Szerző: Tóth Gábor

Több mint művészet

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. hányattatás, viszálykodás után 2012-ben a Magyarországon élő szír származású svájci üzletember, Bachar Najari többségi tulajdonába került. Váratlan elhatározásáról, a porcelángyártás múltjáról, jelenéről beszélgettünk.

Máig hálás vagyok a lánynak, aki megmentette az életem

A 97 éves Baranyi László színművész az egyedüli, aki még él az Egyetemi rohamzászlóalj egykori tagjai közül. A Gobbi Hilda-díjas színész megosztotta emlékeit Budapest második világháborús ostromának végnapjairól, és arról, hogyan sikerült életben maradnia.

Sajnos a képernyő elvarázsolta az embereket

A népmesék nemcsak szórakoztattak – összetartották a közösséget. Villányi Péter népmesekutatóval beszélgettünk a mesegyűjtés jelenéről.

Honfoglalók nyergében

Sudár Balázzsal, a Budapesti Történeti Múzeum történészével beszélgettünk a Lovakon, nyergekben című, honfoglaló magyarokról készült ismeretterjesztő filmjükről.

Renoir: munkásgyerekből festőzseni

Az egyik legnagyobb francia impresszionista festő, Pierre-Auguste Renoir képeiből nyílt pénteken időszaki kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. De ki is volt Renoir, aki munkásgyermeki sorból emelkedett a világ legrangosabb festői közé?

Az 1956-os forradalom leverésében résztvevő KGB-vezér naplója

Akár Ivan Szerov is kiadhatta a parancsot a Kossuth téri sortűzre. A bőrönd titka című kötet lektorával, Bank Barbarával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjával beszélgettünk.

Valóra válik Dargay Attila utolsó filmterve

Henrik Irén operatőrrel, Dargay Attila özvegyével beszélgettünk a készülő Csongor és Tünde animációs filmről.

Ezért viseli Pumukli a brazil válogatott színeit

Az idén nyolcvanéves Ternovszky Béla animációsfilm-rendezővel beszélgettünk a Pumukli készítéséről.

A magyar látványtervező, aki vendégül látta Supermant

Christopher Reeve, a Superman is eljött, hogy megkóstolja anyósom húslevesét! – Bertalan Tivadarral, Kossuth-díjas magyar festőművésszel, látványtervezővel, íróval beszélgettünk.

Ferenc pápa nem hagyja magára a magyarokat

Ferenc pápa szombat délután tizenegyezer magyar fiatallal találkozott a Papp László Sportarénában. A találkozón a vatikáni államfő őszintén szólt az ifjúságot érintő kérdésekről és témákról.

Kojot négy lelke: mozivásznon a teremtés

Lehet, hogy a teremtésbe hiba csúszott? Lehet, hogy az ember nem az, akinek gondolja magát? Van-e kiút az emberiség által teremtett zsákutcából? A Kojot négy lelke című magyar animációs film az emberi lét nagy kérdéseire keresi választ, nem is akárhogyan: indián köntösben.

A kitörést megtagadók parancsot teljesítettek

Nagy Balázs történész munkájának köszönhetően megjelent a Hej fiúk, az élet mégiscsak szép! című kötet, amely vitéz Lakatos Ferenc ezredes naplóját tartalmazza. A könyv szerkesztőjével beszélgettünk az 1945. február 11-i kitörésről.