Szerző: Fazakas Réka

Vásárhelyi Antal mindenségmodelljei

„Most minden egy. Együtt van. Egybeolvad. A mindenség modellje, áll a templom.” (Pilinszky János: Gótika)

A körvonalak felsejlő harmóniája

A Resident Art Galéria emeleti tereiben négy művész, Kaszás Konrád, David Stuart Sutherland, Szőke Gáspár és Tóth Anna Eszter közös tárlata az absztrakció különleges világába vezet.

A térillúzióikat felfedő ládák

Dóró Sándor különleges térélményt nyújtó festményei kiállításához való jogát a 2021-es Festészet-napi Agora-díj elnyerésével szerezte meg. A Ládaköztársaság képei egy ősi, szimbólumokkal teli, mégis mai világba repítenek.

A virágbirodalom végnapjai

A Deák Erika Galéria terébe lépve Baranyai Levente friss festményei fogadnak bennünket. Az impulzív színekben tobzódó hatalmas vásznak felülről láttatott tájképei vibráló szőnyegekként tűnnek fel a falakon. A festmények sajátos atmoszférája magukba szippant, annak látványa nem ereszt

A kortárs szobrászat súlypontjai

A Műcsarnok 2023 tavaszán immár hatodik alkalommal rendezte meg Frissen típusú kiállítását, ahol egy művész egy kurátor irányításával egy teremben hozta létre tárlatát. Idén elsőként műfaj szerint azonos alkotókat hívtak meg: szobrászok mutatkoznak be legújabb munkáikkal.

Egy életmű léthelyzetei

Erős kiállítással indítja a balatonfüredi Vaszary Galéria az idei, kiemelten fontos, kulturális programokban bővelkedő évét. A Veszprém–Balaton 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósult nagyszabású Bak Imre-tárlat izgalmas művészeti kalandot kínál, az év első, talán balatoni utazásokra kevésbé jellemző, téli-tavaszi időszakában.

A nonfiguratív művészet eszmeisége

Nem mindennapi élmény, hogy a még mindig kevéssé ismert Seres László különböző festészeti időszakaiban készült műveivel egyszerre, egy térben találkozhatunk a Falk Miksa utcai MissionArt Galériában a Korai és újabb művek tárlatán.

Lelki bolyongás a szobrok között

Monumentális, mozaikokkal kirakott, főleg testrészekre hasonlító szobrok fogadnak bennünket a Ludwig Múzeum terében. A kiállítás, a Velencei Biennálén való nagy sikerű debütálása után, most azokat is önismereti utazásra invitálja, akik nem jutottak el az olaszországi képzőművészeti szemlére.

Külsővé váló belső szakralitás

Különleges nyomatok, térbeli, méhsejt formájú interaktív installációk fogadnak a KAS Galéria terébe lépve, ahol egyszerre tapasztalhatjuk meg a külső és belső szentéllyé váló helyek formavilágát, erős gondolatiságát és azok lelkünket megérintő folyamatait.

Aranyló fénytörések

Egyenes és ferde sávok, arany és fekete kontrasztos színek végtelen sora fogad Kontur Balázs Rezgések című kiállításán. Felemelő élményeket élhetünk át a síkból kilépő festmények, s a monumentális installáció erőterébe kerülve.

A meghasonlás testképei

Démoni tekintetek, osztódó arcok és nőalakok, erotikus testrészek, bizarr, trófeaszerű kéz- és hajinstallációk fogadnak Verebics Ágnes Osztódás című kiállításán. Rémisztő, mégis ismerős félelmeink elevenednek meg, ha elmerülünk a szétmálló testek és állatias torzók világában.

Az örök bronz

A Damjanich János Múzeum időszaki kiállítóterében látható kortárs bronzszobrok a formaképzés, a felhasznált anyagok és az ezeken keresztül képviselt eszmeiség segítségével fejezik ki örök érvényű mondanivalójukat az időről, a kultúrák egymásmellettiségéről, a férfi és női minőségekről, az élet titkairól és annak esszenciájáról.