A fülszöveg első pillantásra szinte szépirodalmi hatást kelt: „Mert várnak rátok a büszke hegyek, a susogó erdők, a kanyargó ösvények, a mozgás öröme, a táj szépsége ... maga a nagybetűs Természet.” Valóban ezt jelenti az „Outdoor” a budapestieknek: kívül tágasabb, irány a jó levegő, a mozgás!

A könyv azoknak szól, akik végre rájöttek, hiába élnek egy kétmilliós világvárosban, Európa egyik legszebb, kalandtúrákhoz illő tájegységei veszik körül őket! A szerző,

Tenczer Gábor újságíró, korábban repülőgép-szerelő és világutazó, nem csak a Mont Blanc és a Himalája bérceinek ismerője, hanem hazai tájainké is,

egyszóval a túraútvonalak megszállott koptatója, aki tapasztalatait most egy kitűnő könyvben foglalta össze. Stílusa élvezetes, még mielőtt útra indulnánk, éhgyomorra 20-30 oldalakat falhatunk a könyvből, a leírások és a képek futtatása rögtön már egy képzeletbeli utazás élményével kecsegtetik az olvasót. Mert gondolnánk-e, hogy nem csak a természet szépségeit, hanem pl. Örkény István Emlék-telefonfülkéjét is megtalálhatjuk Remeteszőlősön, (ami a Ballada a költészet hatalmáról című egyperces leképezése) ha arrafelé támad kedvünk indulni... Vagy pl. hogy a Kőtaraj-kő tetejére vezető útvonal rajtpontja pont az óbudai Esti Kornél utca kereszteződésénél kezdődik?

De hagyjuk a literatúrát, és nézzük meg, mit kínál a kiadvány. A több mint 250 oldalas könyv három eltérő földrajzi csoportba sorolja a bemutatásra kerülő útvonalat: a Budai-hegység térsége, a Pilis, végül pedig a Visegrádi-hegység. A túrakörzetenként megjelenített, fényképekkel teli menü alapján választhatjuk ki a menetirányokat, persze millió elágazási hellyel, látnivalókkal, magassági és távolsági mértékekkel, időarányosan. Start-, impulzus- és pihenőpontok között válogathat az olvasó, valamint

a kötetben található QR-kódot mobillal beolvasva a túra térképeihez is eljuthatunk,

azaz a szerző gondol a modern technikát nélkülözni képtelenekre is, de való igaz, e kombinációkkal még fantasztikusabb élményeket nyújthat a zsebkönyv. További, logikus és szemet gyönyörködtető bemutatás, a különböző színekkel megjelölt kis, közepes és hosszabb túrák jelzete, melyek pl. csak a Budai-Hegység térségén belül is számos variációs lehetőséget mutatnak a túrázni indulók számára.

Ha valaki Budapest bármelyik részén lakik, nem túl bonyolult utazással hamar eljuthat a Gellért-hegyig, ahol valójában már hozzá is kezdhet a „kis túrák” besorolású első kalandjához. Kényelmes sétával, alig több mint fél óra alatt teljesíthető ez a kirándulás. Persze még ezen a mini útvonalon belül is tehetünk kitérőket, akárcsak ha a Kis-Sváb-Hegyet, vagy a Sas-hegyet célozzuk meg, s így már egy délutánt, vagy egy egész napot is eltölthetünk kellemes zöld, madárcsicsergős környezetekben, anélkül, hogy Budapest lüktető szívét elhagytuk volna.

A város lakóinak, a vidékiekről nem is szólva, általában fogalmuk sincs arról, micsoda sajátos, csak az adott helyre jellemző élővilág alakult ki eme hegyeken!

A „komolyabb túrák” pedig csak ezek után kezdődnek: János-hegy, Budakeszi, Budaörs, a Csíki hegyek, ismert és a nagyközönség által szinte ismeretlen helyszínek, a mediterrán hangulatú Sorrento-gerinc, vagy Makkosmária, az Ördög nevű földrajzi alakzatok (– szószék, orom, árok, stb.), s a fentiek elnevezéseiről, név-változataik kialakulásáról szinte kultúrtörténeti oknyomozásokat is kapunk, kifejezetten olvasóbarát stílusban előadva, úgyhogy sok egyéb mellett ez is kellemes erénye a könyvnek.

A szerző semmit sem bíz a véletlenre,

az egyes útvonalak esetében bemutatja, milyen nehézségekre, napsütötte tájakra, látványokra számíthatunk, hol vannak pihenőhelyek vagy éppen rejtett, GPS-sel fellelhető geoládák apró ajándékokkal, melyeket mi magunk is bővíthetünk az utánunk érkező túratársak számára, melyik útra érdeme gyerekekkel menni, milyen taktikákat alkalmazzunk velük, érdeklődésüket ébren tartva, hol érdemes éjszakai túrákba is belevágni... Budától a Pilisen keresztül a Visegrádi-hegység és a Gerecse részein át – minden kalandvágyó örömére!


Tenczer Gábor: Budapest Outdoor. Corvina, Budapest, 2022, 256 oldal