Szerző: Rónai Balázs Zoltán

Szél, te véremre támadó

Nagy László és Szécsi Margit egymáshoz, egymásról írott verseit fiatalon elhunyt fiuk, Nagy András grafikusművész halála előtt másfél esztendővel válogatta és rendezte önálló kötetté.

Irodalom, mutasd magad!

A felhívás nincs ellenére a megszólítottnak. És az is meglátszott, hogy a hívók is sokan vannak: igen szép számú közönség előtt zajlott az idei Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadó dísztermében.

Költészetre feltett élet

„Az ember mindig versírással kezdi, csak valaki kigyógyul belőle.” Az idén Bella István-díjban részesült Lőrincz P. Gabriellával beszélgettünk költészetről, Istenről, határon innen és túl.

József Attila-díjas állandó szerzőnk, Gáspár Ferenc

Átadta az idei kulturális középdíjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár március 15. alkalmából.

Arra ébredtem, hogy hadiállapot van

Az ukrán–orosz háború Beregszászon ért. A világ legbékésebb szándékával érkeztem oda társaimmal, akik kárpátaljai magyar írók: könyveket vittünk, és felolvasásokat, irodalmi találkozókat szándékoztunk tartani ottani magyar kulturális intézményekben.

Törjön már ki, de egy napig tartson

Tegnap még mindenki arra tippelt, hogy „nem lesz itt semmi”. Mára meg kitört a háború. Persze ebből Kárpátalján nem sokat látunk.

Elhunyt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

2022. január 24-én elhunyt Kabdebó Lóránt (1936–2022) József Attila-díjas, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett irodalomtörténész, egyetemi tanár.

33 év Weöres nélkül, Weöressel

Idén 33 éve, hogy nincs közöttünk egyik legnagyobb költőnk, Weöres Sándor, épp egy január 22-én távozott. És mégis itt van. A magyar kultúra napján rá emlékezik ez az írás.

Herczeg Ferenc neve nem merül feledésbe

Napjainkban sem ismeretlen könyvcímek a Pogányok vagy akár Az élet kapuja, melyet háromszor is Nobel-díjra jelöltek, ám a máig olvasott, saját korában sztárírónak számító Herczeg Ferencnek volt olyan oldala is, amit kevesen ismernek.

Kodolányi köszöntő keretes

At quas et, ut as nam, omnis essit venim amet poresci solorei ctempor enimet explam nis ernate ide consequatius minctorit eossimil ma de voloriorio et lamendi ssintur solut aceatur epedis dolore nonsequae dolora nes simaionseque

Modern könyvtár a modern időkben

Új bibliotéka nyílt a Nagykörúton. Ekkora lenne az igény erre digitális korunkban? Fodor Péterrel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójával beszélgettünk jövőről, olvasóbarátságról, szükségletekről és lehetőségekről.

Futás, Zene és költészet – VERSMARATON 2021

Két program és két pályázat a kortárs költészet legnagyobb programsorozatán! A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, és az MTVA immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát.