Szerző: Fazakas Réka

Földalatti lélekutak

Izgalmas utazásra hív Hardi Ágnes kiállítása, amely egyszerre többféle irányba nyit kapukat. Az Underground című tárlat szobraiban, installációiban és reliefjeiben kiüresedett terekkel, különféle tükröződő felületekkel, átjárókkal találkozhatunk, melyek mindig újszerű kalandot, sőt elmélyülést kínálnak a befogadó számára.

A szobrászat rendteremtés káoszban

Gilly Tamás szobrászművész munkáiban legfontosabb a rendteremtés és annak a harmóniának a kialakítása, amelyet absztrakt szobraiban a forma, az anyag és a tartalom hármassága egyesít.  Abszolút szobrászatában a tér élményének kiteljesedése elsősorban intuitív módon közelíthető meg.

A stílusgazdag Prokop-életmű

Különleges csendéletek, portrék, tájképek fogadják a látogatót a Selyemgombolyító Országút Galériájában. A művész élénk koloritokkal festett alkotásai a világ és az ember spirituális viszonyának örök harmóniáját közvetítik. Most látható fest-
ményeit főként az 1970-es években, Rómában készítette, melyekből az eddig talán kevésbé ismert alkotásait mutatom be.

A meghökkentés művészete

A FUGA pincehelyiségének Zalotay Elemér-termében, László Kiss Dezső akrillal festett, figuratív munkái keltenek bizarr, újszerű élményt. A kisebb és nagyobb méretű, kissé ziláltan, mégis tudatosan rendezett tárlat festményeiben emberi formákat, tárgyakat, növényeket, állatokat látunk, rajtuk időnként szavakat olvashatunk.

Az imagináció útjai a felvidéki Somorján

A 13. Dunartcom Somorjai Nemzetközi Művésztelep tárlatának szakrális terében akrillal és akvarellel festett vásznak, kollázsok, printek, bronzból és márványból készült szobrok, könnyed, faanyagokból; balsafából vagy rattanból alkotott lighboxszerű installációk fogadnak.

Meghaladni kulturális identitásunkat

Gergely Réka szobrászművész a keleti és nyugati filozófia és gondolkodásmód egyesítésének jegyében főként vaslemezből készíti szobrait. A látszólag kemény és rideg anyagot természetes, lágy matériákkal, vízzel, hamuval, textíliákkal ötvözi, hogy így teremtsen harmóniát.

Az alkotás a lételemem

Metamodern festészeti munkássága főként képregénykészítési és grafikai hagyományokból ered, melyet egyedi eljárásokkal ötvöz, hogy végül a klasszikus műfajba emelje át őket.

Az emberarcú beton

Emberi arcot formázó, könnyed, karbonszálas szobrok; növényi részekkel, mohával és fűvel gazdagított alkotások; festményszerű, fotóalapú reliefek, építészeti, objektszerű munkák fogadnak a pécsi Nick Galéria tereiben. Valamennyi alkotás betonból készült, amely első látásra szinte észrevehetetlen matériának tűnik.

Felfújt krokodiltól a fogpiszkálóig

Meghökkentő élmény és látvány fogadja a Műcsarnokban látható Abszurd királyság című kiállítás látogatóit. Hatalmas, befüggesztett, a strandokról ismerős felfújható krokodil, különféle, fogpiszkálókat fókuszba helyező alkotások, különös video- és hanginstallációk teszik valóban abszurddá a tárlatlátogatás élményét.

Hagyjam, hogy átszűrődhessen rajtam az élet…

Tódor Tamással, a Szatmárnémetiben született, Kolozsváron a neves Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen, az Universitatea de Artă și Designon végzett fiatal festőművésszel beszélgettünk.

Színekkel színezni

Színes tájak kavalkádja, letisztult formavilágú, bronz cipőszobrokkal teli relief- és szoborinstallációk együttese fogad a Karinthy Szalon két kiállítóterében. Góra Orsolya festőművész és Somogyi Emese szobrászművész újabb közös, Rétegszekvenciák című tárlata izgalmasan színes világokba és kimerevített időpillanatokba enged betekintést.

Kollázsok az emberről

Az Art 9 Galéria két termében színes és néhány fekete-fehér kollázsa, a különböző méretű és formájú újságkivágatok közelről szemlélve embereket, állatokat, tárgyakat, természeti képződményeket mutatnak fel, amelyek távolról absztrakt kompozíciókká állnak össze.