Szerző: Róna Katalin

A játszótértől a színjátszásig

A kopott dobogón két szék és egy asztal két csészével. Ketten érkeznek, leülnek, az egyik unott arccal, hanyag eleganciával dől hátra, a másik ajka körül cinkos mosollyal foglal helyet. Bálint András és Jordán Tamás. Együtt százhatvan évesek.

Iványi László emlékére

Az építésztársadalom megint szegényebb lett. Elment egy építész. Csendesen, ahogy élt, ahogy alkotott. Az Ybl-díjas Iványi Lászlóra, aki egy híján kilencvenesztendős volt, január 22-én délután a Fugában emlékeztek családtagjai, barátai, pályatársai.

A nyughatatlan és a búskomoly

Hat éve tavasszal az Arany-bicentenáriumra érkezett a Pesti Színházba Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila korábban, Debrecenben született, a diákszínjátszás hangulatát is idéző játéka, amely újra a színház programjára kerül a Petőfi-év üdvözléseként.

Ketten ülnek, beszélgetnek

A kopott dobogón két szék és egy asztal két csészével. Ketten érkeznek, leülnek, az egyik unott arccal, hanyag eleganciával dől hátra, a másik cinkos mosollyal az ajka körül foglal helyet. Bálint András és Jordán Tamás. Együtt százhatvan évesek.

Modernista kiüresítés?

Nem csitulnak az ellenzői hangok, a komoly tiltakozások Veszprémi Érsekség basilica minor rangú Főszékesegyházának felújításával kapcsolatban.  A vár teljes területére kiterjedő munkálatok a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajlik.

Egyszerűségében fenséges

Micsoda varázslatos élmény lehetett valaha, ahogy a fasorral szegélyezett, tizenkét kilométeres, nyílegyenes postaúton végiggördülő fogat utasai előtt kitárulkozott a díszudvart büszkén uraló, U alakú, kocsifelhajtós, portikuszos kastély impozáns tömbje!

Búcsú Morcsányi Gézától

A Pécsi Nemzeti Színház archívumában bizonyára megtalálható az a plakát, amely Mihail Roscsin Szerelvény a hátországba című tragikus történetének bemutatóját hirdette, s a színészek közt utolsóként, „A szerző” szerepében Morcsányi Géza neve olvasható.

Két évtized a világörökség jegyében

Húsz éve annak, hogy a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájként a világörökség része lett. Ünnepi pillanat volt a Világörökség Bizottság buda-pesti ülésén a nyolcadik magyar helyszín kihirdetése. Nemcsak rangot, hanem felelősséget is jelentett.

„Hát csak így lehet”

Életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ahol a múlt a jelennel találkozik

A két elhagyatott, látszólag pusztulásra ítélt földszintes házat díszes, vasrácsos kerítés kötötte össze, mögötte az elvadult kert hátsó részéből egy vakolatát vesztett, kupolás épület pártázatos vártornyai igyekeztek magukra vonni a tekintetet.

Az úgy volt...

A lépcsőn fekete fejkendős, fekete ruhás, riadt asszony lépdel lefelé. Középtájon megáll, üveges tekintettel hallgatja a lentről monologizáló férfit… A 6Színben a Zichy Szín-Műhely Léner András rendezésében Gazsó L. Ferenc Add tovább! című művét játssza.

Búcsú Szakcsitól

Sokáig őriztem egy plakátot, honnan került hozzám, arról ma már csak halvány emlékem van, a Montreux-i Jazz Fesztivált hirdette 1970-ben. Abban az évben, mikor a zenei versenyen második lett a Pege-kvartett. A zongorista Szakcsi Lakatos Béla volt.