Szerző: Fedinec Csilla

Litvánia mint új orosz célpont?

Az orosz parlament alsó házában törvénytervezetet nyújtottak be, amely megkérdőjelezi Litvánia függetlenségét.

Az Eurovíziós Dalfesztivál és az orosz–ukrán háború

A sport és a populáris zene a legváltozatosabb kapcsolatban áll a politikával. A zene például lehet eszköze a politikai tiltakozásoknak és tárgya a politikai cenzúrának. Esetenként politikusok udvarolnak popsztároknak, és popsztárok viselkednek politikusként.

Népszavaz(tat)ás orosz módra

A posztszovjet térség kváziállamai Oroszország támogatásának köszönhetik létüket. Legitimációjuk egyik fontos eszköze a „népszavazás”.

A Donbász

A Donbász mint iparvidék mindig is benne volt a köztudatban, de 2014, különösen pedig 2022 óta mint a legnagyobb szomszédunk, a negyvenmilliós Ukrajna ellen a száznegyvenmilliós atomhatalom, Oroszország által indított háború egyik oka.

Befagyott konfliktuszónák – lehetséges forgatókönyvek

Axiómaként kezeljük, hogy a Szovjetunió 1991-ben vér nélkül bomlott fel. Valójában a térségben a mai napig fennálló befagyott konfliktuszónák keletkeztek, melyekben időről időre fellángolnak tényleges harcok.

Mik is voltak azok a „minszki megállapodások”?

A 2014-ben francia és német kezdeményezésre létrejött megállapodások voltak hivatottak véget vetni a donbasszi háborúnak. Írásunk ezek sorsát követi nyomon.

Az orosz erődemonstráció ukrán szemmel

Hónapok óta latolgatjuk, hogy Oroszország indít-e nyílt katonai támadást Ukrajna ellen. Arról lényegesen kevesebb szó esik, hol is tart valójában Ukrajna NATO-csatlakozásának folyamata, s hogy mit gondolnak minderről maguk az ukránok – és az oroszországiak.

Az ukrán őslakostörvény

Az idén Kijevben elfogadott jogszabály védelmébe veszi azokat a kisebbségeket – krími tatárokat, karaimokat és krimcsakokat –, amelyek a jelenleg annektált területeken élnek, és amelyek ilyen védelemben korábban nem részesültek. A kisebbségkutató elemez.

Ukrajna: kettős állampolgárság?

Ukrajna kész elismerni a kettős állampolgárságot, ámde feltételekhez kötné azt. A rendezés súlyos következményekkel járhat a kárpátaljai magyarokra nézve.