Szerző: Gáspár Ferenc

Neheze

Mókásan keserves, vagy keservesen mókás beszámoló egy prosztataprobléma miatti katéter-felhelyezésről. Na és a kivételéről. Meg ami ezzel jár. Mégpedig kivétel nélkül mindenről.

Beszélj a csodáról!

Nem tudom, jó cím-e a Krisztus hadvezére egy olyan pápáról szóló könyvnek, melyben a Szentatya folyamatosan kiáll, mit kiáll, szervez, utazik és levelezik a béke és a szeretet érdekében.

Az iszlám, az egy más világ

Szathmári alapos tudósi rendszerességgel tárja elénk a muszlim világ rétegeit egészen a kezdetektől, a szúfizmuson át a mai szektákig, hanem olyan érdekes szegmensekkel is foglalkozik, mint a nők jogai az iszlámban.

Egy régi-új evangélium

Németh Péter Mikola könyvét a Pilinszky iránti hódolat ihlette, versei is hasonlóan tömörek, képszerűek és nem utolsósorban: a misztérium keresői.

Szomorú Európa

Ligetfalun rengeteg ártatlan magyar és német származású embert – civileket, asszonyokat, sőt csecsemőket is! – gyilkoltak meg jóval a második világháború befejezése után az akkori Csehszlovákiában.

Indiát nem kell félteni

Iancu Laura és Bodnár Dániel levelezésének könyve, melyben földi dolgokról esik szó, valójában magában foglalja az égi dolgokról való elmélkedést is, személyes hangon és megkapóan.

Honnan jönnek?

Raspail regénye 1973-ban látott napvilágot, s mint minden disztópia, megelőzte a korát, nem csoda, ha manapság újra felfedezik és kiadják a hajókon önkívületben zabáló, orgiákban és székletben összeolvadó népség történetét.

Gion Nándor újratöltve

Ez a könyv nem csupán a vájt fülűeknek, a Gion-életmű iránt érdeklődő bölcsészeknek, hanem az átlagolvasónak is izgalmas lehet, ha belefeledkezik Gion Nándor varázslatos világába, amely világból a már-már elkoptatott jelző, a mágikus realizmus mellett a humor sem hiányzik.

Galeotto Marzio titkos naplója

Ki mentette meg a humanista gondolkodót az inkvizíció karmaiból? Természetesen ez sem úgy volt, mint ahogyan hírlett – akárcsak annyi más ebben az életben. 

Csodálatosan hangzó nyelvezet

Kovács István könyve izgalmas látlelet egy korról, amikor a felnőttek még a régi világban szocializálódtak, s kénytelen-kelletlen elfogadták, eltűrték az újat, ámde nem szerették.

Pompás magyarok a Pece partján

Vannak nővárosok és férfivárosok. Férfiváros például Milánó és Prága, nőváros az olasz Velence, a délvidéki Szabadka, Kecskemét, Szeged – és Nagyvárad.

Életakvárium

Egyre abszurdabb, egyre groteszkebb tárcanovellák szórakoztatnak Nagy Koppány Zsolt könyvében, ami olyan, mintha az életünk akváriumába bámulhatnánk bele. És valóban szórakoztatnak, mert olyan szerző, aki képes szórakoztatóan csinálni igazi szépirodalmat.