Szerző: Gulisio Tímea

A természetvédelem a fast fashionben nem divat?

Miért kell mindig a legújabb? Mert a reklámok ezt diktálják. Mindent bevetnek: átszabott arcú szupermodelleket és a tudattalanunk manipulációját. Hogy azt akarjuk, amit ők akarnak, hogy mi akarjunk. De tényleg akarjuk?

Korántsem a margón

Beszámoló az új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban október 13. és 15. között megrendezett, immáron hagyománnyá vált Margó Irodalmi Fesztiválról és Könyvvásárról.

Étrend és demencia

Miért bizonyul ekkora kihívásnak eldönteni, hogy mindennapi ételeink segíthetnek-e a demencia megelőzésében?

Mióta vagyunk melegvérűek?

Az emlősök őseinek belső füle elárulhatja, mikor alakult ki a melegvérűség. A testhőmérséklet 233 millió évvel ezelőtt megemelkedett – erre enged következtetni a fosszilis elemzés.

Új mesterséges szem – ez már nem sci-fi

Mesterséges szem? Immár a jelen, nem pedig futurisztikus képzelgés. Ráadásul pár dologban jobb is, mint amit a természet adott.

Testszag és szimpátia

Önkéntelenül is megszagoljuk az embereket, amikor találkozunk velük, és nagyobb eséllyel leszünk barátok azokkal, akiknek a testszaga hasonlít a miénkhez.

Meghalt a világ első kiborgja

Hatvannégy évesen távozott az élők sorából Dr. Peter Scott-Morgan. A világ első ,,kiborgja” előtt tisztelegnek követői, akik számára története inspirációt jelent a motoros neuronbetegségek elleni harcban.

Autista gyerekeknek segít barátkozni a Minecraft

Az online videójátékokról szinte csak rosszat hallani, ami a gyerekek fejlődését illeti. Jelesül, hogy agresszívek lesznek tőlük és bezárkóznak. Nos, ez korántsem minden esetben igaz.

A fiatalokban folytatódik a hagyomány

A háborús helyzet sem tudja megakadályozni a kárpátaljai írókat, költőket abban, hogy aktívan részt vegyenek kulturális életünkben.

A víz alatt másik világ kezdődik

Ami kék lesz – az pontosan mi is? Megtudta, aki ott volt a The Workshopban Székelyhidi Zsolt beszélgetéssel és performansszal összekötött könyvbemutatóján, és megtudhatja, aki elolvassa ezt az írást az eseményről.

Emberketrec, amelyből nincs kiút

Gyerekek játszanak, az egyik kiveri a másik két fogát. Hétköznapi játszótéri eset. A szülők összeülnek, hogy kulturáltan megbeszéljék a történteket. A végére azonban kiderül, ők sem jobbak, mint a gyerekeik. Az öldöklés istene senkit sem kímél.