Szerző: Tóth Csaba

A pénzeden éveket vásárolhatsz, az éveid pedig pénzt érnek

Sokszor láthattuk már, hogy olyan találmányok, amelyek eredetileg arra hivatottak, hogy jobbá tegyék a világot, a nagyvállalatok kezében szimpla termékké válnak, és a velük kapcsolatos egyetlen cél az marad, hogy általuk minél nagyobb bevételre tegyenek szert.

Ikerbánat

Az egypetéjű ikrekről szeretjük azt feltételezni, hogy valamiféle mágikus kapocs köti össze őket. Szinte olvasnak egymás gondolataiban, és ha az egyikkel történik valami szörnyűség, netán nagy öröm éri, legyen a másik fizikailag tőle bármilyen távol, mégis megérez ebből valamit.

Mese az apáról, aki talán sosem volt

Ukrajna sosem lesz olyan többé, mint a háború előtt volt. Részben ezért is érdekes az ukrán Antonio Lukics második mozija, a Luxemburg, Luxemburg: pár hónappal az orosz–ukrán háború előtt forgatták, így bepillantást enged az ország életébe a „boldog békeidőkben”.

Szerelmes éjjeliőr a barátságos hullaházban

Ha lenne népszerűségi verseny a magyar rendezők között, Madarász Isti toronymagas eséllyel indulna harcba a győzelemért. Emberünk fáradhatatlan munkása a hazai filmművészetnek, aki dolgos kisiparosként ontotta magából a tévéfilmeket.

Statikus csoportterápia Svédországból

Ruben Östlund svéd rendező először A négyzet című filmjében merészkedett (akkor még csak részben) angol nyelvterületre és forgatott nemzetközileg is ismert sztárokkal, de a karrierje jóval korábban kezdődött.

Magyar romantika amerikai módra

Régi nagy kérdése a magyar filmgyártásnak, hogy mennyire lehet a hollywoodi recepteket használva hazai filmeket készíteni. Lehet hiteles egy magyar thriller? Hihető lehet egy magyar horror? Működik a hollywoodi romantikus vígjátékok receptje hazai környezetben?

Káosz a családban: kié a pozitív terhességi teszt?

A „Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond” mondás illusztrálása ritkán sikerül olyan találóra, mint A teszt című francia filmben, amiben megismerhetjük a négygyerekes Castillon családot.

Gazdagok, szépek és a saját hányásukban fetrengenek

Az „Eat the Rich” (szó szerinti fordításban: Edd meg a gazdagokat!) mondat eredete ugyan egészen a francia forradalom idejére tehető, de kétségtelen, hogy az elmúlt években új életre kelt a politika világában, valamint a popkultúrában is.

Házi pálesszel utazik az időben a magyar

Bár a Hurokkal a magyar zsánerfilm is tett már egy próbát az időutazás terepén, az akció-thriller nem igazán tudta kihasználni a témában rejlő lehetőségeket.

A németek első veresége akciódús köntösben

Lassan nyolcvan éve, hogy véget ért a II. világháború, mégis máig sorra jelennek meg róla a filmek, dokumentumfilmek és sorozatok (és akkor a könyvek és színdarabok területére át sem tévedtünk).

A gyerekek gyilkos ösztöne

Kétgyerekes apukaként gyakran áldom az eget, hogy a kisgyerekek fizikai ereje egészen elhanyagolható. Ha nem így lenne, valószínűleg már rég halott lennék, ugyanis egy dackorszakos három-négyévesnek hiába magyaráz az ember.

Segítség, van egy gyerekem!

Bár nyáron a mozivásznakon nem vert nagy hullámokat, a januári Netflix premier bizonyította, hogy a Szia Életem! egy igazi közönségfilm, hiszen úgy cuppantak rá a hazai nézők, hogy hosszan – és e cikk írásának pillanatában még mindig – a streamingszolgáltató filmes toplistájának élében tanyázott.