Szerző: Jankó Judit

Folyékony időszeletek

A veszprémi Dubniczay-palotában június közepéig látható kiállítás a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott gyűjteményből mutat be válogatást, a női alkotók munkáit középpontba állítva. A tárlat kurátorával, az MNB Arts and Culture divízió vezetőjével, Hamvai Kingával beszélgettünk.

Konkrét művek és megvalósult tervek

Különleges kiállítótér nyílt Balatonfüreden két felújított városi műemlékvillában. A Modern Műtár (MOMÜ) története „nemcsak” a világhírű absztrakt művészek bemutatása vagy a különleges építészeti megoldások miatt érdekes, hanem az egyelőre még ritkaságszámba menő tudatos gyűjtői szemlélet okán is. Szöllösi-Nagy András hidrológussal és Nem’s Judith képzőművésszel beszélgettünk arról a rengeteg munkáról, ami mögöttük és a sok feladatról, ami előttük van, hiszen júliusban már nyílik a következő tárlat, Molnár Vera századik születésnapjának ünnepére.

Repülünk a Paradicsomból

Csurka Eszter „összművész”, fest, fotókat és videókat készít, sokféle médiumban és műfajban alkot, mégis mindig ugyanaz mozgatja: a változást szeretné tetten érni. Ő is benne van az Országútnak abban a csapatában, amelyik Madách nagy drámájához, Az ember tragédiájához készít illusztrációkat – ennek kapcsán kérdeztük.

Útközben vagyok

A szentendrei MűvészetMalomban Pacsika Rudolf Képtelenség című kiállítása a művész munkamódszerébe, gondolkodásába nyújtott betekintést. Bár a retrospektív tárlat a fűtési szezon miatt bezárt, a kiállításhoz kapcsolódó album megjelent, mi pedig leültünk a művésszel egy beszélgetésre.

Life is beautiful

Sam Havadtoy legújabb alkotásaiból látható kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában, Shibui… A folytatás címmel. A vegyes technikával készült munkák és a kisszériás szitanyomatok bensőséges és kifinomult hangvételű alkotásai az intimitásról és a szexualitásról beszélnek, a mi kelet-európai lelkivilágunk számára egzotikus módon.

Az elengedés rítusai

Vékony Dorottya fotóművész a Budapest Galéria emeleti termeiben, vele párhuzamosan, a földszinten, Aszterión címmel Dallos Ádám és Hopp-Halász Károly munkái láthatók. Bár eredetileg a „női” kiállítás érdekelt, belépve a Lajos utcai épületbe nem tudtam nem észrevenni, hogy a két tárlat összefügg.

A Petőfi-dagerrotípia kalandos sorsa

Petőfi Sándorról csupán egyetlenegy felvétel maradt fenn. Többen leírták a külsejét, festmények is készültek róla, fotográfia azonban csak egyetlenegy. A Petőfi-dagerrotípia nyomába eredtünk Flesch Bálint fotográfus-fotórestaurátor és E. Csorba Csilla művészettörténész-fotótörténész segítségével.

Nagyszabású grafikatörténeti kiállítás Bécsben

A bécsi ALBERTINA Múzeum idén két helyszínen és három tárlaton mutatja be a grafika történetét a késő középkortól a kortárs nyomatokig. Hatszáz évet ölel át ez a nagyszabású vállalás, amelynek első kiállítása Dürer. Munch. Miró. A grafika nagy mesterei címmel nyílt meg január legvégén.

Vedd a szívemet – Kacziba Andi munkái a női létről

A Milánóban élő, performatív polaroid munkákat alkotó Kacziba Andi az áprilisi MIART-on mutatja be legújabb performanszát, amellyel lezárja a női lét életszakaszaival, a nők életfeladataival foglalkozó sorozatát. Budapesten a TOBE Galéria februári Fckn Love című nemzetközi kortárs művészeti és fényképészeti csoportos kiállításán láthattunk tőle három munkát.

Tisztelgés Hantai Simon művészete előtt

Március közepéig tart nyitva a Szépművészeti Múzeum Hantai Simon századik születésnapját ünneplő tárlata, amely a festő eddig ismeretlen arcát és korszakokon átívelő művészi párbeszédeket mutat be.

 

Léptékben nagyot álmodni

Az egri Kepes Intézetben március közepéig látható Kucsora Márta Kiterjedés című önálló kiállítása. Az óriás méretű lírai-absztrakt festmények anyagisága és érzelmessége jól érzékelhető ebben a számukra megfelelő térben. A művésszel beszélgettünk énhatárokról és képhatárokról, munkákról és tervekről. 

Megragadott pillanatok – Mi van a fal mögött?

Több mint száz műből álló nagy merítésű tárlat látható március végéig a száz éve született Mácsai István életművéből a Kiscelli Múzeum templomterében. A kurátori koncepció arra hív, vizsgáljuk meg újra az életművet, tegyük félre a szakma tartózkodását, merüljön bele Mácsai világába. Egyértelműen megmutatkozott, hogy a közönséget megérintette ez a kiállítás, amely most a szokásosnál nagyobb érdeklődést keltett. Beletalált valamibe, de vajon mi ez a valami?