Szerző: Polgár Marcell

A citerázó barát

Szerzetes, helytörténész, mesemondó, citerajátékos, és ki tudja, mi vagy mi lesz még Varga Kamill ferences testvér, aki a bicentenárium kapcsán a Petőfi-kutatásba is belekóstolt. Jászberényből indult, jelenleg Gyöngyösön él, de közben megfordult az ország minden ferences kolostorában.

Kárpátok gyűrűjéből…

A Nagykörűn élő Horváth Ferencet minden érdekli, ami Nagy-Magyarországgal kapcsolatos. Kutatja a magyarság eredetét, történelmét, feleségével immár ötven éve járja a Kárpát haza tájait. De csak, mint mondja, hobbi szinten. Élményeit a világhálón osztja meg az érdeklődőkkel.

Honvédhalmi Boldogasszony

Népszerű zarándokhely volt a Tófalu határán lévő Honvédhalma, a kápolnai csatában elesett honvédek nyughelye, míg virágzásának a kommunista időszak véget nem vetett. Történetének Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum néprajzkutató főmuzeológusa járt utána.

Megy a gőzös…

Az idén huszonnyolcadik alkalommal gyűltek össze az érdeklődők a Kárpát Medencei Kisvasúti Találkozóra a MÁV székházban. Az esemény egyik szervezője a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület volt. Elnökét, Bacsinszky Tibort nem gyermekkorában csapta meg a mozdony füstje.

Országjáró Hörpölin

Kéktúrázó kis csapatunknak az évek során mindig volt egy megbízható, de láthatatlan tagja, aki nélkül sokkal nehezebben ment volna a teljesítés. Ő volt Horváth Béla alias Hörpölin, aki a kektura.click.hu honlapon remek tanácsokkal szolgált, nemcsak nekünk.

Jézustól Jesuáig

Az átlagember a zsidóságról szólva talán leginkább a zsinagógára, esetleg a jellegzetes viseletre, az ételekre vagy a zenére gondol. Tar Kata, a Zsidók Jézusért misszió budapesti vezetője szerint Jézusban, a zsidó Messiásban hinni a legzsidóbb dolog – immár kétezer éve.

Patyikás Rózsitól a Kékszakállúig

Jászsági művészek Thália szekerén. Ez a Jász Múzeum legújabb időszaki kiállításának címe, mely hét olyan színművészt mutat be, akik valamikor a világot jelentő deszkákat koptatták. Vannak közöttük régiek és újak, ismertek és kevéssé ismertek.

Újhely, az ezerarcú város

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nemrégiben megnyílt új állandó kiállítása, az Egy város ezer arca fókuszpontok köré építi fel a város történetét a reformkortól a rendszerváltásig. Tárlatvezetőm Ringer István, az intézmény igazgatója, a kiállítás kurátora volt.

Tergenyétől a cserepulyáig

Tízből kilencen alaposan melléböknének egy vaktérképen Nagyrábét keresve, aki azonban látta már a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményét, az nemcsak sok elfeledett szóval ismerkedhet meg, de egyhamar nem felejti el sem a települést, sem az alapító Ványai Gusztávot.

Mókus bácsi

Sokan, főleg a gyerekek csak így ismerik a Szilvásváradon élő Regős József helytörténészt, barlangkutatót. Az általa vezetett sétákon, túrákon igazán élményszerűen kaphatunk betekintést a település vagy a Bükk hegység titkaiba.

Kisváros miniben

Gál István egész életét Vecsésen töltötte. Legkorábbi emlékei a II. világháború idejéhez kötődnek. Ha foszlányokban is, de emlékszik azokra az épületekre, melyeket akkoriban sodort el a történelem. Többek között ezeknek állít emléket a makettjei készítésével.

Az utolsó dunai kalóz

Ötven évvel ezelőtt indult útjára Bedő István vezetésével a Dunán Regensburgtól a Fekete-tengerig vitorlázó magyar expedíció. Az út résztvevői közül többen már eltávoztak az élők sorából, de Fejéregyházi Andrást, a Srácot, hála Istennek, jó erőben találtam.