Szerző: Tóth Csaba

Van valami gond férfiak és nők között

A nyomozós krimik/thrillerek műfaján belül külön alkategóriát adhatnának azoknak a daraboknak, amelyek a reménytelen ügyükbe lassan belebolonduló, de a keresést soha fel nem adó zsarukról szólnak. Az Akkor éjjel biztosan az alzsáner egyik csúcsdarabja lenne.

A skanzen kísértetei

Az I. világháborús sváb szellemirtó esete a magyar paraszti világ kísérteteivel és a bénán rendezett horrorklisékkel.

A gyereket szeretni kell, ennyi az egész

Az ír filmekben általában ír akcentussal beszélnek angolul, de magával az ír nyelvvel nem igazán szoktunk találkozni. Nem csoda: még Írországban is csak egy csekély kisebbség beszéli. A nagyrészt írül forgott és Oscar-díjra is jelölt A csendes lányra épp ezért annyira büszkék odahaza.

A nő, aki MINDENRE képes a figyelemért

Amikor Andy Warhol annak idején azt mondta, hogy 15 perc hírnév mindenkinek jár, valószínűleg maga sem gondolta, hogy pár évtized múlva lesznek olyan emberek, akik e negyedórányi hírnévért bármire képesek lesznek.

Csapatépítés svéd módra, véresen

Mi lenne, ha összekevernénk A hivatal munkahelyi sitcom-világát egy slasher horror őrületével? Valószínűleg ez járhatott Patrik Eklund svéd rendező agyában, amikor filmre adaptálta Mats Strandberg regényét.

A jövőbelátó nővérek, akik meg akarták nyerni a világháborút

Found footage, vagyis talált felvétel. Így nevezik a filmeknek azon fajtáját, amelyek dokumentarista eszközökkel, egyes szám első személyben, egyfajta home videoként mesélik el a sztorijukat, mintha csak egy vlogger videónaplóját vagy egy rendkívül szubjektív dokumentumfilmet látnánk.

A pénzeden éveket vásárolhatsz, az éveid pedig pénzt érnek

Sokszor láthattuk már, hogy olyan találmányok, amelyek eredetileg arra hivatottak, hogy jobbá tegyék a világot, a nagyvállalatok kezében szimpla termékké válnak, és a velük kapcsolatos egyetlen cél az marad, hogy általuk minél nagyobb bevételre tegyenek szert.

Ikerbánat

Az egypetéjű ikrekről szeretjük azt feltételezni, hogy valamiféle mágikus kapocs köti össze őket. Szinte olvasnak egymás gondolataiban, és ha az egyikkel történik valami szörnyűség, netán nagy öröm éri, legyen a másik fizikailag tőle bármilyen távol, mégis megérez ebből valamit.

Mese az apáról, aki talán sosem volt

Ukrajna sosem lesz olyan többé, mint a háború előtt volt. Részben ezért is érdekes az ukrán Antonio Lukics második mozija, a Luxemburg, Luxemburg: pár hónappal az orosz–ukrán háború előtt forgatták, így bepillantást enged az ország életébe a „boldog békeidőkben”.

Szerelmes éjjeliőr a barátságos hullaházban

Ha lenne népszerűségi verseny a magyar rendezők között, Madarász Isti toronymagas eséllyel indulna harcba a győzelemért. Emberünk fáradhatatlan munkása a hazai filmművészetnek, aki dolgos kisiparosként ontotta magából a tévéfilmeket.

Statikus csoportterápia Svédországból

Ruben Östlund svéd rendező először A négyzet című filmjében merészkedett (akkor még csak részben) angol nyelvterületre és forgatott nemzetközileg is ismert sztárokkal, de a karrierje jóval korábban kezdődött.

Magyar romantika amerikai módra

Régi nagy kérdése a magyar filmgyártásnak, hogy mennyire lehet a hollywoodi recepteket használva hazai filmeket készíteni. Lehet hiteles egy magyar thriller? Hihető lehet egy magyar horror? Működik a hollywoodi romantikus vígjátékok receptje hazai környezetben?