Szerző: Rónai Balázs Zoltán

33 év Weöres nélkül, Weöressel

Idén 33 éve, hogy nincs közöttünk egyik legnagyobb költőnk, Weöres Sándor, épp egy január 22-én távozott. És mégis itt van. A magyar kultúra napján rá emlékezik ez az írás.

Herczeg Ferenc neve nem merül feledésbe

Napjainkban sem ismeretlen könyvcímek a Pogányok vagy akár Az élet kapuja, melyet háromszor is Nobel-díjra jelöltek, ám a máig olvasott, saját korában sztárírónak számító Herczeg Ferencnek volt olyan oldala is, amit kevesen ismernek.

Kodolányi köszöntő keretes

At quas et, ut as nam, omnis essit venim amet poresci solorei ctempor enimet explam nis ernate ide consequatius minctorit eossimil ma de voloriorio et lamendi ssintur solut aceatur epedis dolore nonsequae dolora nes simaionseque

Modern könyvtár a modern időkben

Új bibliotéka nyílt a Nagykörúton. Ekkora lenne az igény erre digitális korunkban? Fodor Péterrel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójával beszélgettünk jövőről, olvasóbarátságról, szükségletekről és lehetőségekről.

Futás, Zene és költészet – VERSMARATON 2021

Két program és két pályázat a kortárs költészet legnagyobb programsorozatán! A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, és az MTVA immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát.

Jelenvaló-ság

„Akt in Landschaft” – olvashatjuk számos német expresszionista festő képei alatt a címet. Tóth Angelika festményeit nézve gyakran ez a képzettársítás jut eszembe, nem csak a képek expresszív karaktere miatt.

A Balaton mindenese

A Salvatore Quasimodo-költőversenytől a Szent Efrém-koncertekig – és tovább: országos jelentőségűből a nemzetközi felé. Cserép László, Balatonfüred kulturális életének motorja beszél a nyár irodalmi fővárosában megálmodott és megvalósult törekvéseiről.

Meleg a Balaton, pusztulnak a halak

Elképesztő magyar innovációs ötlet:
ötvenezer éves grönlandi biojég menthetné meg a Balaton hőségben fuldokló halait.

E-könyvek pandémián innen és túl

Végtelen mennyiségben elfér nulla tárhelyen – az e-könyv ilyen. Az E-könyvtér programról kérdeztük Oberczián Géza írót, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának projektvezetőjét.

Elhunyt a kultúra fáradhatatlan munkása, Gál Sándor

Életének 84. évében, 2021. május 28-án elhunyt Gál Sándor. A József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, a felvidéki magyar irodalom és a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója, szervezője volt, rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.

Szent Ignác drámapályázat fiataloknak

Érdekel a színház? Szoktál történeteket írni, akár teljes darabokat? Mit szólnál, ha Vecsei H. Miklós vagy Kubik Anna olvasná a művedet? Fesztiválozás helyett kipróbálnád magad, mint drámaíró idén nyáron?

A poszthumanizmus kora

Greta Thunberg levitézlett a koronavírus-járvánnyal, nemigen hallani róla – talán nem is baj.