Szerző: Borzák Tibor

Farkas Gábor örömvonalai

Az építészek a tervezés első fázisában szabadkézi vázlatokat készítenek, amelyeket művészi szintre fejlesztve örömvonalaknak is nevezhetnek. Többségében ilyen alkotások láthatók a kecskeméti Farkas Gábor Ybl-, Pro Architectura- és Prima Primissima-díjas építész nagyszabású kiállításán.

Mindörökké Piroska

Üdvözöljük Piroschka fővárosában! – áll Székkutas köszöntőtábláján. Egy régi történet szerint a pusztába érkező német egyetemista fiú és a helyi állomásfőnök lánya között szerelem szövődött, s az erről szóló könyv és mozifilm sikerén felbuzdulva özönlöttek a német turisták a faluba. Vajon most mi a helyzet?

Iskander már magyarul álmodik

Két kultúrát összekötő hídemberként működik a szíriai származású magyar állampolgár, a nyolcvanéves Bahget Iskander Kossuth-díjas fotóművész. Különös vonzódást érez az alföldi tanyavilág iránt, és ő készítette a leghitelesebb portrékat irodalmunk több jeleséről. Vidéki műteremháza és édenkertje valóságos csoda.

Bahget Iskander pillanatai

Hidat képez két kultúra között a szíriai származású Bahget Iskander. Különös vonzódást érez az alföldi tanyavilág iránt, és ő készítette a leghitelesebb portrékat irodalmunk jeleseiről. Kecskemét-hetényegyházi műteremháza és édenkertje valóságos csoda. A Kossuth-díjas fotóművész ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Luxusbatár az eperfa alatt

Molnár Ferenc unokájaként életre szóló muníciót kapott elődeitől, könyvek sorát töltötte meg híres családtagjainak legendás történeteivel. Több mint hat évtizedes londoni emigrációja során mindig magyarul írt. Nem változott Budapest iránt érzett rajongása sem. Sárközi Mátyás József Attila- és Kossuth-díjas íróval beszélgettünk.

És álmomban találkozunk

Bruce Springsteen & The E Street Band februárban indult világ körüli, 90 koncertből álló turnéjára. A 73 éves amerikai rockzenész valóságos energiabomba, alkalmanként majd’ három órán keresztül varázsolja el a közönséget.

Dráma az éterben

Főnixmadárként éledt újjá a legendás múltú Rádiószínház. A nagy klasszikusok műveiből készült hangjátékok után eljött az ideje a ma élő írógenerációk felkarolásának, amit Völgyi Tóth Zsuzsa, a máig népszerű műsor felelős szerkesztője szorgalmaz. Nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem több évtizedes irodalmi missziójáról is.

Fenntartható visszafejlődés

A kerítés tövében kinyílott egy kósza tulipánhagyma. Amikor először jártak a ceglédi határban maguknak kinézett birtokon, rögtön észrevették. Így lett az új életterük neve Tulipános tanya. Sipos Mihály feleségével együtt mára példaértékű önellátó gazdaságot hozott lére.

Luxusbatár az eperfa alatt

Molnár Ferenc unokájaként életre szóló muníciót kapott elődeitől, könyvek sorát töltötte meg híres családtagjainak legendás történeteivel. Több mint hat évtizedes londoni emigrációja során mindig magyarul írt. Nem változott Budapest iránt érzett rajongása sem. Sárközi Mátyás József Attila- és Kossuth-díjas íróval beszélgettünk.

Nyomvonalak nyomában

Kék. Piros. Zöld. Lila. Ezek nem egy színtannal kapcsolatos tanulmány kulcsszavai, hanem az M8 gyorsforgalmi út Dunavecse–Kecskemét közötti kétszer kétsávos szakasz lehetséges nyomvonalainak színei. Az építés még el sem kezdődött, de máris nagy felháborodást keltett a közelben lakók körében.

Mennyi Petőfi!

Kunszentmiklóson egy családi ház felső szintjén található az ország talán legnagyobb Petőfi-kultuszgyűjteménye. Festmények, szobrok, magyar és idegen nyelvű könyvek, sőt még társasjátékok is őrzik a költő emlékét. Székely Gábor helytörténész negyven éve hódol szenvedélyének, kollekcióját több mint százezren látták már.

Bronzba öntik Petrovics Sanyikát

Visszahúzódó, jól nevelt, fegyelmezett, illedelmes, szófogadó kisfiú volt Petrovics Sanyika kecskeméti iskolaévei alatt, 1828 és 1831 között. Nem ugrált a padon, nem terült el az asztalon, és nem lengette kezében a pennáját. Nem mindegy tehát, milyen lesz bronzba öntött alakja.