Szerző: Pálffy Lajos

A Rába illata

A mi gyönyörű folyónk jellegzetes, semmivel
össze nem keverhető illata szinte megcsap, ahogy a víz közelébe érünk, amely a hegyek szomszédságában, Gasztonynál, ahol felnőttem, mindig hűvös marad.

Gasztony, Gasztony!

Harminchárom esztendő alatt vagy nyolcszáz alkalommal tettem meg a Budapest–Gasztony közötti kétszáznyolcvan kilométeres vonatutat. Pontosabban ezerhatszázszor, hiszen mindig vissza is tértem a fővárosba. Nagyon ritkán könnyű szívvel vagy virágos jókedvvel utazva.

A kerten át a ház felé

Hátulról közelítünk a házhoz, a kerten keresztül. A dédapám által ültetett, óriásira nőtt tölgyek felől. A kétszáz felé közelednek, még a faluképhez is hozzátesznek valamit. Már ha a vonatból, vagy a Gasztony felett elhúzó főúton haladva nézzük a falut.

Gázátömlő furat

A főiskolai felvételin az egyházi gimnáziumból jött diákot kajánul csak Marxról kérdezték, katonaként sosem kapott kimenőt, később Cseh Tamást gitározó besúgó szaglászott utána, s október 23-ra virradóra bőrkabátosok szorították falhoz – életképek a vasfüggöny mögül, a legvidámabb barakkból.

Az egyház és a történelem fáradhatatlan szolgája

Vaskos tanulmánykötettel lepte meg a szakma a hetvenéves bencés történészt, Somorjai Ádámot. A harminchat szerző munkáját tartalmazó, ötszázharminchat oldalas könyvet a Sapientia Hittudományi Főiskola aulájában mutatták be, ahol egyben az ünnepeltet is köszöntötték.

Mindszentyről mindenkinek

Tíz olyan történelmi, egyháztörténeti tanulmányt olvashatunk ebben a nagyszerű kiadványban, amelyeket így vagy úgy, de Mindszenty személye köt össze.

Harminc éve érsekség Gyulafehérvár

Szent II. János Pál döntése nyomán harminc esztendeje létezik a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. A legnagyobb, háromszázhatvanezer hívőt számláló erdélyi egyházmegye püspökének érseki rangra emeléséről, ennek előzményeiről és hatásáról Somorjai Ádám egyháztörténészt kérdeztük.