Szerző: Elmer István

Az egészség az egészséges élettel kezdődik

Az Európai Unió időről időre nyilvánosságra hozza az egyes tagországok lakosságának egészségi állapotára és az egészségügy helyzetére vonatkozó tanulmányát. A magyarországi helyzetről beszélgettünk Jávor András orvossal, nyugalmazott közigazgatási államtitkárral.

Szépségek és várakozások kertje

„Könyvek, szobrok, házak elkészülnek, a kert soha. Mindig van vetnivaló, várni való, néznivaló.” Nézem az Epreskert fáit, az első havazás után is megmaradt, sárga fényben fürdő leveleket. Vitába szállok Lénárd Sándorral. Nem, a szobrok sem készülnek el soha.

Múlt és jelen Szentimrevárosban

A Szent Imre Plébánia megalapításának századik évfordulóján plébániatörténeti konferenciát rendeztek novemberben Szentimrevárosban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. Földváry Gergely történésszel a városrész múltjáról beszélgettünk.

Tölts világosságot szívünkbe, Uram!

A Vigadó dísztermében felhangzott Liszt szimfonikus költeménye, az Orpheusz, Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában, szeptember 17-én. Debussy dallamai után pedig Dukay Barnabás Dávid Katalinnak ajánlott kétzongorás műve, a Reggeli dicsérő és kérő esti ének Tölts világosságot szívünkbe, Uram! – következett, amely a kilencvenedik zsoltár szellemét idézi.

Tölts világosságot szívünkbe, Uram!

E fohásszal köszöntötte szeptember 17-én a Vigadó dísztermében Klukon Edit, Ránki Dezső, Dukay Barnabás, valamint a Magyar Művészeti Akadémia az estet otthonában követő Dávid Katalint. Akkor még senki nem gondolta, hogy a szellemi élet nagyasszonya öt nap múlva visszaadja lelkét Teremtőjének.

Művészettel nevelni

Farkas Ádám szobrászművésszel, emeritus egyetemi tanárral beszélgettünk a Magyar Művészeti Akadémiának a Magyar Tudományos Akadémiával közösen kidolgozandó programjáról.

Aki rámosolyog, arra Magyarország visszamosolyog

A tanév véget ért, de az iskola folytatódik. Így fogalmazott az egyik nagydiák a nyári szünet előtt a Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az élet folytatódik nyári táborokkal, művészeti foglalkozásokkal.

Ahol két nap süt

Dürrög a hegy, mondja a présház előtt a meglett korú férfi. Öblíti a fahordót, készül a szüretre. Dürrög a hegy, egyszer innen, másszor onnan. Riasztólövedékek védik a termést a seregélycsapatoktól. Az Öreg Leshegyről visszatekintve a nádasnál kering-sötétlik a madárfelhő.

Kilátás - az Emberre

Rosivall László Széchenyi-díjas emeritus professzorral ezúttal nem hivatásáról, az orvostudományról, hanem szenvedélyéről, az épített környezetről, várostervezési, városépítészeti elképzeléseiről és egy budapesti panorámát kínáló kilátóról beszélgettünk.

Intézmény voltál, Pali bácsi!

Kedves szerzőnk, több munkatársunk mestere és atyai barátja, nagy tudású értelmiségi, az emberi élet végső határáig alkotó újságíró, utolérhetetlen anekdotázó, aki a börtönből ismert mindenkit, aki számított, szerényen, ahogy élt, hagyott itt bennünket. Rosdy Páltól (1932–2023) búcsúzunk.

Kiben hiszel?

Az ember békére, biztonságra és bizonyosságra vágyik, az utóbbi azonban nem érhető el csupán közvetlen tapasztalatokra, az észre támaszkodva. Életünk értelméről, a halál utáni életről csak a fizikai valóságon túli, metafizikus összefüggésben, a vallásos hit nyelvén beszélhetünk.

Az odafordulás bátorsága

Csöndesen elaludt Kipke Tamás (1952–2023), a könnyed iróniával fűszerezett nehézsúlyú megfogalmazások írója, az Új Ember katolikus hetilap évtizedeken át hűséges főszerkesztő-helyettese, az Országút barátja és szerzője. Kollégája, egykori osztálytársa búcsúzik tőle.