Szerző: Sinkó István

Csendes extázisok

A világ csodáit, hétköznapi jelenségeinek drámai pillanatait örökítette meg Szabados Árpád: kis extázisok ezek a képek, a rácsodálkozás, a dolgok megfejtése és a kialakult csodák kifejtése a vásznon.

Lélekmadarak a tó felett

„S a kék vizen, mint vén rizsbárka ring
a badacsonyi kőszállító hajó,
s fölöttünk halkan egy gém kering.”

(Takács Gyula: Balatonparton)

Zene – szó – kép

„Sokszor több hónapos program sziszifuszinak látszó kis elemét kell elvégeznem. Aztán összeáll a sok részlet, szerencsés esetben érvényessé, magától értetődővé válik az egész. Elfelejtődik a rákészülés, a sok vargabetű, melléfogás.” (Barabás Márton: Naplórészlet, 2019. április)

Sakk-mag

Közvetlenül főiskolai tanulmányai után szinte villámcsapásszerűen robbant be a magyar képzőművészeti életbe, holott művei már akkor is – és később sincs ez másként – halk szavú, finom és kis méretű alkotások voltak. 

A halál dalai és tájai

A realizmus és a groteszk sajátos elegyéből adódik Szurcsik József megjelenítő ereje. Festésmódja archaizáló, a képek színvilága, a kompozíciók a hagyományos táblaképfestészet legszebb példáit idézik.

Az absztrakció üzenetei

Március–áprilisban Gábor Áron két kiállításon is bemutatta eddigi életművének néhány reprezentatív alkotását. A két kiállítás a B32 Galéria és Kultúrtér termében, illetve a Faur Zsófi Galéria helyiségeiben látható.

Fejek, falak, tájak

Egy fiatalember a művészeti szakközépiskolában szobrászatot tanul, majd a Képzőművészeti Főiskolán grafikusként végez, és mára a kortárs magyar festészet egyik legismertebb alkotója. Átalakuló, mégis következetes pálya Szurcsik Józsefé.

Testekről, álmokról, helyszínekről

Az emberi alak, arc, test és az emberi viszonylatok iránti érdeklődése akár filmsketcheknek is nevezhető, álomszerű összeépülésekben ölt testet a többgenerációs festőcsalád művészetét továbbvivő Czene Márta alkotásaiban.

Meghalt Beke László

Elment egy intézmény. Egy két lábon járó tudásközpont, a hazai művészettörténet és kortárs művészet egyik oszlopa. Meghalt Beke László. Díjait, vendégprofesszori és hivatali státusait vitte magával. Hívő ember volt, nem a rangja és a kitüntetései, hanem a hite emeli most magasra.

Kolorisztikus realizmus

Filmes gondolkodású festő, történetbeszélő, helyszínek, fények, gesztusok adják képeinek magmáját. Úgy dolgozik, mint egy gondos rendező, a téma (bázisnovella) kiválasztása után helyszíneket keres, szereplőket válogat, és felépíti a teljes forgatókönyvet.

A motívumkereső

Keserü Ilona a hatvanas évek elején induló, mára már a „nagy generációként” emlegetett képzőművészek egyik kiváló alkotója, akik megkíséreltek kitörni a szocialista művészetpolitika álmos, unalmas, korszerűtlen közegéből.

Az Elekes-jelenség

Elekes Károly ebben az évben tölti be 70. életévét. 1984-ben települt át Erdélyből Magyarországra számos fiatal kortársával együtt. Többségük a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, s visszatekintve elmondható, kitűnő képzést kaptak.