Szerző: Gáspár Ferenc

Serpa nélkül

Pósa Zoltán József Attila-díjas író-költő, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, számos regény, novella, esszé és vers alkotója idén szeptember hatodikán tölti be hetvenötödik életévét.

Valami van – Szubjektív beszámoló a 94. Ünnepi Könyvhétről

Régen volt tél – mondta hajdan a kiváló humorista, Arkagyij Rajkin erős orosz akcentussal. – Régen volt nyar. Most válámi van, de nem áz igázi. Akinek megjelent a könyve a dráguló papír- s nyomdai árak mellett, annak igazi. Akinek nem... annak válámi ván...

A Gulácsy-Csontváry varázslat

Varázsló varázsolt ébrenlétben. Képről képre varázsolt, a Nemzeti Galériából a Szépművészeti Múzeumig. Nem tudom, hogy Gulácsy és Csontváry ismerték-e egymást. 

Mindenki másképp csinálja

Koncert utáni kardlapozás, víziszínpadon igazoltató rendőrök, koncerteken kötött ismeretségekből lett házasságok, a Metro Klub, a Tabán, a Budai Ifjúsági Park – mindezek, és még sok más elevenednek meg a beat és a rock aranykorából a Mindenki! című könyvben.

A tanár meg a rakéta

Idejött be a rakéta, mondja az ember a rommá lőtt lakásában. Az ember ezt teljesen nyugodtan mondja, olyan stílusban, mint az unatkozó háziasszonyok a Széna téri piacon.

Neheze

Mókásan keserves, vagy keservesen mókás beszámoló egy prosztataprobléma miatti katéter-felhelyezésről. Na és a kivételéről. Meg ami ezzel jár. Mégpedig kivétel nélkül mindenről.

Beszélj a csodáról!

Nem tudom, jó cím-e a Krisztus hadvezére egy olyan pápáról szóló könyvnek, melyben a Szentatya folyamatosan kiáll, mit kiáll, szervez, utazik és levelezik a béke és a szeretet érdekében.

Az iszlám, az egy más világ

Szathmári alapos tudósi rendszerességgel tárja elénk a muszlim világ rétegeit egészen a kezdetektől, a szúfizmuson át a mai szektákig, hanem olyan érdekes szegmensekkel is foglalkozik, mint a nők jogai az iszlámban.

Egy régi-új evangélium

Németh Péter Mikola könyvét a Pilinszky iránti hódolat ihlette, versei is hasonlóan tömörek, képszerűek és nem utolsósorban: a misztérium keresői.

Szomorú Európa

Ligetfalun rengeteg ártatlan magyar és német származású embert – civileket, asszonyokat, sőt csecsemőket is! – gyilkoltak meg jóval a második világháború befejezése után az akkori Csehszlovákiában.