Szerző: Markos Mária

Jézusom, te tényleg úgy nézel ki, mint az Instán!

Lékai–Kiss Ramóna népszerűségét már jó ideje nemcsak saját brandje építésére fordítja. A magyar színésznő, műsorvezető, influenszer idén nyáron az Országút Magazin és a Művészetek Völgye Fesztivállal közösen szervezett jótékonysági árverés mellé áll.

A harsonaművész, a „hely” és a kortárs zene ház

John Coltrane I’m Old Fashioned című szerzeményének hangjai szűrődnek ki az Opus Jazz Clubból. A Budapest Music Center alapító igazgatójával, Gőz Lászlóval beszélgetve mégsem gondolhatjuk, hogy a kortárs jazz, a komolyzene, az opera divatjamúlt lenne.

Arányok művészete: a Hunyaditól a Mefistofeléig

Az Operaház következő szezonjának összefoglaló gondolata: Mítosz & történelem. A dalszínház főigazgatójával, Ókovács Szilveszterrel a megújulásról, rendezői bemutatkozásáról, az ősszel induló százharminc-kilencedik évadról, jegyárakról beszélgettünk.

Hálózatok, vírus, agy

Húsz éve jelent meg először a Behálózva, amely egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabási Albert-Lászlót. A rendkívül aktuális könyv új fordításban, valamint a szerző új előszavával jelent meg. A hálózatkutató több évnyi szünet után ismét előadást tartott.

Hogyan terjednek az ufók?

A koronavírus-járvány alatt egyre több titokzatos jelre bukkantak az égen. A hetek óta tartó háborúban szintén. De miért most és miért mindenhol? Ufó-kultúráról, alternatív világmagyarázatokról Povedák István kulturális antropológussal, a MOME Elméleti Intézetének docensével beszélgettünk.

Honi hangya mennyi van?

Ha kimegyünk a természetbe, szinte biztos, hogy az első rovar, amivel találkozunk, egy hangya lesz. A rovarcsalád különleges életmódjáról, az ökoszisztémában betöltött szerepéről Csősz Sándorral, az első magyar hangyanév-katalógus egyik szerzőjével beszélgettünk.

Kis tó a város felett?

A vizes élőhelyek pusztulását ellensúlyozhatja, ha kis kerti tavakat telepítünk, amelyek csökkenthetik a városi hőszigethatást és növelik a helyi biodiverzitást. Horváth Zsófiával, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársával beszélgettünk.

Fontos a kiválóság

A Young Academy of Europe (YAE) alulról szerveződő, összeurópai kezdeményezés, amely 2012-es megalakulásakor főleg az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatának fiatal nyerteseiből állt. A 12 tagú elnökség tagjai közé 2020-ban választották be dr. Solymosi Katalint, aki a hazai Fiatal Kutatók Akadémiájának is vezetőségi tagja. Az ELTE Növényszervezettani Tanszékének adjunktusa az oktatás és a kutatás mellett a fiatal magyar kutatók érdekképviseletét is vállalta a hazai és a nemzetközi tudománypolitikában.

Étel: méreg vagy orvosság?

Mit jelent jót enni? Milyen komponensekből állnak össze a nekünk tetsző ízek? Tudjuk-e, hogyan hat ránk mindaz, amit elfogyasztunk? Már van hozzá térképünk.  

Nők, múltban és jelenben

Nagy port kavart a Tóth Krisztina írónő keltette vita, melynek középpontjában a kötelező olvasmányok által sugallt alárendelt női szerep állt. A magyar nyelvű írásbeliség korai időszakában felbukkanó, a női szerepeket évszázadokra meghatározó irodalmi nőalakokról beszélgettünk Máté Ágnes irodalomtörténésszel, aki azt reméli, a múlt megismerésével a jelenben is nő a toleranciánk.

A First Ladyk titkos élete
Az amerikai First Ladykről készült hivatalos portrék nem csak az elnökfeleségek személyiségéről és az általuk képviselt értékekről, hanem az Amerikai Egyesült Államok történelméről is sokat elárulnak. Az elsőbbséggel járó ellentmondásos szerepet sokféle módon ábrázolták az elmúlt évszázadokban. A washingtoni National Portrait Gallery Every Eye is Upon Me: First Ladies of the United States című kiállítása online is elérhető. Martha Washingtontól Dolley Madisonon és Eleanor Roosevelten át Michelle Obamáig a kiállítás azokat a nőket ünnepli, akik egyedülálló státusukkal számtalan módon befolyásolták a politikai és társadalmi közbeszédet.
Fejezetek egy vár történetéből

A semmiből születik újjá Sátoraljaújhelyen az ötszáz éve pusztuló vár. Dr. Ringer István régész, történész a megmaradt részek felújításával a helyiek identitását erősíti, és a szakma figyelmét is felhívja az elfeledett középkori épületre.