Szerző: Markos Mária

Választás vagy kinevezés

Hogyan képzeli el a magyar operajátszás jövőjét harmadik főigazgatói ciklusában Ókovács Szilveszter? Az Operaház tavasszal ismét kinevezett vezetője beszélt arról is, miért nem vállal a dalszínház aktuálpolitikai álláspontot az idei Szláv szezonnal.

Családi könyv, próbaepizód és a jövő

A legjobb magyar televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját kapta meg a Szerintemezazegész: Szorít a ház című alkotás az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Jakabovics Tibor író-forgatókönyvíró-producerrel és Buzási Gyopár Orsolya rendezővel beszélgettünk.

Kislány, aki könyvet ír

Nemzetközi koprodukcióban forgatja Lakos Nóra második nagyjátékfilmjét, a Véletlenül írtam egy könyvet című családi mozit. A forgatókönyvírás körülményeiről, a koprodukciós filmkészítés kulisszatitkairól, a gyerekfilmekről is beszélgettünk a rendezővel.

A Művészetek Völgye tíz napja

Színház, újcirkusz, kortárs irodalom, képzőművészet, találkozók, workshopok, szépséges természeti és épített környezet – a Művészetek Völgye ismét a Balaton-felvidék mára a fesztivál védjegyeivé vált falvaiba költözik július utolsó tíz napjában.

A múzeum nem látványpékség

A budapesti Néprajzi Múzeumban Közép-Európában egyedülálló módon egyetlen intézményen belül őrzik a nemzeti kultúra és a távoli kontinensek civilizációinak néprajzi anyagát. Egy éve költöztek a XXI. századi igényeknek megfelelő új városligeti épületbe. Kemecsi Lajossal, az intézmény főigazgatójával beszélgettünk.

Arany Jánosnak nyert ügye van

A Kecskemétfilm száz alkotójának több mint háromévnyi munkája nyomán került a mozikba a Toldi egész estés animációsfilm-változata, Jankovics Marcell utolsó rendezése. Mikulás Ferenc producerrel és a társrendezővel, Csákovics Lajossal beszélgettünk.

Trisztán és Izolda a Zöld Dombon

Az operavilág két éve várta A Nibelung gyűrűjének új színrevitelét a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. S ha a Ring, különösen Az istenek alkonya előadása szült is ellenérzést, a fesztivál nyitóestje, a Trisztán és Izolda premierje magával ragadó ráadás lett.

Zempléni álom és valóság

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Óbudai Társaskör néhány munkatársa 1992-ben indította útjára a Zempléni Művészeti Napokat. A nyitóesten a sárospataki vár udvarát, a málladozó falakat, sátoraljaújhelyiként emlékszem, különös hangulat lengte be.

Jézusom, te tényleg úgy nézel ki, mint az Instán!

Lékai–Kiss Ramóna népszerűségét már jó ideje nemcsak saját brandje építésére fordítja. A magyar színésznő, műsorvezető, influenszer idén nyáron az Országút Magazin és a Művészetek Völgye Fesztivállal közösen szervezett jótékonysági árverés mellé áll.

A harsonaművész, a „hely” és a kortárs zene ház

John Coltrane I’m Old Fashioned című szerzeményének hangjai szűrődnek ki az Opus Jazz Clubból. A Budapest Music Center alapító igazgatójával, Gőz Lászlóval beszélgetve mégsem gondolhatjuk, hogy a kortárs jazz, a komolyzene, az opera divatjamúlt lenne.

Arányok művészete: a Hunyaditól a Mefistofeléig

Az Operaház következő szezonjának összefoglaló gondolata: Mítosz & történelem. A dalszínház főigazgatójával, Ókovács Szilveszterrel a megújulásról, rendezői bemutatkozásáról, az ősszel induló százharminc-kilencedik évadról, jegyárakról beszélgettünk.

Hálózatok, vírus, agy

Húsz éve jelent meg először a Behálózva, amely egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabási Albert-Lászlót. A rendkívül aktuális könyv új fordításban, valamint a szerző új előszavával jelent meg. A hálózatkutató több évnyi szünet után ismét előadást tartott.