Szerző: Róna Katalin

A ballonkabátos Lucifer

Madách 200 – mondjuk idén, s Madách 160 – jegyezhettük volna föl az előadás, az írások fölé 1983-ban. Negyven éve hangzottak fel a színen megjelenő Úr szavai és jelent meg a ballonkabátos Lucifer a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház teátrumavató premierjén.

A fehérvárcsurgói példa

Emlékei aligha lehettek, hiszen alig egyéves volt, amikor a család kényszerűen elhagyta a fehérvárcsurgói birtokot, ám felnőttként, feleségével hazalátogatva Károlyi György grófnak mégis pontos képe volt az egykori kastélyról és elrendezéséről

Az életkönyv lapjai

A Műcsarnok után európai utazásra készülő tárlaton hatalmas, forgatható könyvoldalakon elevenedtek meg Antal Csaba színpadképei, látványtervei. Nincs kronológia, első és utolsó lap, bárhol kezdhető, folytatható, s nem ér véget kilépve a múzeumi térből.

Búcsú Máthé Erzsitől

Jó néhány éve, talán utolsó alkalommal lépett fel Máthé Erzsi a Katona József Színház színpadára, már túl volt azon a pillanaton, amikor kimondta, eddig tartott a pálya, befejezte, eleget játszott, a hatvanöt esztendőre ne jöjjön újabb színházi évad.

A műemlékek ünnepnapján

A műemlékek megújulásunk energiahordozói gondolata köré csoportosulnak idén a Műemléki Világnapot kísérő konferencia előadásai. A ma délutáni tudományos programot megelőzte az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága díjainak, elismeréseinek ünnepélyes átadása.

Ahol tehetség, ott tisztelet

Gondoljunk egy festményre! A másolat, bármily jó, nem olyan értékes, mint az eredeti, mert az magában hordja történetét. Akár az épületek – teszi szemléletessé érvelését Káldi Gyula építész. Pályájáról, a műemlékvédelem múltjáról, jelenéről beszélgetünk.

Búcsú Ragályi Elemértől

Szépség, riadt tekintetek – a Herkulesfürdői emlékben, groteszk, se együtt, se külön aktorok a Ripacsokban, tragikus burleszk a pályán a Régi idők focijában, az 1945 fekete-fehérjei... a március 30-án, nyolcvanhárom évesen elhunyt Ragályi Elemért idézik.

Nem minden ócskaság, ami rozsdás

A műemlékes világ sok évtizedes kérdése, mi történik a kiszolgált, bezárt gyárakkal, az elhagyott, pusztulásra ítélt gyártelepekkel, az üresen tátongó hatalmas üzemcsarnokokkal. S mi lesz elhanyagolt környezetükkel, végleg kiíródnak a városok históriájából?

Mi lesz veled, modernista építészet?

Miközben gőzerővel épülnek országszerte a középkori várak hamis illúziói, Budán a XIX. század végi és XX. eleji paloták a maguk idejében is vitatott méretű és építészeti értékű betonmásai, egyre-másra tűnnek el a múlt század utolsó harmadának stílusteremtő házai.

Ahol tehetség, ott tisztelet

Gondoljunk egy festményre! A másolat, bármily jól sikerül, sohasem olyan értékes, mint az eredeti, mert az magában hordja történetét, korát, múltját. Így van az épületeknél is – teszi szemléletessé érvelését Káldi Gyula építész, akivel pályájáról, a műemlékvédelem múltjáról és jelenéről beszélgetünk.

Kétes siker

Aligha lehet tudathasadás nélküli örömmel fogadni a hírt, hogy a miskolci Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épülete és a budapesti Memento Park az előválogatásban felkerült Európa tizenegy legveszélyeztetettebb örökségi helyszínének listájára.

A játszótértől a színjátszásig

A kopott dobogón két szék és egy asztal két csészével. Ketten érkeznek, leülnek, az egyik unott arccal, hanyag eleganciával dől hátra, a másik ajka körül cinkos mosollyal foglal helyet. Bálint András és Jordán Tamás. Együtt százhatvan évesek.