Szerző: Nemes Attila

Nyílászárók

Nagyon figyeltem. Nem lehetett több, mint két ütés a fejszével, mire felébredtem. A dunyha vastag. Rám terül, szigetel, ahogy a félelmet választja el tőlem a figyelem, amibe belebújok, mint fürdés után a pizsamámba. Figyelem azt, ami nem lehetséges.

Kicsekkolás

Nem kért a kicsi semmit, látszott rajta, hogy még nem oldódott fel. Az anyjára nézett, aki észrevette, hogy egy kicsit maszatos az arca, de nem törölte le. Talán nem akart feltűnést kelteni. Inkább biztatta, biztosan jólesne egy kis kóla.

Ana Moreau mosolya

Már nem vagy meztelen, még ruhátlanul sem. Száraz vagy mindenütt, amilyen a bor, amit ittál. Érdes a szájpadlás utánad, mégis csiszolatlanul csordul a szó, ahogy titkos gondolat gerjed mozdulattá a testmelegben.

Házi őrizet

Hetty Lange, az ügynökség vezetője alig látszott a Central Perkben, szinte észrevehetetlen volt, akár a helyzet komolysága. Kicsi volt, tekintélyét mintegy ellentételezve alacsony, mégis kerülte a feltűnést, bár a drámai pillanatokban mindig rávetült a fény.

Művészlelkek

Pólóban kéne lenned, pirosban, az valósághű, ráadásul jól látszik, és még a vért is eszünkbe juttatja, ami fontos, mert vér nélkül nehezebb megérteni a halált…

A mostari lány

Egynél azért már többször haltunk meg. De a lélek nem vándorol, leomlik belülre, gyűlik deréktájon, ahogy a csigolyákon a mész, sírgödröt ás a testbe, májfoltokat vérzik az idő bőrére, s hogy ne is lássuk, a szemünk alatt gyűjti szennyesét.

Gaia unokája

Tizenöt lehetett. A sör frissebb volt. Talán tízperces. Izzadt az üveg. Apa is. A lány nem. Vannak ilyen lányok. Apára figyelt. Eltette a fülhallgatót is. Még amikor felszálltak.

Leon virága

Ez nem rólam szól, én stabilan állok, jégmadárként nézek a mélybe, nyugodtan várok, míg a halál beúszik a szemembe. Fentről víznek látszom, lentről fák levelét alakítom, rozsdaszínű szívvel, fehér mellényben, tudva, a vég így nem ismerhet fel.

Elemi ösztönök

Volt pár apró lyuk a döngölt földpadlóban. Talán egérlyuk. A nagyobbakról nem tudni, mi vájhatta. Lali most épp egy ilyenben botlott meg, még a munkáskabátját sem volt ideje levetni. Alig ért haza, szinte a küszöbben elbukott.

Színvallás – Cs. S. versére

Megy a sárga a feketéhez. Még olyankor is, amikor veszélyt jelez, ahogy a szalagkordonon. Nem véletlen, hogy a dekorfestmények közt gyakori a bútorboltokban ez a színkombó. Persze láttunk már ilyet olyan képeken is, amelyeknek van festője, Fehér Lászlónál, Nádler Istvánnál vagy Klimtnél.

Forradalom – Őz Zsolt emlékére

Állni a halál előtt, mikrofonba kapaszkodva, ritmusra fájni, mert kikapott a Barcelona, vagy azért, mert már nincs másik dal, ami belefér, és ami igazán szerethető, mert mindig ráfeszül ez a frigiddé szűkült idő.

Családon belüli erőszak

Amikor eltörtem a százados állkapcsát, azt is úgy csináltam, ahogy nagypapa tanította. Nem tudom, miért jött be az öltözőnkbe, egyáltalán mit akart mondani, odáig jutott, hogy ezek szarra való éhenkórászok. Nyolcéves voltam, amikor ezt az ütést megtanultam nagypapától.