Szerző: Barta István

Klímaváltozásról, geológusszemmel

Az éghajlatváltozással kapcsolatos fórumoknak van egy sajátos koreográfiájuk: az előadás végén
valaki felteszi a kérdést: mi is a probléma
a felmelegedéssel, hiszen volt már ilyen
a bolygónk történetében? Halupka Gábor geológusszempontból adott választ a felvetésre.

„Túlvilági” magyarság és kazettás mennyboltozat

Az újpesti panelrengeteg tisztásán kis református iskola, benne a diákok által festett mennyezetkazetták. Kíváncsiak voltunk a páratlan projekt ötletgazdájára, Madarász Levente igazgatóra. Keserédes közép-európai portré, határon és tengeren innen és túlról.

Hogy kerül a katonai csizma a teremtett világ asztalára?

A Részigazság Klub kerekasztal beszélgetésében két, napjainkban egyre nyomasztóbb téma került egymás mellé: a biztonságpolitika és a fenntarthatóság. E két terület jeles szakembere egyetértett a diagnózisban, s a lehetséges megoldások esélyét is hasonlóan látják.

Román katona pedig nem leszek!

A román világban nagyapját s apját ért megpróbáltatások, az önálló iparosok üldözése, a kényszermunkatábor fenyegetése érlelték meg a dacos kis székely fiú kemény fejében ezt az elhatározást, s tartotta is magát hozzá. Madarász Levente kalandos útja Maroskeresztúrtól Budapestig.

A Mária Út nagykeresztje

Ötvenévesen indult első zarándoklatára, azóta bejárta a későbbi Mária Út nyomvonalát, segített a kiépítésében. Lendvai József bármikor újra indulna, hogy megismertesse az emberekkel az Istenre hagyatkozó, alázatra és türelemre nevelő gyalogos zarándoklat embert formáló voltát.

Békebeli NGO-k a tanyákon

A legnagyobb magyar szociális szervező: Kerkai Jenő jezsuita munkássága és mai üzenete címmel rendeztek konferenciát a Párbeszéd Házában, amelyen hangsúlyos helyet kapott a XX. század első felében kibontakozó szociális mozgalmak színes képe is.

Egyszer zarándok, örökre zarándok

A Szent Jakab-útról szólva legtöbbször az utolsó, spanyolországi szakaszra gondolunk, miközben a Camino nekünk már Budapesten kezdődik.
A zenetanár Szádeczky-Kardoss Géza az utat az elsőtől az utolsó lépésig gyalog tette meg.

Boldogító gazdaság fiataloktól fiataloknak

A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) kezdeményezés rendezésében konferenciát tartottak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fenntarthatóságról, olyan előadókkal, mint Áder János, Zlinszky János vagy Charles Wookey közgazdász Angliából.

Életmentés, tévhitek nélkül

Mester Csaba mentőtiszttel, a META-Don Bosco Technikum és Szakgimnázium oktatójával beszélgettünk a köztudatban mélyen gyökerező tévedésekről, amelyek gyakran késleltetik vagy meghiúsítják a hatékony elsősegélynyújtást. Pedig a gyors beavatkozás életeket menthet, miközben bajt nem lehet okozni vele.

Az árvízzel az a baj, hogy nincs

Élj érdekes időkben – szól a régi kínai átok. Úgy látszik, megkaptuk: egymást érik a hőhullámok, kiég a termés, de a városi embert főleg a kenyér ára foglalkoztatja. Mire számíthatunk, és mit lehetne tenni? Erről kérdeztük Kajner Pétert, a WWF Magyarország Élő Folyók program szakértőjét.

A Kerkai világszám!

A két világháború között a semmiből nőtt ki az a mozgalom, amely egy évtized alatt félmilliós tagságot mondhatott magáénak, parasztfiatalok százezreinek adva tartást, hitet és a jövő reményét. Koronkai Zoltán jezsuita szerzetessel beszélgettünk a KALOT-ról és szervezőiről.

Tűzifától az erdőt

A váratlanul hatályba lépett erdészeti rendeletmódosítás várható hatásairól kérdeztük Ódor Péter erdőökológust, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadóját, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatóját. Az intézmény állásfoglalásban is megfogalmazta szakmai aggályait.