Szerző: Takáts Fábián

Összegzés: a személyes Csendek Deim Pálja

A szentendrei MűvészetMalomból a Virág Judit Galériába költöztek Deim Pál alkotásai. A Ferenczy Múzeumi Centrum alá tartozó MűvészetMalom a megnövekedett kiadások miatt a téli hónapokra bezárta kapuit, az életmű-kiállításnak új színtérre volt szüksége.

Anyagok átszellemítője

Lovas Ilona (1946–2021) textilművészre emlékezik a Műcsarnok Stációk című kiállítása, felidézve a különös anyagokkal dolgozó, a teremtett világban saját helyét kereső alkotó életművét.

Az újra felfedezett Tichy Gyula

A magyar grafika kiemelkedő alkotójának dekoratív művészetét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria nyolcvan darabból álló válogatása A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere címmel. A kamarajelleggel rendezett tárlat a művész ez idáig nemigen látott műveit állítja ki: rézkarcait, linómetszeteit, kései toll- és tusrajzait, néhány temperával és olajjal készült vásznát.

Tájkomponensek

A budai Várnegyedben található az 1990-ben alapított Várfok Galéria, amely kizárólag kortárs alkotók munkáit állítja ki. 2007 óta állandó művészköréhez tartozik Herman Levente festőművész is. Ezúttal Beépített természet címmel legújabb lírai képeinek szenteltek tárlatot.

Fegyelmezetlen formaság

Mondhatnánk: rend a lelke mindennek, ám Maurer Dóra új, Stages című tárlatán mindez nem így van. Rendetlen rend mesterséges előállítása – áll a magyar új avantgárd legjelesebb alkotójának vázlatkönyvében egyik, Stage 5 (2021) című művének koncepciója mellett. 

A barokk révület piktora

Lassan tradícióvá válik a budapesti Szépművészeti Múzeum életében, hogy jelentős alkotók életművét mutassák be a nagyközönségnek. Az idei esztendő különösképpen erős, tavasszal Matisse, nyáron Bosch, most ősszel pedig El Greco remekműveit láthatjuk.

Vegyünk egy mély levegőt…

Nejlonra készített hímzések és könyvtárgyak, tradicionális papírfajtákra rajzolt girbegurba fekete vonalak és monotípiák mentén járunk Mireille Vautier francia képzőművész kiállításán. A „csendet” halk beszédfoszlányok, sugdolózás töri meg; fülelünk, veszünk egy mély levegőt és elmerülünk a művész különös világában.

Magyarországról északra, északról keletre

Éppen száz esztendeje Nagyváradon született Wagner Nándor szobrászművész. A centenáriumról A bölcselet szobrásza címmel emlékezik meg a Műcsarnok az alkotó tiszteletére rendezett nagyszabású tárlattal. Az emlékkiállítás anyaga a művész sok szempontból rendhagyó, három korszakot felölelő pályáját mutatja be.

Hogyan látta Budapestet?

Negyven éve már, hogy először látogatott Budapestre nemzedékének egyik legismertebb holland dokumentarista fotográfusa, Hans van der Meer. A turistaként érkezett alkotó már akkor készített néhány képet, későbbi, 1984-es és 1985–1986 közötti újabb „vizitjei” során egyre sűrűbben kattintgatta masináját.

Képtelen képzőművészet

Nem mindennapi látványban volt részük azoknak, akik még a november elsejei zárás előtt felkeresték a szentendrei MűvészetMalmot. A kiállítótérben Pacsika Rudolf különleges anyagát tekinthették meg: térinstallációkat, videómunkákat, objekteket. Olyan hétköznapi tárgyakból álló műveket, amelyek túlmutatnak fizikai valóságukon. Innen a találó cím: Képtelenség.

Magyar bőrművesség, bőrművészet élő klasszikusa

Molnár Imre nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett kiállítást a Pesti Vigadó. A nagyszabású tárlaton a Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész munkásságának sokfélesége jelenik meg marhabőrből készült ülőpárnák és tükrök, papírusz és kecskebőr borítású oklevelek, cipők, saruk, ruhák és sok egyéb tárgy formájában.

Váratlan találkozások

A kortárs fotográfiát és kollázsművészetet reprezentáló TOBE Galéria életében nem ritka, hogy külföldi alkotó kiállításával jelentkezzenek. Így van ez most is, amikor a messzi földről érkezett Gustavo Blanco-Uribére esett a választásuk.