Szerző: Boldogh Dezső

A ráérős emberek könyve

Terjedelmében is óriási, súlyos és impozáns kötet Szabó Palócz Attila – a szerző meghatározása szerint – térregénye, mely régi képeslapokhoz íródott. A több könyvből álló sorozat első részében a Felvidéken, a Délvidéken és környékükön barangolhat az olvasó.

Az ókori isten felélesztése

Rácz András esszéregényét ajánlja figyelmünkbe a szerző, melynek központi témája a nagy Pán, egy letűnt kor istene, ám a kapcsán felvetett kérdések, gondolatok nagyon is maiak, korunk égető problémáira reflektálnak.

Felfedett nyomok

Történelmi szociográfia a sötét korszakról – Dupka György könyve, a Magyar Gulág–Gupvi-rabok Eurázsiában az 1944 és 1953 között a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és hadifoglyok szenvedéseit mutatja be.

Nyomás a zöldbe!

Kipróbáltam: Tenczer Gábor Budapest Outdoorja hasznos és kellemes zsebkönyv a túrázás profi és kezdő szerelmeseinek egyaránt. Pont túrakabát-zsebbe illő mérete és lapozgathatósága okán hasznosabb bármely app-nál.

Hogyan lettünk antianyagevőkké?

A Kárpátok Pelevinje Juhász Kristóf. Ha valami megdöbbentő összefüggésre bukkanunk világunk megfigyelése közben, könnyen lehet, hogy pár éve már észrevette és megírta. Éberen kell tehát olvasnunk Történelmi esemény utáni tabletta című kötetét.

Lelépés – Boldogh Dezső versei

„ravasz a született holnapját ha félti
a pokol a nemlét adománya
fénybe fürdet járkáló halottat
ördöge kancsal mohó és garázda 
rögnyi birtokát is telepetézi”

József Attila fáklyákkal, harmonikaszóval

Egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg József Attila halálának 85. évfordulójáról a József Attila Emlékhely, a Józsefvárosi Múzeum és a Fiumei úti sírkert közös szervezésében. Felolvasás, tárlat, harmonikaszó tette változatossá az eseményt.

Az írás szórakoztató játék

Történelmi regények és rendhagyó történelemórák szerte a Kárpát-medencében – az idén József Attila-díjban részesült Gáspár Ferenc író beszél indíttatásáról, a múlt ismeretének átadásáról, megjelenés előtt álló könyveiről és egy kitalált magyar trubadúrról.

Tamási-album a Klebelsberg Kastélyban

2022. szeptember 5-én rangos beszélgetés helyszíne volt a pesthidegkúti Klebelsberg Kastély, ahol bemutatták a Tamási Áron címmel megjelent, életrajzi kordokumentumokat tartalmazó albumot.

Örülök az isteni akaratnak…

Még „óvodába is csak protekcióval vették fel”, nem hisz a csaló, a rossz, a hamis, a hazug költőkben akkor sem, ha jó verseket írnak. A hetvenöt éves Döbrentei Kornéllal beszélgettünk.