Szerző: Balázs Zoltán

Nyugodj békében, uborkaszezon!

Mielőtt a tengerhez vagy a Balatonhoz indulnánk, vagy miután onnan visszajöttünk, ne legyünk restek: elő a programfüzeteket, nyissuk meg kedvenc portáljaink ajánlóit, kortársaim, és kerekedjünk fel, hiszen itt a nyár!

Meleg a Balaton, pusztulnak a halak

Elképesztő magyar innovációs ötlet: ötvenezer éves grönlandi biojég menthetné meg a Balaton hőségben fuldokló halait.

A filozófiai hatásosság

Ha a filozófia a szociologizálás körül forog, márpedig végső soron ez következik Demeter okfejtéséből, akkor éppen a legerőteljesebb hagyományától tekint el, és föl is számolhatja magát. Hozzászólás a magyar filozófia szociologizáló hagyományáról szóló vitához.

A világi hatalom hatékony korlátozója

A kereszténységnek – a nem ebből a világból való országnak – kétezer éve újra és újra meg kellett fogalmaznia, mennyiben áll szemben a világi hatalommal. A kortárs amerikai lelkipásztor a prófétai szembenállást hirdeti, némely hiányossága ellenére is hitelesen, meggyőzően, elevenbe vágóan.

Szél, te véremre támadó

Nagy László és Szécsi Margit egymáshoz, egymásról írott verseit fiatalon elhunyt fiuk, Nagy András grafikusművész halála előtt másfél esztendővel válogatta és rendezte önálló kötetté.

Irodalom, mutasd magad!

A felhívás nincs ellenére a megszólítottnak. És az is meglátszott, hogy a hívók is sokan vannak: igen szép számú közönség előtt zajlott az idei Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadó dísztermében.

Költészetre feltett élet

„Az ember mindig versírással kezdi, csak valaki kigyógyul belőle.” Az idén Bella István-díjban részesült Lőrincz P. Gabriellával beszélgettünk költészetről, Istenről, határon innen és túl.

József Attila-díjas állandó szerzőnk, Gáspár Ferenc

Átadta az idei kulturális középdíjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár március 15. alkalmából.

Arra ébredtem, hogy hadiállapot van

Az ukrán–orosz háború Beregszászon ért. A világ legbékésebb szándékával érkeztem oda társaimmal, akik kárpátaljai magyar írók: könyveket vittünk, és felolvasásokat, irodalmi találkozókat szándékoztunk tartani ottani magyar kulturális intézményekben.

Törjön már ki, de egy napig tartson

Tegnap még mindenki arra tippelt, hogy „nem lesz itt semmi”. Mára meg kitört a háború. Persze ebből Kárpátalján nem sokat látunk.

Elhunyt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

2022. január 24-én elhunyt Kabdebó Lóránt (1936–2022) József Attila-díjas, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett irodalomtörténész, egyetemi tanár.

33 év Weöres nélkül, Weöressel

Idén 33 éve, hogy nincs közöttünk egyik legnagyobb költőnk, Weöres Sándor, épp egy január 22-én távozott. És mégis itt van. A magyar kultúra napján rá emlékezik ez az írás.