Szerző: Fazakas Réka

Lelki bolyongás a szobrok között

Monumentális, mozaikokkal kirakott, főleg testrészekre hasonlító szobrok fogadnak bennünket a Ludwig Múzeum terében. A kiállítás, a Velencei Biennálén való nagy sikerű debütálása után, most azokat is önismereti utazásra invitálja, akik nem jutottak el az olaszországi képzőművészeti szemlére.

Külsővé váló belső szakralitás

Különleges nyomatok, térbeli, méhsejt formájú interaktív installációk fogadnak a KAS Galéria terébe lépve, ahol egyszerre tapasztalhatjuk meg a külső és belső szentéllyé váló helyek formavilágát, erős gondolatiságát és azok lelkünket megérintő folyamatait.

Aranyló fénytörések

Egyenes és ferde sávok, arany és fekete kontrasztos színek végtelen sora fogad Kontur Balázs Rezgések című kiállításán. Felemelő élményeket élhetünk át a síkból kilépő festmények, s a monumentális installáció erőterébe kerülve.

A meghasonlás testképei

Démoni tekintetek, osztódó arcok és nőalakok, erotikus testrészek, bizarr, trófeaszerű kéz- és hajinstallációk fogadnak Verebics Ágnes Osztódás című kiállításán. Rémisztő, mégis ismerős félelmeink elevenednek meg, ha elmerülünk a szétmálló testek és állatias torzók világában.

Az örök bronz

A Damjanich János Múzeum időszaki kiállítóterében látható kortárs bronzszobrok a formaképzés, a felhasznált anyagok és az ezeken keresztül képviselt eszmeiség segítségével fejezik ki örök érvényű mondanivalójukat az időről, a kultúrák egymásmellettiségéről, a férfi és női minőségekről, az élet titkairól és annak esszenciájáról.

Sárból aranyat festeni

Barnás foltok, színes, elmázolt rétegek elevenednek meg, ha belépünk az Artus Stúdió ipari, kissé rideg – napjainkban inkább hideg – terébe. Korinek Gergely festményei és rajzai izgalmas kalandra invitálnak, ahol átélhetjük a lét leginkább hétköznapi, mégis magasztos élményeit

Fonódó vonalak

A Kahán Art Space Budapest terében ívek, vonalak, formák harmonikus egysége bontakozik ki. A Romvári Márton kiállításán látható nonfiguratív munkák vibráló, markáns színei vezetik a nézők tekintetét, sőt, még a lélekre is üdítő hatással vannak ebben a szürke, ködös novemberben.

Torzított idillek

A Virág Benedek Házban látható Horrorokokó Wunderkammer című kiállítás sokszínű; hol mesés, hol kissé félelmetes, időnként pedig erotikával átszőtt kalandot kínál. Karácsonyi László tárlata átfestett gobelineket, festményparafrázisokat, átalakított nippeket és játékfigurákat helyez újszerű szituációkba.

A festészeti összetartozás élménye Szolnokon

A Festészet ünnepe immár túl van nagykorúságán, sőt éppen huszadik éve létezik, ami erősödését, valódi jelentőségét mutatja. Mégis ennél fontosabb annak a megrendítő ténynek a szomorú tudomásulvétele, hogy az ünnep kitalálója, alapítója, Bráda Tibor a közelmúltban hunyt el.

Biblikus rétegek

Az idén már tizenhatodik alkalommal megrendezett országos Ars Sacra Fesztivál számos összművészeti programot, hitbéli élményt kínál. A Nemzeti Múzeumban ünnepélyes keretek között szeptember 16-án megnyílt rendezvénysorozathoz Monor városa immár második alkalommal csatlakozott.

Jelenségek és jelentések

Mindennapi életünk kitüntetett pillanatai közé tartoznak azok, amikor különleges jelenségeket, eseményeket élhetünk át. Sinkó István műcsarnoki kiállítása most olyan kalandot kínál, ahol hasonlóban lehet részünk, a vásznakon keresztül a művész benyomásai mindannyiunk közös, fenomenális élményeivé válhatnak.

Utazóféle vagyok

Hiánypótló portréfilm született a Szolnoki Galériának az egykori zsinagóga épületében látható Időutazások című Gyulai Líviusz (1937–2021) kiállításához kapcsolódóan. A film önmagában, a tárlat nélkül is megállja a helyét, ám mégis fontos, hogy azzal egy időben nézzük meg, hiszen a munkák és a mögöttük rejlő kalandos életút így lesz teljessé.