Szerző: Balázs D. Attila

A bazilikától a rotundáig

A honismeretet gazdagító régi képeslapok a római katolikus templomépítészet megismerésének is kiapadhatatlan forrásai. E kicsiny papírlapok már-már szakrális tárgynak számítanak, hiszen egy istenháza régmúltjába röpítenek.

A Balaton régi képeslapokon

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kiemelkedő természeti, kulturális és históriai kincsének képeslaptörténete igen gazdag. A millennium korától napjainkig megszámlálhatatlan lap jelent meg róla és környékéről, köztük igen sok a dokumentum-értékű kuriózum.

Megtámadott ezredévi emlékműveink

Nem a munkácsi turulszobor tavaly októberi eltávolítása volt az első olyan bűntett, amelyet magyar millenniumi emlékmű ellen követtek el. A dokumentumértékű régi képeslapokkal most tükröt tartunk a rombolók elé.

Nagykönyv a Szerémségről

Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke átfogó képet fest az Elesett bástyában a Szerémségről. Arról a már-már elfeledett tájról, amely kezdettől a Magyar Királyság része volt, s amely a nemzeti helytállás egyik jeles színhelyének számít.

Boldog magyar karácsonyt!

A nagy múltra visszatekintő hazai képeslapkiadás jelentős kulturális érték. A századfordulón megjelenő míves karácsonyi és újévi üdvözlőlapok széles választéka valódi időutazást nyújt abba a korba, amikor a képeslap az egyik elsődleges kommunikációs eszköznek számított.

Magyar üdvözletek az Adriáról

Nemrég diplomáciai affér lett Orbán Viktor tényszerű megállapításából, miszerint lenne ám tengerünk, ha nem vették volna el tőlünk. Feltehetjük a kérdést: horvát politikusok eddig sosem találkoztak régi magyar fiumei vagy cirkvenicai képeslapokkal?

Nagyvárad színeváltozása régi képeslapokon

Léteznek olyan Kárpát-medencei települések, amelyekről nem ismerünk régi képes levelezőlapokat. Nagyvárad képeslaptörténete viszont igen gazdag: a Szent László városáról készült dokumentumértékű „múltdarabkákon” tisztán nyomon követhető a város történelme, mindazonáltal színeváltozása is.

Az erdélyi jelenkor lenyomata

Gaal Györgynek ez a friss bedekkere Kolozsvárt mutatja be, a „kincses várost”, remek fotográfiákkal illusztrálva, melyek önmaguban is beszédesek.