Szerző: Borzák Tibor

Világrekorder volt Csontváry öccse

Három gyógyszerész volt egy családban: az apa, Kosztka László, s a két testvér, Tivadar és László. A fiúk végül festőként, illetve szőlőtermesztőként váltak híressé. Kostka László – aki a nevét s-sel írta – az izsáki birtokán alkalmazott saját művelési módszerével világrekordot ért el.

Ha a rózsa beszélni tudna

Isten háta mögötti tanyán lakni még azoknak is nagy kihívást jelent, akik képesek ellátni magukat. Idős, beteg, magányos, szociális ellátás nélküli emberek pedig legtöbbször reménytelenségben és tehetetlenségben élnek. Kunbaracs külterületét járva szívszorító élettörténeteket ismertünk meg.

Lehet végre megbékélés

Több mint két évszázada a hajdani Hont vármegye cigányai kínzó vallatás során ismertek be el nem követett bűnöket, köztük eltűnt emberek meggyilkolását, sőt kannibalizmussal is megvádolták őket. Negyvenegyet kivégeztek közülük. Kemencén most rehabilitálásukat és újratemetésüket szeretnék elérni.

Angyalkám, ez nem olyan egyszerű! PRINT

Apakönyv? Családregény? Dokumentumkötet? Mindhárom. Hosszú kutatás adatai és személyes emlékek alapján született meg a híres Hatvany família életmeséjét és örökségét feltáró memoár, melynek szerzője az Amerikában élő Hatvany Helga, az arisztokrata család utolsó leszármazottja, aki Magyarországon nevelkedett.

Parasztház az erdőszélen

Aki felfedezte magának az ezerarcú alföldi vidéket, szabadságra és nyugalomra is talált. Egyre több a külföldi honfoglaló, hollandok sokasága vásárol tanyát a pusztaságban. Egy véletlen látogatás során egyikük házában nagy meglepetés ért…

Ötvösművész magasztos küldetésben

Sokoldalú alkotóként csodálatos ötvöstárgyakat készít, hihetetlen precízséggel restaurálja a megroncsolódott, ódon remekműveket és akár arasznyi régészeti lelet alapján rekonstruálja azok eredeti formáját. A kecskeméti Ötvös Nagy Ferenc mindemellett műhelyt vezet, kurzusokat tart és szakkönyveket ír.

Miért nincs a kígyónak lába?

Harmincéves pályafutása során alig festett roma témát, most azonban bepótolja, tízrészes monumentális sorozatot készít a roma eredetmondákból. Nagy példaképe és mestere Szentandrássy István, akiről a főváros szívében roma galériát neveztek el, melynek a kiskőrösi Kunhegyesi Ferenc a művészeti vezetője.

Hidrogén, a hiányzó építőkocka

Gyökeres változások várhatók autózási szokásainkban, szem előtt tartva a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását, az alternatív üzemanyagok preferálását. A kecskeméti egyetemen hidrogénhajtású járművet fejlesztettek, amellyel december 1-jén ismerhetett meg a világ Dubajban, a Globális Klímacsúcson.

A régi mindig új marad

Gyermekkorában jegyezte el magát a költészettel. Felnőttként rádiós és televíziós műsorairól vált ismertté, május vége óta ismét felcsendül az éterben a nevéhez fűződő Ki nyer ma? vetélkedő szignálja. Harmincnál több könyve jelent meg, kitüntetései között ott van az Erkel-díj, a József Attila-díj, a Pulitzer-emlékdíj, a Prima Primissima-díj is. Czigány Györggyel beszélgettünk.

Csak a macska nem dorombol

Szilágyi Áron mindig szabad ember akart lenni, talán nem véletlenül forog az élete a szabadság hangszere, vagyis a doromb körül. Nemzetközi hírű zenész, a világzenei fesztiválok rendszeres fellépője, szülővárosában, Kecskeméten pedig a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetőjeként tevékenykedik.

Mindörökké Piroska

Üdvözöljük Piroschka fővárosában! – áll Székkutas köszöntőtábláján. Egy régi történet szerint a pusztába érkező német egyetemista fiú és a helyi állomásfőnök lánya között szerelem szövődött, s az erről szóló könyv és mozifilm sikerén felbuzdulva özönlöttek a német turisták a faluba. Vajon most mi a helyzet?

Farkas Gábor örömvonalai

Az építészek a tervezés első fázisában szabadkézi vázlatokat készítenek, amelyeket művészi szintre fejlesztve örömvonalaknak is nevezhetnek. Többségében ilyen alkotások láthatók a kecskeméti Farkas Gábor Ybl-, Pro Architectura- és Prima Primissima-díjas építész nagyszabású kiállításán.