Szerző: Polgár Marcell

A Nagy Fehér Doktornő

Magyar vállalkozó adományából magyar orvosnő építteti fel egy nyolcszázezres nigériai település első szerény kórházát. A gyermekhalandóság kétségbeejtő, a rizs és dízelolaj ára az egekben. Afréka a reménytelenségben az afrikai keresztények hitéből merít erőt, hogy segíteni tudjon.

Magyar minta

Ez a címe az egri Dobó István Vármúzeumban Holló Valéria néprajzi gyűjteményéből nemrégiben nyílt kiállításnak. A gyűjtő gyermekkorától fanatikusa volt mindennek, ami magyar és régi. Tárlatvezetőim Császi Irén és Zábrátzky Éva néprajzkutatók, a kiállítás kurátorai.

Egy nyomdafestéket tűrő beszélgetés

Legjobb szedőinasként megörökölte az öreg szaki winkeljét, de már nincs kinek továbbadnia: a tipográfia forradalma szinte egyik évről a másikra feleslegessé tette a fél évezredes technológiát. A szakmájáért rajongó idős nyomdász megmenti e letűnő világ néhány emlékét.

Amiért a harang szól

Lehet-e autodidakta egy harangöntő? Slíz Róbert felvidéki fiatalember gyermekkori álmát beteljesítve, alapos előtanulmányok után, három év kitartó munkájával, tizedik próbálkozásra járt sikerrel. Ma már Európa-szerte száz helyen szólnak az általa öntött harangok.

Csepel-sziget Felnémeten

Egy nyolcvan-kilencven éves minőségi kerékpárral ma is bátran útra kelhetsz. A jártában-keltében szenvedélyes gyűjtővé vált szobafestő az eredeti alkatrészekkel felújított gépekkel a történelem egy darabját menti meg, hogy ne pusztán egy eldobható műanyag világban éljünk.

A keresztállító ember

Bosco nevű itáliai ősei még Mátyás király korában érkeztek kódexfestőként Magyarországra. A vér nem válik vízzé, Buczkó József néprajzkutató a Hajdúnánás határában álló, virágvasárnap megáldott út menti feszület minden egyes elemét saját kezűleg készítette.

Mátraalján, falu szélén…

Bozók Ferenc piarista atyát és verseit majdnem harminc éve ismerem. Végigolvastam a megmosolyogtató zsengéktől az érett költőt mutató újabb alkotásokig. Domoszlóról indult, tanár lett, s szerzetesként számos piarista rendházban megfordult. Jelenleg Budapesten él.

Beszippantotta a Gutenberg-galaxis fekete lyuka

Közel harmincezer kötettel rendelkezik, s bár elsősorban a fantasztikus irodalom érdekli, polcain és dobozaiban megtalálhatók az ifjúsági kiadványoktól a különféle sorozatokon át szépirodalmi alkotások könyvei is. Bartus Zsolt gyűjteménye századokon ível át.

Az obszidiánvadász

Baráz Csaba évtizedeket töltött a természetvédelem élvonalában, 130 szakmai kiadvány kötődik a nevéhez, ott bábáskodott a Bükk-vidék geopark megszületésénél, és részt vett számtalan tanösvény kialakításában. Nemrégiben néhány társával elindította az obszidián.hu honlapot.

Két jó barát – egy személyben

A legtöbben Esterházy János mártír politikus boldoggá avatási ügyének posztulátoraként ismerik a lengyel-litván vegyes családban született, ma Egerben élő Paweł Cebula minorita szerzetes papot. Visszatekintve úgy látja, lépteit közös szentjeink irányították.

Voronyezsből az ÁVH börtönébe

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A húsz éve elhunyt Balogh István római katolikus tábori lelkész az utolsók között jött haza a voronyezsi táborból, és itthon még az ÁVH börtöne is várt rá. Aztán a parkolópálya. Unokahúgával, Prevozné Balogh Irénnel beszélgettem róla.

Radi vértanúk

A cím nem tévedés vagy elírás, nem a mártír tábornokokról lesz szó, hanem azokról a minorita szerzetesekről, akik a XVII. században szenvedtek vértanúhalált a mai kelet-szlovákiai településen. Emléküket és kultuszukat Böőr Roland plébános élesztette fel. A plébániaépület ásatási munkálatai közben beszélgettem vele.