Szerző: Polgár Marcell

A repülő mohaszőnyeg

„Ő a legnyomorultabb a növények között” – írta egyik versében Wass Albert a moháról. Nyilván nem osztja e véleményt az, aki szinte egész életét nekik szentelte. A kilencvenéves Pócs Tamás akadémikust tisztelői konferenciával köszöntötték az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Tizenkét tudós ember

Harmincöt évvel ezelőtt érkezett haza hat hónapos kutatóútjáról a Magyar Tudományos Afrika Expedíció, amely kis kerülővel Teleki Sámuel száz évvel korábbi útját járta végig. Az évforduló kapcsán Gábris Gyula geomorfológus, egyetemi tanár, az expedíció vezetője idézte fel emlékeit.

Tempus fugit – az idő rohan

Két perc és ott vagyok – mondja a telefonban Turbucz István tokaji órásmester, miután az ajtóra kiírt számot felhívom. Ahogy belépünk a kis műhelybe, hiába ketyeg vagy egy tucat óra a falakon, mégis úgy érzem, megállt az idő.

Katasztrófadzsembori

Felforgatta a Dél-Koreában rendezett 25. Cserkész Világtalálkozó programját az ázsiai forgószél, a tájfun, de a megpróbáltatásokból már előtte is kijutott a fiataloknak. A résztvevők, köztük Tikovits Lilla és Bertalan egri cserkészek az utóprogramok miatt nemrégiben tértek haza.

A gyümölcslegyek ura

Egyesek szerint pusztító invázió küszöbén állunk, hiszen Magyarországon is bármikor megjelenhet a földközi-tengeri gyümölcslégy. A magyar felmenőkkel rendelkező, ma már nyugdíjas Ernie Steiner évekig irányította Nyugat-Ausztráliában a gyümölcslégy elleni küzdelmet.

A csúcsokon túl

E címmel nyílt kiállítás a fiatalon elhunyt hegymászó, Kiss Péter emlékére a gyöngyösi Mátra Múzeum Természettudományi Pavilonjában. A megnyitó előtt előadást tartott édesapja, idősebb Kiss Péter, aki nemrégiben emléktáblát helyezett el a Kancsendzönga alaptáborában. Őt kérdeztük.

Erika, a csillagok küldötte

Választanak-e csillagot a csillagászok, mint a lassan ballagó négyökrös szekér utasai, s létezik-e a Kis herceg B-612-es kisbolygója? A Bükki Csillagda munkatársa, Varga-Verebélyi Erika csillagászati tárlatvezető már nem fűtőszál melegítette észlelő kabátban fürkészi, de sokat tud az égi titkokról.

A citerázó barát

Szerzetes, helytörténész, mesemondó, citerajátékos, és ki tudja, mi vagy mi lesz még Varga Kamill ferences testvér, aki a bicentenárium kapcsán a Petőfi-kutatásba is belekóstolt. Jászberényből indult, jelenleg Gyöngyösön él, de közben megfordult az ország minden ferences kolostorában.

Kárpátok gyűrűjéből…

A Nagykörűn élő Horváth Ferencet minden érdekli, ami Nagy-Magyarországgal kapcsolatos. Kutatja a magyarság eredetét, történelmét, feleségével immár ötven éve járja a Kárpát haza tájait. De csak, mint mondja, hobbi szinten. Élményeit a világhálón osztja meg az érdeklődőkkel.

Honvédhalmi Boldogasszony

Népszerű zarándokhely volt a Tófalu határán lévő Honvédhalma, a kápolnai csatában elesett honvédek nyughelye, míg virágzásának a kommunista időszak véget nem vetett. Történetének Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum néprajzkutató főmuzeológusa járt utána.

Megy a gőzös…

Az idén huszonnyolcadik alkalommal gyűltek össze az érdeklődők a Kárpát Medencei Kisvasúti Találkozóra a MÁV székházban. Az esemény egyik szervezője a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület volt. Elnökét, Bacsinszky Tibort nem gyermekkorában csapta meg a mozdony füstje.

Országjáró Hörpölin

Kéktúrázó kis csapatunknak az évek során mindig volt egy megbízható, de láthatatlan tagja, aki nélkül sokkal nehezebben ment volna a teljesítés. Ő volt Horváth Béla alias Hörpölin, aki a kektura.click.hu honlapon remek tanácsokkal szolgált, nemcsak nekünk.