Fukui Yusuke életében, alkotásaiban Kelet és Nyugat világa ötvöződik. Japánban, Toyoma városában született, művészeti tanulmányait Tokióban kezdte. Az egyetemhez közeli antikváriumban fedezte fel Barcsay Jenő anatómiaalbumát, az ismeretlen látásmód annyira megragadta, hogy 1991-ben, húszévesen Budapestre költözött. Azóta itt él és alkot.

Művészetének döntő kérdése a festmények alapanyagaihoz kapcsolódik. Változatos a palettája: dolgozik olajfesték, tus, homok, só, hamu, grafit és papírmassza felhasználásával. Alkotásainak további meghatározó jellegzetessége a konceptualista művészet idéző líraiság és mély gondolatiság. Ilyen korai, emblematikus installációja A kép létezése / Picture-Existence (1995), ami egy lebontott vászon és egy összekötözött vakráma együttese. A 2000-es évektől többször foglalkozott a kép és a szöveg viszonyával, a keleti és a nyugati szövegalapú hagyományokat ötvözve (például: Király, Two Light Sin Early Night, 2001). E műveiben társadalmi jellegű kérdéseket is felvet (McDonald’s is eating them BUT NOT ME, 2000).

Fukui Yusuke saját útját járja a gesztusok értelmezésében is. A 2010-es években született Blur-sorozat a folt felfogása szempontjából szokatlan; a letisztult, finom absztrakció a csend ábrázolását teszi lehetővé. A vonal ezerféle arca a Sumi-e című vizuális naplójából ismerhető meg. A tussal készített képek – a japán cím tusképet, csak tussal készített festményt jelent – naplószerűen készülnek: 1998 óta szinte naponta bővíti e személyes rajzfolyamot.

Tesla-sorozatát 2015-ben mutatta be a Kiscelli Múzeumban. A kiállított képek mögött traumatikus emlékek is állnak: a 2011. márciusi ázsiai földrengés és cunami, valamint a fukusimai atomerőmű robbanása. A művészt régóta foglalkoztatta Nikola Tesla személye és munkássága (korát megelőző ötletei, víziói, szakmai nehézségei) – a két ihlető találkozott e sorozatban. 2011-től feketére alapozott vászonra majdnem szimmetrikus egységekből álló, a Tesla-gömb energiasugaraira emlékeztető grafikai jellegű munkákat készítette (Tesla – World Wireless Sytem-sorozat, 2011–2013). A széria másik része nagyméretű olajfestményekből áll, ezek a Tesla-gömb működését szubjektívebb megoldásokkal láttatják (Rai Un, RaiKo, RaiJin, Rai Den, Ikazuchi, Ikazuchi Fuji, 2014–2015).

2017-ben, Tokióban, a felújítás alatti metróállomáson egy régi betonfalra lett figyelmes: az egymásra rakódott rétegek látványa nyomán keletkezett a Hidden numbers című sorozat, amelybe a művész a város történelmének fontosabb pillanatait kódolta. (Például a Hidden numbers – 311, Tokió számsora a fukusimai erőmű robbanásának hónapját és napját jelöli: 2011. március 11-ét.)

FukuiYusuke
1971, Toyoma, Japán
/Fukui Yusuke: Tesla sorozat Kiscelli Múzeum enteriőr - A művész engedélyével/

/Fukui Yusuke: Tesla sorozat Kiscelli Múzeum enteriőr - A művész engedélyével/


/Fukui Yusuke - Untitled I - 2015 - japane ink, paper - 62,5x48 cm. A művész engedélyével/


/Fukui Yusuke - Untitled I - 2015 - japane ink, paper - 62,5x48 cm. A művész engedélyével/


/Fukui Yusuke - Untitled I - 2015 - japane ink, paper - 62,5x48 cm. A művész engedélyével/


/Fukui Yusuke -  Hidden numbers – 311.  A művész engedélyével/


/Fukui Yusuke - Hidden numbers – 815.  A művész engedélyével/