Szerző: Polgár Marcell

Az atlasz varázsa

Ezzel a címmel jelent meg még a múlt esztendőben Kubassek Jánosnak, a Magyar Földrajzi Múzeum címzetes igazgatójának életműkötete, amely olyan magyar utazókat, földrajzi felfedezőket mutat be, akik a világ különböző tájain és a Kárpát-medencében utazgattak.

Szállj, szállj sólyom szárnyán…

A hazai természetvédelem legendás személyiségeinek egyike Szitta Tamás, aki a Bükki Nemzeti Park osztályvezetőjeként közel negyven éven át olyan fajok megmentését irányította, mint a szalakóta, a békászósas, a kék vércse, az uhu, az alpesi gőte vagy az idei év madara, a kerecsensólyom.

A táskarádiós plébános

Nem megszokott szerepkörben hallhatják a Szent István Rádió hallgatói Széles László lőrinci plébánost. Kéthetente jelentkező zenés műsorában a régi idők magyar és külföldi slágerei csendülnek fel hozzájuk fűzött emlékeivel, gondolataival. Olyankor megáll az idő.

Bringaiskola

Mit ér a hit bizalom nélkül? – válaszolta Regele Krisztina arra a kérdésemre, hogy nem fél-e egyedül egy ilyen hosszú úton. Lyonból indult kerékpárral, hogy pénzt gyűjtsön egy afrikai iskolára. Krisztit szó szerint a világ végén, az óceán partján Finisterrében értem utol kérdéseimmel.

A repülő mohaszőnyeg

„Ő a legnyomorultabb a növények között” – írta egyik versében Wass Albert a moháról. Nyilván nem osztja e véleményt az, aki szinte egész életét nekik szentelte. A kilencvenéves Pócs Tamás akadémikust tisztelői konferenciával köszöntötték az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Rohan az idő

Két perc és ott vagyok – mondja a telefonban Turbucz István tokaji órásmester, miután az ajtóra kiírt számot felhívom. Ahogy belépünk a kis műhelybe, hiába ketyeg vagy egy tucat óra a falakon, mégis úgy érzem, megállt az idő.

Tizenkét tudós ember

Harmincöt évvel ezelőtt érkezett haza hat hónapos kutatóútjáról a Magyar Tudományos Afrika Expedíció, amely kis kerülővel Teleki Sámuel száz évvel korábbi útját járta végig. Az évforduló kapcsán Gábris Gyula geomorfológus, egyetemi tanár, az expedíció vezetője idézte fel emlékeit.

Katasztrófadzsembori

Felforgatta a Dél-Koreában rendezett 25. Cserkész Világtalálkozó programját az ázsiai forgószél, a tájfun, de a megpróbáltatásokból már előtte is kijutott a fiataloknak. A résztvevők, köztük Tikovits Lilla és Bertalan egri cserkészek az utóprogramok miatt nemrégiben tértek haza.

A gyümölcslegyek ura

Egyesek szerint pusztító invázió küszöbén állunk, hiszen Magyarországon is bármikor megjelenhet a földközi-tengeri gyümölcslégy. A magyar felmenőkkel rendelkező, ma már nyugdíjas Ernie Steiner évekig irányította Nyugat-Ausztráliában a gyümölcslégy elleni küzdelmet.

A csúcsokon túl

E címmel nyílt kiállítás a fiatalon elhunyt hegymászó, Kiss Péter emlékére a gyöngyösi Mátra Múzeum Természettudományi Pavilonjában. A megnyitó előtt előadást tartott édesapja, idősebb Kiss Péter, aki nemrégiben emléktáblát helyezett el a Kancsendzönga alaptáborában. Őt kérdeztük.

Erika, a csillagok küldötte

Választanak-e csillagot a csillagászok, mint a lassan ballagó négyökrös szekér utasai, s létezik-e a Kis herceg B-612-es kisbolygója? A Bükki Csillagda munkatársa, Varga-Verebélyi Erika csillagászati tárlatvezető már nem fűtőszál melegítette észlelő kabátban fürkészi, de sokat tud az égi titkokról.

A citerázó barát

Szerzetes, helytörténész, mesemondó, citerajátékos, és ki tudja, mi vagy mi lesz még Varga Kamill ferences testvér, aki a bicentenárium kapcsán a Petőfi-kutatásba is belekóstolt. Jászberényből indult, jelenleg Gyöngyösön él, de közben megfordult az ország minden ferences kolostorában.