Szerző: Schneller János

Önfelszámoló gesztus

Mintha szivaccsal és habos vízzel áttörölt szélvédő üvege mögül próbálnánk meg kinézni a világra, de a látványt folyamatosan eltakarnák előlünk a folyadékot maszatoló szivacs nyomai, hogy csak a külvilág tágas fényszíneit érzékelhessük a monokróm mintán keresztül.

Minden egész eltörött…

Szőke Gáspár festményeinek minimalista eszköztára látszólag önkorlátozásra kényszeríti az alkotót, holott épp ennek a szigorú forma- és színrendnek köszönhetően, a variációk és mutációk minden útvesztőjét bejárva halad következetesen az alkotói folyamatban, miközben a játékosságából sem veszít.

Monoszlóról hazafelé

Nem mehetek el szó nélkül a mellett a tény mellett, hogy ezen a megnyitón pusztán közvetítésen keresztül vagyok jelen. A helyzetem számos olyan kérdést vet fel, amely a képeken való gondolkodás mellett önreflexióra is kényszerít.

Folyamatos múlt
Szász Sándor festészetét leginkább a sötét romanticizmus jelzőjével illethetjük, melyet a pusztuló diktatúrák mentális és környezeti eróziója erősen befolyásolt. Vásznai hangulatában megbújik az ember kicsinysége, a természet erőivel szembeni kiszolgáltatottsága és az ebből fakadó fojtogató magányosság.