Szerző: Fazakas Réka

Heló Világ, ma sem találkozunk!

A kitárulkozás és az elvonulás vágya egyszerre hatja át a budai Virág Benedek Ház kiállítását, miként ez a kettősség magát a művészetet is jellemzi. Az alkotás magányossága, mégis egyfajta közös, egymásra ható művésztelepi munka tükröződik a tárlaton.

Útjelzők Zombortól Budapestig

Baráth Fábián örökké úton van. Délvidéken, Zomborban született, Kecskeméten töltötte kamaszkorát, Budapesten tanult a Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a nagy múltú Szolnoki Művésztelepen él, most pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti Fiókjának galériájában állít ki.

Martin Henrik Hieron – A lét tömege című kiállítása

Miként lehet a Lét tömegét megmérni? Az ember lelkének tömege a legenda szerint pontosan huszonegy gramm, ám kérdés, hogy a Létnek, mint filozófiai fogalomnak, a rajtunk kívülálló dolgok összességének lehet-e tömege?

Oxigén és Fény

Két Szirtes János-kiállítás is látható Budapesten: a Várfok Galériában festészeti munkái, a Tér-Kép Galériában performanszai és installációi tekinthetők meg.

Üvegbe zárt térélmények

Miféle városkép rajzolódik ki Gáspár György Imprint City / Lenyomat város című kiállításán – valódi urbánus táj vagy egy elképzelt, futurisztikus világ helyei? A tárlat olyan absztrahált helyszíneket tár elénk, amelyeken kívülről befelé haladva válnak újszerűvé múltbéli tapasztalataink és jövőbeni vízióink.

Tükröződő Vénuszok

Különös helyszínen, az egykori pécsváradi bencés kolostor épületében kapott helyet Horgas Karinának, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara DLA-hallgatójának kiállítása. A várrá erődített szerzetesi monostor történelmi belső tere izgalmas harmóniát és kontrasztot teremt a kortárs, mégis antik témát körbejáró munkákkal.

Játszani is engedd

A Jakatics-Szabó Veronika (1983) kiállításának otthont adó óbudai Selyemgombolyító neve nyelvi játékosságot, lágyságot sugall, amihez a maga természetességével illeszkedik a festményeken játszó gyermekek képe. Akár valamelyik mű címében is szerepelhetne a selyem gombolyítása, gurítása egyfajta misztikus játékként értelmezve.

KES a KAS-ban

E kedves szójátékkal adunk hírt egy izgalmas, születésnapi tárlatról: a Munkácsy-díjas képzőművész, Kecskeméti Sándor, becenevén KES 75. születésnapját méltóképpen köszönti a Bartók Béla úti KAS Galéria tárlata, mely az  Initio Art & Design-nal közös szervezésben valósult meg.

A homo ludens vizuális élményei

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, / akarsz-e mindig, mindig játszani… / Akarsz-e játszani mindent, mi élet… – teszi fel versében Kosztolányi Dezső játékosan komoly kérdéseit. A költő és a költemény szerint az életet játszva is élhetjük, s ebben a nemes és emberi gesztusban bármikor feloldódhatunk.

A pécsi Bázis tavaszi ébredése

A meteorológiai tavasz kezdetén Budapesten mutatkozik be a pécsi Bázis csoport. Mindkettő örömteli dolog, hiszen a szobrász egyesület munkái immár második alkalommal láthatók a fővárosban, a tavasznak pedig minden évben ugyanannyira örülünk.

Derkós jelenlét Szolnokon

A 2021-es Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok – ismertebb nevükön a Derkósok – beszámolókiállítása Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban nyílt meg.

Tapintható feszültség

Az Óbudai Társaskör pincéjében különös, helyspecifikus installáció fogad bennünket. Hatalmas, belülről világító buborék terjeszkedik a térben. Állandó zajt kelt a kompresszor hangja, amely folyamatosan levegővel tölti fel és mozgatja a világos, opálos színű szobrot.