Szerző: Király Farkas

Szicília, a pilótaepizód

Legyinthetnénk: az elsivatagosodás eszerint több évezredes jelenség, miért pont most, pont nekünk kellene megállítanunk, hiszen minket itt, Európa közepén nem fenyeget.

Elhunyt Szilágyi István író

Életének 86. évében, 2024. március 13-án Kolozsváron elhunyt a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas író, a Helikon alapító főszerkesztője.

Aranyos kis cián

Külszíni fejtés a képernyőn. Asztal, szék. Ismert színésznő érkezik, leül. Aranyról és adományról beszél, románul. Karperecét az asztalra teszi, nyakékét szintén. Fülbevalója csatja nem nyílik, hát kitépi. A párját is. Cimpájából vér serken, végigcsorog a nyakán.

Buta ember butasága

Szeretek a XXI. században élni. Nem utolsósorban az internet miatt. Persze ennek vannak árny(as) oldalai is, nemcsak napsütötték.

A Petőfi-effektus Győrben

Rövid a listája azon magyarországi településeknek, ahol nem járt Petőfi. A legendák szerint szinte mindenütt van egy olyan fa, amely alatt megpihent, sőt verset is írt.

Dél-Amerika a zsebben

Szevasz, amigo! – így köszön az olvasóra a könyv, amelyet a napokban mutattak be Debrecenben, a Malter kávézóban. Szerzőjét, Görömbölyi Dávidot faggattuk utazásról, otthonról, diplomáciáról és persze írásról.

A tapolcai Kharón-érzés

Minden valamirevaló természeti csodához fűződik egy legenda: sárkányok, óriások, tündérek öröme, bánata vagy harca formázta a tájat olyanra, amilyennek látjuk. Ezúttal egy kacsa nyomába eredünk, amely feltárta hazánk egyik legszebb geológiai értékét.

Hogyan nyúljunk le egy katonatemetőt?

Ötvenhárom székelyföldi polgármester, valamint a Hargita megyei tanács elnöke petícióban tiltakozik a román belügynél a július 8-án, az úzvölgyi katonatemetőben történt rongálások idején tanúsított hatósági passzivitás ellen.

Ahol Madách bölcsőjét őrzik

Kilenc év – szeretetből biztosan kevés, gyűlöletből ellenben rengeteg. Madách Imre számára egészen biztosan kevés volt kilenc esztendő, hiszen mindössze negyvenegy évet élt.

Keleti szárny, keleti uszony…

Miután a hónap első felében F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzését hagyta jóvá Románia Legfelsőbb Védelmi Tanácsa, most tengeralattjárók és aknavadász hajók beszerzéséhez, illetve rakétahordozó hadihajói korszerűsítéséhez kért parlamenti jóváhagyást a román védelmi minisztérium.

A tüzet meg kell osztani

Katasztrófa – ennél jobb dolog nem történhet, legalábbis a színházrajongókkal. Ez a címe az Európai Színházi Unió tizennégy színház közreműködésével hét előadásból álló sorozatának. Az ókori görög drámákat adaptálják kortárs problematikák mentén.

Több mint ösztöndíj

Hároméves anyagi támogatás, közösségépítés, részvételi lehetőség nagyszabású összművészeti fesztiválon, ötéves szakmai utókövetés – erre számíthatnak azok a fiatal és középgenerációs alkotók, akik elnyerik a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíját. Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója árult el részleteket lapunknak.