Szerző: Elmer István

Modellváltás – rendszerváltás?

A RETÖRKI (Rendszerváltás Történetét Kutató
Intézet) tavaly jelentette meg Bíró Zoltán Elbeszélt történelem című könyvét, amelyben a szerző
a rendszerváltás és a Magyar Demokrata Fórum,
az MDF létrejöttének kezdeti folyamatát elemzi Szekér Nóra kérdései alapján. A történész szerkesztő asszonnyal beszélgettünk.

Keresztények, hol vagytok?

A legutóbbi, 2022-es népszámlálási adatok alapján Tóth Géza statisztikai tanácsadó, egyetemi tanár Magyarország vallási térképéről nyújt átfogó képet A népszámlálások vallási adatainak eredményei térképeken című, közeljövőben megjelenő könyvében. A római katolikus vonatkozásokból emeltünk ki néhány megállapítást.

Tudósok a titkosszolgálat célkeresztjében

Fedőneve: Marslakó. Szekér Nóra történész legutóbb megjelent könyvében négy világhírű magyar tudós életútját dolgozza fel a kommunista titkosszolgálat szemszögéből.

Az egészség az egészséges élettel kezdődik

Az Európai Unió időről időre nyilvánosságra hozza az egyes tagországok lakosságának egészségi állapotára és az egészségügy helyzetére vonatkozó tanulmányát. A magyarországi helyzetről beszélgettünk Jávor András orvossal, nyugalmazott közigazgatási államtitkárral.

Szépségek és várakozások kertje

„Könyvek, szobrok, házak elkészülnek, a kert soha. Mindig van vetnivaló, várni való, néznivaló.” Nézem az Epreskert fáit, az első havazás után is megmaradt, sárga fényben fürdő leveleket. Vitába szállok Lénárd Sándorral. Nem, a szobrok sem készülnek el soha.

Múlt és jelen Szentimrevárosban

A Szent Imre Plébánia megalapításának századik évfordulóján plébániatörténeti konferenciát rendeztek novemberben Szentimrevárosban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. Földváry Gergely történésszel a városrész múltjáról beszélgettünk.

Tölts világosságot szívünkbe, Uram!

A Vigadó dísztermében felhangzott Liszt szimfonikus költeménye, az Orpheusz, Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában, szeptember 17-én. Debussy dallamai után pedig Dukay Barnabás Dávid Katalinnak ajánlott kétzongorás műve, a Reggeli dicsérő és kérő esti ének Tölts világosságot szívünkbe, Uram! – következett, amely a kilencvenedik zsoltár szellemét idézi.

Tölts világosságot szívünkbe, Uram!

E fohásszal köszöntötte szeptember 17-én a Vigadó dísztermében Klukon Edit, Ránki Dezső, Dukay Barnabás, valamint a Magyar Művészeti Akadémia az estet otthonában követő Dávid Katalint. Akkor még senki nem gondolta, hogy a szellemi élet nagyasszonya öt nap múlva visszaadja lelkét Teremtőjének.

Művészettel nevelni

Farkas Ádám szobrászművésszel, emeritus egyetemi tanárral beszélgettünk a Magyar Művészeti Akadémiának a Magyar Tudományos Akadémiával közösen kidolgozandó programjáról.

Aki rámosolyog, arra Magyarország visszamosolyog

A tanév véget ért, de az iskola folytatódik. Így fogalmazott az egyik nagydiák a nyári szünet előtt a Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az élet folytatódik nyári táborokkal, művészeti foglalkozásokkal.

Ahol két nap süt

Dürrög a hegy, mondja a présház előtt a meglett korú férfi. Öblíti a fahordót, készül a szüretre. Dürrög a hegy, egyszer innen, másszor onnan. Riasztólövedékek védik a termést a seregélycsapatoktól. Az Öreg Leshegyről visszatekintve a nádasnál kering-sötétlik a madárfelhő.

Kilátás - az Emberre

Rosivall László Széchenyi-díjas emeritus professzorral ezúttal nem hivatásáról, az orvostudományról, hanem szenvedélyéről, az épített környezetről, várostervezési, városépítészeti elképzeléseiről és egy budapesti panorámát kínáló kilátóról beszélgettünk.