Szerző: Képiró Ágnes

Az időről – a konkrét és az elvont határán

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogyan lehet az időt megragadni a képzőművészet nyelvén, kielégítő választ kapunk Nagy Gábor festőművész Időrétegek című kiállításán. A tárlat a korai alkotásoktól a legfrissebbekig mintegy száz rajz, festmény, plasztika és fotó bemutatásával az idén hetvenöt éves mester öt évtizedes munkásságát összegzi.

Fókuszban a grafika és a fotográfia

Debrecen biennálé jellegűen, évente a népszerű műfajok váltakozásában rendezi meg a Tavaszi Tárlatot: kétévente grafikákat és fotókat, a köztes években festményeket állítanak ki. Plasztikák minden évben szerepelnek a seregszemlén. Idén ötvenkét kiállító hetvenegy pályaművét mutatják be a Bényi Galériában, közülük tizenkét alkotó részesült díjazásban.

A képzőművészet küldetése ma

A fenti címmel rendezett konferenciát a Szolnoki Művésztelep a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A kétnapos rendezvényen művészek, művészettörténészek és a társszakmák képviselői négy szekcióban tizenhárom előadást tartottak.

Töprengés a Szépről

Nemcsak az egyre gyarapodó művészközösség alkotásainak találkozási lehetőségét adják a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléi, hanem olyan csoportos nagykiállítások létrejöttét is jelentik, melyek évente más-más hívószavak jegyében szerveződnek.

Archaikus rétegzettség

Immár hagyomány, hogy a Szolnoki Művésztelep és a Szolnoki Képzőművészeti Társaság a Magyar Festészet Napja programsorozathoz csatlakozva egész napos ünnepség keretében rendezi meg a Képzőművészet Ünnepét Szolnokon.

Távoli közös nevezők

Évtizedes hagyomány a Vásárhelyi Őszi Tárlatok kiemelkedő fiatal kiállítóit ösztöndíjjal és nívódíjjal jutalmazni, majd az elismerést követő évben – az előző évi fődíjassal együtt – önálló kiállításokon bemutatni.

Kohézió

Az Etyeki Műhely és a MAMŰ Társaság szakmai együttműködésének jegyében nyílt meg Győrffy Sándor képzőművész Kohézió című kiállítása. A tárlaton bemutatott monotípiák összetartó ereje, kohéziója jóval tágabb és sokrétűbb annál, mint hogy konzekvensen felépített, tudatosan alakuló, ismétlődő, de meg-megújuló, mégis egymástól minden lapjában különböző sorozatnak tekintsük.

Három szín – három közeli hangulat

Október közepén Baráth Nóra, Boros Miklós János és Piti Zsuzsanna közös kiállítása nyílt meg a nyíregyházi Pál Gyula Teremben. A majdnem egy hónapig látogatható kiállítás apropóját a három alkotó pécsi egyetemi éveire visszanyúló, azóta is aktív személyes és szellemi kapcsolódási pontjai adták.

Helyzetjelentés a Miskolci Grafikai Triennáléról

Több mint hat évtizeddel ezelőtt valami útjára indult Miskolcon, egy rangos kiállítássorozat, amely 2008-ig biennálé formájában, azóta triennáléként a sokszorosított, elektro- és kísérleti grafika jelentős fórumává vált.

Korunk kegyetlen és abszurd tükre

2021-ben a Szolnoki Képzőművészeti Társaság PART című, éves képzőművészeti seregszemléjén Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész nyerte el a Damjanich János Múzeum különdíját, egy kiállítás lehetőségét a Szolnoki Galériában.

A múlt bevillanó töredékei

Fazakas Ildikó és Ferencz S. Apor Csíkszeredán élő képzőművészek 2023 augusztusában rezidenciaprogramon vettek részt a Szolnoki Művésztelepen. A MAMŰ Társaság és a Szolnoki Művésztelep több évre visszatekintő, egyre szorosabbá váló együttműködésének köszönhetően idén immár harmadik alkalommal szerveztek közös szimpóziumot Szolnokon.

Élmény és rezonancia

Nyolcvanadik életévét töltötte be 2023. augusztus 8-án Tenk László festőművész. A kerek születésnap alkalmából nagyszabású, az életpálya mintegy fél évszázados alkotói periódusát felölelő kiálllítás nyílt a Szolnoki Galériában.