Szerző: Gáspár Ferenc

Ki nyer ma?

Idén a szokásostól eltérően nem Budapesten, hanem Balatonfüreden rendezték meg a magyar széppróza napját, február 18-án, vasárnap. Az írói versengéssel egybekötött ünnepség, akárcsak a helyszín, az Anna Grand Hotel: szép volt és elegáns.

A kivégzőmester

A kivégzőhelyiségben zuhanyoztam. Lassan, komótosan mostam le magamról a mocskot, és kifelé menet igyekeztem nem belelépni a vértől szennyes tócsákba. A levegő itt fullasztó volt a páráktól, örültem, mikor kiléphettem a friss levegőre.

Serpa nélkül

Pósa Zoltán József Attila-díjas író-költő, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, számos regény, novella, esszé és vers alkotója idén szeptember hatodikán tölti be hetvenötödik életévét.

Valami van – Szubjektív beszámoló a 94. Ünnepi Könyvhétről

Régen volt tél – mondta hajdan a kiváló humorista, Arkagyij Rajkin erős orosz akcentussal. – Régen volt nyar. Most válámi van, de nem áz igázi. Akinek megjelent a könyve a dráguló papír- s nyomdai árak mellett, annak igazi. Akinek nem... annak válámi ván...

A Gulácsy-Csontváry varázslat

Varázsló varázsolt ébrenlétben. Képről képre varázsolt, a Nemzeti Galériából a Szépművészeti Múzeumig. Nem tudom, hogy Gulácsy és Csontváry ismerték-e egymást. 

Mindenki másképp csinálja

Koncert utáni kardlapozás, víziszínpadon igazoltató rendőrök, koncerteken kötött ismeretségekből lett házasságok, a Metro Klub, a Tabán, a Budai Ifjúsági Park – mindezek, és még sok más elevenednek meg a beat és a rock aranykorából a Mindenki! című könyvben.

A tanár meg a rakéta

Idejött be a rakéta, mondja az ember a rommá lőtt lakásában. Az ember ezt teljesen nyugodtan mondja, olyan stílusban, mint az unatkozó háziasszonyok a Széna téri piacon.