Az életünket születésünktől halálunkig körbefonja a zene, akkor is érezzük, ha nem értjük, lényegét megragadni pedig csak hallgatva tudjuk igazán. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás interaktív formába önti az európai és a magyar zenetörténetet, megmutatva, milyen út vezetett a természet hangjaitól a Beatlesig. A Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című időszakos kiállítás tulajdonképpen a korábbi tárlat folytatása, illetve kibontása annak a fontos kultúrtörténeti korszaknak, amelynek hangulatában, gesztusaiban meghatározó volt az, hogy kik és milyen zenét játszanak. Rengeteg legenda szól a rendszerváltozás előtti idők romantikáját jelentő titkos házibulikról, a „fű alatt” szerveződött táncházmozgalomról és a „Nyugat lázában égő beatnikekről”, de ma már sokan csak a történekből ismerhették ezt a világot. Eddig…

A technikai leírások és a régi televíziós adá után a klubhelyiség felé

A Magyar Zene Háza kiállítóterébe lépve igényesen kivitelezett, már-már megtévesztően hiteles ötvenes évekbeli utcafronton találjuk magunkat, kezdetét veszi az alaposan előkészített időutazás. Ekkora kultúrtörténeti korszakot részletesen bemutatni szinte lehetetlen, ezért

a kiállítás inkább átfogó képet akar adni arról, hogy mi történt a 3T, a tiltotttűrttámogatott időszakától az első csápolásig a Szigeten.

A mintegy ezer négyzetméteren installált tárlat második terében jelennek meg a majd hatvan év kiemelkedő, rajongott előadói és az általuk képviselt műfajok, bele is hallgathatunk a jellegzetes, népszerű dalokba a térben elhelyezett fülhallgatók segítségével.

Nyolc, egymáshoz lazán kapcsolódó témakör következik, többek között fókuszba helyezi a zenei vonulatok médiára gyakorolt hatását, a média általános szerepét, a mindig, mindenhol jelen levő politikát, illetve a zene kapcsolatát a társművészetekkel. A két bevezető tér után kisebb téregységek nyílnak: van turnébusz, tojástartókkal szigetelt próbaterem, összeeszkábált hangszer, láthatók ismert zenészek relikviái, a kiállított tárgyak között van Somló Tamás szaxofonja. Egy korabeli lakásbelsőbe lépve megnézhető egy részlet Xantus János Eszkimó asszony fázik című zenés kultuszfilmjéből. Egy budapesti klubot idéző térben hologramról vetített Omega-koncert filmje pereg, illetve egy keletnémet Barkasban ücsörögve azt is megtudhatjuk, mi nyugtatta meg Földes Lászlót, azaz Hobót turné közben. 

A falon korabeli lemezborítók sora

Érdekes szembesülni azzal, milyen „megengedő” tudott lenni a hatalom bizonyos zenészekkel, vélt vagy valós közösségteremtő erejük miatt, amikor számtalan album borítóterve fennakadt a cenzúrán, illetve arra is fény derül, hogy a nyolcvanas évek underground zenéje gyakorlatilag a filmnek köszönhetően maradt fent. Az egykori tévéképernyőkön zenészinterjúk peregnek, számos anekdota hangzik el, sőt szellemes flipperjátékban mutatja meg a kiállítás, hogy ebben a politikai klímában milyen nehézségek árán tudott külföldi turnét szervezni egy zenekar.
A sokrétű tárlat, amely a két kurátor, Horn Márton és Jávorszky Béla Szilárd vezetésével, Báger András belsőépítészeti tervei alapján, Benkóczy Péter és csapata kivitelezésében készült el,

oly módon igyekszik kontextusba helyezni a hazai poptörténetet, hogy az egyaránt informatív legyen a mai tizenéveseknek és az idősebb korosztálynak is.

Nekünk írták a dalt! kiállítás egyértelműen a széles közönséget célozza meg, de ha más nem, a tér hangulata, a rendkívül kreatív kurátori munka és az interaktív kiállítási megoldások sora maradásra bírja a kor zenéjének legalaposabb ismerőit is. A kialakított termekben barangolva könnyen érezhető, a „miénk itt a tér” hangulata, hiszen az itt felhangzó zenék, legyenek azok Metro-slágerek, Illés-számok, Omega-hangzások, LGT-darabok vagy épp az A. E. Bizottság dalai, végigkísérik világunkat. A kiállításról kivezető, a Sziget K-hídját idéző térben sétálva még egy pillantás a Feldolgozások falára, az üzenet egyértelmű: ezek a zenék máig élnek, léteznek – a kiállítótéren kívül is.

A Nekünk írták a dalt! 2023. október 29-ig látható a Magyar Zene Háza térszint alatti időszaki kiállítóterében.

Nyitókép: Hangszerek és alkatrészek. Fotók: A szerző felvételei