Szerző: Lányi Béla

Gyermekvédelem a Fülöp-szigeteken

Ázsia legkatolikusabb államában a korai házasság megszokottnak számított, és a világon a legalacsonyabb, tizenkét év volt a beleegyezési korhatár. A sajátos kulturális szokások sajnálatos mellékhatásaként az ország a pedofilok paradicsomává vált, míg az előző államfő közbe nem lépett.

Háborúk és hithirdetők

Ifjúkori emlékeim elevenedtek meg a hírt hallva, hogy a belarusz légvédelem lelőtt egy ukrán rakétát Ivanovo járás területén. A kilencvenes években Fehéroroszországban szolgáló missziós testvérként én terveztem az ivanovói templom helyreállítását.

Sterilen vagy természetesen?

Az őstermelői piacokat Budapesten, s a föld másik oldalán, a Fülöp-szigeteki Cebuban is a „modernizáció” fenyegeti: az ingatlanfejlesztők szürke bevásárlóközpontokká alakítanák őket, azt szüntetve meg, ami a legnagyobb vonzerejük: a közvetlenséget, személyességet, s persze az olcsó árakat.

Tanulni egymástól

Két világot köt össze Lányi Béla, a Fülöp-szigeteken dolgozó missziós testvér, aki a cebui verbita egyetemen építészmérnök-tanárként és hitoktatóként szolgálja rendje céljait. Része volt abban, hogy gyümölcsöző szakmai együttműködés jött létre a Pécsi Tudományegyetem és a University of San Carlos között.

Hét ház – az otthon melege

A Damjanich utca mikrovilágát is feldúlták a XX. század kataklizmái, ám a Horthy-naccságának csúfolt nagymama, a zöldséges Epstein bácsi és a regnumi atyák szelleme legyőzte a csillagos házak, a deportálás és az elvtársi betelepítés sötét árnyait.

A fenyegető Marcos-mítosz

Visszatérni készül a hatalomba a Fülöp-szigetek egykori diktátorának fia, Bongbong Marcos. Az idősebb nemzedék, amely átélte a kezdetben népszerű Ferdinand Marcos zsarnokká válását és bukását, aggodalommal szemléli az erről mit sem tudó, vagy azzal nem törődő ifjabb generációkat.

Világkörkép a szinodális folyamatról

A teológus Görföl Tibor a szinodális folyamat fő kérdésének azt tartja, tudunk-e szót érteni egymással az Egyházban. Érdemes azonban a szinodális kezdeményezést a katolikus világegyház távlataiban is vizsgálni. Erről kérdezem két rendtársamat a cebui verbita missziós egyetemen.

Fél napig pusztított a tájfun

Az elmúlt évtized legerősebb trópusi ciklonja szakadt a Fülöp-szigetekre. A Rai tájfun 195 km/órás szélerősséggel csapott le, a természeti csapásban 33-an haltak meg és háromszázezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. Lányi Béla verbita missziós szerzetes a helyszínről üzent az Országútnak.

A Kapitány Páter

A Föld túloldalán épült, a muzulmán tengeri rablók ellen védelmet nyújtó erődtemplomok, a bennszülöttek élére álló spanyol missziós papok történetét eleveníti föl a Fülöp-szigeteken élő magyar verbita misszióstestvér.

A leprát már legyőztük

Szerzőnk, a Fülöp-szigeteken élő verbita szerzetes az egykori lepratelepre látogatott, ahol még a templomot is a betegség fázisaihoz igazodva tervezték meg, s elszigetelés helyett bíztak a közösség gyógyító erejében.

A kegyelem éve a Fülöp-szigeteken

Ázsia legkatolikusabb országa idén kerek évfordulót ünnepel. 500 éve mutatták be itt az első szentmisét, vagyis ekkor kezdődött náluk a keresztény időszámítás. Cebu City-ben élő verbita szerzetes tudósítónk a járvány okozta korlátok közötti húsvétjukról számol be. 

Magellán és a prágai Kisjézus

1521. március 31-én pompás szertartásokkal ünnepelte a húsvétot a katolikus világ. Pedro de Valderrama atya azonban, templom híján, csupán méltó helyet kereshetett a kis trópusi sziget tengerpartján, hogy bemutassa a legnagyobb keresztény ünnep liturgiáját.