Szerző: Gulisio Tímea

A magyar nyelvben rejlik a titok

Legalábbis ezt vallja az Ágain megtart című, még szinte nyomdaillatú kötet szerzője, aki nem jelentkezik sűrűn új verseskönyvvel, ám kiérlelt, míves költeményekkel tölti meg azt, mint a mostanit is. Formáról, indíttatásról, személyességről faggattuk Luzsicza István költőt.

Ülj le, olvasd, érdekes lesz

Az év novellái antológiasorozat a kortárs magyar prózairodalom képviselőinek színe-javát vonultatja fel 2024-ben is. Toldi Éva irodalomtörténésszel, a kötet szerkesztőjével beszélgettünk.

Új márkanév az irodalomban

A PENdrive-estek azonkívül, hogy színvonalas élményt nyújtanak, egy-egy estére összehozzák az irodalmárokat és irodalomszeretőket, akik – személyes ellentéteiket félretéve, korosztálytól, politikai nézettől függetlenül – csendben, valóban egymásra figyelve hallgatják végig egymást. 

Ülj le, olvasd, érdekes lesz

Az év novellái antológiasorozat a kortárs magyar prózairodalom képviselőinek színe-javát vonultatja fel 2024-ben is. Toldi Éva irodalomtörténésszel, a kötet szerkesztőjével beszélgettünk.

Egy éjszaka az Ezeregyből – Dammam

A szerző költőnő és kulturális újságíró, aki barátnőjével felkerekedett, és útra kelt a Távol-Keletre. Úti élményeiből ad ízelítőt, elsőként Szaúd-Arábiából egy villanásnyit.

Véget ért a lét elviselhetetlen könnyűsége

Kilencvennégy éves korában, kedden, július 11-én elhunyt Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő.

Közel hozni a műalkotásokat a mindennapi élethez

A Magyar Művészeti Akadémia májusi közgyűlésén rekordszámú, ötven új levelező tagot választottak meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választásáról is döntöttek. Ezenkívül levelező tagok kaptak rendes tagi státuszt.

Valódi értékek határon innen és túl

Az MMA Kiadó újdonságai a 94. Ünnepi Könyvhétre. A piaci viszonyoktól, kereslettől független értékteremtés és értékmentés színes könyvpalettája.

Meg lehet tapogatni, rugdosni, szagolni

A Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában, a Magyar PEN Club rendezésében zajlott május 2-án Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő Fellázadt szavak című kötetének bemutatója.

Tanítottak valamit arról, mit jelent embernek lenni

Élőfolyóirat estje keretében ünnepelte a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a magyar széppróza napját az MMA Irodaházában február 17-én délután 4 órától.

Itt az egymásra figyelésről van szó

Megnyílt az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért zárókiállítása. A 2023. március 2-án kezdődött, egy hónapon át tartó grandiózus összművészeti esemény mintegy hetven kortárs művésszel és hetven ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Immár bárki kipróbálhatja a kvantumkorrelációkat

A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai egy olyan számítógépes hálózati szolgáltatást fejlesztettek ki, amely alkalmas a kvantumos, illetve az úgynevezett nemjelző korrelációk szoftveres megvalósítására. Nem tévedés: akár Ön is kipróbálhatja!