Szerző: Jankó Judit

A szabadság útjai

Az Albertina Modern őszi kiállítása a New York-i iskola absztrakt expresszionizmusa előtt tiszteleg, amely 1945 után fényes diadalt aratott Európában. A második világháborút követően a festészet teljesen új irányt vett, a művészet felszabadult mindattól, amit addig ismert, és az absztrakció igazi világnyelvvé vált.

Basquiat megkoronázása

Szimbólumok és Jelek címmel látható a bécsi Albertina Múzeumban a legújabb képzőművészeti szupersztár, a huszonnyolc évesen elhunyt Jean-Michel Basquiat első ausztriai retrospektív életmű-kiállítása. De ki is ő, és miért a lelkesedés? Megnéztük a bécsi kiállítást.

A múzeumok és az NFT

Előadást tartott a budapesti Ludwig Kortárs Múzeumban Eike Schmidt, a firenzei Uffizi Képtár igazgatója. A különleges nemzetközi vendég az MNB meghívására érkezett.

Akit utolért a világ

Ezer Ákos képzőművész pályája a kezdetektől párhuzamosan épül a hazai és a nemzetközi színtéren. Nemrég is szinte egy időben nyílt kiállítása a budapesti Einspach Fine Art and Photography galériában és Bécsben a Strabag-Kunstforumban. Eközben készül a jövő áprilisban Hongkongban megrendezendő önálló kiállítására.

„Vigyázz, a Camino függőséget okoz!” 2. rész

A santiagói zarándokhivatal kérdőíve rákérdez az indulás motivációira, de mindenki megkapja az oklevelét, az is, aki teljesítménytúrára jött, és az is, aki vallási célból indult el. Azt gondolom, aki végigjárja az utat, az mindenképpen keres valamit. Önmagát, Istent, választ a kérdéseire, vigaszt vagy feloldozást, mindegy is.

„Vigyázz, a Camino függőséget okoz!” 1. rész

Kaptam a figyelmeztetést még itthon, Budapesten, az indulás előtt. Akkor nem ezek a furcsa jóslatok, érthetetlen félmondatok érdekeltek, hanem az előkészületek, leginkább az, hogyan szedem ki magam az itthoni mókuskerékből erre az időre.

Mindennapi feladataink: alázat, hála, türelem

A szentendrei MANK Almárium című kiállításának középpontjában az emberi tisztességbe vetett töretlen hit és a morális iránytűként működő erős és hiteles értékrend áll. Horváth Lóczi Judit olyan teret alkotott, ahová vissza lehet húzódni a világ külső zajai elől, és lehetőséget kapunk saját belső hangunk meghallásához.

Alter ego

Lakner László több mint negyven évet felölelő, folyamatos kísérletezéssel töltött alkotói munkásságán vezet végig a debreceni MODEM retrospektív tárlata.

Metafizikus női erő

Anna Mark retrospektív kiállítása Árnyékok és jelek címmel nyílt meg Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban. Magyarországon első alkalommal mutatkozik be teljes életművet bemutató, átfogó kiállítással a Párizsban élő művész, aki családjával együtt részt vett a megnyitón.

A Miszla Art vendégjátéka Erdélyben

Magyarországi és székelyföldi képzőművészek részvételével zajlott júliusban, Erdélyben a Miszla Art@Csernáton alkotótábor. A helyszínen már bemutatták az ott készült munkákat, melynek anyaga ősszel látható lesz a Székely Nemzeti Múzeum kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban, és a tervek szerint Magyarországon is.

Az NFT jelenleg a legkortársabb kortárs

Az NFT a jövő, a művészet és a műkereskedelem is a netre költözött – „igazi”, kvalitásos művészet még nincs a piactereken, az egész inkább egy felfújt lufi. Ezt a két sarkos véleményt hallani általában, ezért megkérdeztük a pécsi Nick Galéria vezetőjét, Tímár Krisztiánt, aki szerint jelenleg az NFT a legkortársabb kortárs, hogy miért kezdett önálló NFT-platform létesítésébe.