Szerző: Borzák Tibor

Széllel szemben is tekerni kell

Koppenhágában egyelőre letettek arról, hogy a tervezett 2025-ös határidőre elnyerjék a „világ legkerékpárosabb városa” címet, de már így is figyelemre méltó eredményeket értek el az autós forgalom visszaszorításában.

Patanyomok

Minden nomád lovas zarándoklat belső utazás is egyben. Nagy próbatétel az emberi teljesítőképesség határait feszegetni, de a cserébe kapott mérhetetlen szabadság és a megélt érzések ősi energiákat szabadítanak fel a vándorban. Bucsi Sándor szeretett kiskunsági tanyájáról indul útnak.

Ha a rózsa beszélni tudna

Isten háta mögötti tanyán lakni azoknak is nagy kihívás, akik képesek ellátni magukat. Idős, beteg, magányos, szociális ellátás nélküli emberek pedig legtöbbször reménytelenségben és tehetetlenségben élnek. Kunbaracs külterületét járva szívszorító élettörténeteket ismertünk meg.

Angyalkám, ez nem olyan egyszerű!

Apakönyv? Családregény? Dokumentumkötet? Mindhárom. Hosszú kutatás adatai és személyes emlékek alapján született meg a híres Hatvany família életmeséjét és örökségét feltáró memoár, melynek szerzője az Amerikában élő Hatvany Helga, az arisztokrata család utolsó leszármazottja, aki Magyarországon nevelkedett.

Világrekorder volt Csontváry öccse

Három gyógyszerész volt egy családban: az apa, Kosztka László, s a két testvér, Tivadar és László. A fiúk végül festőként, illetve szőlőtermesztőként váltak híressé. Kostka László – aki a nevét s-sel írta – az izsáki birtokán alkalmazott saját művelési módszerével világrekordot ért el.

Lehet végre megbékélés

Több mint két évszázada a hajdani Hont vármegye cigányai kínzó vallatás során ismertek be el nem követett bűnöket, köztük eltűnt emberek meggyilkolását, sőt kannibalizmussal is megvádolták őket. Negyvenegyet kivégeztek közülük. Kemencén most rehabilitálásukat és újratemetésüket szeretnék elérni.

Angyalkám, ez nem olyan egyszerű! PRINT

Apakönyv? Családregény? Dokumentumkötet? Mindhárom. Hosszú kutatás adatai és személyes emlékek alapján született meg a híres Hatvany família életmeséjét és örökségét feltáró memoár, melynek szerzője az Amerikában élő Hatvany Helga, az arisztokrata család utolsó leszármazottja, aki Magyarországon nevelkedett.

Parasztház az erdőszélen

Aki felfedezte magának az ezerarcú alföldi vidéket, szabadságra és nyugalomra is talált. Egyre több a külföldi honfoglaló, hollandok sokasága vásárol tanyát a pusztaságban. Egy véletlen látogatás során egyikük házában nagy meglepetés ért…

Ötvösművész magasztos küldetésben

Sokoldalú alkotóként csodálatos ötvöstárgyakat készít, hihetetlen precízséggel restaurálja a megroncsolódott, ódon remekműveket és akár arasznyi régészeti lelet alapján rekonstruálja azok eredeti formáját. A kecskeméti Ötvös Nagy Ferenc mindemellett műhelyt vezet, kurzusokat tart és szakkönyveket ír.

Miért nincs a kígyónak lába?

Harmincéves pályafutása során alig festett roma témát, most azonban bepótolja, tízrészes monumentális sorozatot készít a roma eredetmondákból. Nagy példaképe és mestere Szentandrássy István, akiről a főváros szívében roma galériát neveztek el, melynek a kiskőrösi Kunhegyesi Ferenc a művészeti vezetője.

Hidrogén, a hiányzó építőkocka

Gyökeres változások várhatók autózási szokásainkban, szem előtt tartva a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását, az alternatív üzemanyagok preferálását. A kecskeméti egyetemen hidrogénhajtású járművet fejlesztettek, amellyel december 1-jén ismerhetett meg a világ Dubajban, a Globális Klímacsúcson.

A régi mindig új marad

Gyermekkorában jegyezte el magát a költészettel. Felnőttként rádiós és televíziós műsorairól vált ismertté, május vége óta ismét felcsendül az éterben a nevéhez fűződő Ki nyer ma? vetélkedő szignálja. Harmincnál több könyve jelent meg, kitüntetései között ott van az Erkel-díj, a József Attila-díj, a Pulitzer-emlékdíj, a Prima Primissima-díj is. Czigány Györggyel beszélgettünk.