Szerző: Magyar Miklós

Sien, Van Gogh könnyűvérű élettársa

1882 januárjában La Haye egyik utcájában Van Gogh találkozik a magát Siennek nevező Clasina Maria Hoornikkkal, aki ötéves kislányát sétáltatja. Sien nincstelen, várandós, alkoholista, erős dohányos és a testét árulja. A festő részvétből magához veszi gyermekével együtt, és több mint tizennyolc hónapig vadházasságban élnek.

Posztimpresszionista sorozatgyilkos?

Máig meg nem oldott rejtély – a sorozatgyilkos Hasfelmetsző Jackről a krimiíró Patricia Cornwell nem kevesebbet állít, mint hogy valójában az angol posztimpresszionista festő, Walter Sickert volt

Párizs legszebb modellje. A festő Suzanne Valadon.

Számos festő modellje, Maurice Utrillo édesanyja, Suzanne Valadon maga is jó nevű festő volt, akinek képeit Párizstól New Yorkig rangos múzeumok őrzik. A rendkívül szép Suzanne-nak regénybe illő, kalandos, ám nehéz sors jutott.

A dadus és modell Gabrielle

Auguste Renoir modellje, gyermekeinek nevelőnője, Gabrielle Renard 1878. augusztus 1-jén született az Aube megyei Essoyes egyik XV. században épült házában. Az épületet már lerombolták, helyén újat építettek, de falán Renoir első gyermekét ábrázoló festménye látható a dadus Gabrielle-lel.

Az impresszionizmus nagyasszonya

Nemcsak a magyarok, de a franciák számára sem tűnik ismerősnek Berthe Morisot neve, jóllehet négyszázhuszonhárom festmény, százkilencvenegy pasztellkép, rézmetszetek és szobrok, valamint több mint kétszáz rajz alkotója. A kezdeti mellőzés legfőbb oka, hogy csaknem valamennyi műve magántulajdonban volt, így a nagyközönség nem láthatta festményeit, s ezért főleg Manet modelljeként emlegették.

Tánc, tánc, tánc. Edgar Degas balerinái

Lovas képek festése után Edgar Degas érdeklődése egyre inkább a színház, a zene, a tánc és a balett világa felé fordult. A lovakon kívül legjobban a táncosok érdekelték. No nem az éjszakai mulatók dívái, akik Toulouse-Lautrec vásznain szerepelnek, hanem az Operaház balett-táncosai.

Abszint Toulouse-Lautrec poharában és festményein

„Akkor iszom majd vizet, amikor a tehenek szőlőt legelnek” – jelentette ki Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901), Franciaország egyik legrégibb nemesi családjának sarja.

Pontoise Montmartre-ján

Camille Pissarro (1830–1903) a Dán-Antillákon született 1830. július 10-én. A jómódú kereskedőcsalád kényelmes életet biztosított a gyermek számára, aki bár zsidó volt, nem vették fel a zsidó iskolába, így rabszolgák gyermekeivel tanult a Dániából odakerült misszionáriusok intézményében.

Claude Monet barátja és mecénása

Az impresszionizmus közvetlen előfutárának, Gustave Caillebotte-nak (1848–1894) Csónakázás című festményét 2022-ben a francia állam negyvenhárom millió (!) euróért vásárolta meg a Musée d’Orsay számára.

Mi köze a gyűszűvirágnak van Gogh sárgáihoz?

L. Courtney 1981-ben közzétett egy írást a Journal of the American Medical Association című orvosi lapban, amelyben azt fejtegeti, honnan származik Vincent van Gogh napraforgóinak és más, késői festményeinek sárga színe.