Szerző: Jankó Judit

Tíz kérdés – tíz válasz Kusovszky Bea

Budapesten tanult festészetet és Valenciában animációt. Alkotó gondolkodásának középpontjában – bármennyire leegyszerűsítésnek tűnik is – maga a képalkotás áll, a kép mibenléte, ontológiája, egyértelműsége, netán paradoxonja. Művészeti praxisában a művészettörténet különböző korszakainak képi minőségeit és optikai paramétereit elemzi. 

Mozdulat – gesztus – jel

A Magyar Nemzeti Bank gyűjteménye is bemutatkozik Velencében, a 2024-es 60. Velencei Biennáléhoz kapcsolódva. Schneller János művészettörténész kurátori válogatása az MNB kollekciójából kontextualizáló kiállítás, a Magyar Pavilonban bemutatkozó Nemes Mártont helyezi el a magyar képzőművészet jelenkori történetében.

10 kérdés – 10 válasz Pintér Gáborral

Miközben gyűjtöm őket, elgondolkodom a képeken, a különböző motívumok kompozícióin és párosításain, azon, hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, hogyan formálnak és alakítanak át különböző jelentéseket.

A művészkolóniától az art marketig

Negyven éve vezetik New Yorkban a Postmasters Galériát, de néhány éve már Rómában is jelen vannak. Működésük során sokféle médiumban dolgozó fiatalt vagy beérkezett művészt képviseltek, s mindig az volt a legfontosabb számukra, hogy a művészet mai világunkra reflektáljon. Banovich Tamással felesége, Magda Sawon társaságában beszélgettünk.

Ami nem látszik

San Polo (Velence) címmel nyílt Péntek Orsolya festőművész-író olajképeit bemutató kiállítás az Újbuda Galériában. Az aprólékos, egymáson áttetsző olajfestékrétegekből épített festmények absztrakt színnyelvi jelekbe kódolják át a város örökösen változó arcát, és egyszerre idézik fel víz-fény-színjátékait és a különféle emberi tudatállapotokat. A tárlat kapcsán beszélgettünk.

Séta a Varázsló kertjében

Szökőnapon, február 29-én nyílt meg a Műcsarnokban Szurcsik József pályájára visszatekintő kiállítása, amely 1976-tól napjainkig négy tematikus blokkban, több mint kétszáz munkán keresztül mutatja be az életművet. A művésszel végigjárva a tárlatot, pályaívének alakulásáról beszélgettünk.

A humor egyfajta védekezés

Tanulmányait Bukta Imre osztályában végezte a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán a Májkül Nájt művésznéven alkotó Dóczi Attila, azonban az egyetem elvégzése után távolodni kezdett a tiszta festészettől, objekteket, kollázsokat készített, most pedig egész teret betöltő installatív kiállítása volt a Szerkesztőségben, februárban pedig a Nagyházi Contemporaryban nyílt solo show-ja.

Torzult pillanat

A XXI. század esztétikáját és képekhez való viszonyát leginkább az érintőképernyő változtatta meg, amely fénylő simaságával a szépség új definícióját hozta. A szépség nem fenséges többé, pusztán szemet gyönyörködtetőn problémátlan, sima és kizárólag pozitív érzéseket közvetít.

A megrendítő csend

A Musée d’Orsay 2023 őszén megnyitott blockbuster kiállítása Vincent van Gogh életének utolsó két hónapjára összpontosít, amelyet egy kis francia faluban, Auvers-sur-Oise-ban töltött, ahol azután egy öngyilkossági kísérletet követően meghalt.

A művészet az egészség garanciája

Bécs olyan közel van, hogy érdemes akár egy napra is kiugrani, kiállításokat nézni, kávét inni és enni egy Wiener Schnitzelt. Ugyan hideg van, a vonat is drága az árfolyam és a vágányzár miatt, mégis elindultam kiállításokat nézni, s ha nekem inspiráló volt, talán másnak is az lesz.

A mi pavilonunk

Tavasszal indul újra a Földközi-tenger gyöngyszemének nagy nemzetközi művészeti seregszemléje, a 60. Velencei Biennále, amely különleges hangulatú eseménye a nemzetközi művészvilágnak. Presztízskérdés részt venni rajta, pezsgő és Aperol Spritz folyik mindenfelé, velencei palotákban és tengeren ringatózó luxusjachtokon koktélpartik zajában tárgyalnak művek megvásárlásáról.

Galériás és művész sorsszerű találkozása

Reigl Judit születésének századik évfordulójáról három nagyszabású kiállítás is megemlékezett Budapesten. A centenáriumi év egyik legfontosabb tárlata a Műcsarnokban, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve mutatta be a világhírű festőművész hét évtizedes alkotói életútjának legfontosabb állomásait.