Szerző: Rónai Balázs Zoltán

A Balaton mindenese

A Salvatore Quasimodo-költőversenytől a Szent Efrém-koncertekig – és tovább: országos jelentőségűből a nemzetközi felé. Cserép László, Balatonfüred kulturális életének motorja beszél a nyár irodalmi fővárosában megálmodott és megvalósult törekvéseiről.

Meleg a Balaton, pusztulnak a halak

Elképesztő magyar innovációs ötlet:
ötvenezer éves grönlandi biojég menthetné meg a Balaton hőségben fuldokló halait.

E-könyvek pandémián innen és túl

Végtelen mennyiségben elfér nulla tárhelyen – az e-könyv ilyen. Az E-könyvtér programról kérdeztük Oberczián Géza írót, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának projektvezetőjét.

Elhunyt a kultúra fáradhatatlan munkása, Gál Sándor

Életének 84. évében, 2021. május 28-án elhunyt Gál Sándor. A József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, a felvidéki magyar irodalom és a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója, szervezője volt, rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.

Szent Ignác drámapályázat fiataloknak

Érdekel a színház? Szoktál történeteket írni, akár teljes darabokat? Mit szólnál, ha Vecsei H. Miklós vagy Kubik Anna olvasná a művedet? Fesztiválozás helyett kipróbálnád magad, mint drámaíró idén nyáron?

A poszthumanizmus kora

Greta Thunberg levitézlett a koronavírus-járvánnyal, nemigen hallani róla – talán nem is baj.

Elhunyt Farkas Árpád
Életének 77-ik évében, súlyos betegségét követően elhunyt Farkas Árpád. Száraz adat. A szám pedig népmesei. De az ezt az időt kitöltő életteljesítmény szintén. Valóban hozzálátott, hogy reggelre elhordja a hegyet – arról már nem ő tehetett, hogy mások a túloldalról közben mind púposabbra rakták.
Ahol már Ady is lenyomta a kilincset
Bontásra ítélték az új tulajdonosok a Wichmann Tamás kocsmájának otthont adó ingatlant, vele omlik egy darab múltunk