Szerző: Incze Kata

Kísértő karakterek

A vizsga, A berni követ, az Örök tél, a Félvilág után közeleg A játszma premierje. A kultikusként emlegetett filmek írójával, Köbli Norberttel beszélgettünk mozitémákról, saját filmjei újranézéséről, s a munkáról a rendezőkkel és Kulka Jánossal.

Századfordulós arcok a képernyőn

A Szabadság, szerelem és a Csak szex és más semmi rendezője legutóbb az olasz sikerfilm, Teljesen idegenek remake-jével, a BUÉK-kal csalogatta be a nézőket a moziba. Idén Gárdonyi-adaptációval, az Ida regényével érkezik a képernyőkre Goda Krisztina.

Formák, anyagok, színek, szobrok

Gigantikus textilszobrok fogadnak a rekonstruált Iseum előtt, a Szombathelyi Képtár udvarán. Tizenegy textilművész alkotásai. A tervezők közül Farkas Imolával és Nádasdi Katalinnal szobrokról, márkáról, barátságról, őszinteségről beszélgettünk.

A francia film ünnepe

Minden eladó: az irodalom, a sajtó, a politika, a szerelem, a becsület, a lélek – ilyen világról beszél az Elveszett illúziók, Xavier Giannoli Balzac regénye nyomán született filmje, amelyet a hazai közönség először a Frankofón Filmnapokon láthat.

Dresszkód a szecesszió bűvöletében

Ruhái mintha az Iparművészeti Múzeum szecessziós tárgyai között születtek volna, pedig egy évszázad választja el őket. A Dresszkód: Katti Zoób tárlat kapcsán a szecesszióról, a szalonok jövőjéről, a mai divat kihívásairól beszélgettünk Zoób Katival.

Antihős a vitrinben

Egy nemi erőszak története az áldozat férjének szemszögéből. Lőrincz Nándorral és Nagy Bálinttal a Legjobb tudomásom szerint rendezőivel a film rendhagyó látásmódjáról, a néző elbizonytalanításáról és a nyomozás nehézségeiről beszélgettünk.

A nagyapa, az unoka és a bosszúálló angyal

Egy fiatalember a nagyapját átverő csalók nyomába ered Deák Kristóf első mozifilmjében, Az unokában. Az Oscar-díjas filmrendezővel nagyszülők és unokák viszonyáról, továbblépésről és önazonosságról, a főszereplő Jordán Tamásról is beszélgettünk.

Három lány elindul

Szani, Tina, Emese – Kőrösi Máté Dívák című dokumentumfilmjének főszereplői. Nemcsak a közelgő érettségi köti őket össze. A 2021-es Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál közönségdíjas művéről a rendezővel és Láng Alexandra vágóval beszélgettünk.

Pillanatok a takarásból

Fekete-fehér felvételek. A színész színpadra lépését megelőző pillanatok, az utolsó simítások, a várakozás az öltözőben, a karakterformálás első előtti gesztusai Trokán Nóra színésznő Mielőtt című fotóalbumában. A kötet alkotójával beszélgettünk.

Három fa a panelek között

A börtönviselt biztonsági őr apa és kamasz leánya megindító története a perifériára szorultak világába taszít, összezár azokkal, akik mellett sokszor elmegyünk az utcán. Kis Hajnival első nagyjátékfilmjéről, a Külön falkáról beszélgettünk.

Hetven pályázat, öt mozifilm

Sorra hozzák a fesztiváldíjakat a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának az átlagosnál jóval kisebb költségvetésű filmjei. Lányi Eszter képzési igazgatóval a program pályázási folyamatáról, jövőjéről, a fiatal filmesek lehetőségeiről beszélgettünk.

Filmek, korok, kosztümök

Ott akarunk lenni, ahol szükség van a jelmezeinkre – mondja Andrea Peters, a Theaterkunst budapesti irodájának ügyvezető igazgatója. A legnagyobb és a világ filmiparában méltán elismert német jelmezkölcsönző bemutatótermet nyitott a Paulay Ede utcában.