Szerző: Barta István

Az egészségügy gyógyítása

Átgondolt diagnózist és lényegre törő javaslatokat hallhattak a hazai egészségügy problémáiról és fejlesztésének lehetőségeiről az egyik legilletékesebb szakembertől, a Magyar Kórházszövetség elnökétől a KETEG pódiumbeszélgetés-sorozatának hallgatói.

Hitetlen forrásból feltörő szakralitás

Várhelyi György nem forgott művészkörökben, mégis annyi a megrendelése, hogy nyolcvan évesen is dolgozik. A budai várbeli Mária Magdolna Toronyban szeptember 25-ig megtekinthető tárlata  a második önálló kiállítása – negyven évvel az első után. E két tárlat mintegy kerete egy szokatlan életútnak.

Űrverseny régen és ma

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett pódiumbeszélgetésen Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az űrkutatásban zajló vetélkedésről beszélt, míg Farkas Bertalan, az első – és eddig egyetlen – magyar űrhajós a hőskor rivalizálását idézte fel.

Bűnös város, bűnös nemzedék?

Tetteiért mindenki maga felelős, de hogyan vélekedjünk arról, ha egy közösség, intézmény tagjaként, nem „önként és szabad elhatározásból” cselekszünk, s ennek messzemenő, akár súlyosan hátrányos következményei lehetnek embertársaink életére vagy a természet állapotára?

Geotechnikai fúróval a Biblia szavai nyomában

Izraeli geológusok a Holt-tenger üledékéből vett minták vizsgálatával pontosan meg tudták határozni évezredekkel korábbi földmozgások időpontját. A módszer segítségével akár Jerikó falainak leomlására is természettudományos magyarázatot lehet adni.

Vizet a tájnak!

A néprajzi, kulturális és természeti értékekben gazdag Ormánság társadalmi, gazdasági problémáira van megoldás, de széles társadalmi összefogás és kormányzati akarat kell a sikerhez – véli Szilvácsku Miklós Zsolt tájépítész, jogász, a Respect Tanácsadói Közösség tagja.

Profit és erkölcs, gazdaság és szolidaritás

A hazai közéletet megosztó mély árkok ismeretében első látásra talán meglepő, milyen hasonló következtetésekre jut korunk feszítő társadalmi-gazdasági problémáinak lehetséges megoldásáról, a közjóról és a jóléti államról egy keresztény és egy baloldali társadalompolitikai műhely.

Kocsmai nótából a lelki élet mélységeibe

A Kaposvári Egyházmegye megalakulásának harmincadik évfordulója kapcsán kérdeztük Balás Béla nyugalmazott püspök urat – vagy ahogyan sokan ismerik, Beton atyát – a lelki-közösségi építkezés bő két évtizede alatt megélt kalandjairól.

A kevesebb növényvédőszer is sok!

Versenyképesen termelni egészséges élelmiszert a világgazdasággal élénk kereskedelmet folytató nyitott piacgazdaságban, a környezetet kímélve – ezt a felettébb ambiciózus célt tűzte ki az Európai Unió. A mezőgazdasági vállalkozók háborognak, a környezetvédőknek ez is kevés.

Egyszer zarándok, örökre zarándok

A Szent Jakab-útról szólva legtöbbször az utolsó, spanyolországi szakaszra gondolunk, miközben a Camino nekünk már Budapesten kezdődik. A zenetanár Szádeczky-Kardoss Géza az utat az elsőtől az utolsó lépésig gyalog tette meg.

Megkerülhetetlen szükségmegoldás: a klímaper

Magyarországon még viszonylag ritkán hallunk klímaperekről, pedig a világon egyre gyakrabban fordulnak – jellemzően magánszemélyek – bírósághoz, hogy a klímaváltozással kapcsolatos negatív hatások kapcsán pereljenek kormányokat, nagyvállalatokat és vezetőiket.

Klímaváltozásról, geológusszemmel

Az éghajlatváltozással kapcsolatos fórumoknak van egy sajátos koreográfiájuk: az előadás végén valaki felteszi a kérdést: mi is a probléma a felmelegedéssel, hiszen volt már ilyen a bolygónk történetében? Halupka Gábor geológusszempontból adott választ a felvetésre.