Szerző: Fazakas Réka

Csűrök ősalakjai

A gárdonyi Velencei-tavi Galéria egykori magtárból kialakított kiállítóterébe Horváth Levente csűrökről festett képeivel igazi erdélyi hangulatot varázsolt. A Kolozsvárhoz közeli, kalotaszegi Zsobokon élő képzőművész határozott, élénk, vibráló színekkel festett olajképei betöltik a teret és olyan tájakra repítenek, amelyek a régmúlt vidéki életet idézik fel.

A kettősség mezsgyéjén

A B32 Galéria izgalmas terében helyspecifikus kiállítást rendezett Gálhidy Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész. Mezsgye című tárlatának középpontjában hosszú, több mint tizenöt méteres installáció állt, hogy érzékeltesse az ember és környezetének harmonikus viszonyát, békés egymásmellettiségét, ugyanakkor sejtesse a romboló beavatkozás veszélyeit is.

Tanítványi tisztelgés

Nagyszabású meglepetéskiállítással ünnepelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke Karmó Zoltán egyetemi docens hatvanötödik születésnapját. A legendás művésztanár szeme elől rejtve, teljes titokban szervezték meg kollégái a tárlatot; a tanszékvezető Polgár Botond, valamint Gálhidy Péter, egyetemi adjunktusok, illetve Gergely Réka szobrászművész.

Interferenciák megszelídítője

Számos országban megfordult nemzetközi hírű művész, fényműveiben adja tovább elődei tudását, melyet ő tökéletesre fejlesztett. Csáji Attilával, Munkácsy Mihály-díjas képzőművésszel, az MMA rendes tagjával beszélgettem.

Időtlen dualitás

A B32 Galéria terében sötét tónusokkal festett művek fogadnak. A tárlat központi eleme Baksai Józsefnek erre az alkalomra készült, szimbolikus jelentésekben gazdag, különleges emberi és állati alakokat, különböző tárgyakat rejtő mintegy tízméteres fríze. 

Hétköznapi jelek

Polihisztorral beszélgetünk, akinek életművében egyenrangú szerepet tölt be a szobrászat, a festészet, a grafika és az írás. Oláh Mátyás László mégis elsősorban szobrászként ismert alkotó. 

Vákuumozott térélmények

A Vizivárosi Galéria terébe lépve, különleges, a geometriát és a figurális ábrázolási módszereket felmutató szobrokat és festményeket láthatunk. 

A színek átütő ereje

Az Országút képzőművészeti rovatának vezetőjét, Bánki Ákos képzőművészt 2024. március 15-én Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. Az 1950 óta folyamatosan adományozott díj a kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adható legmagasabb magyar állami szakmai kitüntetés. 

Grafittal írt szorongások

A nyüzsgő Mozsár utcai színkavalkádból a Deák Erika Galéria csendes terébe lépve fekete-fehér, letisztultan elegáns kiállítási enteriőr fogadja a látogatót. Alexander Tinei Black on White című grafikai tárlata lelki élményeket kínál, amelyben elmerülve saját magunkkal és gyakran feszítő létkérdéseinkkel, legbensőbb szorongásainkkal szembesülhetünk.

Festett vízélmények

A víz – mint első számú éltető közegünk – különféle festett formái tűnnek fel Pataki Tibor, Munkácsy-díjas képzőművész WaterWorld – Vízvilág című tárlatán. A meditatív hatású alkotások különleges kalandra invitálnak: merüljünk el a képekben, rajtuk keresztül pedig a víz reflexiói keltette színekben és próbáljuk felfejteni a művész által kódolt üzeneteket.

Pillanatba zárt végtelenség

Leginkább a víz és más tükröződő felületek használata jelenti számára az interaktív szobrászat lényegét. Tükröződő felületei interaktív kapcsolódásokat alakítanak ki a munkák befogadóival, ami élményszerű megélést biztosít. 

Festett Szürreáliák Szigetszentmiklóson

A szigetszentmiklósi Városi Galéria terében számos kisebb és nagyobb méretű vászon és egy festett installáció vezet ötvenkét festőművész szürreáliáinak különös világába, talán hogy közelebb kerülhessünk a szürrealizmus művészeti irányzatához, s ahhoz, hogyan értelmezik át a stílust és a tematikát a kortárs magyar alkotók.