Szerző: Pusztai Ilona

Művészet a digitális nindzsák szemével

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló kiállítást nyitott A gyűjtemény (1900–2022) címmel 2023 tavaszán. Az időről időre megújuló, ötéves állandó tárlat első szekciójában idén májustól az FMC diákkurátorainak válogatása, a Finom életek – A gyűjtemény diákszemmel látható.

Meditatív séta a trópusi botanikus kertben

A Nyíregyházán született aatoth franyo (Tóth István Ferenc) 1978-ban Vasarely segítségével került ki Párizsba, ahol az École Supérieure des Beaux Arts hallgatója lett. A képzőművészeti iskola elvégzése után hosszabb utazásokat tett Németországban, Hollandiában az Egyesült Államokban és Észak-Afrikában.

A jelen múltba tekintő szeme

A Q Contempoary Kortárs Művészeti Központ 2021-es megnyitása óta másodszor rendez kiállítást a tulajdonos, Queenie Rosita Law magángyűjteményéből.

Japánban megöltek egy Európait

Az év legjelentősebb képzőművészeti eseményeként nyílt meg április 6-án a szentendrei Művészetmalomban az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945–1948) című nagyszabású, több mint kétszázötven művet felvonultató tárlat.

Az önmagán munkálkodó alkimista

Szemadám György Quodlibet című albuma a képzőművész hetvenötödik születésnapját köszöntő vigadóbeli életműtárlat anyagát rendezi kötetbe Szegő György megnyitóbeszédével és Fábián László tanulmányával.

Mindenségnek részecskéje/Maga a mindenség

A száz esztendeje, 1923-ban született Reigl Judit centenáriumi ünnepléssorozatát a Műcsarnok átfogó retrospektív életmű-kiállítása zárja.

Barokk báj kortárs közegben

Hat művész reflektál a fraknói Esterházy-vár kincseire, összekötve múltat és jelent, hagyományt és modernitást. A tavalyihoz hasonlóan most is a Q Contemporary ad otthont és Zsikla Mónika a kurátora az Esterházy Magyarország Alapítvány új, Mediating Time and Charm című kiállításának.

Mulandó test, megmaradó nyom

A Q Contemporary Kortárs Művészeti Központ új kiállítása, a Megragadott emlékezet a hetvenéves Fehér László előtt tiszteleg. Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora a művész az elmúlt  öt évalkotásaiból válogatta a tárlat anyagát, amely egyszerre hordozza a folytonosságot és a megújulást. 

Gyönyörre épített festészet

A Q Contemporary Kortárs Művészeti Központ az idén kilencvenesztendős Keserü Ilona kivételes alkotótevékenysége előtt Mind címmel életmű-kiállítással tiszteleg. A motivikus és tematikus nézőpontú tárlat a meghatározó formák, technikák és kutatások műtárgyakban manifesztálódó együttállásain keresztül mutatják be a művész munkásságát.

Az égi fény üzenete

A miskei remetének, a fehér gyöngyházragyogás festőjének, Tóth Menyhértnek művészi pályája, hitvallása bontakozik ki Sümegi Györgynek, az MMA Kiadónál 2022-ben megjelent Tóth Menyhért – Levelek, vallomások című kötetéből.

Eleven párbeszéd a múzeumról a múzeummal

Mi a múzeum? Hogyan változott meg a szerepe napjainkban? Képesek vagyunk-e nemcsak nézni, hanem látni is, amikor ellátogatunk egy-egy kiállításra? Ezekre a kérdésekre próbál választ találni Földényi F. Lászlónak a Typotex Kiadónál idén megjelent új kötete, a Múzeumi séták 1992–2019.

Mira Brtka világa

„Az életutam egyik dologból vezetett a másikba, először az építészettől a filmhez, aztán az animációhoz, a festészethez, a szobrászathoz és a divathoz.” Mira Brtka