Szerző: Navarrai Mészáros Márton

Ujjongani kellene – dzsessz Louisianából

A zenei világ éllovasai léptek színpadra a New Orleans-i Jazz & Heritage Fesztiválon, amelyet a louisianai nagyváros Fair Grounds lóversenypályáján rendeztek meg április 27–május 7. között. Még ki sem hevertük a mostani fesztivált, de már tudjuk, jövőre hol búcsúztatjuk Szent György havát.

A kóbor ihlet visszatérése

Az idén kilencvenéves Gergely Ágnes új verseskötete, a Zsoltár női hangra a kortárs magyar líra nagyasszonyának 2019–2022 között írt verseit tartalmazza.

Magasságok és mélységek

Tizenhárom évet kellett várni James Cameron Avatar című, a világ legtöbb bevételét produkáló filmjének folytatására. A legjobb vizuális effektus kategóriában Oscar-díjat nyert Avatar: A víz útja kisebb vizuális csodát teremt az újra végveszélyben lévő Pandorán.

Nem ismerek egyetlen Habsburgot sem

Martyn Rady brit történész, a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének emeritus professzora A Habsburgok – A világ urai című nagyszabású könyve magyar fordításának megjelenése alkalmából a közép-európai történelem iránti csodálatáról, a Habsburg-uralkodókkal kapcsolatos legkorábbi emlékeiről és az angol-brit monarchia kifutási lehetőségeiről beszélt.

Boogie-woogie ünnep Győrben

A boogie-woogie műfaj hazai nagyágyúi mellett a magyar és amerikai blues kiválóságai léptek fel a múlt pénteken és szombaton megrendezett 14. Boogiefeszten – Győri Nemzetközi Boogie-Woogie Fesztiválon, amelyet Dániel Balázs, a Mr. Firehandként elhíresült zongorista álmodott meg és indított útjára.

Emberek és szamarak

18. alkalommal rendezték meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. 24 nagyjátékfilmet, számtalan dokumentum- és rövidfilmet tekinthetett meg a közönség. Molnár Piroska színművész és Rófusz Ferenc animációs rendező megosztva vehette át a rendezvény életműdíját.