Szerző: Gulisio Tímea

Egy éjszaka az Ezeregyből – Dammam

A szerző költőnő és kulturális újságíró, aki barátnőjével felkerekedett, és útra kelt a Távol-Keletre. Úti élményeiből ad ízelítőt, elsőként Szaúd-Arábiából egy villanásnyit.

Véget ért a lét elviselhetetlen könnyűsége

Kilencvennégy éves korában, kedden, július 11-én elhunyt Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő.

Közel hozni a műalkotásokat a mindennapi élethez

A Magyar Művészeti Akadémia májusi közgyűlésén rekordszámú, ötven új levelező tagot választottak meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választásáról is döntöttek. Ezenkívül levelező tagok kaptak rendes tagi státuszt.

Valódi értékek határon innen és túl

Az MMA Kiadó újdonságai a 94. Ünnepi Könyvhétre. A piaci viszonyoktól, kereslettől független értékteremtés és értékmentés színes könyvpalettája.

Meg lehet tapogatni, rugdosni, szagolni

A Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában, a Magyar PEN Club rendezésében zajlott május 2-án Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő Fellázadt szavak című kötetének bemutatója.

Tanítottak valamit arról, mit jelent embernek lenni

Élőfolyóirat estje keretében ünnepelte a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a magyar széppróza napját az MMA Irodaházában február 17-én délután 4 órától.

Itt az egymásra figyelésről van szó

Megnyílt az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért zárókiállítása. A 2023. március 2-án kezdődött, egy hónapon át tartó grandiózus összművészeti esemény mintegy hetven kortárs művésszel és hetven ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Immár bárki kipróbálhatja a kvantumkorrelációkat

A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai egy olyan számítógépes hálózati szolgáltatást fejlesztettek ki, amely alkalmas a kvantumos, illetve az úgynevezett nemjelző korrelációk szoftveres megvalósítására. Nem tévedés: akár Ön is kipróbálhatja!

Lassul a Föld belső magjának forgása?

Ne ijedjünk meg, ez nem a világvége! Viszont az eredmények vitaindítónak bizonyultak. Hogyan befolyásolja a mag bolygónk néhány alapvető részét?

A disznók megoldják a szervválságot?

A múlt évben a sebészek átültették az első sertésszíveket emberi páciensekbe, és a kutatók még több emberkísérletet szeretnének elindítani. Hol tartanak ezek a törekvések jelenleg, és valóban megoldást jelenthetnek?

A közönséget nem lehet meglobbizni

A fővárosi Bethlen Téri Színházban adták át az Arany Medál-díjakat 2022. december 14-én, az év írója, az év színésznője, az év színésze, az év filmrendezője, az év legígéretesebb fiatal tehetsége, valamint életműdíj kategóriákban.

Egy estére összehozni az irodalmárokat

A Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában rendezték meg az első PEN Karácsonyt 2022 december 16-án, este hat órától. Az est házigazdája Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas, Prima Primissima-díjas költő, író, műfordító, a Parnasszus folyóirat alapító főszerkesztője volt.