Szerző: Tóth Gábor

Rófusz Ferenc: Óriási kihívás Bosch festményét életre kelteni

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezővel legújabb filmtervéről beszélgettünk, amelyet Bosch Gyönyörök kertje című festménye ihletett.

A néptánc – identitásunk utolsó kapaszkodója

Diószegi László Kossuth-díjas történész–koreográfussal a néptáncról és annak erejéről beszélgettünk.

Moha lakhat benne

Sokszor azt hallhatjuk, hogy a diákok teljesen elszakadnak a gyakorlattól, de nem így van ez a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumában, ahol az érettségi előtti osztályok diákvállalkozásokban is kipróbálhatják magukat.

Háborúk és éhezés köszönhet az emberiségre

Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas népzenésszel beszélgettünk az ajtónkon kopogtató ökológiai kihívásokról.

Vészharangot kongatnak a néprajzosok

Valóban a folklórgyűjtések utolsó órájában járunk? Magyar Zoltán néprajzkutatóval, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat munkatársával beszélgettünk.

A mesék nemcsak kitalált történetek

A mesék elhitették eleinkkel, hogy ha sötétség is van, akkor higgyük el: jönni fog a világosság. Karácsony előtt a legsötétebbek a téli éjszakák, de hinni kell a megszületendő Jézusban, a világ világosságában – a mesék szerepéről beszélgetünk Horti Zoltán mesemondóval.

Kézművesek segíthetnek a klímakatasztrófa elkerülésében

A Zöld Európa-koncepcióba beleilleszkedik minden kézműves mesterség, hiszen termékeik alapanyaga természetes és élettartamuk jóval hosszabb, mint az egyszer használatos műanyag eszközöké – osztotta meg velünk Legeza Márta Népművészet Ifjú Mestere-díjas kosárfonó.

Andrásfalvy Bertalan: Nem kell szégyenkeznem

A néprajz a jövő tudománya. A paraszti életmód hagyományait nem szabad butaságnak ítélni. Éppen ellenkezőleg, eleink tapasztalata segíthet megmenteni világunkat – a 90 esztendős Széchenyi-díjas néprajzkutatóval, Andrásfalvy Bertalannal beszélgettünk a néphagyomány örök aktualitásáról.