Szerző: Csatári Bence

Az elveszett monopólium

A Kádár-rendszer java részében egyetlen, zenei végzettségű szakembert sem alkalmazó monopolcége, a Nemzetközi Koncert Igazgatóság, az Interkoncert lassanként feladta hídfőállásait, emberei átszivárogtak magáncégekbe, s vitték magukkal a művészeket.

A lemezkiadás rendszerváltása

Széttöredezett, majd megszűnt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliuma a rendszerváltás hajnalán, ám szakértelem és tőke hiányában a gombamódra szaporodó kis lemezkiadók is eltűntek, a megmaradt erősebbeket pedig felvásárolták a multicégek.

Írások lélektől lélekig

Szinte közhelyszámba megy, hogy mai modern, rohanó világunkban szükség van az emberek lelkét ápoló alkotásokra, legyen az bármilyen művészeti ág, ez a könyv viszont ebből a szempontból minden várakozást felülmúl. Szikora József kötete, A dolgok ismerete a szerzőnek a Magyar Katolikus Rádióban elhangzott jegyzeteiből válogat.

Operettbe vitték – bluesénekes lett

„Mikor engem nemzettek, a sötét égbolt jajgatott / Mikor kínnal megszülettem, halált hánytak a csillagok” – írta és énekelte Hobo a születéséről, és valóban, épp aznap, 1945. február 13-án dörögtek utoljára az ágyúk Budapest utcáin, amikor világra jött.

Addig élt, amíg élni tudott

„Addig élj, amíg élni tudsz, addig járj, amíg járni tudsz” – énekelte Kóbor János, az Omega frontembere a hetvenes években, és jóval azon túl. Mecky – így ismertük – tudatos szívóssággal törekedett arra, hogy a neki szánt időből a legtöbbet hozza ki.

Elszállt egy hajó a szélben

Ismét szegényebb lett egy matrózzal a hazai könnyűzenei élet hajója. Baksa-Soós János, a Kex együttes frontembere, rendhagyó performanszainak celebrálója csatlakozott a korábban elmentekhez. Bár ő már előbb átszállt a képzőművészek hajójára.

Botrány az Interpop Fesztiválon

A Siófokon 1986-ban és 1988-ban megrendezett Interpop Fesztivál a régebbi Táncdalfesztiválokra hajazott, bár már a nyugati mintákat próbálta követni. A különbség: botrányos módon a kommunista párt elkötelezettjeit jutalmazta busásan.

Botrányhősök és a badacsonyi happening

A Balaton varázslatos miliője sok kalandot rejtegetett a fiatalok számára a Kádár-rendszerben is. A könnyűzenei koncerteken szerencsésebb esetekben létrejöttek „a szabadság kis körei”, miközben óhatatlanul meg kellett felelni a néha prüdériába is átcsapó szocialista erkölcsnek.

Földvár és a huligántalálkozó

Ha a Balaton hullámai vagy partján a szabadtéri színpadok és szórakozóhelyek mesélni tudnának, bizonyára rengeteg olyan történetet osztanának meg velünk, amelyeken ámulnánk és bámulnánk. Nemcsak vidámakat, hanem kegyetleneket és abszurdokat is. Az utóbbiak közé tartozik a balatonföldvári huligántalálkozó rendőri felszámolása.

A börtön és a szabad élet között libikókáztam

...elvették tőle a személyi igazolványát, majd egy párnázott ajtajú kihallgatóhelyiségbe vitték, ahol először egy verőlegény vette kezelésbe, utána pedig egy másik tiszt az avantgárd művészekkel való kapcsolata felől érdeklődött...