/Címlapfotó: Kállai Márton/

 

A művek egyszerre tűnnek nagyon ösztönösnek és érzelmesnek – ugyanakkor fegyelmezett, előre megtervezett, szisztematikus munka eredményeinek is. Mindkettő igaz: a képek általában egy-egy személyes emlék, benyomás hatására születnek, és ugyan nem tudunk konkrét narratívát kiolvasni belőlük, mégis számot tartanak a néző érzelmi bevonására. Másrészt – ahogy azt 2017-es, Faur Zsófi Galéria-beli, A létezés pillanatai című kiállításán is „elárulta” – minden nagyméretű festmény elkészülését hosszas vázlatolás, rendszeres jegyzetelés – más szóval vizuális naplóvezetés – előzi meg. A százszámra felgyülemlő tollrajzok közül aztán az alkotó választ, eldönti, melyeket nagyítja fel és alkotja meg nagyméretű festményként. Akril- és olajfestékkel dolgozik, színeit maga keveri, ösztönösen, érzései alapján.

Noha képei szoros kapcsolatban állnak a tájképfestészettel, mégsem a látvány rögzítése valósul meg bennük. Sokkal inkább azt a folytonos alakulást, változást tükrözik ezek a művek, amit a bennünket körülvevő világban és önmagunkban is tapasztalunk nap mint nap. Absztrakt formái ennek a folytonosan mozgásban lévő organizmusnak egy-egy kimerevített pillanatát rögzítik. Festményei elevenen pulzálnak, lüktetnek…

Fontos az egymásra rakódó festékrétegek, színárnyalatok kölcsönhatása: ezekben a „találkozások”-ban tárul fel a néző előtt a drámai történés. Az eltakarások és feltárulások, az elmosódások és az éles hangsúlyok, a konfliktusok és a harmóniák így válnak a képek valódi főszereplőivé.

Barabás Zsófi párhuzamosan tanult tervezőgrafikát és festészetet. 2004-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, doktori iskolába Pécsre járt, ahol Keserü Ilona volt a mestere. Hosszabban időzött Finnországban és Németországban, 2009-ben pedig Japánban vett részt rezidenciaprogramon. Ez utóbbi élmény hatására műveit elkezdte tágítani a harmadik dimenzió felé is: különös, dobozszerű tereket létrehozva. Festőművészeti tevékenysége mellett gyerekkönyveket is illusztrál: 2012-ben Moizer Zsuzsával közösen jelentette meg a Mindenki tud rajzolni című kreatív fejlesztő kiadványt, melynek azóta több folytatása is elkészült.

 
 

 

http://www.zsofibarabas.net/

https://www.instagram.com/zsofibarabas/?hl=hu