Szerző: Tóth Gábor

Kojot négy lelke: mozivásznon a teremtés

Lehet, hogy a teremtésbe hiba csúszott? Lehet, hogy az ember nem az, akinek gondolja magát? Van-e kiút az emberiség által teremtett zsákutcából? A Kojot négy lelke című magyar animációs film az emberi lét nagy kérdéseire keresi választ, nem is akárhogyan: indián köntösben.

A kitörést megtagadók parancsot teljesítettek

Nagy Balázs történész munkájának köszönhetően megjelent a Hej fiúk, az élet mégiscsak szép! című kötet, amely vitéz Lakatos Ferenc ezredes naplóját tartalmazza. A könyv szerkesztőjével beszélgettünk az 1945. február 11-i kitörésről.

Kóka Rozália: Népi helyett nem jöhet a bóvli

Minden adva van ahhoz, hogy a népi kultúra eredményei a következő évtizedekben is megmaradhassanak – Kóka Rozáliával, Magyar Örökség-díjas népdalénekessel beszélgettünk.

Daliás idők hőse

Minden lehetőség megvan arra, hogy világszínvonalú animációs filmek készüljenek idehaza. Ezt példázza Jankovics Marcellnek és a Kecskemétfilm stábjának alkotása, a Toldi. Régóta és sokak által várt egész estés film született Arany János elbeszélő költeményéből.

A magyar Toy Story

1956 szelleme megváltoztatta a szocialista játékipart. Néphadsereg helyett indiánok lepték el a magyar gyermekszobákat. Ha nem hiszi, járjon utána!

Kiürül gyermekeink fantáziája

Nem szeretném szépíteni, a ma felnövő generációnak kiürülőben van a fantáziája – Platthy Istvánnal, a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Kecskeméten a magyar animáció múltja és jövője

A Neumann János Egyetem és a Kecskemétfilm Kft. közös együttműködésében kerül megvalósításra a Magyar Animáció Háza és az Animációs Tudásközpont. Így régi hiányosság kerülhet pótlásra.

Mesekönyveink az identitásunk részét képezik

Nem mindegy, mit adunk a gyermekek kezébe – Baracsi Gabriellával, a népszerű illusztrátorral beszélgettünk a mesekönyvek titkos világáról.

Erdély Szentendrére költözött

Egy hónapja nyílt meg a Szentendrei Skanzen első határon túli tájegysége. A „tájegységbe” az 1920-ban elszakított történelmi Erdély tartozik bele, így helyet kaptak a Partiumból, a Bánságból, valamint Moldvából származó épületek is.

Rófusz Ferenc: Óriási kihívás Bosch festményét életre kelteni

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezővel legújabb filmtervéről beszélgettünk, amelyet Bosch Gyönyörök kertje című festménye ihletett.

A néptánc – identitásunk utolsó kapaszkodója

Diószegi László Kossuth-díjas történész–koreográfussal a néptáncról és annak erejéről beszélgettünk.

Moha lakhat benne

Sokszor azt hallhatjuk, hogy a diákok teljesen elszakadnak a gyakorlattól, de nem így van ez a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumában, ahol az érettségi előtti osztályok diákvállalkozásokban is kipróbálhatják magukat.