Szerző: Kovách Fülöp

Lehet-e jó szemmel nézni azt, ami történik?

„Az események hetvenöt százalékban rosszak. A trendek viszont hetvenöt százalékban jók”, felelte Larry Summers korábbi amerikai pénzügyminiszter Niall Ferguson történész kérdésére: „Mennyi rosszat tartogat a jövő?” Cikkismertetőnk.

A kockázatokkal a pokolba

Vajon megérte-e a NATO bővítése az állandó orosz méltatlankodást és ellenségességet? Vajon tanúsított-e volna Oroszország jóságosabb magatartást? Tűnődik el napjaink nagy kérdésén Jonathan Sumption történész, a brit Legfelsőbb Bíróság egykori tagja.

Ész, erkölcs, ízlés tiltja, az állam szórja

Konzervatív amerikaiak sokasága zúdult fel Joe Bidennek a diákhitel-tartozások elengedéséről szóló elnöki rendelete miatt. Lionel Shriver regény- és közíró publicisztikája a The Times hasábjain.

Semmi sem bizonyos Oroszországban: a múlt végképp

A modern világban sehol nem csűrik-csavarják úgy a történelmet agresszió és elnyomás igazolására, mint Putyin Oroszországában. Owen Matthews angol történész két friss Oroszország-történetet ismertetett a Spectatorban.

Demográfia: Kína lehanyatlik, nem uralomra jut

Az Egyesült Államok és Kína előtt álló népesedési kihívásokat vetette egybe Niall Ferguson, a hazánkban is kedvelt történész legutóbbi Bloomberg-cikkében.

Hiányzanak a távlatokban gondolkodó vezetők

A hadtörténeti munkájáról és Churchill-életrajzáról hazánkban is jól ismert történész, Andrew Roberts a legfontosabb aktualitásokról kérdezte Henry Kissingert, a legendás amerikai külügyminisztert a The Spectator hasábjain.

A baloldal eltorzítja Amerika önképét

A globális brit adatelemző cég, a YouGov friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak az elemi számtannak is fittyet hányva túlbecsülik a kisebbségeik arányát a társadalomban. Lionel Shriver amerikai-brit regény- és közíró a The Times hasábjain összegezte a felmérést.

Amikor egy nemzet harcol a szabadságáért

Az iraki, afganisztáni amerikai támadást (2003-2008-ban, illetve 2010-2011-ben) vezénylő parancsnokot, a CIA korábbi igazgatóját, David Petraeus tábornokot faggatta az Ukrajna elleni háborúról, a tömegpusztító fegyverek esetleges használatáról Niall Ferguson történész a Spectator hasábjain megjelent interjújában.

Az amerikai rabszolgaság világtörténeti tükörben II.

Az Amerikát feszítő nagy társadalmi kérdések a rabszolgaságban gyökereznek, hirdeti a kritikai fajelmélet. Ezt vitatva Dan McLaughlin a National Review-ban a jelenség egyetemes összefüggéseit foglalta össze. Írásáról készített ismertetésünk második része.

A nagy orosz egység megteremtése

William Hague, a brit konzervatívok korábbi elnöke, Nagy-Britannia volt külügyminisztere és számos könyv szerzője, ma leginkább közíró a The Times-ban február 14-én arról spekulált, vajon miként gondolkodik Putyin a jelenlegi ukrán helyzetről.

Az amerikai rabszolgaság világtörténeti tükörben I.

Az Amerikát feszítő nagy társadalmi kérdések a rabszolgaságban gyökereznek, hirdeti a kritikai fajelmélet. Ezt vitatva Dan McLaughlin a National Review-ban a jelenség egyetemes összefüggéseit foglalja össze. Írását két részletben ismertetjük.

A tolerancia avítt erénye

Fintan O’Toole ír közíró a Prospect című brit közéleti folyóiratban megjelent cikkében az eltörlés kultúrájának (cancel culture) ritka és kiegyensúlyozott kritikáját fogalmazta meg progresszív nézőpontból.