Szerző: Takács Dániel

Be kell-e tiltani az AfD-t?

„A szabadságot és a demokráciát újból meg kell védenünk” – figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő a herrenchiemsee-i alkotmány-előkészítő gyűlés 75. évfordulóján. Többen is úgy vélték, hogy ezzel az AfD lehetséges betiltására utalt.

Miért lett Ayaan Hirsi Ali keresztény?

Bertrand Russell, a neves angol filozófus 1927-ben ,,Miért nem vagyok keresztény?” címmel tartott előadást. Pamfletként megjelenve azóta az ateizmus klasszikusává vált. Ayaan Hirsi Ali egy évszázaddal  később időszerűnek tartotta, hogy ellentétes címmel közöljön esszét.

Izrael ismét a szakadék szélén

Bárhogy alakul a helyzet Gázában, Izraelre a legnagyobb fenyegetés nem onnan leselkedik, figyelmeztetett Mark Helprin a kiváló amerikai konzervatív folyóirat hasábjain.

Az Övezet és Út kezdeményezés valódi ára

Az idén tízéves a Hszi Csin-ping kínai elnök által kezdeményezett hatalmas projekt. Michael Bennon és Francis Fukuyama írása a Foreign Affairs hasábjain.

Az igazság látja majd kárát

Patrick J. Deneen J. S. Mill és a haladás zsarnoksága című, májusban megjelent esszéjében a klasszikus angolszász liberalizmus egyik legnagyobb teoretikusát illeti komoly kritikával.

Még mindig Amerika vezeti a világot, de…

A szövetségesei aggályoskodnak. Niall Ferguson a geopolitikai viszonyok mostani alakulását értékelte újabb írásában.

Amiért Putyinnak szüksége van (volt?) a Wagnerre

Június 23-án a Bahmutból kivonuló Wagner-csoport fellázadt az orosz katonai vezetés ellen, elfoglalta Rosztov városát, és kétszáz kilométerre megközelítette Moszkvát. Bár kemény leszámolást ígért, Putyin végül komolyabb harc nélkül leszerelte az akciót. Két orosz oknyomozó újságíró azonban májusban cikket írt a Wagner-csoportról és annak történeti előzményeiről, már-már megjósolva a fejleményeket. 

Niall Ferguson az új hidegháborúról

A Hoover Institution a republikánusokhoz közel álló, egyik legtekintélyesebb amerikai agytröszt Uncommon Knowledge című sorozatában Peter Robinson – Reagan elnök egykori beszédírója – kérdezi korunk legsúlyosabb kérdéseiről alanyait. Ezúttal a neves skót-amerikai történészt faggatta.

Hanyatlik a dollár? Majd, talán, fokozatosan

Az amerikai valuta haláláról szóló híresztelések éppen annyira túlzóak, mint amennyire gyakran ismételgetik őket – Niall Ferguson írása az amerikai fizetőeszköz jövőjéről.

Ne tüntesd fel rossz színben

Jordan B. Peterson közismert kanadai pszichológus – némi kényszerszünet után – újabb „szabálygyűjteménnyel” állt elő a globális nyilvánosságban zajló kulturális-ideológiai küzdelmek színterén. Munkáját eszmetörténész mutatja be.