Szerző: Takáts Fábián

Látni, felismerni

Játékos megnyitóban volt részük azoknak, akik szeptember 6-án az Újlipótvárosi-Klub Galériában jártak. Kondor Attila, Szurcsik József, Várady Róbert Látencia című tárlatán dr. Virág Ágnes művészettörténész belső utazásra hívta az érdeklődőket.

Bizarr képi beszéd

Ugyan még csak művészi pályája elején jár, már egy ismertebb kiállítótérben mutatkozhat be Németh Dávid festőművész. A Nagyházi Contemporaryban (NaCo) látható vásznai az absztrakció jegyében születtek, kompozíciónak formái, színei egymással interakcióba lépnek.

Színház az egész világ

Eddig még nem látott, a rivaldafény világának, jeles színészeinknek a kulisszák mögötti vagy a felgördülő függöny meghatározó pillanatában készült felvételeit mutatja be Keleti Éva fotográfus tárlata.

Ikonná válni

Vajda, a Próféta címmel nyílt kiállítás a szentendrei dombon álló Vajda Lajos Múzeumban. A művészről Szabó Noémi művészettörténésszel, a tárlat kurátorával beszélgettem.

Álmait, emlékeit képekké szőtte

Miként a hálót fonó est nagy barna pókja, úgy szőtte sűrű szövetté képeit Rozsda Endre. A Várfok Galéria tárlatán a szövetstruktúrák némelyikén figuratív formák, arcok rajzolódnak ki, a „szélfútta” formációk földön túli lebegést árasztanak.

Kamerával az ember nyomában

A dokumentarista fotográfia meghatározó alakjának munkásságáról nemcsak Palotai János írt monográfiát Benkő Imre élet-mű címen, hanem a Magyar Művészeti Akadémia is készített róla portréfilmet még 2017-ben Szürke fények címmel.

Együttálló absztrakciók

Az Albert Rubens és Wolsky András közös tárlatának címében olvasható constellation = együttállás ugyan égitestek helyzetére vonatkozó csillagászati fogalom, ám tökéletesen illik a két alkotó művészetére.

Vissza-visszatérő vándor

A Nádor Galériában áprilisban láthatta a közönség Mayer Hella, MMA-ösztöndíjas képzőművész tárlatát, melynek címét – A hegyen túl – a kiállítást megnyitó Binder Károly zongoraművész-zeneszerző egyik művének címe ihlette. A tárlat alkalomból beszélgettem az alkotóval.

Itt vagyok, ki vagyok?

Önportrékat már a fotográfia hőskorában is készítettek. Igaz, nem olyan mértékben, mint a digitális technológia korában, amikor tömegeket „fertőzött” meg a szelfizés. Neogrády-Kiss Barnabás fotóművész művészi igénnyel „lő” magáról felvételeket, megfigyeli és próbálja megfejteni önmagát és helyét a világban.

Panelban is van élet

Sokak számára nyújt meleg otthont a panel. Tereik kissé szűkösek, falaik vékonyak, beosztásuk találékonyságra készteti lakóit. Ám még mindig kedvezőbb áron vehetők birtokba. Az általános vélekedés szerint egyhangú személyek lakják, a bennük töltött hétköznapok is egysíkúak.

Összegzés: a személyes Csendek Deim Pálja

A szentendrei MűvészetMalomból a Virág Judit Galériába költöztek Deim Pál alkotásai. A Ferenczy Múzeumi Centrum alá tartozó MűvészetMalom a megnövekedett kiadások miatt a téli hónapokra bezárta kapuit, az életmű-kiállításnak új színtérre volt szüksége.

Anyagok átszellemítője

Lovas Ilona (1946–2021) textilművészre emlékezik a Műcsarnok Stációk című kiállítása, felidézve a különös anyagokkal dolgozó, a teremtett világban saját helyét kereső alkotó életművét.