Szerző: Kovách Fülöp

A baloldal eltorzítja Amerika önképét

A globális brit adatelemző cég, a YouGov friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak az elemi számtannak is fittyet hányva túlbecsülik a kisebbségeik arányát a társadalomban. Lionel Shriver amerikai-brit regény- és közíró a The Times hasábjain összegezte a felmérést.

Amikor egy nemzet harcol a szabadságáért

Az iraki, afganisztáni amerikai támadást (2003-2008-ban, illetve 2010-2011-ben) vezénylő parancsnokot, a CIA korábbi igazgatóját, David Petraeus tábornokot faggatta az Ukrajna elleni háborúról, a tömegpusztító fegyverek esetleges használatáról Niall Ferguson történész a Spectator hasábjain megjelent interjújában.

Az amerikai rabszolgaság világtörténeti tükörben II.

Az Amerikát feszítő nagy társadalmi kérdések a rabszolgaságban gyökereznek, hirdeti a kritikai fajelmélet. Ezt vitatva Dan McLaughlin a National Review-ban a jelenség egyetemes összefüggéseit foglalta össze. Írásáról készített ismertetésünk második része.

A nagy orosz egység megteremtése

William Hague, a brit konzervatívok korábbi elnöke, Nagy-Britannia volt külügyminisztere és számos könyv szerzője, ma leginkább közíró a The Times-ban február 14-én arról spekulált, vajon miként gondolkodik Putyin a jelenlegi ukrán helyzetről.

Az amerikai rabszolgaság világtörténeti tükörben I.

Az Amerikát feszítő nagy társadalmi kérdések a rabszolgaságban gyökereznek, hirdeti a kritikai fajelmélet. Ezt vitatva Dan McLaughlin a National Review-ban a jelenség egyetemes összefüggéseit foglalja össze. Írását két részletben ismertetjük.

A tolerancia avítt erénye

Fintan O’Toole ír közíró a Prospect című brit közéleti folyóiratban megjelent cikkében az eltörlés kultúrájának (cancel culture) ritka és kiegyensúlyozott kritikáját fogalmazta meg progresszív nézőpontból.

Republikánus megújulás Trump-fosztással

New Jersey állam korábbi államügyésze, majd republikánus kormányzója, Chris Christie könyvet jelentett meg Republikánus mentőöv címmel arról, hogy a republikánusoknak komoly győzelmi esélyeik vannak a következő választásokon, ha szembenéznek a Trump-elnökség hibáival, és felveszik a harcot a konzervatív mozgalmat fojtogató összeesküvés-elméletekkel.

Az embertelen intelligencia korszaka

Niall Ferguson a The Times Literary Supplement hasábjain megjelent cikkében Henry A. Kissinger, Eric Schmidt és Daniel Huttenlocher mesterséges intelligenciáról és annak veszélyeiről szóló könyvét ismerteti. Összefoglalónk.

Ukrán háború helyett új vesztfáliai békét

Az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának ellentmondásaira és veszélyeire, illetve egy új európai rendezés szükségességére hívja fel a figyelmet Nicolai N. Petro politológus, a Rhode Island-i Egyetem professzora, korábban, George H. W. Bush elnöksége idején külügyminisztériumi tanácsadó a National Interest hasábjain december 6-án megjelent cikkében.