Szerző: Gulisio Tímea

Tanítottak valamit arról, mit jelent embernek lenni

Élőfolyóirat estje keretében ünnepelte a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a magyar széppróza napját az MMA Irodaházában február 17-én délután 4 órától.

Itt az egymásra figyelésről van szó

Megnyílt az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért zárókiállítása. A 2023. március 2-án kezdődött, egy hónapon át tartó grandiózus összművészeti esemény mintegy hetven kortárs művésszel és hetven ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Immár bárki kipróbálhatja a kvantumkorrelációkat

A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai egy olyan számítógépes hálózati szolgáltatást fejlesztettek ki, amely alkalmas a kvantumos, illetve az úgynevezett nemjelző korrelációk szoftveres megvalósítására. Nem tévedés: akár Ön is kipróbálhatja!

Lassul a Föld belső magjának forgása?

Ne ijedjünk meg, ez nem a világvége! Viszont az eredmények vitaindítónak bizonyultak. Hogyan befolyásolja a mag bolygónk néhány alapvető részét?

A disznók megoldják a szervválságot?

A múlt évben a sebészek átültették az első sertésszíveket emberi páciensekbe, és a kutatók még több emberkísérletet szeretnének elindítani. Hol tartanak ezek a törekvések jelenleg, és valóban megoldást jelenthetnek?

A közönséget nem lehet meglobbizni

A fővárosi Bethlen Téri Színházban adták át az Arany Medál-díjakat 2022. december 14-én, az év írója, az év színésznője, az év színésze, az év filmrendezője, az év legígéretesebb fiatal tehetsége, valamint életműdíj kategóriákban.

Egy estére összehozni az irodalmárokat

A Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában rendezték meg az első PEN Karácsonyt 2022 december 16-án, este hat órától. Az est házigazdája Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas, Prima Primissima-díjas költő, író, műfordító, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője volt.

Még dúsabb szerves anyag a Marson

Július óta a NASA Perseverance roverje négy vékony, üledékes kőzetmagot gyűjtött be, melyek a Marson egy tóban keletkeztek. A tudósok izgatottan vizsgálják az idegen világban talált leleteket.

Új fehérjék mesterséges intelligencia által

Mesterséges intelligenciával az emberi szervezetbe avatkozni? A mai kor elkerülhetetlen velejárója. Amit feltalálunk, használjuk. Hogy mire, az már a mi felelősségünk.

A természetvédelem a fast fashionben nem divat?

Miért kell mindig a legújabb? Mert a reklámok ezt diktálják. Mindent bevetnek: átszabott arcú szupermodelleket és a tudattalanunk manipulációját. Hogy azt akarjuk, amit ők akarnak, hogy mi akarjunk. De tényleg akarjuk?

Korántsem a margón

Beszámoló az új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban október 13. és 15. között megrendezett, immáron hagyománnyá vált Margó Irodalmi Fesztiválról és Könyvvásárról.

Étrend és demencia

Miért bizonyul ekkora kihívásnak eldönteni, hogy mindennapi ételeink segíthetnek-e a demencia megelőzésében?