Szerző: Boldogh Dezső

A felejtés nem gyógyír, hanem kifosztatás

CSAK ONLINE A diktatúra világának propaganda-baromságai hű előképei voltak az immár szabadság szülte, harsogó zenével, tébolyult rikoltozásokkal, fényeffektusokkal és tűzijátékkal dúsított celebvilág baromságainak.

Realizmus, modernség és népi irodalom

CSAK ONLINE Hatalmas felkészültség és mindenre kiterjedő átfogó szándék, olvasmányos és összeszedett hangvétel: újra kiadásra került Várkonyi Nándor ismert könyve, Az újabb magyar irodalom 1880–1940.

Az író nagykövet

Jávorszky Béla könyve olvasmányos tablóképek sokasága egy korszakról, amikor Európa egyik fele hatalmas változáson ment át, és ezek a változások a politika, a kultúra és a diplomácia színfalai mögött a mai napig sem csitultak el.

Best of Majoros

Azt hiszem, a címnél nem lehet érdekesebben összefoglalni: Majoros Sándor gyűjteményes kötetében a szövegek fele eddig még egyetlen korábbi kötetben sem jelent meg, másik részük pedig az életmű legjavaképpen, egyfajta best of válogatásnak is tűnhet.

Hogyan olvassunk ütemhangsúlyos verseket?

Az ősi formát érdekesen vegyíti lírai és modern hangvétellel legújabb kötetében Acsai Roland.

Bethlen Farkas Historiája

Megjelent a Bethlen-sorozat hatodik darabja – mely a Historia eredeti felosztása szerinti XI. és XII. könyvet tartalmazza – az 1601–1603 között zajló folyamatokba enged bepillantást.

Korrajzok egy régi világról

Pletykaanyagból korábrázolás, ezt is nyújtja Zilahy Lajos regénye. Pontos történelmi tabló, olvasmányos stílusban.

Megkínozva és száműzetésben

Mindszentyről, amit nem tudhattunk eddig: Somorjai Ádám közreadja az Egyesült Államokban és Londonban őrzött, eddig ismeretlen levéltári forrásokat.

Irodalmi és szellemi útjelzők

Féja Géza, a kiváló író, újságíró, szerkesztő (többek között hagyatékban maradt) írásaiból összeállított könyvét ajánljuk a művelt olvasónak.

Az írónő nyomoz

Az északkelet-magyarországi mélyszegénység múltidéző, nem utolsó sorban szociálisan lemaradt világa és a kortárs párkapcsolati problémák feltárása egyaránt jellemzi Kégl Ildikó erőteljes atmoszférájú novelláskötetét.

Kis költemények prózában

„Egészen más föntről bírálni a lelkeket, mint élni közöttük… Emlékeztetlek, Krisztus sem vette észre a siettetés fehér bikáját. Azóta eltelt kétezer év.”

Bizarr helyzetek, groteszk alakok

Élvezetes könyv Leczo Bencétől, a legfiatalabb írónemzedék tagjától, furcsa, panoptikumszerű világgal, ahol szenvtelen és pontos a narrátor, békebeliek és bizarrak a helyzetek.