Szerző: Tóth Csaba

Szimpátia a rossz arcú kidobó iránt

Az amerikai mozipiacon azokra a filmekre használják a „sleeper hit” kifejezést, melyektől igazából senki sem várt komolyabb sikert. Nincs mögöttük komolyabb marketing-kampány, nem áll rendelkezésre busás költségvetés, nem szerepelnek benne jó nevű sztárok.

Séf az idegösszeomlás szélén

Ez az írás nem valamelyik kereskedelmi csatorna esti főzőversenyeiről szól, itt kicsit nagyobbak a tétek annál, mintsem hogy ki nyeri meg idén az Arany Fakanál-díjat, miután megpucolt egy csirkét és tökéletesen készítette el a homárt.

Fegyencekből csinált színtársulatot, szökés lett belőle

Samuel Beckett drámaíró 1989 végén hunyt el, vagyis még megélhette a hírt, hogy egy csapatnyi svéd rab a nyolcvanas években az ő világhírű darabját, a Godot-ra várvát használta fel arra, hogy leléceljen a börtönből.

Nyolcvan gyerekkel végeztek, most film készült erről

A XX. századi dán történelem egyik legfölöslegesebb, ráadásul nem is szándékos vérontása 1945-ben történt Koppenhága városában.

A rétek és esők szerelmeseinek

Vannak filmek, amelyek nagyon is visszatükrözik azt, hogy mely országban készültek. Szoktuk azt mondani filmekre, hogy nagyon francia, nagyon olasz, nagyon angol, nagyon dél-koreai vagy épp nagyon amerikai.

Szerelem vagy őrület?

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre egy thrillerelemekkel átszőtt, melankolikus hangulatú szerelmes film, az utóbbi évek egyik legmeglepőbb és legnívósabb magyar mozija.

A láthatatlan vendég

Az ajtó belülről zárva, az ablakok nem nyithatók, és csak ketten voltak a szobában: ki lehet a gyilkos?

Kiégett lelkű őrangyal

Az éjszakázás hosszú távon megöli a lelket. Legalábbis ez derülhet ki számunkra azokból a filmekből, amelyek olyan emberekről szólnak, akik nappal alszanak, éjszaka pedig dolgoznak.

Egy ember, egy telefon és más semmi

Hosszú ideje várunk arra, hogy a Netflix végre saját, magyar gyártású és nyelvű tartalommal is előrukkoljon, legyen az egy új magyar film vagy sorozat.

Egy halott néni és a felnőtté válás terhe

Amikor azt mondjuk, hogy coming of age filmek, azaz felnőtté válásról szóló történetek, olyan alkotások jelennek meg a lelki szemeink előtt, melyekben nagy gyerekek, netán fiatal főiskolások vagy egyetemisták egy esemény vagy eseménysorozat hatására átlépnek a felnőtté válás küszöbén.

A hétköznapok thrillere

A magyar filmesek nagyon sokáig hadilábon álltak a thriller műfajával, és ha időnként volt is egy-egy ilyen próbálkozás, rendre közönyt váltott ki a nézőkből. Néhány éve azonban a helyzet megváltozott.

Nápolyban felnőni

Paolo Sorrentinót, az Isten keze rendezőjét már hosszú évek óta az olasz filmmágus, Federico Fellini legtehetségesebb tanítványának tartják, és ő ezt a párhuzamot sohasem tagadta.