Szerző: Boldogh Dezső

Nyomás a zöldbe!

Kipróbáltam: Tenczer Gábor Budapest Outdoorja hasznos és kellemes zsebkönyv a túrázás profi és kezdő szerelmeseinek egyaránt. Pont túrakabát-zsebbe illő mérete és lapozgathatósága okán hasznosabb bármely app-nál.

Hogyan lettünk antianyagevőkké?

A Kárpátok Pelevinje Juhász Kristóf. Ha valami megdöbbentő összefüggésre bukkanunk világunk megfigyelése közben, könnyen lehet, hogy pár éve már észrevette és megírta. Éberen kell tehát olvasnunk Történelmi esemény utáni tabletta című kötetét.

Lelépés – Boldogh Dezső versei

„ravasz a született holnapját ha félti
a pokol a nemlét adománya
fénybe fürdet járkáló halottat
ördöge kancsal mohó és garázda 
rögnyi birtokát is telepetézi”

József Attila fáklyákkal, harmonikaszóval

Egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg József Attila halálának 85. évfordulójáról a József Attila Emlékhely, a Józsefvárosi Múzeum és a Fiumei úti sírkert közös szervezésében. Felolvasás, tárlat, harmonikaszó tette változatossá az eseményt.

Az írás szórakoztató játék

Történelmi regények és rendhagyó történelemórák szerte a Kárpát-medencében – az idén József Attila-díjban részesült Gáspár Ferenc író beszél indíttatásáról, a múlt ismeretének átadásáról, megjelenés előtt álló könyveiről és egy kitalált magyar trubadúrról.

Tamási-album a Klebelsberg Kastélyban

2022. szeptember 5-én rangos beszélgetés helyszíne volt a pesthidegkúti Klebelsberg Kastély, ahol bemutatták a Tamási Áron címmel megjelent, életrajzi kordokumentumokat tartalmazó albumot.

Örülök az isteni akaratnak…

Még „óvodába is csak protekcióval vették fel”, nem hisz a csaló, a rossz, a hamis, a hazug költőkben akkor sem, ha jó verseket írnak. A hetvenöt éves Döbrentei Kornéllal beszélgettünk.

Realizmus, modernség és népi irodalom

Hatalmas felkészültség és mindenre kiterjedő átfogó szándék, olvasmányos és összeszedett hangvétel: újra kiadásra került Várkonyi Nándor ismert könyve, Az újabb magyar irodalom 1880–1940.

Tamási Áronról – az utca emberének

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek.

A felejtés nem gyógyír, hanem kifosztatás

A diktatúra világának propaganda-baromságai hű előképei voltak az immár szabadság szülte, harsogó zenével, tébolyult rikoltozásokkal, fényeffektusokkal és tűzijátékkal dúsított celebvilág baromságainak.

Az író nagykövet

Jávorszky Béla könyve olvasmányos tablóképek sokasága egy korszakról, amikor Európa egyik fele hatalmas változáson ment át, és ezek a változások a politika, a kultúra és a diplomácia színfalai mögött a mai napig sem csitultak el.

Best of Majoros

Azt hiszem, a címnél nem lehet érdekesebben összefoglalni: Majoros Sándor gyűjteményes kötetében a szövegek fele eddig még egyetlen korábbi kötetben sem jelent meg, másik részük pedig az életmű legjavaképpen, egyfajta best of válogatásnak is tűnhet.