Szerző: Benyik György

Még sok felfedeznivalóm van

Majd száz kitüntetése után, 2023-ban kapott Nobel-díjat Karikó Katalin a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztéséért. Ugyanebben az évben a Magyar Szent István-renddel tüntették ki a Széchenyi-díjas magyar-amerikai kutatóbiológust. Idén pedig Ferenc pápa a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává nevezte ki. Életútjáról beszélgettünk.

Jártam a Golgotán

A müezzinek szavára a keresztény zarándokokat falhoz szorító muszlim tömeg hömpölygése, a Via Dolorosa bazári nyüzsgése és zajongása, a fotózkodó turisták szent helyeket elárasztó tömege aligha segíti az áhítatot és elmélyülést. Ám Jézus sem halk zeneszóra járta keresztútját…

Jordán, a szent folyó

Józsue idejében kettévált a Szövetség Ládája előtt, Keresztelő János itt merítette alá a bűneiktől tisztulni vágyókat. A zsidó nép számára az állandó vízhozamú folyó Isten szüntelen gondoskodásának szimbóluma, napjainkban ellenben az emberi beavatkozások miatt kiszáradás fenyegeti.

Kísértés és böjt

Babits keserűen írja: „bűneid utánad jönnek, mint a hű kutyák”, ám vigasztalásunkra szolgálhat, hogy a hozzánk a bűnt kivéve mindenben hasonlóvá lett Jézus vállalta a megkísértés gyötrelmét is, példát mutatva az ellentmondásra a gonosznak.

Párbeszéd vagy leszámolás

Pártállásra való tekintet nélkül világszerte agresszív, érzelmi alapú kampányokkal bombázzák a választópolgárokat, megnyerni próbálván rokonszenvüket, s elvenni a kedvüket a riválisoktól. A biblikus professzor mindazoknak ajánlja gondolatait, akik meg akarják őrizni lelkük nyugalmát.