Szerző: Pusztai Ilona

Mindenségnek részecskéje/Maga a mindenség

A száz esztendeje, 1923-ban született Reigl Judit centenáriumi ünnepléssorozatát a Műcsarnok átfogó retrospektív életmű-kiállítása zárja.

Barokk báj kortárs közegben

Hat művész reflektál a fraknói Esterházy-vár kincseire, összekötve múltat és jelent, hagyományt és modernitást. A tavalyihoz hasonlóan most is a Q Contemporary ad otthont és Zsikla Mónika a kurátora az Esterházy Magyarország Alapítvány új, Mediating Time and Charm című kiállításának.

Mulandó test, megmaradó nyom

A Q Contemporary Kortárs Művészeti Központ új kiállítása, a Megragadott emlékezet a hetvenéves Fehér László előtt tiszteleg. Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora a művész az elmúlt  öt évalkotásaiból válogatta a tárlat anyagát, amely egyszerre hordozza a folytonosságot és a megújulást. 

Gyönyörre épített festészet

A Q Contemporary Kortárs Művészeti Központ az idén kilencvenesztendős Keserü Ilona kivételes alkotótevékenysége előtt Mind címmel életmű-kiállítással tiszteleg. A motivikus és tematikus nézőpontú tárlat a meghatározó formák, technikák és kutatások műtárgyakban manifesztálódó együttállásain keresztül mutatják be a művész munkásságát.

Az égi fény üzenete

A miskei remetének, a fehér gyöngyházragyogás festőjének, Tóth Menyhértnek művészi pályája, hitvallása bontakozik ki Sümegi Györgynek, az MMA Kiadónál 2022-ben megjelent Tóth Menyhért – Levelek, vallomások című kötetéből.

Eleven párbeszéd a múzeumról a múzeummal

Mi a múzeum? Hogyan változott meg a szerepe napjainkban? Képesek vagyunk-e nemcsak nézni, hanem látni is, amikor ellátogatunk egy-egy kiállításra? Ezekre a kérdésekre próbál választ találni Földényi F. Lászlónak a Typotex Kiadónál idén megjelent új kötete, a Múzeumi séták 1992–2019.

Mira Brtka világa

„Az életutam egyik dologból vezetett a másikba, először az építészettől a filmhez, aztán az animációhoz, a festészethez, a szobrászathoz és a divathoz.” Mira Brtka

Haydn elveszett koponyája

Kortárs művészet és hagyomány találkozása Haydn elveszett koponyája körül – a Rest in Peace művészei az Esterházy Magyarország Alapítvány kamarakiállításán kortárs képzőművészeti reflexióik révén idézik fel Haydn alakját és ellopott koponyájának bizarr történetét.

Három József a „Pokolban” és Ilona imája

Dante halála 700. évfordulójának tiszteletére a 2021-es évet az olasz állam Dante-emlékévvé nyilvánította. A rendezvénysorozat hivatalos programjában szerepelt a római Collegium Hungaricum irodalmi konferenciája és a Dante Pokla ma című kiállítás, melynek anyaga idén reprezentatív albumként jelent meg.

A kultúra fosszíliái

„Ha a képekre a kultúra fosszíliáiként tekintünk, amelyekből ráadásul visszafejthetők az alkotó elme elképzelései és motiváció is, akkor tulajdonképpen egy szürnaturalista képelmélethez jutunk…” – összegzi Hornyik Sándor A szürnaturalizmus archeológiája című kötetében Csernus Tibor festészetének első közel huszonöt éves periódusát (1951–1974).

Múzsák lázadása

Bordács Andrea könyve nőművészekről és női művészekről szóló válogatott írásainak gyűjteménye, melyek többségükben az elmúlt húsz évben különböző művészeti folyóiratokban megjelent hazai és külföldi kiállításokról írt kritikák, három újabb tanulmánnyal kiegészülve.

Szívből fakadó művészet

Folyamatosan megújuló, mégis mindig önazonos művészi életút, több évtizedes sokoldalú alkotói pálya – grafikus, felnőtt és gyerekkönyvek illusztrátora, festő, plakáttervező, animációsfilm-rendező –bemutatása Keresztes Dóra albuma.