Szerző: Gődény Jonatán

Ne nézz fel! Széttöredezett társadalmunk kórképe

Üstökös száguld a föld felé, és senkit sem hagy életben. Ismerős téma? Tavaly év végén ezen a felületen is boncolgattuk a kérdést. Erre tessék! Hát nem egy „leszakad az ég, és azonnal mind meghalunk” filmmel indíthatjuk az új évet?

Egy istentelen kispolgár élettöredékei

Milyen aktualitása lehet egy 2002-es lengyel filmnek a húszas évek kezdetén? Mi újat láttathat meg e hétköznapinak tűnő történet a világméretű fenyegetések korának szülöttjével? Nos – amit a húsz évvel ezelőtti közönségével is: saját magunk tükörképét.

Vadászat és állatvilág indián szemmel

Az ősszel megrendezett vadászati világkiállítás újra reflektorfénybe helyezte ember és állat viszonyának kérdését Magyarországon. Alávaló, kegyetlen szokás a vadászat, vagy az élet szükséges velejárója? A pró és kontra érvek kavalkádjában most is a hagyományos szemlélet adhat támpontot.

Midnight Mass: hitbe csomagolt blaszfémia

A halálról, túlvilágról, bűnről, megbocsátásról szóló érdekes eszmecseréknek helyet adó Éjféli mise egy keresztény identitású néző számára igazi csemege lehetne. A megnyerő felütés azonban csapda: a történet egy ponton soha nem látott istenkáromlásba torkollik.

Tudatos mozgóképfogyasztás: egy égető téma

Egy olyan világban, ahol lassan napi szinten jelennek meg a félmeztelen középkorú férfiakra bukó Mikulás megható történetéhez hasonló videók, örömmel észleli az ember, hogy akadnak még, akik felveszik a harcot, hacsak tollal is, e jelenségekkel szemben.

Mindnyájunkkal végezne az aszteroida… de nem fog

Meghalunk! Mind! Azonnal! Pontosabban azonnal mind meghalnánk, ha nagyobb lenne, ha közelebb lenne, ha sebesebben száguldana az a fránya égi kő.

Kell-e nekünk Mark Zuckerberg mátrixa?

Pár hét telt csak el a Facebookkal kapcsolatos kényes információk kiszivárogtatása, valamint az oldal világszintű problémákat kiváltó, több órás leállása óta, máris egy új esemény terelte a techóriásra a figyelmet. Mark Zuckerberg október végén bejelentette, hogy megváltoztatja a cég nevét: Facebook helyett ezután Meta lesz.