Szerző: Hargitai Katalin

A mélyalkalmazkodás prófétája

Fel kell készülniük a helyi közösségeknek arra, hogy napjaink negatív ökológiai folyamatai olyan rendszerszintű változásokhoz vezetnek, melyek komplex társadalmi rendszerek összeomlását okozzák. Döntő kérdés: a társadalmi alkalmazkodásnak milyen lehetőségei és eszközei lesznek.

Környezetjogi csúcstalálkozó a klíma védelmében

Rá lehet-e venni jogi eszközökkel a gazdasági érdekek fogságába esett államokat arra, hogy érdemi lépéseket tegyenek a természet megóvására? Egyetemi kutatók, szakmai és civil szervezetek szakemberei keresték a környezeti válság enyhítésének lehetőségeit, a jövő nemzedékek érdekében.

Böjtös környezetvédelem

A Magyar Természetvédők Szövetsége pedagógusok visszajelzései, kérései alapján iskolai oktatócsomagot készített, hogy segítséget nyújtson a túlzott húsfogyasztás okozta környezeti és egészségügyi problémák megértéséhez, a fiatalokkal való megismertetéséhez.

Mozdulj a klímáért!

Radikálisabb tettekre, jóval erősebb elköteleződésre volna szükség az éghajlatváltozás lassítása érdekében – hangzott el az ENSZ dubaji klímacsúcsa (COP28) kapcsán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen rendezett tudományos és szemléletformáló konferencián.

Gyűjtés helyett ajándékozás

Megszentelt gazdaságtan – Pénz, ajándék és közösség az átalakulás világában című kötetében Charles Eisenstein a mai pénzközpontú gazdasággal szemben a környezeti korlátokkal számoló, társadalmi igazságosságra épülő, állandó állapotú gazdaság létrehozását szorgalmazza.

Klímaválság: de ki fog cselekedni?

Az állampolgárok többsége tisztában van vele, hogy az éghajlatváltozás a jövőjüket fenyegeti, de a megoldást másoktól várják. A politikát választási szempontok, a multinacionális tőkét a profit mozgatja, s nem érdekeltek a globális környezeti előírások betartásában.

Tűz, víz, föld, fa, levegő csodája

Látvány(os) égetés helyszíne volt a magyarszombatfai pajta melletti rét, ahol Albert Attila fazekas, polgármester és barátai hetek óta készültek arra, hogy a XXII. Fazekas Napok keretében megmutassák az érdeklődőknek, mi történik a kemencében.

A lelőtt farkas nyomában

Természetkárosítás – élőhelyvédelem – vadvédelem címmel műhelykonferencián vitatták meg a hazai vad-, faj- és élőhelyvédelem helyzetét, a természet iránti felelősségünket, a természet elleni bűncselekményekkel kapcsolatos tapasztalatokat a témát kutató szakemberek.

Édenkert vagy sivatag?

A Homokhátságon kialakult félsivatagi állapot okairól, a természetes élőhelyek megóvására és a mezőgazdasági termelés fenntartására hatékonyan alkalmazható vízvisszatartási lehetőségekről tartott online szemináriumot a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Rablógazdálkodás helyett rácsodálkozás

A bibliai felhívás – „töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá” – nem válhat a természet kifosztásának ideológiájává, hiszen ott áll mellette az is, hogy az ember művelje és őrizze az Édenkertet. Etika és filozófia egyetért abban, hogy felelősek vagyunk minden létezőért.

Tudomány és emberi kapcsolataink a túlélésért

Zlinszky Jánost köszöntötték barátai, tanítványai, kollégái nyugdíjba vonulása alkalmából egy, a fenntarthatósági politika tudományos alapjairól szóló konferencián. A résztvevők reménye szerint a közelebbi s távolabbi jövőben is ez marad az ünnepelt munkásságának középpontjában.

Agyagba álmodott szellemi örökség

A majd hétszáz éves múltra visszatekintő őrségi fazekasság legjelesebb képviselői hozták el alkotásaikat a Vigadóba a Tiszta forrásból – Az őrségi fazekasság múltja, jelene és jövője című kiállításra. Funkcionalitás, használhatóság, egyszerűség és szépség jellemzi e kerámiákat.