkesztője az ázsiai szuperhatalomról.

Tory vereség: bűn és bűnhődés?

Megsemmisítő vereséggel büntették a brit választók a tizennégy éve kormányzó konzervatívokat a 2024 júliusában tartott parlamenti választáson.

Fölsorakozás Ukrajna mögött, Kínát méregetve

A történelemben példátlanul sikeres szövetségként tudott megmutatkozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a júliusi washingtoni csúcstalálkozón.

Egy hét kastélyzene

Kilencedszer rendezik meg július 14. és 21. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az esti koncertekkel kísért Echo Nyári Akadémiát, amely elmélyült és intenzív műhelymunkára invitálja a fiatal hegedűsöket, brácsásokat, csellistákat, zongoristákat.

Modulokból építve

Noha a szobrászat a képzőművészet egyik legősibb ága, mégsem kap akkor figyelmet, mint a festészet vagy a grafika. Pedig érdemes többet foglalkozni vele, elemezni mai helyzetét, vagy írni olyan képviselőiről, mint Melkovics Tamás, aki a harmincas éveiben járó szobrászgeneráció egyik legígéretesebb tehetsége.

Menjetek, küldetéstek van

Jézus egyháza nem szolgáltató üzem, ahol a hívek elvárhatják, amire éppen igényük támad. Tanítványaitól nem beilleszkedést kíván, hanem küldetést ad nekik. A békesség üzenetével küldi őket, hogy akik szavukra hallgatnak, változtassák meg az életüket, s testvérként, egymásért éljenek.

Őrületbe átcsapó gyász

Az Országút a Magyar–Török Kulturális Évad programsorozatához kapcsolódva magyar–török kétnyelvű, illusztrált novelláskötetet ad ki T’ÖRÖKSÉGÜNK – Örökül hagytuk, örökül kaptuk, azaz Sonsuza kadar biratik, sonsuza kadar aldik címmel. Ajlik Csengével Az őrlő című novellájáról, a veszteség és gyász kapcsán érzett fájdalomról és az emberi kapcsolatok során kapott élethosszig tartó „ajándékok” fontosságáról beszélgettünk.

Ugrás az ismeretlenbe

Június 9-én, egy órával az európai parlamenti  választások urnazárása után Emmanuel Macron hirtelen bejelentette, hogy feloszlatja a Nemzetgyűlést, és előrehozott választásokat ír ki.

Száz év természetábrázolása

A debreceni MODEM tárlata izgalmas válogatást mutat be a magyar tájkép- és csendéletfestészet világából, általuk megfigyelhetők a fejlődési irányok a klasszikus, romantikus, majd impresszionista festményektől, a plain air, a fauve-os és neós irányzatokig, illetve a kubista, expresszionista és a dekoratívabb stílusjegyeket felmutató munkákig. 

Az őrlő

Tavaly nyár elején kigyomlálta az egész kertet. Kiásta vagy elvágta a gyökerét minden termő és teremni vágyó növénynek. A mángoldot és a sóskát erőfeszítés nélkül semmisítette meg. A rebarbara már megterebélyesedett, de annyira még nem volt erős, hogy a sógornőmben felgyülemlett düh ne lett volna elég a meggyilkolásához.

A legfehérebb és legfeketébb Goyák

Éppúgy találhatni a spanyol festő alkotásai között harmonikus, kiegyensúlyozott ábrázolásokat – fehér festményeket –, mint szürrealisztikus, rémisztő lényeket felvonultató képeket. Elementáris erejű fekete festményeinek sorozatát – bár egyesek kétségbe vonják szerzőségét – eredetileg saját házának falára festette.