Szerző: Ványa Zsófi

A szoba nem a falakból áll

A fény által hoz létre nagyszabású installációkat: új és megváltoztatott tereket kreál. Finom, következetes szimbolikája és a műveknek a befogadóra gyakorolt elementáris erejű hatása a szakralitáshoz és a transzcendenciához hozza közel művészetét. Mátrai Erikkel a munkásságát meghatározó alapelemekről beszélgettünk, kiemelve életművéből egy-egy mérföldkövet jelentő alkotását.

Növényekkel suttogó

Festői nyelve jól beazonosítható, rendkívül egyedi szimbólumrendszerét folyamatosan új jelentésrétegekkel gazdagítja. Személyes indíttatású, mégis univerzális tapasztalatokat közvetítő jelképei értelmezéséről és vizuális, érzelmi töltetéről beszélgettünk Kárándi Mónika festőművésszel.

Tárgyaktól a történetekig

Ember Sári képzettsége szerint fotográfus (2009-ben a MOME Fotográfia szakirányán szerzett diplomát), mégis általában szobrászatinak és iparművészetinek tartott technikákkal és eszközökkel dolgozik.

A dolgok visszája

Ladik Katalin egyaránt aktív a költészet, a színház és a képzőművészet területén – ez utóbbi szegmensben elsősorban vizuális költeményei és performanszai révén van jelen. Pályája a hatvanas években, az akkori Jugoszláviában indult, tagja volt a neoavantgárd Új Symposionnak és a Bosch+Bosch csoportnak. 1978-ban szerepelt a Velencei Biennálén, 2017-ben a kasseli Documentán. 1992 óta Budapesten él.

Az örök változás formái

Barabás Zsófi festményeit azonnal felismerheti, aki már találkozott velük. A képek főszereplői gyakran monumentális méretű, organikusnak tűnő formák, melyek időnként geometrikus elemekkel egészülnek ki. Ezt az organikus absztrakciónak is nevezhető irányt Barabás Zsófi minimalista hangvétele, jellegzetes, monokróm színhasználata (visszatérő pasztellszínei) és önmagába vissza- és visszazáruló formakészlete teszi egyedivé, összetéveszthetetlenné.

Művészet mint iránytű

Rita Ackermann (eredeti nevén Bakos Rita) 1992-ben, huszonhárom évesen érkezett meg New Yorkba, ahol a 90-es évek pezsgő művészeti közegének közepén találta magát. Mostanra egyike a neves Hauser & Wirth galéria által képviselt képzőművészeknek, és az egyetlen olyan magyar származású alkotó, akit a kortárs szcéna is blue chip művészként jegyez.

Fantasztikus állatkert

Orr Máté a Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát. Az elmúlt évtizedben számos egyéni és csoportos kiállításon, valamint művészeti vásáron szerepelt itthon és külföldön, például Dél-Koreában, Kínában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Monacóban. Elemzői a fantasztikumhoz kapcsolják stílusát – ő neobarokk futurizmusként határozza meg művészi irányát.