Szerző: Hargitai Katalin

Klímaválság: de ki fog cselekedni?

Az állampolgárok többsége tisztában van vele, hogy az éghajlatváltozás a jövőjüket fenyegeti, de a megoldást másoktól várják. A politikát választási szempontok, a multinacionális tőkét a profit mozgatja, s nem érdekeltek a globális környezeti előírások betartásában.

Tűz, víz, föld, fa, levegő csodája

Látvány(os) égetés helyszíne volt a magyarszombatfai pajta melletti rét, ahol Albert Attila fazekas, polgármester és barátai hetek óta készültek arra, hogy a XXII. Fazekas Napok keretében megmutassák az érdeklődőknek, mi történik a kemencében.

A lelőtt farkas nyomában

Természetkárosítás – élőhelyvédelem – vadvédelem címmel műhelykonferencián vitatták meg a hazai vad-, faj- és élőhelyvédelem helyzetét, a természet iránti felelősségünket, a természet elleni bűncselekményekkel kapcsolatos tapasztalatokat a témát kutató szakemberek.

Édenkert vagy sivatag?

A Homokhátságon kialakult félsivatagi állapot okairól, a természetes élőhelyek megóvására és a mezőgazdasági termelés fenntartására hatékonyan alkalmazható vízvisszatartási lehetőségekről tartott online szemináriumot a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Rablógazdálkodás helyett rácsodálkozás

A bibliai felhívás – „töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá” – nem válhat a természet kifosztásának ideológiájává, hiszen ott áll mellette az is, hogy az ember művelje és őrizze az Édenkertet. Etika és filozófia egyetért abban, hogy felelősek vagyunk minden létezőért.

Tudomány és emberi kapcsolataink a túlélésért

Zlinszky Jánost köszöntötték barátai, tanítványai, kollégái nyugdíjba vonulása alkalmából egy, a fenntarthatósági politika tudományos alapjairól szóló konferencián. A résztvevők reménye szerint a közelebbi s távolabbi jövőben is ez marad az ünnepelt munkásságának középpontjában.

Agyagba álmodott szellemi örökség

A majd hétszáz éves múltra visszatekintő őrségi fazekasság legjelesebb képviselői hozták el alkotásaikat a Vigadóba a Tiszta forrásból – Az őrségi fazekasság múltja, jelene és jövője című kiállításra. Funkcionalitás, használhatóság, egyszerűség és szépség jellemzi e kerámiákat.