Szerző: Incze Kata

Kilenc hónap és hat hét

A többszörös díjnyertes film a tinédzser Zsófi szemszögéből mutatja be azt a hat hetet, amelynek során a gyermekét örökbeadó anya és az örökbefogadó szülő még meggondolhatja magát.  Szakonyi Noémi Veronikával, a Hat hét rendezőjével beszélgettünk.

Miénk itt a (kiállító)tér

Nekünk írták a dalt! – a Zene Háza újra időutazásra hív, a hazai pop hőskorába kalauzol a Kádár-érától az első Sziget Fesztiválig. Bár a korszak ikonikus zenéje mindenkinek mást jelent, egy dolog közös: aki belép a kiállítótérbe, nehezen tudja elhagyni.

Filmre fordított dadogás

Bernáth Szilárdnak a dadogó vidéki rapperről szóló filmje üstökösként robbant be a mozikba 2022 végén. A Larry rendezőjével a film formanyelvéről, Vilmányi Benettről és a középszerűségből kitörés lehetőségeiről beszélgettünk.

Restaurálástól a filmművészetig

Fábián Kálmán restaurátor mostanában külföldi filmes produkciókhoz készít antik hatású és modern tárgyakat, látszólag könnyen egyensúlyozva a két szakma között. Norvégiában töltött éveiről, a restaurálásról és a filmezés extázisáról mesélt.

Két testvér, egy színész

Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című első filmje az egypetéjű ikerpár néhány napját, különös kapcsolatát mutatja be. A rendezővel a testvérviszonyokról, forgatókönyvírásról, és a két karaktert játszó színésszel való munkáról beszélgettünk.

A nő, aki lejött a hegyről

Gyászról, hitről, a néha lehetetlennek látszó elengedésről szól a hegymászó Erőss Zsolt özvegyének, Sterczer Hildának történetén keresztül a Magasságok és mélységek című film, amelynek kapcsán a főszerepet alakító Pál Emőke színésznővel beszélgettünk.

Bereményi újrajátszva

Először készült portréfilm a több generáció életérzését összegző művek írójáról, Bereményi Gézáról. A Bereményi kalapja rendezőjével, Papp Gábor Zsigmonddal beszélgettünk Cseh Tamásról, híres interjúalanyokról, Bereményi huszadik századáról.

Nagy események kis történetei színpadon

Tizenhét fotó, tizenhét etűd és családtörténet letűnt idők édes-keserű hétköznapjairól. Gazsó L. Ferenc újságíró Fortepan-fotók ihlette történeteiből Léner András rendez előadást Add tovább! címmel. Az alkotókkal beszélgettünk a Terézvárosi Fesztiválon.

Zenélni határok nélkül

Még csak huszonhárom éves, de már végzett a bostoni Berklee College of Musicban, ahol olyan mesterektől tanult, akiknek a nevét a jazztörténet jegyzi. Kéri Samu basszusgitárossal beszélgettünk az amerikai oktatásról, a tehetségről, az improvizációról.

Kísértő karakterek

A vizsga, A berni követ, az Örök tél, a Félvilág után közeleg A játszma premierje. A kultikusként emlegetett filmek írójával, Köbli Norberttel beszélgettünk mozitémákról, saját filmjei újranézéséről, s a munkáról a rendezőkkel és Kulka Jánossal.

Századfordulós arcok a képernyőn

A Szabadság, szerelem és a Csak szex és más semmi rendezője legutóbb az olasz sikerfilm, Teljesen idegenek remake-jével, a BUÉK-kal csalogatta be a nézőket a moziba. Idén Gárdonyi-adaptációval, az Ida regényével érkezik a képernyőkre Goda Krisztina.

Formák, anyagok, színek, szobrok

Gigantikus textilszobrok fogadnak a rekonstruált Iseum előtt, a Szombathelyi Képtár udvarán. Tizenegy textilművész alkotásai. A tervezők közül Farkas Imolával és Nádasdi Katalinnal szobrokról, márkáról, barátságról, őszinteségről beszélgettünk.