Szerző: Róna Katalin

A Walter-villa világa

Az ünnepelt szoprán nem titkolta az építész előtt, határozott ízlésétől, elképzelésétől minden idegen, ami modern. S leendő villájukhoz férje már meg is vásárolta bontásból a tetőcserepet, az ellipszis vonalú csigalépcsőt, az intarziás parkettát…

Mikor lázad fel a tó?

Sűrű nádas kísérte partszakaszok, tóparti sétányok, a kertekben a villaépítészet kiemelkedő alkotásai és a népi építészet élő emlékei, a félsziget nyugati oldalának háborítatlan természeti világa, kenderföld meg levendulás… Ilyen is volt a balatoni táj.

Kérdőjel és felkiáltójel a Városligetben

Mi a helyzet?! – ezzel a címmel rendezte meg első, egyben nyitó nemzetközi etnográfiai konferenciáját a Néprajzi Múzeum. Európa néprajzi múzeumainak igazgatóit invitálta találkozóra bemutatva az új házat a Városligetben és az első kiállítást is.

Búcsú Haumann Pétertől

A Naplemente előtt Clausen tanácsosát és a Haláltánc kapitányát, Edgart említette, ha színházról, elmaradt esélyről volt szó. S most már késő, Haumann Péter soha nem mutathatja meg, milyen lett volna ezekben a szerepekben – nyolcvanegy évesen elhunyt.

Mesélő múlt nyomában

Attila hunjairól, portyázó magyarokról, hátrafelé nyilazó lovasokról is szólnak a legendák a Római Birodalom hatalmát idéző itáliai Aquileiában, ahol
a Dolomitokból érkező Natisone eléri a tengert, ahonnan autós híd vezet az „arany szigetre”, Gradóba.

Mesélő villa a Bajza utcában

A Bauhausban felnőtt Breuer Marcell formatervező és építész május 21-én lenne százhúsz éves. Két csővázas karosszéke és kisasztala látható az újjászületett Walter Rózsi-villában, a Magyar Építészeti Múzeum ma nyíló első saját hajlékában.

Műemlékvédelem egykor és ma

Éppen százötven éve jelentette be Pauler Tivadar vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy létrejött a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága, megvetve az intézményes magyar műemlékvédelem alapját. Ünnepi pillanat. Vajon ma is van mit ünnepelni?

Polgárvárosi hosszú hétvége

Ha a házak és a falak mesélni tudnának, mennyi izgalmas, magával ragadó vagy drámai történetet mondanának el tervezőikről, építőikről, lakóikról, a megélt időkről. Mit tudnak mai lakóik az épület múltjáról, jelenéről – erről is szól a Budapest100.

A hallgatás hajléka

A Vértes vonulatának ölelésében, erdőktől körülvéve bújik meg Majkpuszta, a magyarországi kamalduli rend egykori otthona. A konventépület, a tizenhét cellaház és a templomtorony nemcsak a falak mögé húzódó, néma szerzetesek históriájáról mesél.

Citrom-díjra is megérett a helyzet

A régmúlt idők históriájáról és társadalmáról hitelesen mesélő épített örökség és a történeti tájak hagyományos világnapja nálunk ebben az esztendőben különleges ünnepel párosul: idén másfél évszázados az intézményes magyar műemlékvédelem.

Búcsú Markó Ivántól

Csillagos nyári este volt, Cividale del Friuliban, a Mittelfest tizedik évfordulóján a Dóm téren felállított színpadon a Magyar Fesztivál Balett a Viva Verdi! előadásával szerepelt. A zeneszerző halálának centenáriumán alakját Markó Iván táncolta, élte.

Volt egyszer egy Domino

A késő középkor szelleme, érzékisége, spiritualitása, titokzatossága elevenedik meg a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításán. Miként lett a Gyönyörök kertjeként ismert triptichon színház ihletője? Erről is beszél Köllő Miklós rendező, koreográfus.