Szerző: Tóth Gábor

Honfoglalók nyergében

Sudár Balázzsal, a Budapesti Történeti Múzeum történészével beszélgettünk a Lovakon, nyergekben című, honfoglaló magyarokról készült ismeretterjesztő filmjükről.

Renoir: munkásgyerekből festőzseni

Az egyik legnagyobb francia impresszionista festő, Pierre-Auguste Renoir képeiből nyílt pénteken időszaki kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. De ki is volt Renoir, aki munkásgyermeki sorból emelkedett a világ legrangosabb festői közé?

Az 1956-os forradalom leverésében résztvevő KGB-vezér naplója

Akár Ivan Szerov is kiadhatta a parancsot a Kossuth téri sortűzre. A bőrönd titka című kötet lektorával, Bank Barbarával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjával beszélgettünk.

Valóra válik Dargay Attila utolsó filmterve

Henrik Irén operatőrrel, Dargay Attila özvegyével beszélgettünk a készülő Csongor és Tünde animációs filmről.

Ezért viseli Pumukli a brazil válogatott színeit

Az idén nyolcvanéves Ternovszky Béla animációsfilm-rendezővel beszélgettünk a Pumukli készítéséről.

A magyar látványtervező, aki vendégül látta Supermant

Christopher Reeve, a Superman is eljött, hogy megkóstolja anyósom húslevesét! – Bertalan Tivadarral, Kossuth-díjas magyar festőművésszel, látványtervezővel, íróval beszélgettünk.

Ferenc pápa nem hagyja magára a magyarokat

Ferenc pápa szombat délután tizenegyezer magyar fiatallal találkozott a Papp László Sportarénában. A találkozón a vatikáni államfő őszintén szólt az ifjúságot érintő kérdésekről és témákról.

Kojot négy lelke: mozivásznon a teremtés

Lehet, hogy a teremtésbe hiba csúszott? Lehet, hogy az ember nem az, akinek gondolja magát? Van-e kiút az emberiség által teremtett zsákutcából? A Kojot négy lelke című magyar animációs film az emberi lét nagy kérdéseire keresi választ, nem is akárhogyan: indián köntösben.

A kitörést megtagadók parancsot teljesítettek

Nagy Balázs történész munkájának köszönhetően megjelent a Hej fiúk, az élet mégiscsak szép! című kötet, amely vitéz Lakatos Ferenc ezredes naplóját tartalmazza. A könyv szerkesztőjével beszélgettünk az 1945. február 11-i kitörésről.

Kóka Rozália: Népi helyett nem jöhet a bóvli

Minden adva van ahhoz, hogy a népi kultúra eredményei a következő évtizedekben is megmaradhassanak – Kóka Rozáliával, Magyar Örökség-díjas népdalénekessel beszélgettünk.

Daliás idők hőse

Minden lehetőség megvan arra, hogy világszínvonalú animációs filmek készüljenek idehaza. Ezt példázza Jankovics Marcellnek és a Kecskemétfilm stábjának alkotása, a Toldi. Régóta és sokak által várt egész estés film született Arany János elbeszélő költeményéből.

A magyar Toy Story

1956 szelleme megváltoztatta a szocialista játékipart. Néphadsereg helyett indiánok lepték el a magyar gyermekszobákat. Ha nem hiszi, járjon utána!